"Να επιστρέψεις τα κλειδιά το απόγευμα της Πέμπτης". Αυτή φέρεται να ήταν η σαφής παραγγελία της 30χρονης καταζητούμενης ενοίκου του διαμερίσματος της οδού Αρκαδίας, στον 31 ετών σύντροφό της που παρουσιάστηκε αυτοβούλως την Παρασκευή στις αρχές. Με βάσει αυτή την οδηγία, τα στελέχη της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, εκτιμούν ότι το "χτύπημα" της "Ομάδας της Αρκαδίας", ήταν προγραμματισμένο το βράδυ της περασμένης Πέμπτης, λίγες ώρες μετά την έκρηξη που χάλασε τα σχέδια τους.
Ο 36χρονος άνδρας που έχασε τη ζωή του, πιθανότατα προχωρούσε στην τελική προετοιμασία του εκρηκτικού μηχανισμού, όταν κάποιο μοιραίο λάθος προκάλεσε την ενεργοποίηση του. Για την 30χρονη που είχε φύγει από την Ελλάδα δύο μέρες πριν την έκρηξη με προορισμό την Ελβετία, αναμένεται να εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης. Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. σημειώνουν πως θέλοντας να δημιουργήσει άλλοθι, η ίδια εγκατέλειψε τη χώρα, ενώ είχε φροντίσει να "ξεφορτωθεί" τα κλειδιά ο σύντροφος της πριν το χτύπημα.
Εκτός από τα ταυτοποιημένα άτομα, οι αρχές συνεχίζουν να αναζητούν 2-3 ακόμα πρόσωπα που φαίνεται ότι αποτελούσαν μέλη του εκτελεστικού πυρήνα των επίδοξων βομβιστών. Όπως σημειώνουν αστυνομικές πηγές, ορισμένοι από τους συλληφθέντες πιθανότατα είχαν βοηθητικό ρόλο στο σχέδιο της επίθεσης, μεταξύ άλλων φροντίζοντας για τον εντοπισμό των χώρων που θα χρησιμοποιούσαν οι δράστες ως ορμητήριο για την βομβιστική επίθεση. Στα πλαίσια των ερευνών οι αστυνομικοί συνεχίσουν να συγκεντρώνουν βιντεοληπτικό υλικό για να διαπιστώσουν εάν υπάρχει παρουσία και άλλων ατόμων στο διαμέρισμα πριν την έκρηξη ή ακόμα και αν κάποιο ύποπτο πρόσωπο που δεν γνώριζε τι έχει συμβεί επιχείρησε να προσεγγίσει το σημείο.
Την ίδια ώρα, τα στελέχη της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών, κάνουν φύλλο και φτερό κινητά τηλέφωνα λάπτοπ, usb, κάρτες sim, κάρτες SD, που κατασχέθηκαν στις τρεις κατ' οίκων έρευνες των αρχών, με σκοπό να ανασύρουν χρήσιμα στοιχεία. Όπως φαίνεται να προκύπτει από τις έως τώρα έρευνες, τα μέλη της "Ομάδας της Αρκαδίας", συνομιλούσαν κυρίως μέσω Messenger, αλλά και μέσω της εφαρμογής κρυπτογραφημένων μηνυμάτων Signal, σε μια προσπάθεια να μην αφήνουν ηλεκτρονικά ίχνη.
Έρευνες για γιάφκα και στόχο
Άγνωστη παραμένει μέχρι στιγμής η τοποθεσία της "γιάφκας" της "Ομάδας της Αρκαδίας", με τα στελέχη της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, να την αναζητούν μέσα από τα "ορφανά" κλειδιά που εντοπίστηκαν στις κατ' οίκον έρευνες. Οι αστυνομικοί θα επιχειρήσουν να φτάσουν στα ίχνη της μυστικής αποθήκης οπλισμού και εκρηκτικών υλών των επίδοξων βομβιστών, αφού πρώτα εξετάσουν αν αυτά τα κλειδιά αντιστοιχούν με κάποιο πατρικό σπίτι ή εξοχικό των συλληφθέντων.
Τα δύο όπλα που ανασύρθηκαν από τα συντρίμμια του διαμερίσματος των Αμπελοκήπων, όπως διαπιστώθηκε στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, ήταν "καθαρά" και δεν είχαν χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν σε κάποια εγκληματική ενέργεια.
Θολό παραμένει και το τοπίο αναφορικά με τον τελικό προορισμό του εκρηκτικού μηχανισμού. Όπως αναφέρουν αστυνομικές πηγές, κοντά στο διαμέρισμα της οδού Αρκαδίας, το οποίο φαίνεται ότι αποτελούσε το τελικό "ορμητήριο" της ομάδας, υπάρχουν αρκετά κτίρια και εγκαταστάσεις που θα μπορούσαν να αποτελέσουν εν δυνάμει στόχους. Είναι ένδεικτικό ότι Πρεσβεία του Ισραήλ, των ΗΠΑ, ΓΑΔΑ και Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, βρίσκονται σε απόσταση 15-20 λεπτών από το σημείο της έκρηξης.
Τα σχεδιαγράμματα δείχνουν Γουδί
Μέχρι στιγμής, το βασικό αξιοποιήσιμο εύρημα των αρχών, είναι τα σχεδιαγράμματα και οι χειρόγραφες σημειώσεις, που εντοπίστηκαν στο διαμέρισμα της οδού Σκυλίτση στα Εξάρχεια, όπου διέμεναν ο 36χρονος άνδρας που έχασε τη ζωή του από την έκρηξη και η τραυματισμένη γυναίκα. Σε αυτά τα στελέχη της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, φαίνεται ότι διαπιστώνουν ομοιότητες με την αποτυχημένη βομβιστική ενέργεια στην έδρα των Ματ στο Γουδί, ερευνώντας κάποια πρώτα έμμεσα στοιχεία από την εξερεύνηση των ευρημάτων. Τουλάχιστον δύο σχεδιαγράμματα, σχετίζονται με την κατασκευή ωρολογιακων εκρηκτικών μηχανισμών. Δεν φαίνονται προς το παρόν σημειώσεις για εγκαταστάσεις, πρόσωπα, κτίρια που θα μπορούσαν να είναι παλαιότεροι στόχοι ή αυτού που θα πραγματοποιούσαν το προσεχές διάστημα.
"Αυτή την φορά ήσασταν τυχεροί, δεν θα ισχύσει το ίδιο την επόμενη", προειδοποιούσε το κείμενο ανάληψης ευθύνης για το αποτυχημένο χτύπημα του περασμένου Δεκεμβρίου στο Γουδί, από την αυτοαποκαλούμενη "Ένοπλη Προλεταριακή Δικαιοσύνη". Σε άλλο σημείο η τρομοκρατική ομάδα ανέφερε:" Δε θέλουμε να διακινδυνέψουμε την ασφάλεια κανενός άλλου. Ακόμα και αν αυτό θέτει σε αυξημένο ρίσκο την ασφάλεια τη δική μας. Κουβαλάμε την τεράστια ευθύνη που μας αναλογεί εκ των πραγμάτων χρησιμοποιώντας τέτοια μέσα πάλης". Αυτές οι αναφορές έχουν μπει στο μικροσκόπιο των αρχών, που δεν αποκλείουν ότι οι ίδιοι "δορυφόροι" της νεοτρομοκρατίας, κρύβονται πίσω από τις δύο ενέργειες.

Συλλήψεις στη Γερμανία
Ο 36χρονος άνδρας που ανασύρθηκε νεκρός από το διαμέρισμα των Αμπελοκήπων, είχε στο "βιογραφικό" του, προσαγωγές σε συγκεντρώσεις, πορείες και ακτιβιστικές ενέργειες. Μια από αυτές, πριν από δύο χρονιά, αφορούσε την ρίψη φειγβολαν στα γραφεία των τουρκικών αερογραμμών. Το 2021 είχε συλληφθεί μαζί με την 33χρονη σύντροφό του, που τραυματίστηκε στην έκρηξη, την 30χρονη καταζητούμενη και τον γιο του ιδιοκτήτη του διαμερίσματος στο Βερολίνο, έξω από το Ελληνικό Προξενείο στο πλαίσιο διαμαρτυρίας και συμπαράστασης στον απεργό πείνας, καταδικασμένο μέλος της 17 Νοέμβρη Δημήτρη Κουφοντίνα.
"Τι να πω στην αστυνομία"
Εξεταζόμενος από τους αστυνομικούς, ο γιος του ιδιοκτήτη του διαμερίσματος, ανέφερε ότι στις 20 Οκτωβρίου επικοινώνησε μαζί του η 30χρονη ρωτώντας τον μπορεί να μείνει μαζί με τον 31χρονο φίλο της στο διαμέρισμα της οδού Αρκαδίας, όπως είχαμε κάνει και πριν από 2-3 χρόνια. Ο γιος του ιδιοκτήτη δέχθηκε και της έδωσε οδηγίες για να πάρει τα κλειδιά από τη μητέρα του στην Αγία Παρασκευή. Μετά από κάποιες μέρες η 30χρονη "κλειδοκράτορας" επικοινώνησε και πάλι με τον γιο του ιδιοκτήτη, ζητώντας του να φιλοξενήσουν στο χώρο για 2-3 μέρες, μια φίλη με τον σύντροφό της που ήρθαν στην Αθήνα. Εκείνος όπως είπε στους αστυνομικούς, συμφώνησε. Αμέσως μετά την έκρηξη, επικοινώνησε με την 30χρονη ζητώντας εξηγήσεις, εκείνη όμως του απάντησε ότι δεν γνωρίζει τίποτα και πως είναι στην Ελβετία. "Πες μου τι να πω στους γονείς μου και στην αστυνομία", ρώτησε ο γιος του ιδιοκτήτη του 30χρονη μετά από σχεδόν μισή ώρα συνομιλίας με μηνύματα και τότε εκείνη διέκοψε την επικοινωνία.

"Είχα ένα βαρος"
"Ήρθα γιατί είχα ένα βάρος μετά από αυτό που έγινε", είπε στους αστυνομικούς ο 31 ετών σύντροφος της 30χρονης που παρουσιάστηκε αυτοβούλως στις αρχές. Η καταζητούμενη, φεύγοντας από την Ελλάδα του είχε αφήσει τα κλειδιά του διαμερίσματος, με τον ίδιο να υποστηρίζει ότι δεν είχε μπει στο σπίτι της οδού Αρκαδίας, ούτε γνώριζε τον νεκρό ή την τραυματία, χωρίς όμως να δίνει πειστικές απαντησεις. Τα στελέχη της Αντιτρομοκρατικής θεωρούν ότι η 30χρονη γνώριζε τα τρομοκρατικά σχέδια του νεκρού και της τραυματισμένης γυναίκας ενώ οργάνωσε την κάλυψη τους.
Σε έρευνα που έγινε στο διαμέρισμα που έμενε ο νεκρός μαζί με την τραυματισμένη γυναίκα στην οδό Σκυλίτση στα Εξάρχεια εντοπίστηκαν περούκες και ολοπρόσωπες μάσκες, με τις αρχές να ερευνούν αν αυτές χρησιμοποιήθηκαν σε ληστείες, σε προηγούμενες τρομοκρατικές ενέργειες, για την κατόπτευση υποψήφιων στόχων ή θα τις χρησιμοποιούσαν στην ενέργεια που σχεδίαζαν.
Σε βάρος του 31 ετών συλληφθέντα, της 30χρονης καταζητούμενης και της 33χρονης που νοσηλεύεται φρουρούμενη στον Ευαγγελισμό, ασκήθηκε ποινική δίωξη για συγκρότηση και ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση, τρομοκρατικές πράξεις κατασκευής και κατοχής εκρηκτικών, τρομοκρατικές πράξεις προμήθειες εκρηκτικών υλών και έκρηξη με ενδεχόμενο δόλο από την οποία μπορούσε να προκληθεί κίνδυνος για ανθρώπινες ζωές.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr