Έκρηξη της κατανάλωσης λόγω της πανδημίας-αύξηση ακόμα και πάνω από 1.000%

Πάνω από δώδεκα κωδικοί προϊόντων είδαν απρόσμενη αύξηση.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
σουπερ μάρκετ

Υπό πίεση, για τέταρτη συνεχή εβδομάδα, συνεχίζεται να βρίσκεται η αγορά τροφίμων, με την κατανάλωση σε περισσότερους από δέκα κωδικούς προϊόντων, όπως είναι τα είδη προσωπικής υγιεινής και των καθαριστικών για το σπίτι, να καταγράφουν υψηλό τριψήφιο ποσοστό αύξησης των πωλήσεών τους.

Οι κατηγορίες που εκτοξεύθηκαν

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αρκεί να αναφέρουμε ότι οι πωλήσεις του φαρμακευτικού οινοπνεύματος εκτοξεύθηκαν κατά 1052,5%, στα υγρά μαντιλάκια κατά 753,2%, στα αντισηπτικά μαντιλάκια κατά 670%, στα πλαστικά γάντια κατά 606,4%, στα αλλαντικά 535,6%, στο ρύζι 286,9% και στα μακαρόνια 262,9%. Σε διάστημα μόλις 3 εβδομάδων, από τις 24 Φεβρουαρίου έως και τις 15 Μαρτίου, περίοδο για την οποία υπάρχουν επίσημα στοιχεία, οι πωλήσεις σε 340 κωδικούς που πωλούνται εντός των αλυσίδων σούπερ μάρκετ άγγιξαν τα 464,7 εκατ. ευρώ, δηλαδή αύξηση 35,9% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα ένα χρόνο πριν (πηγή: IRI).

Ενώ από τις αρχές του έτους, σύμφωνα με τη Nielsen, ο τζίρος του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων στον οποίο περιλαμβάνονται τα ταχυκίνητα προϊόντα, τα φρέσκα και τα διαρκή καταναλωτικά αγαθά, άγγιξε τα 1,866 δισ. ευρώ από 1,699 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2019, δηλαδή αύξηση 9,8%. Στην εν λόγω αύξηση η συνεισφορά των τριών τελευταίων εβδομάδων, για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία (24/02-15/03), υπολογίζεται στο 80,1%.

Προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που προκύπτουν από την επιδρομή των καταναλωτών στα σούπερ μάρκετ αλλά και να υπάρξει εικόνα για τα επίπεδα επάρκειας σε σειρά αγαθών, έχει δημιουργηθεί στο WhatsApp μια ομάδα στην οποία συμμετέχουν στελέχη από το υπουργείο Ανάπτυξης και όσοι εμπλέκονται με την τροφική αλυσίδα.

Η ψυχολογία των καταναλωτών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ενδιαφέρον όμως έχει να δούμε και ποια είναι η "ψυχολογία” των καταναλωτών. Έρευνα που πραγματοποιήθηκε από τη συμβουλευτική εταιρεία Netrino και την εταιρεία δημοσκοπήσεων RASS, με τη "μέθοδο της χιονοστιβάδας" (snowball sample) και εστιάστηκε κυρίως στην Αττική για το διάστημα, από το βράδυ της Παρασκευής 20 Μαρτίου έως και το μεσημέρι της Κυριακής 22 Μαρτίου, προέκυψε πως περισσότεροι από 3 στους 4 (75,9%) ανησυχούν για το ενδεχόμενο να ασθενήσουν από τον κορονοϊό COVID-19. Μεγαλύτερη ανησυχία έχουν οι μεγαλύτερες ηλικίες και κυρίως εκείνοι που δουλεύουν στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Σε ό,τι αφορά στη συχνότητα των επισκέψεων, πριν την επιβολή των περιοριστικών μέτρων , σχεδόν 1 στους 2 απάντησε μία φορά την εβδομάδα, 1 στους 5 μία φορά κάθε 2 ή 3 ημέρες, μία φορά κάθε 10 ημέρες δήλωσε το 14,8% του δείγματος, ενώ ποσοστό 7% ανέφερε πως δεν θα πάει να ψωνίσει στο φυσικό κατάστημα αλλά θα κάνει τις αγορές του μέσω διαδικτύου.

Σχετικά με τις αγορές μέσω διαδικτύου, αυτές αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα. Τα online καταστήματα των σούπερ μάρκετ από τις πρώτες κιόλας ημέρες της υγειονομικής κρίσης έδειξαν ότι δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν σε τόσες πολλές παραγγελίες.

Σήμερα, τέσσερις εβδομάδες μετά, δίνουν ημερομηνία παράδοσης των παραγγελιών τρεις και πλέον εβδομάδες μετά. Σε μια προσπάθεια να μειώσουν τον χρόνο των παραδόσεων, να εξυπηρετήσουν τους καταναλωτές και να αποσυμφορήσουν τους υπαλλήλους τους, όλες οι αλυσίδες έχουν προχωρήσει σε έκτακτες προσλήψεις. Όπως η αλυσίδα Σκλαβενίτης, η οποία προχωρά σε προσλήψεις που θα ξεπεράσουν τα 1.000 άτομα -ήδη έχει ενισχύσει το ανθρώπινο δυναμικό της με 600 άτομα-, η οποία προχώρησε σε συνεργασία με την e-food και "τρέχει” πιλοτικό πρόγραμμα στην περιοχή του Περιστερίου, για να εξυπηρετήσει τους καταναλωτές με άμεσες παραδόσεις των παραγγελιών. Στόχος της είναι από την επόμενη εβδομάδα να παραδίδει στην Αττική αυθημερόν τις παραγγελίες που "πέφτουν” στο ηλεκτρονικό κατάστημα Caremarket.gr, το οποίο έχει εξαγοράσει, τις τηλεφωνικές παραγγελίες που δέχονται τα καταστήματά της αλλά και τις παραγγελίες που θα δέχεται πλέον και το e-food. Παράλληλα σχεδιάζει τα φυσικά καταστήματα της Σκλαβενίτης να λειτουργήσουν και ως κέντρα διανομών ή αλλιώς pick-up points για να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες των καταναλωτών.

Το υπόλοιπο, πέραν της διατροφής, κομμάτι του e-commerce αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα και συγκεκριμένα κλάδοι όπως η ένδυση και η υπόδηση, όπως προκύπτει από έρευνα που "έτρεξε” ο Ελληνικός Σύνδεσμος Ηλεκτρονικού Εμπορίου GR.EC.A. Σύμφωνα με την έρευνα, εννέα στις 10 επιχειρήσεις, ποσοστό 92% των ερωτηθέντων, δήλωσε πως η πανδημία έχει ήδη επηρεάσει τις επιχειρήσεις τους.

Πηγή: Capital

ΤΟ ΣΤΟΚ ΒΑΙΝΕΙ ΠΡΟΣ ΕΞΑΝΤΛΗΣΗ 05 Μαϊ 2020 | 11:11

Τα ...καλά του κορονοϊόυ: Ρεκόρ πωλήσεων στις φακές Φαρσάλων και στους γίγαντες Καστοριάς

Τα συγκεκριμένα προϊόντα κινήθηκαν έντονα σε επίπεδο πωλήσεων όπως και συνολικά οι κατηγορίες ρυζιού και οσπρίων.

ΓΕΛΙΟ ΣΤΟ TWITTER 01 Ιουν 2020 | 21:52

"Ελλάδα, ασφαλής από το 460 π.Χ.": Τρελό γέλιο στα social media για το σήμα του Υπουργείου Τουρισμού με τον Ιπποκράτη

Η αναφορά στη γέννηση του πατέρα της Ιατρικής που... διασφαλίζει την υγεία στην Ελλάδα από τότε που γεννήθηκε

ΥΠΟΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΒΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΑΘΛΗΤΙΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ 01 Ιουν 2020 | 21:52

Θεσσαλονίκη: Επίθεση σε 17χρονο οπαδό στους Αμπελόκηπους - Τον έδερναν και τραβούσαν βίντεο

Όπως αποδείχτηκε, κίνητρο της επίθεσης των δύο νεαρών ήταν το γεγονός ότι ο 17χρονος υποστήριζε διαφορετική ομάδα απ’ ότι οι ίδιοι

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ 01 Ιουν 2020 | 21:37

Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Επιστολή στις εκκλησίες για το ζήτημα της Θείας Κοινωνίας

Όπως σημειώνει, διατυπώθηκαν "ανοίκειες απόψεις" περί του τρόπου προσελεύσεως στα Άχραντα Μυστήρια, γεγονός που δεν μπορεί να μείνει χωρίς απάντηση

ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΗΣ ΔΙΚΗΣ 01 Ιουν 2020 | 21:19

Σοκάρει η 19χρονη ΑμεΑ για τον βιασμό της στη Ρόδο: Με χαστούκισε 5-6 φορές δυνατά, μετά με έπιασε από την κοτσίδα...

Κατηγορείται ο 21χρονος Αλβανός από την υπόθεση Τοπαλούδη και ένας 23χρονος τσιγγάνος

ΑΝΕΙΠΩΤΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ 01 Ιουν 2020 | 20:39

Τραγωδία στην Ηγουμενίτσα - Ιατροδικαστής: Από ασφυξία ο θάνατος του δίχρονου παιδιού

Το κοριτσάκι δύο ετών πνίγηκε στα κάγκελα της κούνιας του

Η ΔΙΚΗ ΤΟΥΣ ΑΝΑΒΛΗΘΗΚΕ ΕΠ’ ΑΟΡΙΣΤΟΝ 01 Ιουν 2020 | 20:24

Ρουβίκωνας: Ελεύθεροι οι 7 συλληφθέντες για την ξαφνική εμφάνιση με μηχανές στο Μέγαρο Μαξίμου

Ποινική δίωξη για επικίνδυνη οδήγηση από την οποία θα μπορούσε να προκληθεί ατύχημα ασκήθηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών σε βάρος τους

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ 01 Ιουν 2020 | 20:20

Απροσπέλαστο το κέντρο της Αθήνας - Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο και πορεία

Διεκόπη η κυκλοφορία στους δρόμους γύρω από το κέντρο της Αθήνας.

ΠΟΕΔΗΝ 01 Ιουν 2020 | 20:16

Θετική στον κορονοϊό νοσηλεύτρια σε μαιευτήριο-14 εργαζόμενοι σε καραντίνα

Πρόκειται για νοσηλεύτρια που εργαζόταν στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του μαιευτικού νοσοκομείου.

01 Ιουν 2020 | 20:05

Κλειστές Βασ. Σοφίας και Βασ. Κωνσταντίνου: Σε εξέλιξη πορεία της ΚΝΕ

Kλειστή για τα οχήματα η λεωφόρος Βασιλέως Κωνσταντίνου στο ρεύμα προς Αμπελόκηπους από το ύψος της οδού Σπύρου Μερκούρη μέχρι την Λεωφόρο Αλεξάνδρας.

25 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΕΥΑΛΩΤΩΝ 01 Ιουν 2020 | 20:01

Μπαράζ καταγγελιών για διακοπές ρεύματος και πιέσεις από εισπρακτικές

25 προτάσεις για την προστασία των ευάλωτων καταναλωτών από ΕΚΠΟΙΖΩ και ΠΟΜΕΚ

Ο ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΟΣ ΤΟΥ MEGA 01 Ιουν 2020 | 19:58

Καλλιάνος: Με ομπρέλα ως την Τετάρτη - Βελτίωση του καιρού από την Πέμπτη [βίντεο]

Το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος θα είναι σχετικά καλός καιρός για το μεγαλύτερο μέρος της χώρας

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΤΟΥΣ 2019 01 Ιουν 2020 | 19:42

MIG: Αύξηση πωλήσεων στα 1.067,8 εκατ. ευρώ - Σημαντική βελτίωση όλων των δεικτών το 2019

Επίδραση της πανδημίας COVID-19, κυρίως στον κλάδο μεταφορών (ATTICA) και τον κλάδο εστίασης του ομίλου Vivartia.