Έξαρση καταιγίδων, φέτος,λόγω υψηλών θερμοκρασιών & πιθανότατα ανεμοθύελλες

Σημαντική η χρήση Δεδομένων Παρατήρησης Γης

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Έξαρση καταιγίδων, φέτος,λόγω υψηλών θερμοκρασιών & πιθανότατα ανεμοθύελλες

Έξαρση στις καταιγίδες, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, θα έχουμε φέτος, όπως προβλέπει ο διδάκτωρ μετεωρολόγος Μιχάλης Σιούτας, κάνοντας λόγο για ισχυρές βροχοπτώσεις και πιθανότατα, ανεμοθύελλες.

"Στο επόμενο τριήμερο θα έχουμε χαλαζοπτώσεις, βροχές και καταιγίδες, φαινόμενα που εντάσσονται σε έναν κύκλο αυξημένης δραστηριότητας καταιγίδων την φετινή χρονιά, παρότι ο Μάης και ο Ιούνιος είναι μήνες που το φαινόμενο εμφανίζεται, με τα χαρακτηριστικά μπουρίνια της Θεσσαλονίκης" ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ.Σιούτας, στο περιθώριο εκδήλωσης που συμμετείχε, με θέμα "Δεδομένα παρατήρησης γης & Βιώσιμη ανάπτυξη" και διοργανωτές το ΤΕΕ/ΤΚΜ και το Διαβαλκανικό Κέντρο Περιβάλλοντος.

"Ωστόσο φέτος", παρατηρεί ο κ.Σιούτας, "έχουμε μια ιδιαίτερη έξαρση που οφείλεται κατά έναν μεγάλο βαθμό, στις υψηλότερες θερμοκρασίες που επικράτησαν το προηγούμενο διάστημα".

Σχολιάζοντας την καταστροφική καταιγίδα που έπληξε την Θεσσαλονίκη στις 10 Μαϊου, τόνισε ότι ήταν "ασυνήθιστα ισχυρή αφού, ουσιαστικά, συνενώθηκαν κάποια κύτταρα καταιγίδων και αποτέλεσαν ένα μεγαλύτερο σύμπλεγμα το οποίο έτυχε να βρεθεί η διαδρομή του, πάνω από την περιοχή της Θεσσαλονίκης και κυρίως στα υψηλότερα τμήματα, με αποτέλεσμα να συσσωρευτεί όλο το νερό στα χαμηλότερα".

"Αν ήταν λίγο πιο χαμηλά, ενδεχομένως δεν θα είχαμε την απορροή από τα ψηλά στα χαμηλά, συνετέλεσαν δηλαδή και τοπογραφικοί παράγοντες στην μεγάλη συσσώρευση νερού" ανέφερε ο κ.Σιούτας, προσθέτοντας ότι επρόκειτο για "μία από τις μεγαλύτερες ραγδαιότητες που έχουν καταγράψει, με 74 χιλιοστά νερού μέσα σε ένα δίωρο".

"Το ραντάρ στο αεροδρόμιο "είδε" την καταιγίδα τουλάχιστον 45 λεπτά νωρίτερα και ότι θα ήταν σε κλίμακα 4 βαθμών, κατηγορίας 3". Εντούτοις, εκτίμηση του κ.Σιούτα είναι ότι η Θεσσαλονίκη θα πρέπει να έχει ένα ραντάρ που να βρίσκεται σε κάποια απόσταση για να μπορεί να παρακολουθεί καλύτερα τι γίνεται στη πόλη. "Οταν είναι πάνω στην πόλη, το ραντάρ δεν μπορεί να "δει" καλά γιατί βλέπει μεν μέχρι 130-150 χιλιόμετρα αλλά τα πρώτα 15 δεν τα "βλέπει", διευκρίνισε.

Χάρτες καύσιμης ύλης και καμένων εκτάσεων

Στους χάρτες καύσιμης ύλης και καμένων εκτάσεων που έχουν δημιουργήσει το Εργαστήριο Δασικής Διαχειριστικής & Τηλεπισκόπησης ΑΠΘ και το Διαβαλκανικό Κέντρο Περιβάλλοντος, με χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο, αναφέρθηκε, από την πλευρά του, ο διευθυντής του Εργαστηρίου, καθηγητής ΑΠΘ, Ιωάννης Γήτας. "Είμαστε σε θέση να προσφέρουμε στα δασαρχεία και στις δημόσιες υπηρεσίες, μια ολοκληρωμένη υπηρεσία που ξεκίνησε ερευνητικά και σχετίζεται με τη διαχείριση των δασικών πυρκαγιών. Αφορά στη δημιουργία ενός χάρτη καύσιμης ύλης, δηλαδή έχουμε καταγράψει ολόκληρη την Ελλάδα, απ΄άκρη σ΄ άκρη, με συνδυασμό δορυφόρων και χαρτών και ξέρουμε σε κάθε μέρος της ελληνικής γης, τί τύπος καύσιμης ύλης υπάρχει και πώς καίγεται η βλάστηση σε περίπτωση πυρκαγιάς", δήλωσε ο κ.Γήτας. Όπως εξήγησε, αυτό σημαίνει ότι "μπορούμε να θωρακίσουμε τις υπηρεσίες με τις πληροφορίες αυτές ώστε σε περίπτωση πολλών πυρκαγιών την ίδια μέρα, στον ίδιο νομό για παράδειγμα, να μπορεί η δημόσια διοίκηση να παίρνει τις σωστές αποφάσεις και να στέλνει κατά προτεραιότητα τις δυνάμεις της πυροσβεστικής σε κείνα τα σημεία που έχουν περισσότερη ανάγκη". Επιπλέον, αναπτύχθηκε και η υπηρεσία έγκαιρης και έγκυρης χαρτογράφηση καμένων εκτάσεων προκειμένου να στέλνονται τα σχετικά στοιχεία απευθείας στο τοπικό δασαρχείο για να κάνει τις απαραίτητες ενέργειες, όπως να κηρύξει τις εκτάσεις αναδασωτέες ή ότι άλλο απαιτείται για να θωρακιστεί η δημόσια περιουσία.

Σημαντική η χρήση Δεδομένων Παρατήρησης Γης

Σημαντικό και γοργά αναπτυσσόμενο τομέα που μπορεί να παίξει καταλυτικό ρόλο στις νέες μορφές ανάπτυξης, χαρακτήρισε τον τομέα της συλλογής και χρήσης Δεδομένων Παρατήρησης Γης, ο γενικός γραμματέας του ΤΕΕ/ΤΚΜ Γεώργιος Τσακούμης. "Όλα αυτά όμως σχετίζονται με την ολοκλήρωση της Εθνικής Υποδομής Γεωχωρικών Πληροφοριών και το άνοιγμα της πληροφορίας στον πολίτη. Πιστεύουμε στην οργανωμένη και ολιστική διαχείριση όλων των τύπων δεδομένων ώστε να αποκτάται το βέλτιστο αποτέλεσμα", τόνισε στον χαιρετισμό του στην εκδήλωση ο κ. Τσακούμης, υπογραμμίζοντας, παράλληλα, ότι "θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερο βάρος σ΄αυτές τις νέες τεχνολογίες όσον αφορά στην εκπαίδευση των νέων επιστημόνων διότι μετά το "Brain Drain» της τελευταίας 8ετίας, παρατηρείται μια έλλειψη σε επιστήμονες τέτοιων ειδικοτήτων στην ελληνική αγορά".

ΠΗΓΗ ΑΠΕ

ΦΩΤΟ ΑΠΕ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ ΨΗΛΑ 11 Αυγ 2020 | 14:35

Κακαβιά: Οι έλεγχοι για τον κορονοϊό έφεραν ουρές χιλιομέτρων [βίντεο "Up Stories"]

Από τις 16 Αυγούστου θα επιτρέπεται η διέλευση 750 ατόμων την ημέρα από τον συνοριακό σταθμό της Κακαβιάς.

ΣΤΟ ΑΚΡΩΤΗΡΙ ΧΑΝΙΩΝ 11 Αυγ 2020 | 13:46

Χανιά: Σοβαρό ατύχημα στην παραλία Σεϊτάν Λιμάνια - Παιδί έπεσε από τα βράχια

Το παιδί φαίνεται να έχασε την ισορροπία του και να έπεσε από το βραχώδες σημείο της παραλίας Σεϊτάν Λιμάνια.

FAKE NEWS ΤΑ ΠΕΡΙ ΓΕΝΙΚΟΥ LOCKDOWN 11 Αυγ 2020 | 13:03

Κορονοϊός - Χαρδαλιάς: "Καμπάνα" 10.000 ευρώ στα μαγαζιά που δεν θα κλείνουν τα μεσάνυχτα

Πρόστιμο 10.000 ευρώ στα καταστήματα που δεν συμμορφώνονται με τα νέα μέτρα - 961 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα από 1η Αυγούστου μέχρι σήμερα.

ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΚΑΝΕΙ Ο ΒΕΡΤΗΣ 11 Αυγ 2020 | 12:43

Κορονοϊός - Θεσσαλονίκη: Απόγευμα... τα μπουζούκια λόγω των περιοριστικών μέτρων

Τα νυχτερινά κέντρα, σε ορισμένες περιοχές, λόγω των νέων μέτρων για τον κορονοϊό, θα παραμένουν κλειστά από τις 12 τα μεσάνυχτα έως τις 7 το πρωί.

ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ 11 Αυγ 2020 | 12:34

"Στο κόκκινο" οι προκλήσεις: Βίντεο με τουρκικό πλοίο να πλέει έξω από την Ψέριμο

Προκλητική διέλευση Τουρκικού πολεμικού πλοίου από την Ψέριμο - Η Τουρκία συνεχίζει την προπαγάνδα και το παιχνίδι εντυπώσεων.

«ΛΟΥΚΕΤΟ» ΣΕ 3 ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ 11 Αυγ 2020 | 12:23

Κορονοϊός: Πάνω από 400 παραβάσεις για μάσκες σε μια μέρα - Αυτές οι περιοχές "χτύπησαν κόκκινο" στα πρόστιμα

Συνολικά, μέσα σε μια ημέρα, καταγράφηκαν 432 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας και μη τήρηση προβλεπόμενης απόστασης

ΣΤΟΝ... ΚΟΣΜΟ ΤΟΥΣ 11 Αυγ 2020 | 11:47

Κορονοϊός: Διοργάνωναν γάμο με 1.500 άτομα στην Κρήτη - Τι λέει ο ιδιοκτήτης catering

"Η κυρία μου είπε: 'Σε μένα θα συμβεί;'", λέει ο ιδιοκτήτης catering που δέχθηκε τηλεφώνημα για να αναλάβει τον γάμο σε χωριό της Κρήτης.

ΜΕΓΑΛΩΝΕΙ Η ΛΙΣΤΑ 11 Αυγ 2020 | 11:05

Κορονοϊός: Πέθανε 89χρονη στην Πτολεμαΐδα - Στους 214 οι νεκροί στην Ελλάδα

Μία 89χρονη γυναίκα κατέληξε στην Πτολεμαΐδα ανεβάζοντας τους νεκρούς από κορονοϊό στην Ελλάδα στους 214.

ΜΕΤΡΩΝΤΑΣ ΤΙΣ ΠΛΗΓΕΣ 11 Αυγ 2020 | 11:02

Τραγωδία στην Εύβοια: Συγκλονιστικές εικόνες από ψηλά μετά τη φονική πλημμύρα [βίντεο drone]

Τεράστιες καταστροφές στην Εύβοια. Απόγνωση και εικόνες Αποκάλυψης στα Ψαχνά.

ΕΠΙΤΕΘΗΚΕ ΣΤΗΝ 55ΧΡΟΝΗ ΣΥΖΥΓΟ ΤΟΥ 11 Αυγ 2020 | 10:34

Επίθεση με τσεκούρι στην Καλλιθέα: Καρέ-καρέ η σύλληψη του 67χρονου δράστη [βίντεο ντοκουμέντο]

Το MEGA παρουσίασε αποκλειστικά, βίντεο-ντοκουμέντο με τη σύλληψη του δράστη από τις αστυνομικές αρχές, λίγο μετά την επίθεση κατά της συζύγου του.

ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΛΗΓΕΝΤΕΣ 11 Αυγ 2020 | 10:33

Θεοδωρικάκος: Πάνω από 3.000 σπίτια έχουν πλημμυρίσει στην Εύβοια

Σήμερα ανακοινώνονται τα χρήματα για τους πληγέντες της Εύβοιας. Θα ενισχυθεί οικονομικά και ο Δήμος του Ωρωπού

ΣΕ ΙΣΧΥ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ ΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ 11 Αυγ 2020 | 10:22

Κορονοϊός - Μαγιορκίνης: Κρίσιμο το επόμενο 10ήμερο για την πορεία της πανδημίας

Ο κ. Μαγιοργκίνης είπε ότι η χρήση μάσκας, η αποφυγή συγχρωτισμού, καθώς και η ατομική ευθύνη, είναι οι βασικοί πυλώνες για την ανάσχεση της πανδημίας.

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑΣ 11 Αυγ 2020 | 10:07

Κορονοϊός - Βατόπουλος: Περιορισμοί στα μπαρ για να μην πάμε σε γενικό lockdown

Για τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε χθες, Δευτέρα, η κυβέρνηση για τον κορονοϊό, μίλησε ο καθηγητής Βατόπουλος.