Εξοντωτικές οι μειώσεις στις συντάξεις μας λένε οι δικαστές: τί απειλούν

«Μας ισοπεδώνουν, μας κατεβάζουν στο χαμηλότερο σκαλοπάτι» είπαν οι δικαστές που επανέλαβαν πως οι μειώσεις που τους επεβλήθησαν με τα μνημόνια φτάνουν το 74%.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Εξοντωτικές οι μειώσεις στις συντάξεις μας λένε οι δικαστές: τί απειλούν

Ομοβροντία για τις δραματικές ,όπως τις χαρακτήρισαν, περικοπές των συντάξεων δικαστών και εισαγγελέων εξαπέλυσαν οι εκπρόσωποί τους κατά τη σημερινή πανδικαστική συνέλευση.

Σε ψήφισμα που εκδόθηκε αμέσως μετά ζητείται να ανακληθούν οι «αντισυνταγματικές» μειώσεις στις συντάξεις των δικαστών και των εισαγγελέων, να εφαρμοστούν οι αποφάσεις των Ολομελειών του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Ελεγκτικού Συνεδρίου και να πληρώσει το κράτος τα ελλείμματα των ασφαλιστικών Ταμείων.

Οπως τονίζεται «δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό το επιχείρημα ότι οι μειώσεις των συντάξεων είναι επιβεβλημένες χάριν της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος», καθώς οι δικαστικοί «κατέβαλαν διαχρονικά και με συνέπεια τις προβλεπόμενες ασφαλιστικές εισφορές και ως εκ τούτου δεν ευθύνονται οι ίδιοι για τη σημερινή κατάσταση των ασφαλιστικών Ταμείων».

Αντιθέτως, υπογραμμίζεται στο ψήφισμα, «οι παράγοντες που υπονομεύουν το ασφαλιστικό σύστημα είναι η διαχρονική αξιοποίηση από το κράτος των αποθεματικών των ασφαλιστικών Ταμείων για σκοπούς άσχετους με το φυσικό τους προορισμό, η εισφοροδιαφυγή, η μεγάλη έκταση της ανασφάλιστης εργασίας, η ανεργία και η διαρκώς μειούμενη κρατική χρηματοδότηση των ασφαλιστικών Ταμείων».
«Για το λόγο αυτό, πρέπει το κράτος και όχι οι συνταξιούχοι να πληρώσει για τα ελλείμματα των ασφαλιστικών Ταμείων» τονίζεται.

Το μήνυμα προς την κυβέρνηση είναι ότι αν δεν μεριμνήσει για τη διόρθωση της αδικίας, τη λύση θα δώσουν τα ελληνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια.

Τι είπαν για το Πόθεν Εσχες

Οι δικαστές δεν άφησαν αναπάντητο ούτε το θέμα του ηλεκτρονικού πόθεν έσχες, με αφορμή την απόφαση της Ολομελείας του Συμβουλίου της Επικρατείας.

«Να κλείσει το θέμα του πόθεν έσχες, αλλά όχι πρόχειρα, σε μια νύχτα», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της μεγαλύτερης δικαστικής ένωσης της χώρας, της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, κ. Χριστόφορος Σεβαστίδης, που απάντησε στον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης κ. Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, ο οποίος είχε εκτιμήσει ότι "κάποιοι θέλουν κάτι να κρύψουν".

«Εδώ και είκοσι χρονια υποβάλλουμε δηλώσεις πόθεν έσχες, θα ήταν παράλογο να το αρνηθούμε εφέτος», είπε αναλυτικά ο κ. Σεβαστίδης. «Τα όποια προβλήματα ανέκυψαν με τον νέο ηλεκτρονικό τρόπο υποβολής της δήλωσης. Είμαστε οι πρώτοι που θέλουμε να κλείσει αυτή η υπόθεση, αλλά όχι με πρόχειρη διευθέτηση, μέσα σε μια νύχτα (...).»

«Μας κατεβάζουν στο χαμηλότερο σκαλοπάτι...»

Ο κ. Σεβαστίδης,ανέφερε ότι οι περικοπές, συνολικά, από την εφαρμογή των μνημονίων μέχρι σήμερα ανέρχονται σε ποσοστό 74%.

Μίλησε για την «απόγνωση στην οποία έχουν περιέλθει χιλιάδες συνταξιούχοι συνάδελφοι που είδαν σε έναν μήνα τη σύνταξή τους να μειώνεται ακόμη περισσότερο και να φθάνει για τον πρόεδρο του Αρείου Πάγου στα 1.450 ευρώ.Για την οποία, αν συνυπολογιστεί η επιστροφή σε δόσεις των διαφορών συντάξεων, από την 1η Ιουνίου 2016 εως τις 30 Σεπτεμβρίου 2017, το ύψος της αγγίζει τα 1.180 ευρώ".

Πικρία εξέφρασε από πλευράς της, η κυρία Αγγελική Λαινιώτη, πρόεδρος της Ενωσης Διοικητικών Δικαστών: «δεν περίμενα ότι ύστερα από 34 χρονια υπηρεσίας, θα βρισκόμουν σε μια τέτοια συγκέντρωση", με άξονα τον "συνταξιοδοκτόνο νόμο 4317".»

« Οσα περισσότερα έτη υπηρεσίας έχουν, όσο περισσότερες εισφορές εχουν καταβάλει, τόσο περισσότερο πλήττονται.(...) Αντισυνταγματικός είναι αυτός ο νόμος. Πλήττεται ο πυρήνας του κοινωνικοασφαλιστικού δικαιώματος» πρόσθεσε και συνέχισε « Με τρομάζει η ενδεχόμενη εξομοίωση όλων των συντάξεων. Είναι απαράδεκτο και αντισυνταγματικό. Δεν θα λαμβάνεται υπόψη ο χρόνος απασχόλησης, το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών...».

Ο κ. Σταμάτης Γιακουμέλος, πρόεδρος της Ενωσης Συνταξιούχων Δικαστικών Λειτουργών, κάνοντας λόγο για «περαιτέρω φτωχοποίηση» και «ισοπέδωση προς τα κάτω».

«Εμείς οι δικαστές δεχθήκαμε ως υψηλόμισθοι πολύ μεγάλες περικοπές» είπε και έκανε λόγο για «εξοντωτική μείωση αποδοχών, με τεράστιες συνέπειες» . Κατά τον ίδιο οι συντάξιμες αποδοχές ανώτατων δικαστών αγγίζουν αυτές εν ενεργεία κλητήρα. «Μας κατεβάζουν στο τελευταίο σκαλοπάτι μας ισοπεδώνουν».

Ο κ. Χρήστος Μητκίδης, προεδρος των λειτουργών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, μίλησε για πολυμέτωπη επίθεση, και δη σε βάρος των συνταξιούχων δικαστών, αλλά και σαφή «προσβολή» που συνιστά η εξομοίωση της σύνταξης του προέδρου του Αρείου Πάγου με συντάξεις που χορηγούνται στον ιδιωτικό τομέα. Ο ίδιος χαρακτήρισε επίσης σκανδαλώδες το γεγονός ότι η σύνταξη του Ταμείου Νομικών εχει εξαερωθεί. «Θα κριθούν όλα αυτά στα ευρωπαϊκά δικαστήρια αν η κυβέρνηση επιμείνει. Θα πρέπει να προβεί σε διορθώσεις, να σεβαστεί το θεσμικό κύρος των δικαστών».

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
ΤΙ ΕΙΠΑΝ ΣΕ ΣΚΑΙ ΚΑΙ MEGA 22 Νοε 2020 | 11:36

Αναδρομικά, συντάξεις, Δώρο Χριστουγέννων: Πότε καταβάλλονται - Οι δηλώσεις Βρούτση

Τι ισχύει με συντάξεις, αναδρομικά, δώρο Χριστουγέννων και ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα - Διευκρινίσεις από τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση και την υφυπουργό Δόμνα Μιχαηλίδου

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 20 Νοε 2020 | 07:50

Άνοιξε η πλατφόρμα για τα αναδρομικά συντάξεων στους κληρονόμους – Πώς θα κάνετε την αίτηση – Πόσα θα πάρετε [πίνακας]

Το υπουργείο Εργασίας, έχει υπολογίσει ότι οι αιτήσεις για τα αναδρομικά συντάξεων θα φτάσουν στις 172.222 ενώ το συνολικό ποσό που θα καταβληθεί στους κληρονόμους, θα φτάσει στα 167,8 εκατομμύρια.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 19 Νοε 2020 | 08:05

Συντάξεις Δεκεμβρίου 2020: Αυτές είναι οι ημερομηνίες καταβολής για κάθε Ταμείο

Πότε θα καταβληθούν οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεων μηνός Δεκεμβρίου 2020.

ΟΙ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΠΛΗΡΩΜΩΝ 19 Νοε 2020 | 07:51

Ζεστό χρήμα 4 δισ. ευρώ για μισθωτούς, επαγγελματίες, συνταξιούχους, ανέργους - Σήμερα οι ανακοινώσεις για το έκτακτο επίδομα

Ζεστό χρήμα 4 δις. ευρώ στην αγορά μέχρι το τέλος του χρόνου- Μισθωτοί, επαγγελματίες, συνταξιούχοι και άνεργοι.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΑΝΑ ΤΑΜΕΙΟ 16 Νοε 2020 | 14:50

Συντάξεις Δεκεμβρίου 2020: Αυτές είναι οι ημερομηνίες καταβολής τους

Δείτε τις μερομηνίες καταβολής των συντάξεων μηνός Δεκεμβρίου 2020.

ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ 15 Νοε 2020 | 20:43

Συντάξεις, επιδόματα και τέλη κυκλοφορίας – Οι ημερομηνίες πληρωμής και καταβολής των χρημάτων

Ο "οδικός χάρτης" με όλες τις ημερομηνίες έως τις εορτές των Χριστοιυγέννων.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 12 Νοε 2020 | 08:11

Συντάξεις Δεκεμβρίου και επιδόματα: Οι ημερομηνίες πληρωμής για όλα τα ταμεία

Πότε αναμένεται να ξεκινήσει η πληρωμή των συντάξεων Δεκεμβρίου 2020, στους δικαιούχους.

ΣΚΑΝΔΑΛΟ 10 Νοε 2020 | 13:00

Παραδικαστικό στην Κέρκυρα δείχνουν οι "χαμένες" 1.000 δικογραφίες - Βρέθηκαν σε φιλικό σπίτι εισαγγελέως

Οσμή παραδικαστικού κυκλώματος στην Κέρκυρα. 1.000 χαμένες δικογραφίες.

ΤΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΑΝ 06 Νοε 2020 | 08:11

Αναστέλουν τις κινητοποιήσεις τους οι ενώσεις δικαστών και εισαγγελέων

Αναστολή των κινητοποιήσεων και από την Ένωση Διοικητικών Δικαστών (ΕΔΔ).

ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΦΚΑ 05 Νοε 2020 | 18:43

Συντάξεις Δεκεμβρίου: Πότε πληρώνονται οι δικαιούχοι, ημερομηνίες - Ταμεία

Οι ημερομηνίες που θα λάβουν οι δικαιούχοι συνταξιούχοι τις συντάξεις Δεκεμβρίου

ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΣΤΟΥΣ ΛΟΙΜΩΞΙΟΛΟΓΟΥΣ 30 Νοε 2020 | 22:38

Κορονοϊός: Περαιτέρω μείωση των κρουσμάτων μέχρι την Παρασκευή - Η πρόταση για... ωράριο πελατών στην εστίαση

Η πτώση του Rt κάτω από το 1 φέρνει αισιοδοξία και εισηγήσεις για τη σταδιακή άρση του lockdown - Η πρόταση του Παναγιώτη Γαργαλιάνου για την εστίαση και τα μέτρα κατά του κορονοϊού

ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ 30 Νοε 2020 | 21:37

Τραγωδία στα Καλύβια: Aυτοκτόνησε με καραμπίνα μπροστά σε αστυνομικούς

Σοκ στα Καλύβια όπου ένας 46χρονος αυτοκτόνησε με καραμπίνα μπροστά στα μάτια ανδρών της ομάδας ΔΙΑΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ 30 Νοε 2020 | 21:17

Πανελλήνιες 2021: Παράταση έως τις 3 Δεκεμβρίου για τις αιτήσεις συμμετοχής

Η προθεσμία για τις πανελλήνιες αφορά μόνο τους μαθητές των ΓΕΛ και των ΕΠΑΛ.