Έκτακτη συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων για Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Κοζάνη - Στο τραπέζι και το άνοιγμα των σχολείων

Στο μικροσκόπιο της Επιτροπής οι επιβαρυμένες περιοχές - Αύριο και όχι την Παρασκευή η σύσκεψη της Επιτροπής για το άνοιγμα των σχολείων, παρουσία της Νίκης Κεραμέως

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων έγινε το απόγευμα της Τρίτης, με επίκεντρο την επιδημιολογική κατάσταση σε περιοχές της χώρας που βρίσκονται στο "κόκκινο".

Τα επιδημιολογικά δεδομένα αναλύονται ανά περιοχή, ενώ ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στις επιβαρυμένες περιοχές. Τρεις από αυτές είναι η Θεσσαλονίκη, η Πάτρα και η Κοζάνη, όπου δεν άνοιξαν τελικά τη Δευτέρα τα καταστήματα λιανεμπορίου, όπως εισηγήθηκαν οι επιστήμονες και αποφάσισε η κυβέρνηση.

Το επιδημιολογικό φορτίο σε αυτές τις περιοχές είναι υψηλό και κρίθηκε πως η χαλάρωση των μέτρων θα επιδείνωνε ακόμα περισσότερο την κατάσταση. Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα στη Θεσσαλονίκη εντοπίστηκαν 622 νέα κρούσματα κορονοϊού, 135 στην Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας και 98 στην Περιφέρεια Κοζάνης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στο τραπέζι θα πέσει και το άνοιγμα των σχολείων, ενόψει και της κύριας συνεδρίασης της Επιτροπής, που θα γίνει αύριο τελικά και όχι την Παρασκευή. Αύριο Τετάρτη λοιπόν θα γίνουν οι εισηγήσεις και θα παρθύν οι αποφάσεις για το άνοιγμα των σχολείων. Μάλιστα στη συνεδρίαση θα συμμετάσχει η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.

Προς άνοιγμα τα Λύκεια τη Δευτέρα 12 Απριλίου - Εν αναμονή της εισήγησης της Επιτροπής

Το πράσινο φως των λοιμωξιολόγων για το άνοιγμα των Λυκείων τη Δευτέρα 12 Απριλίου, με "όπλο" προστασίας από την μετάδοση του κορονοϊού τα self test σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, αναμένει το υπουργείο Παιδείας για την έναρξη των δια ζώσης μαθημάτων.

Πρόθεση της κυβέρνησης είναι στις 12 Απριλίου να ανοίξουν τα Λύκεια σε όλες τις περιοχές. Κρίσιμη, ωστόσο, θεωρείται η αυριανή σύσκεψη των λοιμωξιολόγων που θα θέσουν στο μικροσκόπιο τα επιδημιολογικά στοιχεία των τελευταίων εικοσιτετράωρων και αναμένεται να γίνουν οι τελικές εισηγήσεις για το θέμα του ανοίγματος των σχολείων και να ληφθούν από την κυβέρνηση οι αποφάσεις.

Σχολείο

Πηγές του υπουργείου Παιδείας σημείωναν ότι το άνοιγμα των Λυκείων είναι η πρώτη προτεραιότητα, δεδομένων των ασφυκτικά περιορισμένων και ανελαστικών ημερομηνιών μέχρι την έναρξη των Πανελλαδικών Εξετάσεων. Δεύτερο βήμα είναι η έναρξη των Γυμνασίων και σε επόμενη φάση των Δημοτικών Σχολείων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Διαφωνία λοιμωξιολόγων: Δύο κατευθύνσεις για το άνοιγμα των Λυκείων

Το άνοιγμα των Λυκείων, πάντως, έχει διχάσει τους ειδικούς. Στο θέμα αυτό έχουν διαμορφωθεί δύο διαφορετικές κατευθύνσεις:

Η μία τάσσεται υπέρ του ανοίγματος μόνο της Γ’ Λυκείου -άποψη που εξέφρασε και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος. Ο κ. Εξαδάκτυλος εκτίμησε ότι δεν αναμένεται άμεση αποσυμπίεση των δεδομένων της πανδημίας.

Για το θέμα των σχολείων αποκάλυψε πως δεν έχει γίνει ακόμη συζήτηση στην επιτροπή ούτε έχει αποφασιστεί εάν θα ανοίξουν τη Δευτέρα. Χαρακτήρισε μάλιστα "τρομακτικά επικίνδυνο" να ανοίξουν Δημοτικά και Γυμνάσια πριν από το Πάσχα.

Ωστόσο, όπως έχει ξεκαθαρίσει το υπουργείο Παιδείας διά στόματος της υπουργού Ν. Κεραμέως, πρακτικά το άνοιγμα μόνο της Γ’ Λυκείου είναι ανέφικτο, καθώς οι ίδιοι εκπαιδευτικοί διδάσκουν σε όλες τις τάξεις του Λυκείου. Συνεπώς δεν μπορεί ένας εκπαιδευτικός να διδάσκει πότε εξ αποστάσεως και πότε δια ζώσης.

μαθητές ιταλία

Η δεύτερη κατεύθυνση της Επιτροπής είναι εναρμονισμένη με την κυβερνητική πρόθεση να ανοίξουν τη Δευτέρα όλες οι τάξεις του Λυκείου, λύση που φαίνεται να είναι η πιο πιθανή.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης ανέφερε: "Νομίζω ότι υπάρχει η δυνατότητα να ανοίξουμε τη Δευτέρα τα σχολεία, καθώς έχουν μείνει επί μακρόν κλειστά και αυτό έχει μια σοβαρότατη επιβάρυνση όχι μόνο για την ψυχική υγεία των μαθητών, αλλά και με ζητήματα μαθησιακά".

Ως προς τις βαθμίδες εκπαίδευσης που θα ανοίξουν, ο κ. Γεραπετρίτης σημείωσε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να ανοίξει η δευτεροβάθμια εκπαίδευση και πρωτίστως τα Λύκεια. "Τα δημοτικά σχολεία έχουν παραμείνει για μακρύτερο διάστημα ανοιχτά και στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση υπάρχει και η δυνατότητα επέκτασης του σχολικού έτους", πρόσθεσε ο κ. Γεραπετρίτης.

Πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι στο τραπέζι είναι ακόμη και το ενδεχόμενο να μην ανοίξουν τη Δευτέρα όλα τα Λύκεια όλων των περιοχών, αλλά να υπάρξει άνοιγμα πολλών ταχυτήτων αναλόγως με την επιδημιολογική κατάσταση που επικρατεί ανά περιοχή.

Τεστ κορονοϊού

"Διαβατήριο" τα self test

Προϋπόθεση για το άνοιγμα των σχολείων είναι τα self test. "Η Επιτροπή έχει ήδη συζητήσει ότι θα πάμε σε ένα άνοιγμα σχολείων εφόσον υπάρχει η δυνατότητα για υποχρεωτικά self test" ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γεραπετρίτης.

Με ταχύτατους ρυθμούς τα test έφθασαν το περασμένο Σαββατοκύριακο στις κεντρικές φαρμακαποθήκες και ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η διανομή τους στα φαρμακεία ώστε από αύριο να είναι διαθέσιμα σε μαθητές και εκπαιδευτικούς των Λυκείων πρώτα στα μεγάλα αστικά κέντρα.

self test

"Τα τεστ θα είναι διαθέσιμα στα φαρμακεία από την Πέμπτη στα μεγάλα αστικά κέντρα, και την Παρασκευή και στις υπόλοιπες περιοχές. Θα πρέπει να τα προμηθευτούν οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί άμεσα, καθώς η συζήτηση είναι από την επόμενη Δευτέρα να λειτουργήσουν τα λύκεια" είπε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος.

Εκείνο, ωστόσο, που προβληματίζει είναι εάν θα μπορέσουν εγκαίρως να προμηθευτούν τα test τα φαρμακεία των πιο απομακρυσμένων περιοχών, ώστε μέσα στο Σαββατοκύριακο να έχουν προλάβει όλοι οι μαθητές του Λυκείου να το έχουν κάνει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σημειώνεται ότι το self test είναι υποχρεωτικό για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς.

Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, χωρίς test οι μαθητές δεν θα μπορούν να παρακολουθούν ούτε δια ζώσης ούτε εξ αποστάσεως μαθήματα.

Οι γονείς θα μπορούν να παραλαμβάνουν για τα παιδιά τους με την επίδειξη των ΑΜΚΑ τους τα τεστ που τους αναλογούν
Το self test θα πραγματοποιείται στο σπίτι από 24 έως 48 ώρες πριν την έναρξη των μαθημάτων και το αποτέλεσμα του θα δηλώνεται στη σχετική πλατφόρμα
Στην περίπτωση αρνητικού αποτελέσματος, ο γονέας/ κηδεμόνας θα πρέπει να εκτυπώσει και να υπογράψει τη σχετική βεβαίωση την οποία θα φέρει μαζί του ο μαθητής καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας και θα την επιδεικνύει στον εκπαιδευτικό της τάξης του που θα είναι επιφορτισμένος με το παρουσιολόγιο.
Όσοι μαθητές προκύπτουν θετικοί θα πρέπει να κάνουν το συντομότερο ένα δεύτερο τεστ αντιγόνου, δωρεάν σε δημόσια δομή (η λίστα των δομών θα αναγράφεται στο σχετικό ιστότοπο) προκειμένου να δικαιολογηθεί η απουσία από το σχολείο .
Όσοι μαθητές δεν φέρουν μαζί τους την βεβαίωση δεν θα μπορούν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα τους ούτε θα υπάρχει δυνατότητα τηλεκπαίδευσης.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ 18 Απρ 2021 | 09:19

Ολοταχώς για το επίσημο άνοιγμα του ελληνικού τουρισμού την 14η Μαΐου

Ολοταχώς για το επίσημο άνοιγμα του ελληνικού τουρισμού την 14η Μαΐου - Τι λένε οι φορείς του κλάδου- Επίσημα ανοίγει στις 14η Μαΐου

ΓΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ ΗΜΕΡΑ 18 Απρ 2021 | 08:31

Απίστευτες εικόνες: "Βούλιαξαν" από κόσμο οι πλατείες - Συνωστισμός και κορονοπάρτι σε Κυψέλη, Εξάρχεια, Κολωνάκι, Ψυρρή

Για δεύτερη ημέρα οι κεντρικές πλατείες της Αθήνας πλημμύρισαν από κόσμο - Κορονοπάρτι σε Κυψέλη, Εξάρχεια, Κολωνάκι, Ψυρρή

ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ 18 Απρ 2021 | 08:03

Κορονοϊός: "Φρένο" στις μετακινήσεις για Πάσχα στο χωριό –  Ανοιχτές με self test οι εκκλησίες

Προβληματισμός για μετακινήσεις το Πάσχα και τον τρόπο που θα λειτουργήσουν οι εκκλησίες - Την Παρασκευή οι αποφάσεις των λοιμωξιολόγων για τις διαπεριφερειακά ταξίδια

ΤΙ ΛΕΝΕ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΗΣ PFIZER ΚΑΙ ΤΗΣ MODERNA 17 Απρ 2021 | 22:22

Κορονοϊός: "Προ των πυλών" ο εμβολιασμός των παιδιών - Τι λένε γονείς και επιστήμονες

Πολλοί ανησυχούν ότι η διστακτικότητα των εμβολίων ενάντια στον κορονοϊό σε ορισμένους ενήλικες θα είναι ακόμη πιο έντονη όταν πρόκειται για τα παιδιά τους.

ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΙΟ 17 Απρ 2021 | 22:16

Μαρίνα Πατούλη - Εκανε το εμβόλιο και έστειλε μήνυμα: "Εμβολιαζόμαστε σήμερα για να κατακτήσουμε το αύριο"

Η κα Πατούλη δημοσίευσε φωτογραφία στα social media από το εμβολιαστικό κέντρο, ενθουσιασμένη για το μεγάλο βήμα που έκανε προς την ελευθερία.

Η ΧΩΡΑ ΚΑΤΕΓΡΑΨΕ 189 ΝΕΟΥΣ ΘΑΝΑΤΟΥΣ 17 Απρ 2021 | 21:27

Κορονοϊός - Γαλλία: Μείωση του αριθμού των νοσηλευομένων σε ΜΕΘ

Ο αριθμός των ασθενών με κορονοϊό που νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας στην Γαλλία μειώθηκε, όπως και ο αριθμός των νοσηλευόμενων στα νοσοκομεία.

Ο ΧΑΡΤΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ 17 Απρ 2021 | 18:16

Κορονοϊός: 1.169 νέα κρούσματα στην Αττική και 299 στη Θεσσαλονίκη

Στην Αττική εντοπίστηκαν τα περισσότερα κρούσματα κορονοϊού

ΗΜΕΡΗΣΙΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 17 Απρ 2021 | 18:02

Κορονοϊός: 2.411 νέα κρούσματα και 67 θάνατοι - Στους 837 ο αριθμός των διασωληνωμένων

Από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 313.444 κρούσματα και 9.397 θάνατοι.

ΡΕΚΟΡ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΩΝ ΣΗΜΕΙΩΘΗΚΕ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ 24ΩΡΟ ΣΤΗ ΧΩΡΑ 17 Απρ 2021 | 17:15

Το σχέδιο "έξοδος" των Ιταλών: Ελεύθερες μετακινήσεις με πιστοποιητικό εμβολιασμού

Εσωτερικό πιστοποιητικό για ελεύθερη κυκλοφορία των εμβολιασμένων ετοιμάζει η κυβέρνηση της Ιταλίας

ΤΟΥ ΕΠΙΒΛΗΘΗΚΕ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΙΜΟ 3000 ΕΥΡΩ 17 Απρ 2021 | 15:50

"Κορονο - πάρτι" και στη Θεσσαλονίκη: Χειροπέδες σε ένα 28χρονο

Συνελήφθη ένας 28χρονος για παράνομο "κορονο - πάρτι" στη Θεσσαλονίκη

ΣΕ ΠΟΡΕΙΑ ΑΠΟΚΛΙΜΑΚΩΣΗΣ 17 Απρ 2021 | 14:46

Μανώλης Κέλλης: Με self test η έξοδος του Πάσχα - Το επόμενο κύμα θα είναι τον Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο

"Είναι δύσκολο να πούμε στους ανθρώπους να μην πάνε στα χωριά τους. Αλλά αν μετακινηθούν, θα πρέπει να συγχρωτίζονται σε εξωτερικούς χώρους" τόνισε ο κ. Κέλλης.

ΑΠΟΣΥΜΠΙΕΣΗ 17 Απρ 2021 | 14:10

Θεσσαλονίκη: Σταδιακή αποκλιμάκωση του ιικού φορτίου στα λύματα "δείχνει" έρευνα του ΑΠΘ

"Η εικόνα της εβδομάδας παραπέμπει στις τιμές και τις διακυμάνσεις που μετρούσαμε τον Μάρτιο, πριν την επιδημιολογική έξαρση" τονίζει ο πρύτανης του ΑΠΘ Νίκος Παπαϊωάννου.

«ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ» 17 Απρ 2021 | 13:43

Πέτσας: Την επόμενη εβδομάδα οι αποφάσεις για το Πάσχα - "Κανείς δεν μπορεί να προδικάσει τίποτα"

Το θέμα των διαπεριφερειακών μετακινήσεων για το Πάσχα είναι ένα ζήτημα πολύ σοβαρό για την εξέλιξη και του εμβολιασμού, τόνισε ο Στέλιος Πέτσας.