X

Εκτακτο δελτίο της ΕΜΥ για καταιγίδες και ανέμους 10 μποφόρ - Τσατραφύλλιας: 6 βαθμοί στο Βόρεια Προάστια της Αθήνας

Εκτακτο δελτίο της ΕΜΥ για την κακοκαιρία το Σαββατοκύριακο με κύρια χαρακτηριστικά τους θυελλώδεις ανέμους σε όλη σχεδόν τη χώρα.

Γράφει: TheToc team

"Αγριεύει" ο καιρός το Σαββατοκύριακο, με ισχυρές βροχές και εντυπωσιακή πτώση της θερμοκρασίας, ενώ ο μετεωρολόγος Γιάννης Τσατραφύλλιας προειδοποιεί μέχρι και για τα πρώτα χιόνια στην Πάρνηθα.

Σε ανάρτησή του στο facebook, ο κ. Τσατραφύλλιας αναφέρεται στην κακοκαιρία που αποτελεί... πρόβα χειμώνα, προειδοποιώντας για τα έντονα φαινόμενα που έρχονται στη χώρα μας από αύριο, Παρασκευή.

Σύμφωνα με τον ίδιο η κακοκαιρία θα είναι εξπρές, αφού από τη Δευτέρα η θερμοκρασία θα θυμίζει και πάλι άνοιξη με τα 20άρια να επιστρέφουν. Σημειώνεται ότι η νέα κακοκαιρία θα φέρει στη χώρα και τα πρώτα χιόνια για φέτος.

Aναλυτικά ολόκληρη η ανάρτηση

"Καλημέρα! Πρόβα χειμώνα θα ζήσουμε στη χώρα μας αυτό το Σ/Κ με πολύ κρύο και παγερούς βοριάδες. Ουσιαστικά πρόκειται για μία πολύ ψυχρή αέρια μάζα η οποία θα αρχίσει να κατηφορίζει από τη βόρεια Ευρώπη την Παρασκευή και θα φτάσει στη χώρα μας το βράδυ της ίδιας ημέρας.

Τέσσερα θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά αυτής της κακοκαιρίας:

-Η εντυπωσιακή πτώση της θερμοκρασίας από βορρά προς νότο ακόμα και 12-15 βαθμούς σε σχέση με τη θερμοκρασία της Παρασκευής. Ενδεικτικά στο κέντρο της Αθήνας την Κυριακή που θα είναι η πιο κρύα ημέρα η θερμοκρασία από τους 21-22 βαθμούς θα πάει στους 12-13 και στα βόρεια προάστια οι κάτοικοι την Κυριακή θα ξυπνήσουν με θερμοκρασία κοντά στους 6 βαθμούς! Επίσης στα χωριά της δυτικής Μακεδονίας ίσως δούμε και αρνητικές τιμές του θερμομέτρου.

-Οι θυελλώδεις και παγεροί βοριάδες που θα φτάσουν τα 9 μποφόρ το Σ/Κ και στα δύο πελάγη και θα δημιουργήσουν προβλήματα στις θαλάσσιες συγκοινωνίες .Επίσης θα δημιουργήσουν αίσθηση μεγαλύτερου ψύχους στο ανθρώπινο σώμα.

-Οι ισχυρές καταιγίδες το Σάββατο στη Θράκη ,στο ανατολικό Αιγαίο και στα Δωδεκάνησα ( πρωί μέχρι μεσημέρι ) .Επίσης το Σάββατο Θα βρέξει στις περισσότερες περιοχές .Την Κυριακή τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν παντού.

-Θα πέσουν και χιόνια. Το Σάββατο νωρίς το πρωί στα ορεινά της Μακεδονίας ( περίπου 1100-1200μ ) .Ίσως πασπαλίσει και στην κορυφή της Πάρνηθας.

Υ.Γ1 : Ντυθείτε καλά αυτό το Σ/Κ. Τα απότομα σκαμπανεβάσματα της θερμοκρασίας είναι επικίνδυνα για κρυώματα!
Υ.Γ2: Από Δευτέρα επιστρέφουμε στα 20άρια!".

Εκτακτο δελτίο της ΕΜΥ για το Σαββατοκύριακο

Βαθύ βαρομετρικό χαμηλό από τα βόρεια - βορειοδυτικά συνοδευόμενο από ψυχρό μέτωπο πρόκειται να προκαλέσει το Σαββατοκύριακο επιδείνωση του καιρού με κύρια χαρακτηριστικά τους θυελλώδεις ανέμους σε όλη σχεδόν τη χώρα και τις κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες στη βόρεια και την ανατολική νησιωτική Ελλάδα.

Η θερμοκρασία στα βόρεια θα υποχωρήσει κατά 6 με 8 βαθμούς Κελσίου.

Πιο αναλυτικά:

Α. Θυελλώδεις βορειοδυτικοί άνεμοι εντάσεων 8 με 9 και πρόσκαιρα με ριπές έως 10 μποφόρ θα πνέουν από τις προμεσημβρινές ώρες του Σαββάτου (18/11) στα δυτικά και βαθμιαία και στα ανατολικά. Οι άνεμοι σταδιακά θα εξασθενήσουν από το απόγευμα της Κυριακής (19/11).

Β. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται από τις πρώτες ώρες του Σαββάτου έως και το απόγευμα της ίδιας ημέρας στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και πρόσκαιρα νωρίς το πρωί στη Θράκη.

Η προειδοποίηση Μαρουσάκη

Για την απότομη αλλαγή του καιρού είχε προειδοποιήσει νωρίτερα και ο μετεωρολόγος του Open, Κλέαρχος Μαρουσάκης.

Σύμφωνα με την πρόγνωση του μετεωρολόγου, Κλέαρχου Μαρουσάκη, το αέρινο τείχος που εμπόδιζε τις κακοκαιρίες μέχρι και σήμερα, αλλάζει από αύριο Παρασκευή και αρχίζει να υποχωρεί, με αποτέλεσμα μικρής δόσης χειμώνα μέσα στο Σαββατοκύριακο, με βροχές και σημαντική πτώση της θερμοκρασίας.

Διαβάστε Επίσης

Οπως ανέφερε ο κ. Μαρουσάκης, η κακοκαιρία θα έρθει από την κεντρική Ευρώπη, θα φτάσει τα βορειοανατολικά τμήματα της χώρας και θα ακολουθήσει μια βορειοανατολική τροχιά για να εκτονωθεί προς τη Μαύρη Θάλασσα. Το κύμα κακοκαιρία θα περάσει γρήγορα και την Κυριακή θα αρχίσει να υποχωρεί. Από Δευτέρα 20 Νοεμβρίου, θα βελτιωθεί λίγο ο καιρός, θα κάνει κρύο το πρωί, όμως προς το μεσημέρι θα αρχίσει να ανεβαίνει (και πάλι) η θερμοκρασία.