Εκθεση-κόλαφος για την Μόρια από το Συμβούλιο της Ευρώπης

«Η κατάσταση ειδικά στη Μόρια μοιάζει με ηφαίστειο που ανά πάσα στιγμή μπορεί να εκραγεί. Οι πρόσφυγες περιμένουν ώρες ακόμα και για ένα μπουκάλι νερό»

ekthesi-kolafos-gia-tin-moria-apo-to-sumboulio-tis-eurwpis
SHARE THIS
0
SHARES

Εκθεση – κόλαφος της επιτρόπου για τα ανθρώπινα δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ντούνια Μιγιάτοβιτς που περιγράφει τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν στα hot spot προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα.  Στις 25 σελίδες της έκθεσης γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στα ασυνόδευτα παιδιά. 

Η Ευρωπαία Επίτροπος εμφανίζεται ιδιαίτερα ανήσυχη για τις καταγγελίες περί  σεξουαλικής βίας ακόμα και σε βάρος ανηλίκων, ενώ ειδικά για τη Μόρια αναφέρει ότι σύμφωνα με τους διαμένοντες εκεί, μοιάζει με ηφαίστειο έτοιμο να εκραγεί ανά πάσα στιγμή. 

«Οι συνθήκες υποδοχής των μεταναστών παραμένουν πολύ κάτω από τα αποδεκτά πρότυπα, ειδικά στα νησιά. Οι αρχές πρέπει να αντιμετωπίσουν επειγόντως τις κακές συνθήκες υγιεινής, τις ψυχολογικές επιπτώσεις και την αβεβαιότητα που απειλούν την υγεία των μεταναστών και των αιτούντων άσυλο στα νησιά.

Θα πρέπει ειδικότερα να επιταχύνουν τις μεταφορές στην ηπειρωτική χώρα και να βελτιώσουν και εκεί τις ικανότητες υποδοχής των μεταναστών» αναφέρει χαρακτηριστικά στην έκθεσή της η Ευρωπαία Επίτροπος για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Ντούνια Μιγιάτοβιτς. Η έκθεση της Μιγιάτοβιτς συντάχθηκε με βάση τις επισκέψεις που πραγματοποίησε σε ελληνικά hot-spot τον περασμένο Ιούνιο. . «Η Επίτροπος κ. Μιγιάτοβιτς ανησυχεί βαθύτατα για τις ανεπαρκείς συνθήκες στέγασης και την έλλειψη κοινωνικής υποστήριξης που αντιμετωπίζουν τα περισσότερα ασυνόδευτα παιδιά μεταναστών στην Ελλάδα και ανησυχεί για τη στέρηση της ελευθερίας των κρατουμένων υπό καθεστώς "προστατευτικής κράτησης". "Οι αρχές της Ελλάδας πρέπει να αντιμετωπίσουν αυτό το πρόβλημα με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και ειδικότερα να σταματήσουν αμέσως την κράτηση των ασυνόδευτων παιδιών μεταναστών. Τα παιδιά των μεταναστών θα πρέπει επίσης να έχουν πρόσβαση στη συνεκπαίδευση, ώστε να αυξήσουν τις πιθανότητες ενσωμάτωσής τους», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση.

Για την Μόρια η έκθεση αναφέρει: «Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής στη Λέσβο, η Επίτροπος ενημερώθηκε για τις βίαιες συγκρούσεις που ξέσπασαν στη Μόρια στις 25 Μαΐου 2018, αφήνοντας έξι άτομα τραυματίες και οδηγώντας 900 Κούρδους να εγκαταλείψουν το hotspot. Άλλα συμβάντα δείχνουν καθαρά ότι αυτές οι εντάσεις δημιουργούνται από τον υπερπληθυσμό και τις κακές συνθήκες διαβίωσης. Σύμφωνα με έκθεση «η κατάσταση ειδικά στη Μόρια μοιάζει με ηφαίστειο που ανά πάσα στιγμή μπορεί να εκραγεί. Οι πρόσφυγες περιμένουν ώρες ακόμα και για ένα μπουκάλι νερό και πολλές φορές η αναμονή για την τουαλέτα φτάνει τη μισή ώρα».

Η  Επίτροπος Ντούνια Μιγιάτοβιτς καλεί την ελληνική κυβέρνηση να λάβει άμεσα μέτρα ώστε να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο.

 

ΦΩΤΟ: EUROKINISS

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook