ΕΛΑΣ: Φοβούνται αντίποινα του Ρουβίκωνα για τις 20 συλλήψεις

Εισβολές «θυμού» στη… Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής και ταυτόχρονες σε Αστυνομικά Τμήματα της πρωτεύουσας από τον Ρουβίκωνα φοβάται η ΕΛΑΣ.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
ΕΛΑΣ: Φοβούνται αντίποινα του Ρουβίκωνα για τις 20 συλλήψεις

Εισβολές «θυμού» στη… Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής και ταυτόχρονες σε Αστυνομικά Τμήματα της πρωτεύουσας από την αναρχική συλλογικότητα Ρουβίκωνας, εξαιτίας των συλλήψεων 20 μελών του κατά την απόπειρα εισβολής στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, φοβούνται αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας και σχεδιάζουν αποτελεσματικούς τρόπους πρόληψης και αντίδρασης. Οι ίδιες πηγές ενημέρωσης, εκτιμούν ότι ο Ρουβίκωνας δεν έχει βγάλει από το «κάδρο» των στόχων του αστυνομικές υπηρεσίες και «εκδικητικά» θα επιχειρήσει και νέες ακτιβιστικές ενέργειες τέτοιου τύπου. Εδώ και πολύ καιρό στο αστυνομικό μέγαρο της Λ. Αλεξάνδρας, έχει αυξηθεί η ένστολη στατική δύναμη έξω από αυτό, όπως και η «αθέατη» με προσωπικό της Ασφάλειας Αττικής, υπό τον φόβο… ρεζιλέματος από την αναρχική συλλογικότητα. Κάτι αντίστοιχο θα επιχειρηθεί και σε αστυνομικά τμήμα του λεκανοπεδίου, που κατά καιρούς έχουν αποτελέσει στόχους «πύρινων» επιθέσεων όπως για παράδειγμα αυτά των Εξαρχείων, Ζωγράφου, Ακρόπολης, Πατησίων, Κυψέλης κ.ά..

Παράλληλα, οι αρμόδιοι αξιωματικοί έχουν ετοιμάσει επιχειρησιακό σχέδιο πρόληψης εκτεταμένων καταστροφών επιθέσεων σε εμπορικούς δρόμους της Αθήνας, με αφορμή το αίτημα χορήγησης άδειας στον απεργό πείνας Δημήτρη Κουφοντίνα, … δεκαπλάσιας ενδεχομένως έντασης από αυτές που είχαν καταγραφεί για τις περιπτώσεις της Ηριάννας και του Κωνσταντίνου Γιαγτζόγλου, στις οδούς Ερμού και Πατησίων.

Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. υποστηρίζουν πως η αναρχική συλλογικότητα θα επιχειρούσε στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, να κάνει ότι είχε καταφέρει στις 17 Νοεμβρίου 2017 στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας και στο υπουργείο Οικονομικών στις 17 Ιανουαρίου 2018, να προβεί δηλαδή σε μία «προκλητική» βόλτα στον περίβολό του και να πετάξει τα φεϊγβολάν για την άδεια του Δημήτρη Κουφοντίνα. Σε αυτή την περίπτωση όμως οι αστυνομικοί φαίνεται να αντελήφθησαν το «test event» που είχαν κάνει μέλη του Ρουβίκωνα το απόγευμα της Κυριακής, όταν 4-5 μέλη του προέβαιναν σε μία κατόπτευση του χώρου και σε προπαρασκευαστικές ενέργειες. Εντοπίστηκαν από αστυνομικούς ομάδας ΔΙ.ΑΣ. σε κοντινή απόσταση από το υπουργείο, στη συμβολή της Λ. Κατεχάκη με την οδό Μεσογείων, όπου μετά από μία… εξακρίβωση στοιχείων αφέθηκαν ελεύθερα. Αυτή η «δοκιμή» όμως ήταν αρκετή προκειμένου τα μέτρα στο αρμόδιο υπουργείο να αυστηροποιηθούν, καθώς αυξήθηκε ο αριθμός των αστυνομικών στατικής φύλαξης, τοποθετήθηκε μία διμοιρία των ΜΑΤ σε κοντινή απόσταση, αυξήθηκαν οι περιπολίες γύρω από το υπουργείο και οι πόρτες ήταν… ημίκλειστες. Έτσι λίγο μετά τις 08:00 το πρωί όταν έκαναν την εμφάνισή τους 20 μέλη της αναρχικής συλλογικότητας, οι αστυνομικοί ήταν προετοιμασμένοι για το πώς θα ενεργήσουν. Τουλάχιστον 1-2 μέλη κατάφεραν για λίγο να περάσουν στον περίβολο αλλά μετά από μερικά μέτρα συνελήφθησαν από τους αστυνομικούς φρουρούς. Σε ανακοίνωση του το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. αναφέρει: «…ομάδα 20 ατόμων επιχείρησε να εισέλθει στους χώρους του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, μέσω της κεντρικής εισόδου, επί της οδού Π. Κανελλοπούλου. Τα άτομα αποκλείστηκαν αμέσως από την φρουρά στην εξωτερική περίμετρο των εγκαταστάσεων, επί της οδού Π. Κανελλοπούλου, όπου έριξαν έντυπο υλικό «τρικάκια». Άπαντες προσήχθησαν στη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής».

Οι 20 προσαχθέντες, 16 άνδρες και 4 γυναίκες, ανάμεσα στους οποίους, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, και ηγετικό μέλος της αναρχικής συλλογικότητας, μεταφέρθηκαν στη Διεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας. Λίγο αργότερα οι προσαγωγές μετατράπηκαν σε συλλήψεις, με τους αστυνομικούς να σχηματίζουν δικογραφία σε βάρος τους για διατάραξη οικιακής ειρήνης, απείθεια, διέγερση και διατάραξη συγκοινωνιών και σήμερα αναμένεται να οδηγηθούν στον Εισαγγελέα.

Σημειώνεται πως ανάμεσα στους χθεσινούς συλληφθέντες, υπάρχουν και κάποιοι που είναι κατηγορούμενοι σε δίκη που διεξάγεται σήμερα σε βάρος 12 μελών του Ρουβίκωνα, για μια σειρά παρεμβάσεων, ενεργειών και καταστροφικών επιθέσεων του. Με ανακοίνωσή του σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου ο Ρουβίκωνας καλεί σε συγκέντρωση αλληλεγγύης στις 10:00 σήμερα το πρωί στα δικαστήρια της πρώην σχολής Ευελπίδων.

Ο αντιπρόεδρος της ΠΟΑΣΥ Σταύρος Μπαλάσκας ήταν ιδιαίτερα σκληρός για την νέα παρέμβαση του Ρουβίκωνα, δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «Αυτό είναι από τα ανείπωτα. Μέσα στην καρδιά της ασφάλειας της ελληνικής δημοκρατίας είχαμε επίθεση. Πρόκειται για το πιο καλά φυλασσόμενο κτήριο στην ελληνική περιφέρεια. Λόγω της φύσης των υπηρεσιών που φιλοξενούνται στο κτήριο -ειδικές υπηρεσίες ξένων κρατών και η ΕΥΠ, ακόμα και να πυροβολήσουν μπορούν οι αστυνομικοί. Έσπασαν όλες οι "κόκκινες" γραμμές. Είναι ένα τεράστιο θέμα πολιτικών διαστάσεων που πρέπει να απαντηθεί από την κυβέρνηση». Με σκωπτικό τρόπο σχολίασε την απόπειρα εισβολής ο πρόεδρος των Ειδικών Φρουρών, Βασίλης Ντούμας: «Αφού δεν πηγαίνει η αστυνομία στα Εξάρχεια, αποφάσισαν να έρθουν αυτοί στο υπουργείο δημόσιας τάξης. Θράσος που τους έδωσε την άνεση, η μεταχείριση του υπουργείου δημόσιας τάξης να αισθάνονται ότι μπορούν να παραβιάσουν τα πάντα».

Σύμφωνα με αξιωματικούς της αστυνομίας στο κείμενό του ο Ρουβίκωνας σχετικά με την παρέμβασή του στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, είναι εμφανής η προσπάθεια στρατολόγησης νέων μελών, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Ο Ρουβίκωνας δίνει τη μάχη του σε πολιτικά μέτωπα που έχει θέσει ως προτεραιότητες ζυγίζοντας τι χρειάζεται να γίνει και τι από αυτά μπορούμε να κάνουμε. Και το κάνει ακολουθώντας πιστά την ρήση του Δαντόν. Η στρατηγική μας όμως είναι στρατηγική περιόδου. Τα μέσα που επιλέγουμε, από το μεγάλο οπλοστάσιο των επαναστατικών αγώνων με ελευθεριακή κατεύθυνση, στηρίζουν τις κεντρικές στοχεύσεις σε μια περίοδο (μην παίζουμε με τις λέξεις), ήττας.

Σε άλλο σημείο του ίδιου κειμένου, η αναρχική συλλογικότητα «παραδέχεται» την ελαστικότητα που τυγχάνουν στις ενέργειές τους: «Η αλήθεια είναι ότι η καταστολή που αντιμετωπίζουμε είναι πολύ μικρότερη από αυτή επαναστατικών κινημάτων στην Ελλάδα ή αλλού σήμερα ή σε προηγούμενες δεκαετίες. Μια πιθανή αιτία για αυτό είναι ότι οι παρεμβάσεις ή επιθέσεις δεκάδων ατόμων με πολιτικό λόγο ή σφυριά σε τζαμαρίες και χρώματα σε τοίχους, διαφέρουν κάπως από ένοπλες εξεγέρσεις χιλιάδων εργατών, από αιματηρά αντίποινα στη συστημική βία, από επαναστατικούς στρατούς».

Στο μεταξύ οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., ανησυχούν για «δεκαπλάσιας» έντασης, επιθέσεις, ακτιβιστικές ενέργειες, ενδεχομένως και καταλήψεις, με αφορμή την χορήγηση άδειας στον απεργό πείνας, «φαρμακοχέρη» της 17Ν, συγκριτικά με εκείνα που εκδηλώθηκαν για την «μετακόμιση» του Κωνσταντίνου Γιαγτζόγλου από τις φυλακές Λάρισας σε αυτές του Κορυδαλλού, και αντίστοιχες «πιέσεις» καταστροφών για την απόφαση της Ηριάννας. Παρόμοια κλιμάκωση ενεργειών, πέρα από αυτή στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, για τον ίδιο λόγο αναμένουν και από την αναρχική συλλογικότητα Ρουβίκωνας, καθώς στις δύο προηγούμενες άδειες του «Λουκά» της 17Ν, πρωταγωνιστικά μέλη του παραβρίσκονταν στην ιδιότυπη «επιτροπή υποδοχής» του και αποτελούσαν και την… συνοδεία του κατά τη διάρκεια των μετακινήσεών του στον Βαρνάβα Αττικής.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

30 Ιουλ 2020 | 20:56

Δομές, αντιλήψεις και άνθρωποι - Η ασφάλεια και οι ανασφάλειές τους

H δημόσια ασφάλεια αποτελεί ένα κοινό αγαθό συνυφασμένο με την κοινωνική αλληλεγγύη και την προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών

Η ΑΤΤΙΚΗ ΕΙΧΕ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΕΙ ΣΕ ΒΑΘΜΟ 4 ΓΙΑ ΦΩΤΙΑ 27 Ιουλ 2020 | 09:18

Φωτιά στο Μάτι - Φούσας: Υπήρχε ενδεχόμενος δόλος, δεν χρησιμοποιήθηκαν εναέρια μέσα

Είναι ανεξήγητο γιατί δε χρησιμοποιήθηκαν εναέρια μέσα, ειδικά όταν ξέρεις ότι η φωτιά τρέχει, ότι ο κόσμος δεν ειδοποιήθηκε, σημείωσε ο δικηγόρος Αντώνης Φούσας.

ΠΡΟΠΗΛΑΚΙΣΜΟΣ 26 Ιουλ 2020 | 19:43

Επίθεση Ρουβίκωνα σε αρτοποιείο στο Αγρίνιο - Ο ιδιοκτήτης του εμπλέκεται σε υπόθεση βιασμού ανήλικης

Κατά την παρέμβαση των αντιεξουσιαστών του Ρουβίκωνα στο κατάστημα υπήρξε ένταση και χρειάστηκε η επέμβαση της αστυνομίας.

ΚΑΙΕΙ ΑΚΟΜΑ ΣΤΗΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑ 25 Ιουλ 2020 | 21:28

Μπαράζ φωτιάς: 62 δασικές πυρκαγιές σε 24 ώρες - Πολιτική κόντρα για Κεχριές

Τα στοιχεία είναι απόλυτα. Συνολικά ξέσπασαν 62 φωτιές σε 24 ώρες. Καίει ακόμα στις Κεχριές.

ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ 15 Ιουλ 2020 | 08:04

Βόλος: Σήμερα η νεκροψία του 26χρονου Βασίλη Μάγγου - Αντιδράσεις για την ανακοίνωση του υπουργείου

Με τη σειρά του το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη προέβη σε ανακοίνωση για το περιστατικό, η οποία ξεσήκωσε αντιδράσεις.

ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΕΣΠΕΥΣΕ Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ 14 Ιουλ 2020 | 13:41
ΝΕΑ ΕΦΟΔΟΣ 10 Ιουλ 2020 | 18:31

Δολοφονία Τοπαλούδη: "Χτύπημα" Ρουβίκωνα στο γραφείο του δικηγόρου του Ροδίτη

Τον εξύβρισαν για όσα είπε στην αγόρευσή του στη δίκη για τη δολοφονία και τον βιασμό της Ελένης και τον απείλησαν

ΤΑ ΞΗΜΕΡΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ 10 Ιουλ 2020 | 09:03

Εισβολή Ρουβίκωνα σε υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας

Με βαριοπούλες έσπασαν την τζαμαρία.

ΝΩΡΙΣ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΤΗΣ ΠΕΜΠΤΗΣ 09 Ιουλ 2020 | 17:58

"Καταδρομική" με τρικάκια του Ρουβίκωνα στα εγκληματολογικά εργαστήρια - "Δεν ζητάμε άδεια να κάνουμε πορεία"

Πέταξαν φεϊγβολάν που έγραφαν: "Δεν ζητάμε άδεια να κάνουμε πορεία ενάντια σε κράτος και αστυνομοκρατία"

ΣΤΗΝ ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 04 Αυγ 2020 | 22:30

Κορονοϊός: Σε ποια φάση βρίσκονται φάρμακα και εμβόλια - Όσα είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας

Ο καθηγητής Τσιόδρας αναφέρθηκε στην πορεία των ερευνών για τη θεραπεία ενάντια στον κορονοϊό

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΛΗΡΩΣΗΣ 04 Αυγ 2020 | 22:09
ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΜΥ 04 Αυγ 2020 | 20:47

Καιρός: Χειμωνιάζει... με καταιγίδες και χαλάζι - Ραγδαία επιδείνωση αύριο

Χαλάει ο καιρός την Τετάρτη με βροχές, χαλαζοπτώσεις και ισχυρούς ανέμους

ΤΕΘΗΚΕ ΣΕ ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ 04 Αυγ 2020 | 19:49

Κομοτηνή: Και δεύτερο κρούσμα κορονοϊού στη Σχολή Αστυφυλάκων

Στη Σχολή Δοκίμων Αστυφυλάκων Κομοτηνής εκπαιδεύονται αυτή την περίοδο 534 συνοριοφύλακες