EΛΑΣ:Τα drones η μεγάλη απειλή για την εθνική ασφάλεια

«Τρομοκρατικά»... ιπτάμενα τηλεκατευθυνόμενα (drones) καλείται να αντιμετωπίσει η ΕΛ.ΑΣ., μετά τον εντοπισμό ύποπτων πτήσεων πάνω από στόχους της Αθήνας.

EΛΑΣ:Τα drones η μεγάλη απειλή για την εθνική ασφάλεια

«Τρομοκρατικά»... ιπτάμενα τηλεκατευθυνόμενα (drones) καλείται να αντιμετωπίσει η ΕΛ.ΑΣ., μετά τον εντοπισμό ύποπτων πτήσεων πάνω από στόχους της Αθήνας. Οι επικεφαλής αξιωματικοί λαμβάνουν αντί-μετρα υπό τον φόβο χρησιμοποίησής τους από τρομοκρατικές επωνυμίες ή ομάδες αντιεξουσιαστών.

Απόρρητα έγγραφα αστυνομικών υπηρεσιών, φανερώνουν το συναγερμό που έχει σημάνει στην Αστυνομία, που όπως και οι υπόλοιπες διωκτικές Αρχές σε Ευρώπη και Αμερική «βλέπουν» τα τηλεκατευθυνόμενα ως την επόμενη μεγάλη απειλή για την εθνική ασφάλεια.

Για το λόγο αυτό έχει αρχίσει ήδη, σύμφωνα με καλά διασταυρωμένες πληροφορίες, εκπαίδευση Ελλήνων αστυνομικών για την αντιμετώπιση του φαινομένου, ενώ το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη προσανατολίζεται προς τη δημιουργία πλαισίου προκειμένου να επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο (ύψους από 350-600 ευρώ) για όσους πετάνε drones χωρίς άδεια. Η ανησυχία της Αστυνομίας εντάθηκε ύστερα από τον εντοπισμό ύποπτων πτήσεων στην πορεία της 6ης Δεκεμβρίου για την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου και στη συγκέντρωση της 8ης Δεκεμβρίου κατά της επίσκεψης στην Αθήνα του Προέδρου της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου κ. Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι.

«Ξέρουμε ότι ταραξίες βιντεοσκοπούν τις αστυνομικές δυνάμεις στα επεισόδια. Είτε από ταράτσες είτε με κάμερες που έχουν πάνω τους. Ο φόβος μας είναι ότι μπορεί να έχουν αρχίσει να το κάνουν και με drones εξελίσσοντας τη δράση τους. Στα ενημερωτικά σημειώματα της Κρατικής Ασφάλειας, πάντως, δεν υπάρχει αναφορά για κακόβουλο τηλεκατευθυνόμενο στην πορεία του Γρηγορόπουλου», λέει ανώτατος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ.

Το εντυπωσιακό στοιχείο, ωστόσο, είναι ότι η Αστυνομία ανησυχούσε για περίεργες πτήσεις στην πορεία της 6ης Δεκέμβρη από πριν. Διαταγή που εκδόθηκε στις 1 Δεκεμβρίου 2015 και εστάλη προς αστυνομικές υπηρεσίες προκειμένου να εντείνουν τα μέτρα ασφαλείας αναφέρει: «Να διενεργούνται ενδελεχείς έλεγχοι σε υπόπτως κινούμενα, περιμετρικά –πλησίον των αστυνομικών εγκαταστάσεων και λοιπών ευπαθών στόχων, πεζά ή εποχούμενα άτομα, καθώς και σε εγκαταλελειμμένα, πλησίον ανωτέρω στόχων, κτίρια, δέματα, βαλίτσες ή άλλα αντικείμενα, μεταξύ των οποίων και τηλεκατευθυνόμενα, που δημιουργούν υποψίες για ενδεχόμενη διάπραξη αξιόποινων πράξεων. Να υπάρχει μέριμνα για την απομάκρυνση αυτών, σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία, λαμβάνοντας παράλληλα τα απαραίτητα μέτρα αυτοπροστασίας».

Το τελευταίο διάστημα αστυνομικοί αρμόδιων υπηρεσιών ενημερώνονται προκειμένου να αποκτήσουν βασικές γνώσεις γύρω από τα ιπτάμενα τηλεκατευθυνόμενα (εμβέλεια και διάρκεια πτήσης, δυνατότητες λήψης εικόνας, αξιολόγηση απειλής) ώστε να μπορούν να εντοπίσουν τον ύποπτο χρήστη. Η τελευταία φορά που σήμανε συναγερμός από πτήση ήταν πριν από περίπου δέκα ημέρες όταν ένα drone πετούσε δίπλα από τη Βουλή. Μετά από κινητοποίηση εντοπίστηκε ο νεαρός ιδιοκτήτης του, ο οποίος, όπως είπε στους αστυνομικούς, είναι ερασιτέχνης, λάτρης των τηλεκατευθυνόμενων.

Ο λόγος που η Αστυνομία τέθηκε σε επιφυλακή είναι γιατί όταν ένας ερασιτέχνης μπορεί και πετά ανενόχλητα ένα τηλεκατευθυνόμενο στη Βουλή τότε αυτό σημαίνει ότι μπορεί να το κάνει και κάποιος κακόβουλος, ο οποίος μπορεί να έχει τοποθετήσει πάνω στο drone εκρηκτικά (μέχρι και τρία κιλά). Πρόκειται δηλαδή για μία ιπτάμενη βόμβα που αιφνιδιάζει το στόχο γιατί έρχεται από αέρος και μπορεί να προκαλέσει μεγάλες καταστροφές και απώλειες ζωών.

Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία δεν απαιτείται άδεια από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας για την πτήση drones σε ύψος μικρότερο των 400 ποδιών (120 μέτρα). Οι κίνδυνοι, ωστόσο, για την δημόσια ασφάλεια θέτουν ερωτήματα και κάνουν τις Αρχές να αναθεωρήσουν. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει νομοθεσία που να θέτει όρια στη χρήση τηλεκατευθυνόμενων και έτσι δεν μπορεί να ποινικοποιηθεί η χρήση τους. Έτσι, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη δημιουργεί πλαίσιο ώστε να θεωρείται διοικητικά παράνομη η πράξη.

Έκθεση ανάλυσης κινδύνου που είχαν συντάξει πριν από τέσσερα χρόνια αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. μετά από εντοπισμό πτήσεων drones στο Πεντάγωνο, στο Μέγαρο Μαξίμου και στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας επεσήμανε τις απειλές: «Τίθεται θέμα κρατικής ασφάλειας (πλήξη σημαντικών στόχων, όπως Βουλή, Μέγαρο Μαξίμου, Προεδρικό Μέγαρο, κτίρια υπουργείων, ξένων πρεσβειών, αστυνομικών υπηρεσιών, ακόμα και κατά επίσημων προσώπων και σε συγκεντρώσεις πλήθους)». Στην ίδια έκθεση αναφέρεται ότι τα ερασιτεχνικά τηλεκατευθυνόμενα κοστίζουν από 100 έως 1.200 ευρώ και τα επαγγελματικά από 800 έως 15.000 ευρώ.

Ένας από τους τρόπους που σκέφτονται οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. για να καταπολεμήσουν το φαινόμενο είναι να δημιουργήσουν ηλεκτρονικό «δίχτυ» προστασίας γύρω από στόχους προκειμένου να κόβονται στα σημεία αυτά οι συχνότητες και να καταρρίπτονται αυτομάτως τα τηλεκατευθυνόμενα μόλις προσεγγίζουν. Το πρόβλημα, ωστόσο, είναι ότι οι συχνότητες δεν θα κόβονται μόνο για τα drones αλλά και για τις υπόλοιπες συσκευές με αποτέλεσμα να δημιουργείται πρόβλημα αφού δεν έχει βρεθεί μέχρι στιγμής τεχνικά τρόπος μεμονωμένης απομόνωσης συχνοτήτων.

Στην Αμερική το ίδιο ακριβώς πρόβλημα λύθηκε με διαφορετικό τρόπο ύστερα από κινητοποίηση των Αρχών μετά τον εντοπισμό drone στο καλύτερα φυλασσόμενο χώρο του κόσμου, στο Λευκό Οίκο. Οι εταιρίες κατασκευής των τηλεκατευθυνόμενων υποχρέωσαν φέτος τους πελάτες της σε ενημέρωση του λογισμικού (με το όνομα Geofencing) που αποτρέπει τα drones να πετούν σε ακτίνα 15,5 μίλια από το Λευκό Οίκο. Μόλις το τηλεκατευθυνόμενο πλησιάσει σε μικρότερη απόσταση καταρρίπτεται από μόνο του. Οι εταιρίες πρόσθεσαν και άλλες ζώνες απαγόρευσης πτήσεων για τους χώρους των αεροδρομίων και κτιρίων κρατικών υπηρεσιών.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
ΚΑΙ ΤΡΕΙΣ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ 29 Νοε 2020 | 19:24

Κορονοϊός: "Βροχή" τα πρόστιμα για μη τήρηση των μέτρων - Πάνω από μισό εκατομμύριο οι "καμπάνες" στους απείθαρχους

Πάνω από 500.000 ευρώ τα πρόστιμα από τους χθεσινούς ελέγχους για τα περιοριστικά μέτρα κατά της πανδημίας του κορονοϊού

ΠΕΡΙΜΕΤΡΙΚΑ ΤΟΥ ΝΑΟΥ 29 Νοε 2020 | 14:30

Κορονοϊός - Πάτρα: Σε αστυνομικό κλοιό η εκκλησία του Άγιου Ανδρέα - Συναγερμός σε ολόκληρη την πόλη ενόψει της εορτής [Εικόνες]

Αυστηρά αστυνομικά μέτρα για τον εορτασμό του Αγίου Ανδρέα στην Πάτρα υπό το φόβο διασποράς του κορονοϊού

ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ 28 Νοε 2020 | 17:31

Κύκλωμα εμπορίας ναρκωτικών εξάρθρωσε η ΕΛ.ΑΣ - Τα διακινούσε μέσα σε σχολικό συγκρότημα

Το κύκλωμα χρησιμοποιούσε ως "βάση" σχολικό συγκρότημα στο Γαλάτσι και το Άλσος Φιλαδέλφειας.

ΣΕ ΠΟΙΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ 27 Νοε 2020 | 21:06

Lockdown: Σαρωτικοί έλεγχοι της ΕΛΑΣ σε Βουλιαγμένης και Μεσογείων - Σταματούν όλα τα οχήματα

Μπλόκα της Αστυνομίας και της Τροχαίας έχουν στηθεί σε κεντρικά σημεία της Αθήνας και ελέγχουν αν οι οδηγοί φέρουν τα απαραίτητα έγγραφα μετακίνησης

ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΕ Η ΣΟΡΟΣ ΤΟΥ 27 Νοε 2020 | 17:11

Φωτιά σε ξενοδοχείο στη Σαντορίνη: Νεκρός ο ιδιοκτήτης - Εγκληματική ενέργεια εξετάζει η ΕΛΑΣ

Φωτιά ξέσπασε νωρίτερα σε ξενοδοχείο στη Σαντορίνη με τον ιδιοκτήτη να ανασύρεται νεκρός

ΑΠΟΚΑΡΔΙΩΝΟΥΝ ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ 26 Νοε 2020 | 07:58

Ραγδαία αύξηση στα εγκλήματα ενδοοικογειακής βίας: Στοιχεία σοκ για την Ελλάδα

Πιο συγκεκριμένα τον περασμένο Ιούνιο είχαν καταγραφεί 491 εγκλήματα ενδοοικογενειακής βίας, έναντι 485 έναν χρόνο πριν.

ΠΕΛΑΤΕΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ 25 Νοε 2020 | 15:37

Απίστευτο σκηνικό στην Ομόνοια: Κλειδαμπαρώθηκαν σε οίκο ανοχής για να αποφύγουν τον έλεγχο - Εγιναν 26 συλλήψεις

Σε έλεγχο της Αστυνομίας στην περιοχή της Ομόνοιας, πελάτες και εργαζόμενες σε οίκο ανοχής κλειδώθηκαν μέσα στο κτήριο για να αποφύγουν τον έλεγχο

ΑΠΟ ΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΠΑΤΡΩΝ 25 Νοε 2020 | 13:39

ΕΛΑΣ: Κινηματογραφική επιχείρηση για τη μεταφορά του Νίκου Παλαιοκώστα στο νοσοκομείο - Σε άσχημη κατάσταση ο βαρυποινίτης

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας της ΕΛΑΣ για τη μεταφορά του Νίκου Παλαιοκώστα στο νοσοκομείο

ΕΙΧΕ ΓΙΝΕΙ ΕΚΚΕΝΩΣΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ 23 Νοε 2020 | 10:36

Αστυνομική επιχείρηση στα Εξάρχεια: Σφραγίζουν κτίριο- ορμητήριο αντεξουσιαστών στην οδό Ζαΐμη

Πολύ πιθανό το κτίριο στα Εξάρχεια που εκκενώνεται να αποτελούσε ορμητήριο για ομάδες του αντεξουσιαστικού χώρου.

22 Νοε 2020 | 16:23

ΕΛ.ΑΣ: Δύο συλλήψεις για κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών στα νότια προάστια

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

ΕΝΝΕΑ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ 21 Νοε 2020 | 17:51

Κύκλωμα διακίνησης αλλοδαπών στο "Ελ.Βενιζέλος" εξάρθρωσε η ΕΛΑΣ - 4.000 ευρώ κόστιζε το "διαβατήριο" για την Ευρώπη

Τα μέλη του κυκλώματος συναντήθηκαν στους χώρους του αεροδρομίου με τους έξι αλλοδαπούς και τους εφοδίασαν με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα.

ΑΝΕΥΘΥΝΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ 21 Νοε 2020 | 17:26

Κορονοϊός: 1.317 παραβάσεις των μέτρων την Παρασκευή - 9 συλλήψεις στη Λάρισα, λουκέτο σε επιχείρηση στην Αθήνα

Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε εννέα συλλήψεις για μη τήρηση του ωραρίου λειτουργίας.

ΖΗΤΟΥΝ ΜΕΤΡΑ 20 Νοε 2020 | 07:57

Θερίζει την Αστυνομία ο κορονοϊός: Πάνω από 770 κρούσματα - Δύο νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση

Στη Θεσσαλονίκη που είναι εδώ και μέρες στο "κόκκινο" υπάρχουν πολλά κρούσματα και σε αστυνομικούς.