Ελένη Αντωνιάδου και NASA: Οι αντιδράσεις στο Διαδίκτυο και τα ερωτήματα

Ο διαδικτυακός «εμφύλιος» σχετικά με το αν η βραβευμένη επιστήμων εργάζεται στη NASA και τα ερωτήματα...

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Ελένη Αντωνιάδου και NASA: Οι αντιδράσεις στο Διαδίκτυο και τα ερωτήματα
«Σείστηκε» το Διαδίκτυο σχετικά με την ερευνήτρια Ελένη Αντωνιάδου, η οποία τιμήθηκε πρόσφατα από την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, στα «Επιχειρηματικά Βραβεία Θαλής ο Μιλήσιος» (και είχε τιμηθεί, επίσης, σε τελετή στο Λονδίνο για το ερευνητικό της έργο στα βραβεία «2013 FDM Everywoman In Technology Awards», ενώ και η γνωστή εταιρεία παιχνιδιών «Mattel» την επέλεξε για… Barbie, ώστε να τιμήσει τα σύγχρονα γυναικεία πρότυπα), όταν, μεταξύ άλλων, καθηγητής πανεπιστημίου σε Ίδρυμα της Γαλλίας αμφισβήτησε την συνεργασία της με τη NASA.

Ο διαδικτυακός «εμφύλιος» ξέσπασε με αφορμή ανάρτηση της υπουργού Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, όπου η υπουργός εμφανίζεται σε φωτογραφία με την Ελένη Αντωνιάδου κατά την παραλαβή του βραβείου από την επιστήμονα με τίτλο: «Μπορείς να γίνεις ό,τι ονειρεύεσαι». Η κυρία Κεραμέως σημειώνει: «Απονέμοντας στην Ελένη Αντωνιάδου, που διαπρέπει στη NASA, ειδική στους τομείς της Αναγεννητικής Ιατρικής και της Βιοαστροναυτικής, βραβείο προσφοράς στην επιστήμη και τον άνθρωπο, στο πλαίσιο των 1ων επιχειρηματικών βραβείων Θαλής ο Μιλήσιος. Το πάθος της για την επιστήμη μας εμπνέει και μας γεμίζει αισιοδοξία». Με την Ελληνίδα επιστήμονα να απαντά: «Δική μου η τιμή, ειδικά από εσάς μια γυναίκα με λαμπρή καριέρα εκτός και εντός πολιτικής που ταυτόχρονα είναι και νέα μητέρα, πραγματικά αξιοθαύμαστη! Εύχομαι καλή αρχή και καλή δύναμη στο έργο σας».

Κάτω από τη συγκεκριμένη ανάρτηση της υπουργού και την απάντηση της κ. Αντωνιάδου άρχισε ο «πόλεμος» μεταξύ των σχολιαστών που ισχυρίζονταν πως η ίδια δεν συνεργάστηκε στη NASA. Διάφοροι καθηγητές και επιστήμονες επίσης σχολίασαν κάτω από τη συγκεκριμένη ανάρτηση, παραθέτοντας συγκεκριμένα επιχειρήματα κι επικρίνοντας την Ελληνίδα επιστήμονα.

Ποια είναι τα επιτεύγματα τελικά της νεαρής ερευνήτριας και τι στοιχεία παραθέτουν οι επικριτές της που αμφισβητούν πολλά σημεία από το βιογραφικό της;

Η Ελένη Αντωνιάδου πρωταγωνίστησε σε πολλά δημοσιεύματα ως η επιστήμονας που έφτιαξε την πρώτη τεχνητή τραχεία παγκοσμίως που μεταμοσχεύθηκε σε ασθενή επιτυχώς. Η ίδια μάλιστα είχε δώσει συνεντεύξεις σχετικά με αυτό ενώ παράλληλα είχε δηλώσει ότι εργάζεται στη ΝASA. Και οι δύο πληροφορίες ήταν αρκετές για να δώσουν ικανοποιητικούς τίτλους σε δεκάδες άρθρα που έγραφαν την εντυπωσιακή πορεία της νεαρής ερευνήτριας.

Στη συνέχεια ακολούθησε η "κούκλα-επιστήμονας" της Mattel και η Ελένη Αντωνιάδου βρέθηκε γι' ακόμη μια φορά στην επικαιρότητα. Η βράβευση της όμως από την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως άνοιξε τον ασκό του Αιόλου με πανεπιστημιακούς να αμφισβητούν το έργο της και κάποιους να αμφισβητούν όσα ισχυρίζεται η ίδια.

Σχετικά με την επιτυχή μεταμόσχευση, δημοσιεύματα αναφέρουν ότι η υπόθεση αφορά τη περίοδο 2009 με 2010 (όταν η κ. Αντωνιάδου ήταν ακόμα φοιτήτρια) όπου στο εργαστήριο του καθηγητή Alexander Seifalian στο UCL του Λονδίνου, η διδακτορική του φοιτήτρια Claire Crowley εργαζόταν με εντατικούς ρυθμούς για να κατασκευάσει την εν λόγω τραχεία σε 10 μέρες.

Αυτή η τραχεία μεταμοσχεύτηκε στον Ισλανδό ασθενή Andemariam Beyene ο οποίος είχε ήδη εγχειριστεί για καρκινικό όγκο στην τραχεία και έδειχνε να έχει επιπλοκές. Η συγκεκριμένη εγχείρηση ήταν η πρώτη στην ιστορία όπου το μόσχευμα ήταν βιοσυνθετικό όργανο, η κατασκευή του οποίου έγινε στο εργαστήριο από έναν πλαστικό σκελετό, όπου επάνω του αναπτύχθηκαν βλαστοκύτταρα του ασθενή. Ο ασθενής εγχειρίστηκε τον Ιούνιο του 2011 από τον Dr. Macchiarini και δυστυχώς πέθανε τον Ιανουάριο του 2014 από επιπλοκές. Ο γιατρός που έκανε την εγχείριση είχε προχωρήσει και σε άλλες μεταμοσχεύσεις που προκάλεσαν τον θάνατο των ασθενών με αποτέλεσμα να απολυθεί από το Ινστιτούτο Καρολίνσκα. Σύμφωνα πάντως με τα ellinikahoaxes πουθενά δεν αναφέρεται το όνομα της κ. Αντωνιάδου ως προς τη συμβολή της στην κατασκευή της τραχείας.

Όσον αφορά την εμπλοκή της στη NASA, ο επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Ντιντερό του Παρισιού, Κώστας Μπουγιούκος, σε ανάρτησή του κατηγόρησε την υπουργό Παιδείας για το βραβείο αριστείας διαψεύδοντας σε μακροσκελή αναφορά τα επιτεύγματα που ισχυρίζεται η κ. Αντωνιάδου ότι έχει πετύχει.

Η απάντηση Αντωνιάδου: Μικρά βήματα γίνονται με συνεχή προσπάθεια

«Μικρά βήματα στον χώρο της έρευνας γίνονται με συνεχή προσπάθεια, επιμονή και υπομονή. Κάθε μέρα συνεχίζω να μαθαίνω με συμμετοχή σε απλά ή πιο σύνθετα πρότζεκτ, σαν αυτό της τεχνητής νοημοσύνης στη ΝΑΣΑ που ασχολούμαι τον τελευταίο καιρό», ανέφερε μεταξύ άλλων η ίδια η Ελένη Αντωνιάδου απαντώντας με τη σειρά της μέσω social media σε αυτές τις αιτιάσεις, κι αναρτώντας τον έπαινο που της απονεμήθηκε για τη συμμετοχή της στις Ακαδημίες της NASA.

Μεταξύ άλλων η Ελένη Αντωνιάδου αναφέρει: «Εμένα ο στόχος μου ποτέ δεν ήταν να ανταγωνιστώ ακαδημαϊκούς ή να συγκρίνω τα πρώτα μου βήματα στην επιστήμη ως νέα ερευνήτρια με άτομα τα οποία είναι στο χώρο πολλές δεκαετίες. Εξάλλου το σημαντικό είναι να δουλεύεις πάντα συνεργατικά, βοηθώντας τους συνανθρώπους σου να πάνε επίσης ένα βήμα πιο πάνω και όχι ένα βήμα πιο κάτω».

Η ανακοίνωση των επιχειρηματικών βραβείων «Θαλής ο Μιλήσιος»

Διευκρινίσεις σχετικά με την βράβευση της ερευνήτριας Ελένης Αντωνιάδου από την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως έδωσαν οι διοργανωτές των επιχειρηματικών βραβείων «Θαλής ο Μιλήσιος». Μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η απονομή βραβείου στην κ. Αντωνιάδου αφορούσε το γεγονός ότι «είναι μια ερευνήτρια που έχει διακριθεί στο εξωτερικό», ενώ σχετικά με την υπουργό Παιδείας αναφέρεται ότι της ζητήθηκε να απονείμει το βραβείο, «όπως ακριβώς θα ζητούσαμε κι από άλλους παρισταμένους υπουργούς».

«Σχετικά με τα σχόλια που έχουν αναρτηθεί στα scial media σχετικά με το τιμητικό βραβείο που δόθηκε στην Ελένη Αντωνιάδου στο πλαίσιο της τελετής απονομής των επιχειρηματικών βραβείων "Θαλής ο Μιλήσιος", οι διοργανωτές των βραβείων, επιθυμούν να διευκρινίσουν τα εξής: "Τιμήσαμε την Ελένη Αντωνιάδου, με βάση το βιογραφικό της, ως μια νέα Ελληνίδα ερευνήτρια από τη Θεσσαλονίκη, που έχει διακριθεί στο εξωτερικό. Στο πρόσωπό της τιμήσαμε τους νέους Έλληνες επιστήμονες που διαπρέπουν στον τομέα τους. Είναι αυτονόητο ότι η επιλογή της κυρίας Αντωνιάδου, όπως και των άλλων βραβευθέντων, έγινε αποκλειστικά από τους διοργανωτές των βραβείων.

Από την Υπουργό Παιδείας, κυρία Νίκη Κεραμέως, η οποία μας τίμησε με την παρουσία της, ζητήσαμε απλώς να απονείμει το βραβείο, όπως ακριβώς ζητήσαμε και από άλλους παρισταμένους Υπουργούς την απονομή άλλων αντίστοιχων βραβείων».

Και νέες αναρτήσεις διατηρούν το θέμα στην επικαιρότητα

Το ζήτημα δεν έκλεισε μετά τις επιθέσεις στην κ. Αντωνιάδου και την απάντηση που έδωσε η ίδια. Ο κ. Μπουγιούκος επανήλθε διαψεύδοντας και το "πειστήριο" της ανάρτησης της νεαρής ερευνήτριας με το βραβείο από τη ΝΑSA.

Εντύπωση πάντως προκαλεί και η ανάρτηση που έκανε ο Παντελής Μπάγκος, καθηγητής του Τμήματος Πληροφορικής με Εφαρμογές στη Βιοϊατρική που ολοκλήρωσε σε αυτό τις σπουδές της η κ. Αντωνιάδου.

Τέλος, σύμφωνα με το σάιτ ellinikahoaxes ο διεθνούς φήμης διαστημικός επιστήμονας του Πανεπιστημίου Johns Hopkins της NASA, Σ. Κριμιζής ερωτώμενος σχετικά με την υπόθεση της κ. Αντωνιάδου ανέφερε ότι "απ' όσα γνωρίζει η NASA και η ESA έχουν ξεχωριστά βραβεία και δεν έχουν κάποιο που απονέμουν από κοινού. Επιπρόσθετα σε λίστα της NASA η οποία περιέχει ονόματα ληπτών βραβείων τα οποία έχει απονέμει μέχρι το 2012 δεν υπάρχει το όνομα της κυρίας Αντωνιάδου".

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΣΤΟΜΑΤΑ 18 Ιουν 2021 | 11:33

Νέες αποκαλύψεις για τα Γλυκά Νερά: Η Καρολάιν είχε εκμυστηρευτεί σε φίλη της ότι ήθελε να χωρίσει

Μόνο η στενή φίλη της άτυχης Καρολάιν γνώριζε τα προβλήματα στο γάμο της, ενώ σύμφωνα με μαρτυρίες, της είχε εκμυστηρευτεί ότι σκόπευε να χωρίσει.

ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΑ ΠΛΑΝΑ 18 Ιουν 2021 | 11:16

Άγιο Όρος: Πτήση drone στην κορυφή του όρους Άθωνα που καθηλώνει [βίντεο]

Η κορυφή του όρους Άθωνα κατέχει μια ιδιαίτερη θέση στην καρδιά των αγιορειτών. Βλέπουν αυτό το όρος σαν τον άξονα του κόσμου, που ενώνει τον ουρανό και τη γη.

ΓΙΑ ΤΑ ΓΕΛ 18 Ιουν 2021 | 10:54

Πανελλήνιες 2021: Τα θέματα και οι απαντήσεις σε Κοινωνιολογία, Χημεία και Πληροφορική

Οι απαντήσεις των μαθημάτων Κοινωνιολογίας, Χημείας και Πληροφορικής για τις Πανελλήνιες 2021.

ΚΑΛΕΣ ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΣΕ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΚΑ ΔΩΜΑΤΙΑ 18 Ιουν 2021 | 10:33

Όπου φύγει φύγει για το 3ήμερο του Αγίου Πνεύματος: Την τιμητική τους Κυκλάδες, Αργοσαρωνικός, Πελοπόννησος

Οι προορισμοί που είναι προσβάσιμοι με αυτοκίνητο, προεξάρχουσας της Πελοποννήσου, θα κερδίσουν και το πρώτο στοίχημα της εφετινής τουριστικής σεζόν.

ΜΕΣΩ INSTAGRAM 18 Ιουν 2021 | 10:31

Γλυκά Νερά: Ξέσπασε κατά του πιλότου η Ιωάννα Παλιοσπύρου που δέχθηκε επίθεση με βιτριόλι

"Δεν είχε ψυχολογικά, ήθελε να έχει την επιρροή, τον έλεγχο στη γυναίκα του και όταν σταμάτησε να την έχει, τη σκότωσε", γράφει στο Instagram η Ιωάννα Παλιοσπύρου.

16 ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ 18 Ιουν 2021 | 10:18

Φωτιά στην Αταλάντη: Επιχειρούν πέντε οχήματα και ένα αεροσκάφος

Φωτιά ξέσπασε σε δασική έκταση στο όρος Χλωμό στην Αταλάντη.

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΓΝΩΣΤΟΣ ΠΟΙΝΙΚΟΛΟΓΟΣ 18 Ιουν 2021 | 10:17

Γλυκά Νερά - Δημητρακόπουλος: Φαινόταν από την αρχή ότι δεν έχουμε να κάνουμε με ληστεία

"Βλέπουμε μια εγκληματική προσωπικότητα, χωρίς κανέναν δισταγμό, για να αποφύγει τις συνέπειες", είπε για τον δολοφόνο στα Γλυκά Νερά, ο κ. Δημητρακόπουλος.

ΖΕΙΝΑΜΠ ΡΑΣΟΥΛΙ 18 Ιουν 2021 | 10:15

Η Αφγανή πρόσφυγας που "γλυκαίνει" τους Θεσσαλονικείς με ιρανικά γλυκά και παγωτό σαφράν στο ζαχαροπλαστείο της

Η Ζεϊνάμπ Ρασούλι ήρθε ως πρόσφυγας μαζί με τα δύο ανήλικα παιδιά της. Άνοιξε το δικό της μαγαζί στη Θεσσαλονίκη και πουλάει γλυκά.

"ΓΙ' ΑΥΤΟ ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΑ ΤΙΣ ΑΡΧΕΣ" 18 Ιουν 2021 | 10:11

Γλυκά Νερά - Εκπαιδευτής πιλότου: Αντέγραψε όλα όσα του είπα για την επίθεση στο σπίτι μου

Οι λεπτομέρειες από τη ληστεία που αντέγραψε ο πιλότος, θέλοντας να παραπλανήσει τις Αρχές για τις συνθήκες θανάτου της Καρολάιν μέσα στο σπίτι τους, στα Γλυκά Νερά.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΤΩΝ ΓΕΛ 18 Ιουν 2021 | 10:06

Πανελλήνιες 2021: Αυτά είναι τα θέματα σε Κοινωνιολογία, Χημεία και Πληροφορική

Στο μάθημα της Κοινωνιολογίας, Χημείας και Πληροφορικής εξετάζονται οι υποψήφιοι των Πανελληνίων Εξετάσεων 2021 στα ΓΕΛ.

ΔΕΝ ΠΡΟΣΕΛΗΦΘΗ 18 Ιουν 2021 | 09:53

Η αυστηρή απάντηση Παγώνη σε ανεμβολίαστη που επικαλέστηκε αλλεργίες: "Αλλεργικός είναι ο μισός πληθυσμός"

Μια γυναίκα πήγε να προσληφθεί σε γνωστό πλαστικό χειρούργο, αλλά δε προσελήφθη γιατί είναι ανεμβολίαστη.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ 18 Ιουν 2021 | 09:49

Κικίλιας για εμβόλια: Μετά το καλοκαίρι οι αποφάσεις για υποχρεωτικότητα - Ξεπεράσαμε τους 7.250.000 εμβολιασμούς

Ο Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας για τα εμβόλια της AstraZeneca, τις ακυρώσεις, την Επιτροπή και τα "ευεργετήματα" στους εμβολιασμένους.

ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΟΣ ΤΗΣ ΕΡΤ 18 Ιουν 2021 | 09:45

Πρόγνωση Αρναούτογλου για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος: Βροχές, καταιγίδες και από Δευτέρα καύσωνας

Τι καιρό θα έχει του Αγίου Πνεύματος και τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με τον Σάκη Αρναούτογλου.