Σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης η Ελλάδα αποχαιρέτησε σήμερα την Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ. Το φέρετρο σκεπασμένο με τις σημαίες της Ελλάδας και της Γαλλίας βρισκόταν σε λαϊκό προσκύνημα από το πρωί της Παρασκευής (20.02.2026) στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών όπου έγινε και η κηδεία της. Από νωρίς το πρωί, στο παρεκκλήσι της Μητρόπολης βρισκόταν η σορός της όπου πολίτες και πολιτικοί της είπαν το "τελευταίο αντίο".
Η κόρη της έφτασε από νωρίς στον μητροπολιτικό ναό φανερά συγκινημένη. Ο φωτογραφικός φακός απαθανάτισε τη Μαρί Ελέν Αρβελέρ να φτάνει στη Μητρόπολη φορώντας μαύρα γυαλιά ηλίου και αρκετές φορές να μην μπορεί να κρύψει τη συγκίνησή της.

Έχει σπουδάσει στο HEC Paris και σήμερα, είναι Executive Coach και λέκτορας, δίνοντας τις συμβουλές της σε στελέχη επιχειρήσεων προκειμένου να αναπτύξουν τις ηγετικές τους δεξιότητες.
Είναι παντρεμένη με τον Jean-Roch Giovachini, με τον οποίο έχουν την Artheme Galerie στο κέντρο της γαλλικής πρωτεύουσας.
Η Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ αναφερόμενη στην κόρη της έλεγε πως ήταν αυτή που την "προσγείωνε” στην πραγματικότητα.




Ποιοι έδωσαν το "παρών"
Στην εξόδιο ακολουθία παρευρέθηκαν εκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Τασούλα, και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, η Λίνα Μενδώνη, ο Τάκης Θεοδωρικάκος, η Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο Νίκος Χαρδαλιάς, ο Δημήτρης Μάντζος, η Άντζελα Γκερέκου, η Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, η Άννα Παναγιωταρέα, ο Ευάγγελος Αποστολάκης, η Θεοδώρα Τζάκρη, η Μιμή Ντενίση, ο Γιώργος και η Αννα Νταλάρα.



Το ανέκδοτο ποιητικό κείμενο της Ελένης Γλύκατζη-Αρβελέρ
Η Ελλάδα υποκλίνεται με σεβασμό στην Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ, την παγκοσμίου φήμης ιστορικό που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 99 ετών. Το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών, εκφράζει την ανείπωτη θλίψη του για την απώλεια της επί σχεδόν τρεις δεκαετίες Προέδρου του.
Σε ανακοίνωσή του, το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών αναφέρεται στο έργο και την προσωπικότητα της διαπρεπούς ιστορικού, ενώ κάνει μνεία και σε ένα ανέκδοτο ποιητικό κείμενό της.
Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, "Για όσους είχαμε την τύχη να τη γνωρίσουμε από κοντά, η σχέση της με τους Δελφούς δεν υπήρξε ποτέ απλώς θεσμική. Υπήρξε σχέση βιωμένη με το τοπίο και το μέτρο του.
Σε ένα ανέκδοτο ποιητικό της κείμενο, έγραφε:
"Λίγα ονόματα κρατώ στον τελικό απολογισμό:
ενός σκύλου πιστού, ενός γατιού και λιγοστών ανθρώπων.
Δέος κρατώ για την αιώνια ωραιότητα των τόπων
και για το σκίρτημα εμπρός στον πρώτο θαυμασμό.
…"
Αυτό το μέτρο ζωής καθόρισε και την προσφορά της στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών. Έτσι το εννόησε και έτσι το υπηρέτησε: ως τόπο πρώτου θαυμασμού και αιώνιας ωραιότητας, στοχασμού και ουσιαστικής συνάντησης".
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr


