«Ελικοπτεράδες» Πυροσβεστικής: Οταν δεν σβήνουν φωτιές, σώζουν ζωές

Οι «εναέριοι σωτήρες», δεν σβήνουν μόνο φωτιές αλλά και τις αγωνίες ασθενών και συγγενών τους, εκεί που αισθάνονται μόνοι και αβοήθητοι

«Ελικοπτεράδες» Πυροσβεστικής: Οταν δεν σβήνουν φωτιές, σώζουν ζωές

Βρέφος μόλις 24 ώρες από τη γέννησή του, αντιμετώπισε σοβαρό πρόβλημα υγείας. Ήρθε στη ζωή στο νησί της Μυκόνου στις 9 Απριλίου 2016. Ο γιατρός το πήρε εσπευσμένα από τη μητέρα του μέσα σε θερμοκοιτίδα. Ταξίδεψε άμεσα με ελικόπτερο του Πυροσβεστικού Σώματος σε νοσοκομείο της Αθήνας. Η γρήγορη αεροδιακομιδή έσωσε τη ζωή του.

«Ελικοπτεράδες» Πυροσβεστικής: Οταν δεν σβήνουν φωτιές, σώζουν ζωές

Έγκυος γυναίκα από την Άνδρο, δύσκολο περιστατικό, υπήρχε ενδεχόμενο να γεννήσει στο ελικοδρόμιο ή στον αέρα, το χρονικό περιθώριο ήταν 20 λεπτά. Μαζί της ταξίδευσαν ο γυναικολόγος, η μαία και ένας νοσηλευτής. Είχαν πάρει μαζί τους φορητή θερμοκοιτίδα με μπαταρίες για παν ενδεχόμενο. Ευτυχώς πρόλαβαν. Γέννησε ένα πανέμορφο αγοράκι σε νοσοκομείο της Αθήνας.

«Ελικοπτεράδες» Πυροσβεστικής: Οταν δεν σβήνουν φωτιές, σώζουν ζωές - εικόνα 2


Σε άλλη περίπτωση από τη Νάξο έπρεπε να μεταφέρουν ένα μωρό 7 μηνών με σοβαρή λοίμωξη του αναπνευστικού. Και τα υπόλοιπα περιστατικά αφορούσαν αεροδιακομιδές ηλικιωμένων ατόμων με σοβαρά περιστατικά υγείας, με χαρακτηριστικότερο αυτό ενός υπερήλικα, που έπεσε από τη σκάλα και έφερε σοβαρές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις.

«Ελικοπτεράδες» Πυροσβεστικής: Οταν δεν σβήνουν φωτιές, σώζουν ζωές - εικόνα 3


Οι εναέριοι σωτήρες, δεν σβήνουν μόνο φωτιές αλλά και τις αγωνίες ασθενών και συγγενών τους, εκεί που αισθάνονται μόνοι και αβοήθητοι. Οι πυροσβέστες της… υγείας, σώζουν ζωές με τους έλικες των ελικοπτέρων τους να γυρνούν σε όλα τα μήκη και πλάτη της Ελλάδας. Ο «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής» εξασφάλισε μερικά φωτογραφικά στιγμιότυπα από αυτές τις πτήσεις διάσωσης ασθενών από την νησιωτική Ελλάδα, όπου οι ελλείψεις σε παροχές υγείας εξαιτίας της κρίσης επέβαλαν την άμεση μεταφορά τους σε νοσοκομεία της Αθήνας.

«Ελικοπτεράδες» Πυροσβεστικής: Οταν δεν σβήνουν φωτιές, σώζουν ζωές - εικόνα 4


Από την 1η Ιανουαρίου 2016, ημερομηνία που επισημοποιήθηκε η χρησιμοποίηση των πέντε ελικοπτέρων του Πυροσβεστικού Σώματος (2 Super Puma και 3 ΒΚ 117) για τις αεροδιακομιδές ασθενών από νησιά και ακριτικές περιοχές της Ελλάδας, έως και τις 27 Απριλίου, έχουν γίνει 32 πτήσεις «σωτηρίας» για την μεταφορά 48 ασθενών, με τα εναέρια μέσα να έχουν γράψει 106 ώρες πτήσης! Οι πτήσεις πραγματοποιήθηκαν από διάφορα νησιά τον Κυκλάδων (Σαντορίνη, Σύρο , Σίκινο, Πάρο , Νάξο, Μήλο, Μύκονο, Άνδρο, Κύθνο, Τήνο, Ίο, Αμοργό, Δονούσα, Σχοινούσα).
«Ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες, αν οι πτήσεις έπρεπε να γίνουν νυχτερινές ώρες ή έπρεπε να μεταφέρουμε παραπάνω από έναν ασθενή χρησιμοποιούσαμε Super Puma, που διαθέτει ραντάρ καιρού και άλλα τεχνολογικά βοηθήματα, ενώ με καλές συνθήκες πετούσαμε με τα ΒΚ 117. Ένα τουλάχιστον ελικόπτερο διατίθεται την ημέρα για την αεροδιακομιδές ασθενών» επισημαίνει ο διοικητής της Υπηρεσίας Εναέριων Μέσων Πυροσβεστικού Σώματος, Πύραρχος Γιώργος Πορτοζούδης.

«Ελικοπτεράδες» Πυροσβεστικής: Οταν δεν σβήνουν φωτιές, σώζουν ζωές - εικόνα 5


Προς το παρόν οι χειριστές για τις ανάγκες των αεροδιακομιδών βγάζουν σειρά καθισμάτων από το ελικόπτερο προκειμένου να τοποθετηθεί και ασφαλιστεί το φορείο μεταφοράς του ασθενούς ή η θερμοκοιτίδα αν πρόκειται για νεογνά ή βρέφη. Το επόμενο χρονικό διάστημα εξετάζεται η περίπτωση τοποθέτησης δύο ιατρικών κιτ σε αντίστοιχα πυροσβεστικά ελικόπτερα, τα οποία αυτή τη στιγμή «αραχνιάζουν» σε αποθήκες του ΕΚΑΒ, τα οποία περιέχουν αναπνευστικές συσκευές, απινιδωτές, συσκευές αναρρόφησης υγρών, εξωτερικούς βηματοδότες και συστήματα μέτρησης ζωτικών παραμέτρων.
Αυτή τη στιγμή οι γιατροί των νησιών παίρνουν μαζί τους φορητά μηχανήματα με μπαταρίες, κάτι που αυξάνει τον χρόνο επιβίβασης και εγκατάστασή τους καθυστερώντας την αεροδιακομιδή.
Η διαδικασίες μετατροπής των ελικοπτέρων του Πυροσβεστικού Σώματος σε εναέρια… ασθενοφόρα είχε ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο του 2015, και αφορούσε την μεταφορά αρρώστων και επειγόντων περιστατικών από ακριτικά νησιά και άλλες περιοχές της χώρας, κατά τη διάρκεια του χειμώνα, όταν το επιβάλλουν οι δύσκολες καιρικές συνθήκες. Στελέχη του υπουργείου Υγείας και του ΕΚΑΒ, είχαν επισκεφθεί τις εγκαταστάσεις της Υπηρεσίας Εναερίων Μέσων του Πυροσβεστικού Σώματος προβαίνοντας σε έλεγχο-αυτοψία του εσωτερικού των ελικοπτέρων προκειμένου να διαπιστώσουν αν ήταν συμβατά για την τοποθέτηση του ιατροφαρμακευτικού εξοπλισμού και την μεταφορά ασθενών.
Τα ελικόπτερα πήραν την σχετική έγκριση και τον περασμένο Νοέμβριο υπογράφηκαν οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις. Από τις αρχές του χρόνου ξεκίνησε η συνεργασία και οι αεροδιακομιδές ασθενών, τουλάχιστον έως τον Μάιο, όταν και ξεκινά η αντιπυρική περίοδο. Η σκέψη χρησιμοποίησης των ελικοπτέρων της Πυροσβεστικής στις αεροδιακομιδές ασθενών προέκυψε από την… οικονομική κρίση, καθώς μόλις τέσσερα από τα συνολικά 18 ελικόπτερα που διαθέτουν Λιμενικό Σώμα και Πολεμική Αεροπορία, ήταν αξιόμαχα. Τα υπόλοιπα βρίσκονταν ακινητοποιημένα στα αεροδρόμια Ελευσίνας, Τατοΐου και τη βάση του Πολεμικού Ναυτικού στον Μαραθώνα λόγω έλλειψης κονδυλίων συντήρησης και τεχνικής υποστήριξης.
Τo Super Puma είναι ένα ελικόπτερο ειδικών αποστολών, που μπορεί να συμμετάσχει σε επιχειρήσεις πυρόσβεσης και το βράδυ, αλλά και να επιχειρεί με πολύ ισχυρό αέρα, κάτι που ενδείκνυται στις περιπτώσεις που απαιτείται άμεση μεταφορά ασθενών, οι οποίοι κινδυνεύουν σε κάποια ακριτική και δύσκολη περιοχή της χώρας. Σε αποστολές αεροδιακομιδής ασθενών μπορούν να φιλοξενηθούν στο εσωτερικό του 6 φορεία και 4 επιβάτες (ιατροί, νοσηλευτές). Το συγκεκριμένο πτητικό μέσο έχει τη δυνατότητα μεταφοράς προσωπικού από 15 έως 18 άτομα και το τριμελές πλήρωμά του.
Στις αρχές Σεπτεμβρίου τα δύο ελικόπτερα του Πυροσβεστικού Σώματος χρησιμοποιήθηκαν στη μεταφορά δύο διμοιριών μέτρων τάξης της ΕΛ.ΑΣ., στη Μυτιλήνη και την Κω, προκειμένου να ενισχύσουν τις τοπικές αστυνομικές και λιμενικές δυνάμεις για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα από την ανεξέλεγκτη εισροή προσφύγων. Αξίζει να σημειωθεί ότι ελικόπτερο του Πυροσβεστικού Σώματος χρησιμοποιήθηκε από την ΕΛ.ΑΣ. για τη σύλληψη του φερόμενου αρχηγού της 17 Νοέμβρη, Αλέξανδρου Γιωτόπουλου, προκειμένου να μην κινήσουν υποψίες.
Πολύ πρόσφατα ένα από αυτά χρησιμοποιήθηκε για την μεταφορά του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γιάννη Μουζάλα, του γενικού γραμματέα Δημόσιας Τάξης κ. Δημήτρη Αναγνωστάκη και άλλων αξιωματούχων στη Λέσβο, προκειμένου να προετοιμάσουν την υποδοχή του Πάπα Φραγκίσκου. Ένα ακόμη ελικόπτερο του Πυροσβεστικού Σώματος χρησιμοποιείται τις τελευταίες 40 ημέρες, για λογαριασμό της ΕΛ.ΑΣ., στην περιπολία συνόρων στην Ειδομένη!

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΕ ΜΟΣΧΑΤΟ ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΑ ΚΑΙ ΓΕΡΑΚΑ 26 Ιαν 2021 | 11:09

Μπαράζ εμπρησμών σε αυτοκίνητα στην Αττική τη νύχτα [εικόνες]

Άγνωστοι έκαψαν αυτοκίνητα στα Άνω Λιόσια, ενώ στις φλόγες παραδόθηκαν και οχήματα σε Μοσχάτο και Γέρακα.

ΒΟΥΤΙΑ ΘΑΝΑΤΟΥ 26 Ιαν 2021 | 07:54

Σοκάρει η αυτοκτονία ζευγαριού στα Ιωάννινα: Πιάστηκαν χέρι χέρι και έπεσαν μαζί στο κενό

Οι εκτιμήσεις των στελεχών του Αστυνομικού Τμήματος Ιωαννίνων για τον τρόπο που έδωσαν τέλος στη ζωή τους ο 52χρονος άνδρας και η 43χρονη σύντροφος του.

1, 48 ΒΙΑΣΜΟΙ ΑΝΑ 100.000 ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ 24 Ιαν 2021 | 15:04

Φρίκη: Πάνω από 10 βιασμoί την ημέρα στην Ελλάδα - Μόνος 1 στους 24 καταγγέλλεται

Περίπου 4.000 βιασμοί, σεξ χωρίς συναίνεση, διαπράττονται ετησίως στην Ελλάδα σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΑΣ

ΣΥΝΕΛΗΦΘΗΣΑΝ -9- ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΕΝΩ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΝΤΑΙ ΑΚΟΜΗ -29- ΑΤΟΜΑ 23 Ιαν 2021 | 13:54

Οι δουλέμποροι της... Riviera: Η "Ζούγκλα", οι "Βασανιστές", ο Δάσκαλος" και οι "βαρκάρηδες"

Πώς έφτασε η Ελληνική Αστυνομία στους δουλέμπορους της... Riviera - Τέλος σε κύκλωμα με αρχηγείο στην Τουρκία

Ο ΙΔΙΟΣ ΕΧΕΙ ΣΥΛΛΗΦΘΕΙ 22 Ιαν 2021 | 15:41

Σοκ στην Καλλιθέα: Εγγονός μαχαίρωσε την 90χρονη γιαγιά του - Της επιτέθηκε με δύο μαχαίρια

Ενας άντρας ηλικίας 48 ετών μαχαίρωσε τη γιαγιά του στην Καλλιθέα, χρησιμοποίησε μάλιστα δύο μαχαίρια.

ΤΑ ΣΤΑΔΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗΣ 22 Ιαν 2021 | 07:31

Αυτό είναι το νέο σχέδιο συναθροίσεων: Τα 6 βήματα της κλιμάκωσης

Με τρεις ηχητικές ειδοποιήσεις η Αστυνομία πριν επέμβει για να διαλύσει μια διαδήλωση.

ΤΑ ΞΗΜΕΡΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ 20 Ιαν 2021 | 10:25

Φυλακές Αυλώνα: Απόπειρα απόδρασης πέντε κρατουμένων - Εκοψαν τα κάγκελα και πέταξαν κουβέρτες

Πέντε Έλληνες έκοψαν παράθυρο που οδηγούσε στη νεκρή ζώνη των φυλακών και στη συνέχεια πέταξαν κουβέρτες πάνω στα κάθετα σύρματα του μαντρότοιχου επιχειρώντας να βγουν έξω.

ΕΝΩΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΘΗΝΩΝ 20 Ιαν 2021 | 08:26

Πανεπιστημιακή αστυνομία: Διαφωνία και ενστάσεις από τους συνδικαλιστές της Αστυνομίας

"Πρόβατα επί σφαγή", κινδυνεύουν να αποτελέσουν τα μέλη της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας, σύμφωνα με το συνδικαλιστικό όργανο των αστυνομικών.

ΠΡΟΣ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΑΛΛΑ ΔΥΟ 20 Ιαν 2021 | 08:08

Ανησυχία για τον μεταλλαγμένο κορονοϊό που έφτασε στην Ελλάδα: Δυο "ορφανά" κρούσματα, 26 συνολικά στη χώρα

Το μεταλλαγμένο στέλεχος στην Ελλάδα καταγράφει συνολικά 26 περιστατικά, αποδεικνύοντας για μία ακόμη φορά ότι ο ιός δεν έχει "σύνορα".

ΤΑ ΕΓΓΡΑΦΑ ΑΠΟ ΤΑ ΑΡΧΗΓΕΙΑ 19 Ιαν 2021 | 08:01

Το plan B των εμβολιασμών: Αστυνομικοί, πυροσβέστες και ένστολοι στη θέση όσων δεν προσέρχονται στα ραντεβού

Προτεραιότητα εμβολιασμού ανάμεσα στο προσωπικό έχουν αστυνομικοί άνω των 30 χρόνων, οι ευπαθείς ομάδες, οι μεγαλύτερες ηλικίες αστυνομικών και κυρίως εκείνοι που υπηρετούν σε υπηρεσίες πρώτης γραμμής.

ΤΟΝ ΑΝΑΖΗΤΑ Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ 19 Ιαν 2021 | 07:43

Δολοφονία 54χρονης στα Χανιά: Ανθρωποκυνηγητό για τον Νορβηγό - Ψάχνουν το στίγμα του κινητού

Σύμφωνα με τον πρώην σύζυγο του θύματος, η 54χρονη λίγες ημέρες πριν του είχε τηλεφωνήσει έντρομη, λέγοντας του ότι ο σύντροφός της θέλει να την σκοτώσει.

ΑΠΟ ΤΟ OPEN 18 Ιαν 2021 | 19:29

Ξυλοδαρμός σταθμάρχη στο Μετρό: Ολόκληρο το βίντεο - σοκ της άγριας επίθεσης από τους δύο ανήλικους

Ολόκληρο το βίντεο του άγριου ξυλοδαρμού στο μετρό, όπως καταγράφηκε από τις κάμερες ασφαλείας στις αποβάθρες

ΜΑΡΤΥΡΑ ΤΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΟΥΣ 18 Ιαν 2021 | 07:33

Άγριος ξυλοδαρμός σταθμάρχη: Αυτό είναι το βίντεο που τους πρόδωσε

Οδηγίες για να κρυφτούν οι δύο ανήλικοι, έδινε στην μητέρα τους μέσω τηλεφώνου ο Ειδικός Φρουρός. Θα παραμείνουν κρατούμενοι μέχρι την Τρίτη.