Ελλάδα 2021: Πλήθος εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση το πρώτο 15θήμερο του Μάρτη

Οι δράσεις και οι εκδηλώσεις της Επιτροπής "Ελλάδα 2021" καλύπτουν ευρύ φάσμα ενδιαφερόντων και περιλαμβάνουν εκθέσεις, εκδόσεις, ημερίδες και άλλα.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Αυτό είναι το σήμα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021»

Συνεχίζονται το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου οι δράσεις και οι εκδηλώσεις για την επέτειο των 200 χρόνων μετά την Επανάσταση, οι οποίες έχουν ενταχθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Επετειακών Δράσεων και Εκδηλώσεων υπό την αιγίδα της Επιτροπής "Ελλάδα 2021" ή φέρουν το σήμα της.

Οι δράσεις και οι εκδηλώσεις αυτές καλύπτουν ευρύ φάσμα ενδιαφερόντων και περιλαμβάνουν εκθέσεις, εκδόσεις, ημερίδες, εκδηλώσεις ιστορικού, εκπαιδευτικού και επιστημονικού χαρακτήρα και πολλά ακόμη.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται τα εγκαίνια της εμβληματικής έκθεσης του Μουσείου Μπενάκη με τίτλο "1821 πριν και μετά", η οποία καλύπτει, με περισσότερα από 1.000 τεκμήρια, τα έτη 1770 έως 1880. Ιδιαιτέρως εντυπωσιακή είναι, επίσης, η καταγραφή και παρουσίαση από το Ινστιτούτο Πολιτισμού Μεσσηνίας των "Δέντρων της Επανάστασης", αιωνόβιων δέντρων με ηλικία μεγαλύτερη των 200 ετών.

Ενδεικτική της οικoυμενικότητας του εορτασμού είναι, εξάλλου, η συμμετοχή του London School of Economics μέσω της κοινότητας των Ελλήνων φοιτητών του, ενώ υπάρχουν και σημαντικές δράσεις που θα λάβουν χώρα στο πλαίσιο των εορτασμών και έχουν το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, τo webinar που διοργανώνει το Hellenic Innovation Network σε συνεργασία με το γενικό προξενείο τη Ελλάδας στην Βοστώνη για την Τεχνητή Νοημοσύνη και την Επιστήμη Δεδομένων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αναλυτικά οι δράσεις και οι εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται, ξεκινούν ή συνεχίζονται το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου:

•Έκθεση του Μουσείου Μπενάκη με τίτλο "1821 πριν και μετά"

Η έκθεση θα εκτείνεται σε όλους τους εκθεσιακούς χώρους του κτιρίου της οδού Πειραιώς 138, ενώ τα εγκαίνια της θα γίνουν διαδικτυακά, σήμερα, Τετάρτη, 3 Μαρτίου. Με περισσότερα από 1.000 τεκμήρια ιστορίας και τέχνης τα οποία παρουσιάζονται για πρώτη φορά όλα μαζί, η έκθεση αφηγείται την ιστορία των νεότερων Ελλήνων κατά τη διάρκεια των ετών 1770-1880. Θα διαρκέσει έως τις 7 Νοεμβρίου. Αναμένεται να αποτελέσει κορυφαίο πολιτιστικό γεγονός για την επετειακή χρονιά και πραγματοποιείται με την σύμπραξη του μουσείου, της Τράπεζας της Ελλάδος, της Εθνικής Τράπεζας και της Alpha Bank.

Μπορείτε να δείτε το πρώτο βίντεο εδώ: https://www.benaki.org/index.php?option=com_content&view=article&id=3323:1821-100&catid=14&lang=el&Itemid=333

•Διαδικτυακό συνέδριο για την ιστορία και το μέλλον της Ελλάδας στο LSE

Η κοινότητα Ελλήνων φοιτητών του London School of Economics διοργανώνει στις 6 Μαρτίου διαδικτυακό συνέδριο με τίτλο "Greece: Reflecting On Yesterday, Shaping Tomorrow".

Λεπτομέρειες για το συνέδριο μπορείτε να βρείτε στη σελίδα της κοινότητας στο Facebook: https://www.facebook.com/lsehellenicsociety/

•Ημερίδα για τον Λευκάδιο Χερν

Στις 13 Μαρτίου, το Πανεπιστήμιο Πατρών οργανώνει διαδικτυακή ημερίδα με θέμα "Το ταξίδι του Λευκάδιου Χερν στον Πολιτισμό". Στην ημερίδα έχουν κληθεί να μιλήσουν προσωπικότητες από όλο τον κόσμο, ενώ στο πλαίσιο της θα πραγματοποιηθεί έκδοση και έκθεση για τη ζωή και το έργο του μεγάλου συγγραφέα ιρλανδοελληνικής καταγωγής.

Ο Εθνικός Ύμνος στην ελληνική νοηματική γλώσσα

Στις 15 Μαρτίου θα προβληθεί το ψηφιακό βίντεο στο οποίο αποτυπώνεται για πρώτη φορά ο Εθνικός Ύμνος στην ελληνική νοηματική γλώσσα. Το βίντεο, το οποίο θα παρουσιαστεί στο διαδίκτυο, είναι μια παραγωγή του Συλλόγου Διδασκόντων της νοηματικής στην χώρα μας.

•Ειδική ψηφιακή έκδοση από το ελληνικό προξενείο της Πέρθης στην Αυστραλία για την προβολή του εορτασμού των 200 χρόνων μετά την Επανάσταση

Η ψηφιακή έκδοση, ένα ηλεκτρονικό περιοδικό με θέματα από την ιστορία των 200 χρόνων του σύγχρονου ελληνικού κράτους και ειδήσεις για τον εορτασμό της επετείου στη Δυτική Αυστραλία, έχει ήδη ανέβει στο διαδίκτυο. Η ύλη της έκδοσης θα ανανεώνεται κάθε εβδομάδα έως το τέλος του επετειακού έτους.

Mπορείτε να το δείτε εδώ: https://us17.campaign-archive.com/home/?u=a313c730e0a54d2f5f18fe3bb&id=6cb4d71a46

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

•Οι νέοι σχεδιάζουν το μέλλον τους

Μια σημαντική εκπαιδευτική δράση που αφορά προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές ηλικίας από 18 έως 30 ετών ξεκίνησε την 1η Μαρτίου. Η δράση με γενικό τίτλο "Entepreneur Learning", πραγματοποιείται ταυτοχρόνως σε 300 πανεπιστήμια σε όλη την Ευρώπη από ομάδες φοιτητών οι οποίες για τρεις μήνες εργάζονται πάνω στην ανάπτυξη μιας επιχειρηματικής ιδέας, έχοντας υποστήριξη από καθηγητές και μέντορες. Η ένταξη του ελληνικού σκέλους της στο πρόγραμμα του εορτασμού των 200 ετών αφορά την ενότητα "Παράθυρο στο μέλλον".

Περισσότερες πληροφορίες: http://senja.gr/news/961-startup-2021-9-feb-2021.html

•Τα "Δέντρα της Επανάστασης"

Μια πρωτότυπη δράση, την ανάδειξη των αιωνόβιων δέντρων, η ύπαρξη των οποίων χρονολογείται πριν από την κήρυξη της Επανάστασης του 1821, ανέλαβε το Ινστιτούτο Πολιτισμού Μεσσηνίας. Η καταγραφή των δέντρων έχει ολοκληρωθεί, ενώ από την 1η Μαρτίου ξεκίνησε η παρουσίαση τους, με μικρές υπαίθριες εκδηλώσεις ανά δεκαπενθήμερο. Ραδιοφωνικές εκπομπές με την ίδια συχνότητα, που θα ξεκινήσουν στις 5 Μαρτίου στον σταθμό της Εκκλησίας, θα προβάλουν επίσης της συγκεκριμένη δράση.

Περισσότερες πληροφορίες: https://www.facebook.com/1821-2021-Δίκτυο-Αιωνόβιων-Δέντρων-Ελληνικής-Επανάστασης-102690718510056

•Το ΕΚΠΑ καλεί τους μαθητές να εμπνευστούν από την Επανάσταση

Το Μουσείο Ιστορίας, σε συνεργασία με το Ιστορικό Αρχείο του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, αφιερώνει τον 6ο Μαθητικό Διαγωνισμό, στον Αγώνα για την Ελευθερία των Ελλήνων, καλώντας μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου, να αφουγκραστούν τα μηνύματα της Επανάστασης και να αποδώσουν με το δικό τους τρόπο τους συμβολισμούς της Επετείου. Το θέμα του διαγωνισμού είναι "1821-2021: Από τον Αγώνα για Ανεξαρτησία στην καλλιέργεια της γνώσης. Το Πανεπιστήμιο της Αθήνας στο Νεοσύστατο κράτος".

Διαβάστε περισσότερα εδώ: https://www.uoa.gr/anakoinoseis_kai_ekdiloseis/proboli_anakoinosis/6os_mathitikos_diagonismos_2020_2021_ta_ekthemata_toy_moyseioy_mesa_apo_ta_matia_ton_mathiton_pros/

•Webinars για την Ελλάδα του αύριο

Συνεχίζονται τα διαδικτυακά σεμινάρια (webinars) και οι ομιλίες που διοργανώνει το Hellenic Innovation Network σε συνεργασία με το προξενείο της Ελλάδος στη Βοστώνη, με συμμετοχή διακεκριμένων Ελλήνων επιστημόνων. Στις 11 Μαρτίου ο καθηγητής του ΜΙΤ και μέλος της Ολομέλειας της Επιτροπής Ελλάδα 2021, Κωνσταντίνος Δασκαλάκης, και η Φωτεινή Χριστιά, επίσης καθηγήτρια του ΜΙΤ, θα μιλήσουν για την "Επανάσταση του αύριο", την Τεχνητή Νοημοσύνη και την Επιστήμη των Δεδομένων.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε τα προηγούμενα webinars εδώ: https://www.youtube.com/channel/UC4PM5Hz8JqhcJLyLItskWOg

•Διαδικτυακό Πρόγραμμα Επιχειρηματικότητας "Connect the Dots":

Ξεκίνησε, ήδη, το πιλοτικό στάδιο της δράσης που οργανώνει η πρεσβεία των ΗΠΑ και η Hellenic Innitiative με γενικό τίτλο "Connect the Dots". Πρόκειται για ένα διαδικτυακό πρόγραμμα για την νεοφυή επιχειρηματικότητα, στο οποίο ηγετικές φυσιογνωμίες από τον αμερικανικό επιχειρηματικό κόσμο θα συμβουλεύουν νέους Έλληνες επιχειρηματίες. Στόχος είναι η δημιουργία μιας διαρκούς πλατφόρμας, ώστε το πρόγραμμα να συνεχιστεί και μετά το 2021. Είναι μια από τις δράσεις που ξεκινούν με αφορμή την επέτειο και φιλοδοξούν να βοηθήσουν την χώρα στην προσπάθεια για περαιτέρω ανάπτυξη.

•Podcasts για την Επανάσταση από το Hellenic Heritage Foundation στο Τορόντο

Η Ελληνική Επανάσταση στο Spotify. Μια σειρά podcasts με τίτλο "The idea of Greece: 1821" εξερευνά περιόδους της Επανάστασης, ρίχνοντας φως σε πρόσωπα και γεγονότα, προσελκύοντας ένα ευρύ και διεθνές ακροατήριο.

Tα πρώτα πέντε επεισόδια έχουν ανέβει στο Spotify: https://open.spotify.com/show/0rZzkaIwLI53F2HCbQeHNx?si=Umu9_AtGQ-mJ8jLe6ak6cQ

•Εκπαιδευτική δράση για την Επανάσταση στην Μολδοβλαχία από το ελληνικό σχολείο Βουκουρεστίου

Μαθητές και μαθήτριες του ελληνικού σχολείου της Ρουμανίας "Αθηνά" μελετούν τις δραστηριότητες των Ελλήνων εμπόρων και λογίων στη περιοχή της Μολδοβλαχίας, στις αρχές του 19ου αιώνα. Επίσης, θα ερευνήσουν την συμβολή τους στην δημιουργία και την ανάπτυξη επαναστατικού πνεύματος. Η εκπαιδευτική αυτή δράση πραγματοποιείται διαδικτυακά.

Ο σχετικός ιστότοπος που έχει δημιουργηθεί είναι προσβάσιμος στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://blogs.sch.gr/bucharest-ellada2021/

• Ο ρόλος της Θράκης στην Επανάσταση

Το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης, με ένα σύνολο δράσεων, και σε συνεργασία με τοπικούς κρατικούς και επιστημονικούς φορείς, αναδεικνύει τον ρόλο των Θρακιωτών στην Επανάσταση. Με περιοδικές εκθέσεις, μουσικοπαιδαγωγικά προγράμματα, ομιλίες, ραδιοφωνικές εκπομπές και άλλες εκδηλώσεις, που απευθύνονται σε όλους, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του μουσείου.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ: https://www.facebook.com/events/145919803860906?active_tab=about

•GAPSTI @Greece 2021 - The Gianna Angelopoulos Programme for Science Technology and Innovation

Στο πλαίσιο της ανάδειξης του 2021 ως παραθύρου στην Ελλάδα του μέλλοντος, μέσα από το The Gianna Angelopoulos Programme for Science, Technology and Innovation στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, θα αναπτυχθούν εκπαιδευτικές δράσεις καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, οι οποίες θα ενισχύσουν τους ακαδημαϊκούς δεσμούς ανάμεσα στο φημισμένο πανεπιστήμιο και ελληνικά εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Για το πρόγραμμα GAPSTI μπορείτε να διαβάσετε εδώ: https://www.gianna.phy.cam.ac.uk/

Δράσεις που έλαβαν χώρα την τελευταία εβδομάδα του Φεβρουαρίου

•Από την Επανάσταση στη συγκρότηση κράτους: Τα πρώτα βήματα της ελληνικής δημόσιας διοίκησης

Διαδικτυακή ημερίδα με θεματικό άξονα τη διαχρονική εξέλιξη των διοικητικών δομών του ελληνικού κράτους κατά τη διάρκεια των 200 ετών, πραγματοποίησε το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης στις 23 Φεβρουαρίου. Στην εκδήλωση συμμετείχε, μεταξύ άλλων, ο καθηγητής Οικονομικής και Κοινωνικής Ιστορίας του ΕΚΠΑ και μέλος της Ολομέλειας της Επιτροπής "Ελλάδα 2021", Κώστας Κωστής.

•Συνέδριο με θέμα: "Ορθόδοξη Εκκλησία και Εθνεγερσία"

Διαδικτυακή επιστημονική ημερίδα με θέμα "Ορθόδοξη Εκκλησία και Εθνεγερσία" διοργάνωσε στις 25 Φεβρουαρίου το Τμήμα Θεολογίας του ΑΠΘ, από κοινού με την ερευνητική ομάδα του έργου "ΔιαΠαΝτοΣ.21" του ΕΛΙΔΕΚ ["Η διαπάλη παράδοσης και νεωτερικότητας και το Σύνταγμα υπό το "κράτος” της Επανάστασης του 1821"].

Μπορείτε να τo παρακολουθήσετε εδώ: https://youtu.be/aiaTSa3jarY

•Η έναρξη της Επανάστασης από την Μολδοβλαχία

Στις 26 Φεβρουαρίου, η Εύξεινος Λέσχη Φλώρινας σε συνεργασία με την Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος διοργάνωσε διαδικτυακή ομιλία με θέμα την σημασία της έναρξης της Επανάστασης από την Μολδοβλαχία και τη συμβολή του Αλέξανδρου Υψηλάντη.

Μπορείτε να την παρακολουθήσετε εδώ: https://youtu.be/-_t07QFxnHE

Για πληροφορίες για επετειακές δράσεις και εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται από την Επιτροπή ή υπό την αιγίδα της, αλλά και για όλες τις δράσεις που πραγματοποιούνται για την επέτειο ανεξάρτητα από τον φορέα υλοποίησής τους, μπορείτε να επισκεφθείτε το Εθνικό Ημερολόγιο Δράσεων και Εκδηλώσεων στην ιστοσελίδα της Επιτροπής "Ελλάδα 2021": https://www.greece2021.gr/imerologio-draseon-kai-ekdiloseon

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

STYLE ICON 04 Απρ 2021 | 21:15

Γιάννα Αγγελοπούλου: "Συνειδητά επιλέξαμε να συνδυάσω σύγχρονα και παραδοσιακά ενδύματα - Όχι για τη δημιουργία εντυπώσεων"

"Ως πρόεδρος της Επιτροπής "Ελλάδα 2021", συνειδητά επιλέξαμε να συνδυάσω σύγχρονα και παραδοσιακά ενδύματα" εξομολογείται η Γιάννα Αγγελοπούλου.

ΣΤΟΝ ΕΘΝΙΚΟ ΚΗΠΟ 04 Απρ 2021 | 15:29

Ξενάγηση της ΠτΔ στη δράση "200 Χρόνια Ελλάδα - 40 Χρόνια Ευρώπη" και στην έκθεση " Η Ιστορία έχει πρόσωπο"

Την Πρόεδρο της Δημοκρατίας συνόδευσε ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης.

"ΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΔΕΝ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕ ΝΑ ΧΤΥΠΑΕΙ" 02 Απρ 2021 | 15:05

Ο Αριστείδης Τζονευράκης κάνει μόδα την παράδοση: Ο άνθρωπος πίσω από τις παραδοσιακές εμφανίσεις της Γιάννας Αγγελοπούλου

Ποιος είναι ο ελληνοράπτης που έφτιαξε τον παραδοσιακό ντουλαμά που φορούσε η Γιάννα Αγγελοπούλου την 25η Μαρτίου.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΟΜΙΛΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ 30 Μαρ 2021 | 11:56

"Αφηγήσεις της Ιστορίας": Podcast με τον βραβευμένο συγγραφέα Ισίδωρο Ζουργό

Πώς μπορεί η Ιστορία να γίνει πιο προσιτή στο ευρύ κοινό;

ΑΠΟ ΤΟ ΕΙΚΑΣΤΙΚΟ ΝΤΟΥΕΤΟ ΦΥΤΑ 30 Μαρ 2021 | 10:51

"Eκθεση- πορνό" για την Επανάσταση του 1821 προκαλεί σάλο- Τραβεστί, σημαίες και αντι-εθνικισμός [εικόνες - βίντεο]

Με αφορμή τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση, το εικαστικό ντουέτο ΦΥΤΑ παρουσίασε μια ομαδική διαδικτυακή έκθεση που προκαλεί.

ΤΟ ΕΠΕΤΕΙΑΚΟ ΔΙΗΜΕΡΟ 24-25 ΜΑΡΤΙΟΥ 29 Μαρ 2021 | 15:27

Αυτοί ήταν οι 2 αθέατοι "πρωταγωνιστές" της παρέλασης και των εκδηλώσεων της 25ης Μαρτίου

Η εικόνα που παρακολουθήσαμε το επετειακό διήμερο 24-25 Μαρτίου, ήταν αντάξια τόσο της ιστορικότητας της επετείου όσο και της συγκυρίας λόγω πανδημίας

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΑ 200 ΧΡΟΝΙΑ 29 Μαρ 2021 | 11:33

"Θέλει Αρετή και Τόλμη το… τραγούδι": Το ταξίδι του Σταύρου Ξαρχάκου και της Lidl Ελλάς ξεκινά

Τα πρώτα επτά δημοτικά τραγούδια είναι διαθέσιμα στην ψηφιακή πλατφόρμα www.200xroniadimotikotragoudi.gr.

29 Μαρ 2021 | 08:13

Κωλόπαιδα και παλιοκόριτσα

Ζούμε σε μεταβατικούς, πονηρούς καιρούς...

ΕΠΙΤΕΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 28 Μαρ 2021 | 22:18

Παραλήρημα Μπαχτσελί: Οι Έλληνες έχουν διαπράξει γενοκτονία- Θα πληρώσουν για το αίμα του...1821

"Όταν έρθει η στιγμή οι αντίπαλοι ασφαλώς θα αναγκαστούν να πληρώσουν το τίμημα για αυτό το αίμα" απειλεί ο Μπαχτσελί.

«ΑΥΤΗ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΔΕΝ ΞΕΧΝΙΕΤΑΙ» 28 Μαρ 2021 | 14:10

Άρθρο Αντώνη Σαμαρά για την Επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης: "Έρωτας Ελευθερίας!"

Ο Αντώνης Σαμαράς τονίζει ότι η Επανάσταση του 1821 συνιστά τον "καθρέφτη της ψυχής των Ελλήνων", αλλά και "μήνυμα ελευθερίας" με οικουμενική εμβέλεια.

ΚΡΗΤΗ 28 Μαρ 2021 | 12:04

Χανιά: Με κρητική "φορεσιά" η Γιάννα Αγγελοπούλου στο μνημόσυνο των Βενιζέλων [Εικόνες]

Στα Χανιά βρίσκεται σήμερα η Γιάννα Αγγελοπούλου Δασκαλάκη και λίγο μετά τις 11.30 το πρωί έφτασε στους Τάφους των Βενιζέλων.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ 28 Μαρ 2021 | 09:24

Συγκίνηση στη Βοστώνη: Φόρος τιμής στους φιλέλληνες του 1821 - Η ιστόρια του Samuel Gridley Howe

Η ελληνική κοινότητα της Βοστώνης τίμησε τους μεγάλους Αμερικανούς φιλέλληνες.

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΑΠΟ ΤΟ ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΟ ΔΕΙΠΝΟ 27 Μαρ 2021 | 14:04

Λευτέρης Λαζάρου για Σακελλαροπούλου: Νιώθεις σαν να είσαι στο σπίτι σου - Το πιάτο που λάτρεψε ο πρίγκιπας Κάρολος

"Συζητήσαμε για το πως θα μπορέσουμε να χωρέσουμε όσο το δυνατόν περισσότερη Ελλάδα στα πιάτα του δείπνου" ανέφερε ο κ. Λαζάρου για την ΠτΔ