Ελλάδα: Πρωτιά σε πνιγμούς - Οι παραλίες χωρίς ναυαγοσώστες

Ανησυχητική είναι η εικόνα που παρουσιάζουν οι ελληνικές οργανωμένες ακτές ενώ πλέον έχουμε μπει στο καλοκαίρι. Δεν υπάρχουν ναυαγοσώστες με ευθύνη των δήμων.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Ελλάδα: Πρωτιά σε πνιγμούς - Οι παραλίες χωρίς ναυαγοσώστες

Ανησυχητική είναι η εικόνα που παρουσιάζουν οι ελληνικές οργανωμένες ακτές ενώ πλέον έχουμε μπει στο καλοκαίρι. Δεν υπάρχουν ναυαγοσώστες με ευθύνη των δήμων.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Ενωσης Σχολών Ναυαγοσωστικής Ελλάδας έχει γεμίσει η Ελλάδα πύργους ναυαγοσωστών-«φαντάσματα». Ο κ. Νίκος Κ. Γιοβανίδης, διευθυντής της ENAK (Ελληνικής Ναυαγοσωστικής Ακαδημίας) και υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων της Ενωσης Σχολών Ναυαγοσωστικής Ελλάδας, μίλησε για την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας σχετικά με τους ναυαγοσώστες, την ίδια στιγμή που σχεδόν καθημερινά το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή καταγράφει θανάτους ανθρώπων, κυρίως ηλικιωμένων, από πνιγμούς.

Ο κ. Γιοβανίδης καταρχάς σημείωσε ότι δεν υπάρχουν σχολές-«μαϊμού» ναυαγοσωστικής, σημειώνοντας επιπλέον ότι ένας ναυαγοσώστης πρέπει βάσει του σχετικού νόμου να έχει τελειώσει μια αναγνωρισμένη σχολή ναυαγοσωστικής, μετά παίρνει δίπλωμα χειρισμού ταχυπλόου σκάφους και στη συνέχεια δίνει εξετάσεις σε μια πολυμελή επιτροπή στο λιμεναρχείο, οπότε μετά είναι πιστοποιημένος με την προβλεπόμενη άδεια. Ο κ. Γιοβανίδης περιγράφει την εικόνα που υπάρχει σήμερα λέγοντας ότι «η εικόνα που έχω αυτή τη στιγμή είναι ότι οι περισσότερες παραλίες στη χώρα είναι ακάλυπτες, αν και υπάρχει σχετική υποχρέωση από δήμους και ιδιώτες».

Και προσθέτει:

Τους ναυαγοσώστες ακτής σε μεγάλο ποσοστό τους προσλαμβάνουν οι δήμοι. Αρα όλοι οι δήμοι που είναι παράλιοι είναι υποχρεωμένοι να έχουν ναυαγοσώστες στις παραλίες τους στις οποίες παρατηρούμε προβλήματα και ένα εξ αυτών είναι ότι δεν έχουν ξεκινήσει έγκαιρα τις διαδικασίες για να προσλάβουν ναυαγοσώστες και επιπλέον αρκετές παραλίες της χώρας έχουν αποχαρακτηριστεί από πολυσύχναστες (και έτσι δεν υπάρχει υποχρέωση παρουσίας ναυαγοσώστη) από τριμελείς επιτροπές που είναι υποχρεωμένες να δημιουργούν κάθε Φεβρουάριο οι κατά τόπους λιμενικές αρχές αποτελούμενες από ένα μέλος από την περιφέρεια, ένα από τον Δήμο και έναν αξιωματικό από το οικείο λιμενικό τμήμα.

Οπως σημειώνει ο κ. Γιοβανίδης, ο αποχαρακτηρισμός γίνεται συνήθως με ψήφους 2 έναντι ενός (αυτός που μειοψηφεί είναι ο εκπρόσωπος του Λιμενικού) ζητώντας την παρέμβαση εισαγγελέα για το θέμα. Ακολούθως τονίζει ότι οι δήμοι είναι υποχρεωμένοι κάθε καλοκαίρι καθημερινά από 1η Ιουνίου έως 31 Αυγούστου να έχουν ναυαγοσώστη στις παραλίες από τις 10.30 το πρωί έως τις 17.30, αλλά χρειάζεται να προσλαμβάνει επιπλέον ανθρώπους για να μπορούν οι απασχολούμενοι να παίρνουν τα νόμιμα ρεπό τους.Ωστόσο, η κατάσταση συχνά είναι εντελώς διαφορετική, όπως λέει.

«Σήμερα, κοντά στο τέλος Ιουνίου ένα μεγάλο ποσοστό των δήμων δεν έχει βρει ναυαγοσώστη, αν και έπρεπε αυτός να είναι στη θέση του από την 1η Ιουνίου και έτσι ξεκινούν τις σχετικές διαδικασίες τελευταία στιγμή με αποτέλεσμα να μη βρίσκουν γιατί αυτός/οι που τελικά ανέμεναν να πάρουν μην αντέχοντας να περιμένουν βρίσκουν αλλού εργασία, π.χ. ως σερβιτόροι. Αυτό το γνωρίζουν οι δήμοι και βγάζουν μια τυπική ανακοίνωση για πρόσληψη ναυαγοσώστη, περνάει η προθεσμία, πηγαίνουν στο οικείο λιμεναρχείο, αναφέρουν ότι δεν εμφανίστηκε κανείς, βεβαιώνεται ένα τυπικό πρόστιμο και εκεί κλείνει το θέμα! Μια ιστορία που συμβαίνει τα τελευταία 18 χρόνια».

Επιπλέον, υπογραμμίζει ότι συχνά οι συνθήκες εργασίας για τους ναυαγοσώστες δεν είναι καλές, καθώς «εξαφανίζονται» τα προβλεπόμενα ρεπό ή τους τα δίνουν αργότερα μαζεμένα, ο εξοπλισμός είναι σε άσχημη κατάσταση και όχι ο προβλεπόμενος εκ της νομοθεσίας, ενώ σχετικά με τον μισθό λέει ότι «παίρνει περίπου 650 ευρώ χωρίς να έχει εξασφαλιστεί διαμονή και διατροφή. Εάν κάποιος ναυαγοσώστης πάει σε νησί και πληρώνει 40-50 ευρώ μόνο για διατροφή δεν «βγαίνει», και έτσι συνήθως δεν ανταποκρίνονται στις αγγελίες για ναυαγοσώστη».

Η Ελλάδα πρώτη σε πνιγμούς

Και όλα αυτά συμβαίνουν σε μια χώρα που «είναι 1η σε πνιγμούς σε όλη την Ευρώπη αναλογικά με την προσβασιμότητα που έχουμε στη θάλασσα, είμαστε 2οι παγκοσμίως και κατά μέσο όρο κάθε χρόνο έχουμε 350-360-370 πνιγμούς ενώ η 2η αιτία θανάτου μετά το τροχαίο ατύχημα είναι ο πνιγμός. Το ότι έχουμε θάλασσα και νησιά δεν σημαίνει ότι ο κόσμος ξέρει να κολυμπάει. Από έρευνα που είχε γίνει από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και φορείς περίπου το 63% δεν γνωρίζει να κολυμπάει σωστά».Οπως αναφέρει, θα πρέπει οι κατά τόπους λιμενικές αρχές να δουν το ζήτημα γιατί έχει να κάνει με την προστασία ανθρωπίνων ζωών και να προκηρύσσουν εξετάσεις για νέους ναυαγοσώστες σε τακτικές ημερομηνίες και σταθερά.

«Αυτή τη στιγμή ένας νέος εάν θέλει να γίνει ναυαγοσώστης θα χρειαστεί να επενδύσει 700 – 750 ευρώ καθώς θα δώσει περίπου 400 – 450 ευρώ για να πάει σε μια σοβαρή σχολή ναυαγοσωστικής, 250 ευρώ για τη σχολή ταχυπλόων συν 50 ευρώ για τις εξετάσεις στο λιμεναρχείο» τονίζει. Αυτή τη στιγμή ισχύει το Προεδρικό Διάταγμα 23/2000 «Καθορισμός προϋποθέσεων χορηγήσεως άδειας ναυαγοσώστη από τις Λιμενικές Αρχές ως και καθορισμός των υποχρεώσεων του ναυαγοσώστη κατά την άσκηση των καθηκόντων του. Καθορισμός περιπτώσεων υποχρεωτικής προσλήψεως ναυαγοσώστη σε οργανωμένες ή μη παραλίες, για την προστασία των λουομένων στον θαλάσσιο χώρο».

Πριν από περίπου τρία χρόνια οι εκπρόσωποι των Σχολών ναυαγοσωστικής κατέθεσαν (έχοντας αριθμό πρωτοκόλλου) τις προτάσεις τους για ένα νέο ΠΔ με τις αλλαγές που προτείνουν να γίνουν για να λυθούν τα προβλήματα που υπάρχουν, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει τίποτα από τα συναρμόδια υπουργεία Ναυτιλίας, Εσωτερικών και Τουρισμού.

Τι δείχνουν τα στοιχεία του Λιμενικού

Σύμφωνα με στοιχεία του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής «αναφορικά με τους ελέγχους σε παραλίες που οφείλουν να έχουν ναυαγοσώστη, οι συνολικοί έλεγχοι των ετών 2015 και 2016 ανέρχονται σε 10.048, στο πλαίσιο των οποίων βεβαιώθηκαν 442 παραβάσεις. Επίσης οι άδειες σχολών ναυαγοσωστικής εκπαίδευσης που ισχύουν, κατόπιν σχετικής αλληλογραφίας της αρμόδιας Διεύθυνσης του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής με τις Λιμενικές Αρχές της Επικράτειας, είναι 22. Ακόμη, οι καταγεγραμμένοι θάνατοι στη θάλασσα ανέρχονται σε 331 για το έτος 2015 και σε 356 για το έτος 2016».

Πηγή: Το Βήμα

Φωτό: Shutterstock

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΕΙΧΑΝ ΣΥΛΛΗΦΘΕΙ ΤΟΝ ΠΕΡΑΣΜΕΝΟ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ 20 Οκτ 2021 | 13:20

Δολοφονία με μαχαίρι στο Ηράκλειο: Ισόβια σε πατέρα και γιο - Τι είχαν πει στις απολογίες τους

Ισόβια επιβλήθηκαν στον 56χρονο άνδρα και τον 25χρονο γιο του, τους "πρωταγωνιστές" της οικογενειακής τραγωδίας που συγκλόνισε πέρυσι το Ηράκλειο.

20 Οκτ 2021 | 13:12

Ρουκ Ζουκ: Η απάντηση του ΑΝΤ1 στο εξώδικο του ΠΑΟΚ για τους "Βούλγαρους": Συγνώμη, μεγάλο λάθος [Βίντεο]

Απάντηση στο εξώδικο του ΠΑΟΚ για τα όσα ειπώθηκαν στην εκπομπή "Ρουκ Ζουκ" δίνει με ανακοίνωσή του ο ΑΝΤ1.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ 20 Οκτ 2021 | 13:09

Επανεμφάνιση Σωτήρη Τσιόδρα: Χάρη στο εμβόλιο έχουμε αποφύγει 8.400 θανάτους από κορονοϊό στην Ελλάδα

Ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας προειδοποίησε ότι "δεν προμηνύεται εύκολη η χειμερινή περίοδος" και πρόσθεσε ότι όσο περισσότεροι είναι οι εμβολιασμένοι, τόσο λιγότερες θα είναι οι επιπτώσεις.

ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ 20 Οκτ 2021 | 13:07

Αιώνια τιμή: Τέσσερις μορφές της ΑΕΚ γίνονται τοιχογραφίες στην "Αγιά Σοφιά" [εικόνες]

Tέσσερις σπουδαίες μορφές της ιστορίας της ΑΕΚ θα βρίσκονται για πάντα στην "Αγιά Σοφιά", καθώς γίνονται τοιχογραφίες στους πυλώνες του νεόδμητου γηπέδου

ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΟΠΟΥΛΟΣ 20 Οκτ 2021 | 13:03

Διαθήκη Μίκη Θεοδωράκη: "Ο Νίκος Κουρής δεν αναφέρεται ως γιος του"- Τι λέει ο δικηγόρος της Μαργαρίτας

Για τις πέντε διαθήκες του Μίκη Θεοδωράκη, καθώς και για την υπόθεση του τεστ DNA που ζητά ο Νίκος Κουρής, έδωσε απαντήσεις ο δικηγόρος της Μαργαρίτας.

ΣΥΓΚΙΝΕΙ Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΖΥΓΟΥ 20 Οκτ 2021 | 12:48

Αγρίνιο: Θλίψη για τον αιφνίδιο θάνατο 33χρονης μητέρας δύο μικρών παιδιών

Μεγάλη θλίψη έχει προκαλέσει στην Στράτο Αγρινίου η είδηση του αιφνίδιου θανάτου μίας 33χρονης μητέρας δύο παιδιών.

ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΕΙ 20 Οκτ 2021 | 12:37

Σέρρες: Εχασε τη μάχη με τον κορονοϊό καθηγητής του Μουσικού Σχολείου- Ηταν αρνητής του ιού, δεν είχε εμβολιαστεί

Πέθανε από επιπλοκές του κορονοϊού ο υποδιευθυντής του Μουσικού Σχολείου Σερρών- Δήλωνε αντιεμβολιαστής και αρνητής του ιού

ΕΠΕΣΕ ΑΙΣΘΗΤΑ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ 20 Οκτ 2021 | 12:03

Μαρουσάκης: Έρχεται νέα κακοκαιρία με ακραία φαινόμενα - Αυτές οι περιοχές θα επηρεαστούν

Ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης προειδοποιεί για την εμφάνιση νέας κακοκαιρίας. Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν.

ΟΧΙ ΑΛΛΑ ΠΑΡΑΠΗΓΜΑΤΑ 20 Οκτ 2021 | 11:59

Αναστάτωση στα φραουλοχώραφα Αχαΐας και Ηλείας - Τι ζητούν οι 10.000 εργάτες γης

Οι εργάτες γης από το Μπαγκλαντές και άλλες χώρες έχουν αποκτήσει συνδικαλιστική οργάνωση και πλέον βάζουν τους όρους τους για τον τρόπο εργασίας τους

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ 20 Οκτ 2021 | 11:48

Επίθεση με βιτριόλι: Αλαζονική συμπεριφορά της Κακαράντζουλα στη φυλακή - Εχει περάσει από Πειθαρχικό

Τι είπε ο διευθυντής των φυλακών για τη συμπεριφορά της Εφης Κακαράντζουλα. Τι καταγγέλλουν οι συγκρατούμενες της.

ΑΠΟ ΑΚΤΙΒΙΣΤΕΣ 20 Οκτ 2021 | 11:48

Τα πανό στη δίκη του Ζακ Κωστόπουλου: "Κλωτσιές με 12ποντα σε μπάτσους και αφεντικά"

Εντύπωση προκαλούν τα πανό στη δίκη του Ζακ Κωστόπουλου που ξεκινάει σήμερα Τετάρτη

ΤΕΛΟΣ ΕΠΟΧΗΣ 20 Οκτ 2021 | 11:23

Θεσσαλονίκη: Πέθανε ο ιδιοκτήτης του θρυλικού Μύλου, Νάκος Τρυφωνίδης

Πέθανε ο ο ιδιοκτήτης του Μύλου και του ραδιοφωνικού σταθμού Πανόραμα 9,84 - Τη δυσάρεστη είδηση έκανε γνωστή ο φίλος του Νίκος Δημαράς.

ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ 20 Οκτ 2021 | 11:08

"Καμπανάκι" για Βόρεια Ελλάδα: Να επανεξεταστεί το θέμα παρελάσεων ζητούν επιστήμονες

Η θετικότητα που φτάνει το 1% προέρχεται κυρίως από Βόρεια Ελλάδα και Θεσσαλία. Η κυβέρνηση πρέπει να ξανασκεφτεί το θέμα των παρελάσεων, λένε επιστήμονες.