Follow us

#ELLERUN: Μήπως το μυστικό για να βρεις το κίνητρο σου για γυμναστική είναι να κάνεις λιγότερη;

Ο προγραμματισμός έξι προπονήσεων την εβδομάδα σημαίνει ότι πιθανότατα δεν θα ανταπεξέλθεις ποτέ στις προσδοκίες σου. Δες, λοιπόν, πόσο συχνά πρέπει πραγματικά να προπονείσαι για να μη χάσεις το κίνητρο σου.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
γυμναστικη

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους η άσκηση είναι λίγο πιο δύσκολη το καλοκαίρι. Κάνει ζέστη, που σημαίνει ότι θέλουμε να καθίσουμε ακίνητοι μπροστά σε έναν ανεμιστήρα, όχι να τρέχουμε στον ήλιο. Μας αρέσει επίσης να εκμεταλλευόμαστε τον χρόνο που οι άνθρωποι θέλουν να περνούν έξω, φιλοξενώντας μπάρμπεκιου ή κάνοντας μεγάλες βόλτες στο πάρκο με φίλους. Και έπειτα, είνα και το ότι οι περισσότεροι από τους συναδέλφους μας είναι σε διακοπές, επομένως ο φόρτος εργασίας μας αυξάνεται όσο τους καλύπτουμε.

Εάν λοιπόν, προσπαθείς να επιστρέψεις σε μια ρουτίνα, ίσως σκεφτείς ότι η αύξηση του όγκου της άσκησης που κάνεις είναι χρήσιμη, προγραμματίζοντας τακτικές προπονήσεις μέχρι να γίνουν ξανά δεύτερη φύση σου. Αλλά ο προγραμματισμός πέντε ή έξι προπονήσεων την εβδομάδα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου μπορεί να είναι μεγάλο λάθος.

"Το να θέτουμε πολύ υψηλές προσδοκίες για εμάς, δεν λειτουργεί", λέει η συμβουλευτική ψυχολόγος και ιδρύτρια του Marathon Psychology, Dr Chloe Bedford. Αντίθετα, προτείνει μειώσεις τις προπονήσεις σου για να ενισχύσεις το κίνητρο σου. Οι λόγοι είναι δύο. "Πρώτον, ο φόρτος προπόνησης μπορεί να είναι υπερβολικός, ειδικά μετά από ένα διάλειμμα, και είναι πιθανό να κουραστούμε και να καούμε", λέει η Dr Bedford. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμό, αφήνοντάς σε εκτός παιχνιδιού άσκησης για ακόμη περισσότερο.

"Επίσης, ψυχικά, η μη επίτευξη των στόχων που έχουμε θέσει είναι πραγματικά αποθαρρυντική. Θεωρούμε τους εαυτούς μας αποτυχημένους και αναρωτιόμαστε γιατί προσπαθήσαμε εξαρχής", προσθέτει.

Διαβάστε Επίσης

Με άλλα λόγια, μειώνοντας τις προσδοκίες που έχουμε για τον εαυτό μας, έχουμε περισσότερες πιθανότητες να πετύχουμε. Το να νιώθουμε ότι το εχουμε είναι ένας σίγουρος τρόπος για να συνεχίσουμε. "Νομίζω ότι πολλοί άνθρωποι μπορούν να ενθουσιαστούν και να έχουν σχέδια που θέλουν να ακολουθήσουν ή στόχους που θέλουν να επιτύχουν. Δεν είναι συναρπαστικό να αναρωτιέσαι ρεαλιστικά τι μπορείς να κάνεις, τι έχεις τον χρόνο και τι είσαι σωματικά ικανός, αλλά είναι καλύτερο να κάνεις λιγότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα παρά να βλέπεις το κίνητρο σου να μειώνεται", σημειώνει η Dr Bedford.

Αυτή η συμβουλή μπορεί να ακούγεται παράξενη σε έναν κόσμο όπου το να κάνεις περισσότερα φαίνεται να είναι πάντα η απάντηση, με τους fitness influencers να ενθαρρύνουν τις καθημερινές προπονήσεις. Αλλά όταν δεν αγχώνεσαι για τις προπονήσεις σου, ανησυχώντας πώς θα τις ταιριάξεις με την εργασία, την κοινωνικοποίηση, τις υποχρεώσεις της ζωής και τις οικογενειακές ευθύνες, πιθανότατα θα πάρεις περισσότερα από αυτές.

"Είμαστε προγραμματισμένοι να θέλουμε να συγκρίνουμε τους εαυτούς μας με όλους τους γύρω μας, αλλά το να προσπαθήσουμε να ζήσουμε με τα προγράμματα των άλλων – ή να φτάσουμε όσα κάναμε εμείς στο παρελθόν – δεν θα βοηθήσει τώρα", υπενθυμίζει.

Όπως γράφει ο καθηγητής John A Johnson στο Psychology Today, "Το πρόβλημα της προσδοκίας εμφανίζεται όταν περιμένουμε να συμβεί κάτι χωρίς καλούς λόγους για αυτήν την προσδοκία […] Αυτό είναι πραγματικά προφανές όταν μιλάμε για καφέ. Δεν μπορώ να φτιάξω ένα φλιτζάνι καφέ μόνο με το να το σκεφτώ ότι υπάρχει. Πρέπει να κάνω τα απαραίτητα βήματα για να το πετύχω".

Όταν το ημερολόγιό σου είναι γεμάτο, η ψυχική σου υγεία δεν είναι στα καλύτερα της και μετά βίας κοιμάσαι στη ζέστη, μπορεί να μην έχεις τη δυνατότητα να πραγματοποιήσεις τις προσδοκίες σου για την προπόνηση. Προσπάθησε να βρεις ένα πρόγραμμα που ρεαλιστικά πιστεύεις ότι θα τηρήσεις και στοιχηματίζουμε ότι θα καταφέρεις να πετύχεις τους στόχους σου και να αισθανθείς υπέροχα γ’ αυτό.

Tην Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου, στις 9.00 το πρωί τρέχουμε όλοι μαζί 5k με σύνθημα το #savetheplanet για να προστατέψουμε το περιβάλλον και να σώσουμε τα δάση μας. Μέρος των εσόδων από τον αγώνα θα διατεθεί στον περιβαλλοντικό οργανισμό για την αποκατάσταση δασικών πυρόπληκτων περιοχών. Δηλώστε συμμετοχή εδώ.

Πηγή: Elle.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΜΥ 09 Δεκ 2023 | 08:15

Καιρός: Συννεφιά και κρύο με νέα πτώση της θερμοκρασίας - Σε ποιες περιοχές θα βρέξει

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από μείον 2 έως 11 βαθμούς και στις υπόλοιπες περιοχές από 3 έως 15 - Πού θα βρέξει.

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ 08 Δεκ 2023 | 23:52

Φωτιά σε διαμέρισμα στο Μοσχάτο - Δεν υπάρχουν εγκλωβισμένοι

Στο σημείο 24 πυροσβέστες με 7 οχήματα και ειδικό βραχιονοφόρο όχημα.

ΠΥ 08 Δεκ 2023 | 22:51

"Φθάσαμε σε 12 λεπτά" η απάντηση της Πυροσβεστικής στον πατέρα της 49χρονης για τη φωτιά στα Πατήσια- "Θα είχε σωθεί"

"Τα δύο πρώτα οχήματα του Πυροσβεστικού Σώματος αφίχθησαν στον τόπο του συμβάντος στις 00:33 στις 08/12, δηλαδή αφίχθησαν σε χρόνο 12 λεπτών" αναφέρει η ανακοίνωση.

ΣΤΗΝ ΑΡΑΧΩΒΑ 08 Δεκ 2023 | 22:22

Νέος κύκλος καταθέσεων για τον 8χρονο Ολιβερ: Πού στρέφονται οι έρευνες για τη βάναυση κακοποίησή του

Mε νέες καταθέσεις, μαρτυρίες, αλλά και άρση του απορρήτου των επικοινωνιών, η αστυνομία προσπαθεί να φτάσει στα ίχνη του δράστη

ΡΕΝΤΗ 08 Δεκ 2023 | 21:35

Ο δραματικός διάλογος από τη διαβίβαση της ΕΛΑΣ: "Δεν μπορούμε να τον κρατήσουμε" - "Να μην φύγει κανείς από το γήπεδο"

Άντρας των ΜΑΤ από το Ρέντη λέει "δεν μπορούμε να τον κρατήσουμε", αναφερθείς στον τραυματισμένο συνάδελφό του - Από το Κέντρο δίνεται εντολή να κλείσουν οι διμοιρίες τις εξόδους του "Μελίνα Μερκούρη".

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΔΩΡΕΑ 08 Δεκ 2023 | 21:05

"Κοραή 4": Τα κρατητήρια της Kommandantur περνάνε στα χέρια του Υπουργείου Πολιτισμού και του Δήμου Αθηναίων [εικόνες]

Χιλιάδες Έλληνες και ξένοι πολίτες βασανίστηκαν στα κρατητήρια της Kommandantur, κατά τη διάρκεια της Κατοχής.

ΣΤΙΣ 13 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 08 Δεκ 2023 | 21:01

Δολοφονία Βαλυράκη: Ο Aντώνης Σαμαράς προτάθηκε να καταθέσει ως μάρτυρας στη δίκη

Την ερχόμενη Τετάρτη, 13 Δεκεμβρίου αναμένεται να ξεκινήσει η δίκη για τον θάνατο του Σήφη Βαλυράκη από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών

ΕΛΑΣ 08 Δεκ 2023 | 20:16
ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ 08 Δεκ 2023 | 20:05

Πάτρα: Αυτοπυροβολήθηκε 22χρονος στρατιωτικός - Οι γιατροί δίνουν μάχη για να τον κρατήσουν στη ζωή

Ο 22χρονος στρατιωτικός μεταφέρθηκε σε σοβαρή κατάσταση στο νοσοκομείο Άγιος Ανδρέας της Πάτρας.

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ 08 Δεκ 2023 | 19:51

Αράχωβα: Κόντρα κτηνιάτρων για τον Ολιβερ - Δεν επιβεβαιώνει τη σεξουαλική κακοποίηση του χάσκι καθηγητής κτηνιατρικής

Οι έρευνες για τον εντοπισμό του δράστη ή των δραστών παραμένουν άκαρπες, ενώ ο ιδιοκτήτης του Όλιβερ χθες έδωσε την τρίτη κατά σειρά κατάθεση

ΣΕ ΚΡΙΣΙΜΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ 08 Δεκ 2023 | 19:17

Επεισόδια στου Ρέντη: Αυτή είναι η ναυτική φωτοβολίδα που καρφώθηκε στο πόδι του 31χρονου αστυνομικού

Παλιοί γνώριμοι των Αρχών περίπου 20-25 από τους προσαχθέντες - Οι εκτιμήσεις για τον δράστη και τα ευρήματα στις τουαλέτες του γηπέδου.

ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 08 Δεκ 2023 | 19:16

Koλωνός: Συνελήφθη 55χρονος για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας - Προσέγγισε δύο κοπέλες

Σε βάρος του 55χρονου εκκρεμούσε απόφαση, για το αδίκημα της προσβολής δημόσιας ευπρέπειας με ποινή φυλάκισης οχτώ μηνών.

ΣΤΟ ΣΤΟΥΝΤΙΟ 4 08 Δεκ 2023 | 19:14

Άννα Ρεζάν: "Στη δουλειά με έχουν βιάσει δύο φορές" - Η αποκάλυψη που πάγωσε το τηλεοπτικό στούντιο [βίντεο]

Η Άννα Ρεζάν μίλησε για τις κακοποιήσεις που έχει δεχτεί στον εργασιακό της χώρο