Έλληνας καθηγητής Yale για κορονοϊό: Το κλείσιμο των σχολείων θα σώσει ζωές

Το κλείσιμο των σχολείων μπορεί να μειώσει κατά 25% τον ρυθμό μετάδοσης, λέει ο Ελληνο-αμερικανός καθηγητής του Yale Νίκολας Χρηστάκης.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Το προληπτικό κλείσιμο των σχολείων -πριν παρουσιαστεί κάποιο κρούσμα λοίμωξης σε αυτά- έχει αποδειχθεί ότι αποτελεί μία από τις πιο αποτελεσματικές μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις που μπορεί να χρησιμοποιήσουν οι αρμόδιες Αρχές για να "φρενάρουν" την εξάπλωση μίας επιδημίας, όπως εν προκειμένω του κοροναϊού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αυτό δήλωσε, σε συνέντευξή του στο κορυφαίο επιστημονικό περιοδικό "Science", ο διεθνώς γνωστός Ελληνο-αμερικανός καθηγητής του Πανεπιστημίου Γιέηλ των ΗΠΑ, Νίκολας Χρηστάκης, πρωτοπόρος στη μελέτη των κοινωνικών δικτύων και της εξάπλωσης-μετάδοσης των ιδεών, των συμπεριφορών και των ιών σε μία κοινότητα. Το εργαστήριο του κ. Χρηστάκη, συγγραφέα σημαντικών βιβλίων που έχουν μεταφραστεί και στα ελληνικά ("Συνδεδεμένοι" και "Προσχέδιο"), ασχολείται τελευταία και με την εξάπλωση του νέου κοροναϊού.

"Όταν κλείνεις τα σχολεία μειώνεις την αλληλεπίδραση των ενηλίκων"

Όπως είπε, το προληπτικό κλείσιμο των σχολείων φέρνει αποτέλεσμα, "όχι μόνο επειδή αφαιρεί τα παιδιά, τους μικρούς φορείς, από την κυκλοφορία. Δεν έχει να κάνει μόνο με το να κρατά ασφαλή τα παιδιά. Κρατά ασφαλή όλη την κοινότητα. Όταν κλείνεις τα σχολεία μειώνεις, επίσης, την αλληλεπίδραση των ενηλίκων, των γονέων που αφήνουν τα παιδιά τους στο σχολείο και των εκπαιδευτικών που πρέπει να βρίσκονται εκεί. Όταν κλείνεις τα σχολεία, ουσιαστικά απαιτείς και από τους γονείς να μείνουν στο σπίτι τους".

"Γνωρίζουμε", πρόσθεσε, "από προηγούμενες επιδημίες διαφόρων τύπων ιών ότι το κλείσιμο των σχολείων έχει αποτέλεσμα. Ξέρουμε ότι διακόπτει τη μετάδοση στους ενηλίκους, ακόμη κι αν τα παιδιά δεν είναι φορείς. Στην περίπτωση αυτή (σ.σ. του νέου κοροναϊού), είναι πιθανό ότι τα παιδιά είναι φορείς και τα προκαταρκτικά στοιχεία από την Κίνα δείχνουν ότι πράγματι μπορεί να είναι".

Παραπέμποντας σε μελέτη για την "ισπανική γρίπη" του 1918, όταν πάλι είχε εφαρμοστεί κλείσιμο των σχολείων και στις ΗΠΑ, τόνισε ότι, όπως διαπιστώθηκε, "το προληπτικό κλείσιμο έσωσε σημαντικό αριθμό ζωών". Συνέκρινε την περίπτωση του Σεντ Λούις, όπου τα σχολεία έκλεισαν μία ημέρα πριν την κορύφωση της επιδημίας και για 143 ημέρες, με την περίπτωση του Πίτσμπουργκ, όπου τα σχολεία έκλεισαν με καθυστέρηση επτά ημέρες μετά το αποκορύφωμα της επιδημίας και μόνο για 53 ημέρες, με αποτέλεσμα η θνησιμότητα στο Σεντ Λούις να είναι μόλις το ένα τρίτο της αντίστοιχης στο Πίτσμπουργκ. "Αυτά τα πράγματα (σ.σ. κλείσιμο σχολείων) φέρνουν αποτέλεσμα", ανέφερε ο κ. Χρηστάκης.

"Οι εργαζόμενοι που θέλουν να εργαστούν από το σπίτι, πρέπει να μπορούν να το κάνουν"

"Όταν συμμετέχουμε στα μέτρα αποφυγής των κοινωνικών επαφών (social distancing), το σημαντικό δεν είναι τόσο ότι ο ίδιος δεν θα μολυνθείς. Το πραγματικό πλεονέκτημα είναι ότι απομακρύνοντας τον εαυτό σου από την κυκλοφορία, σταματάς όλα τα μονοπάτια του ιού μέσω εσένα. Προσφέρεις κοινωνική υπηρεσία, βοηθάς την κοινότητα. Γι' αυτό, οι εργαζόμενοι που θέλουν να εργαστούν από το σπίτι, πρέπει να μπορούν να το κάνουν", σημείωσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Από την άλλη, παραδέχτηκε ότι τέτοια μέτρα "όπως είναι αναμενόμενο, έχουν σημαντικό κόστος, τόσο από άποψη υγείας όσο και οικονομίας". Μεταξύ άλλων, για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των γονέων, μίλησε για την Ιαπωνία που παρέχει βασικό εισόδημα στους γονείς στη διάρκεια του κλεισίματος των σχολείων, "το οποίο είναι σωστό να αντιμετωπίζεται ως κρατική δαπάνη", όπως είπε. Στο ερώτημα πότε θα πρέπει να ανοίξουν ξανά τα σχολεία, ο καθηγητής σχολίασε ότι δεν υπάρχει κανόνας γι' αυτό, ούτε εύκολη απάντηση.

Το κλείσιμο των σχολείων μπορεί να μειώσει κατά 25% τον ρυθμό μετάδοσης

Όσον αφορά τους επιδημιολογικούς υπολογισμούς, επισήμανε ότι ακόμη και όταν το κλείσιμο των σχολείων γίνεται ως αντίδραση σε προϋπάρχοντα κρούσματα σε μαθητές, εκπαιδευτικούς ή γονείς που σχετίζονται με το σχολείο, μελέτες έχουν δείξει ότι -με βάση μαθηματικά μοντέλα- το εκ των υστέρων κλείσιμο μπορεί να μειώσει κατά 25% τον ρυθμό μετάδοσης του παθογόνου μικροοργανισμού και να καθυστερήσει την κορύφωση (peak) της επιδημίας σε μία περιοχή κατά περίπου δύο εβδομάδες.

"Όταν αναβάλλεις την κορύφωση, εξομαλύνεις (σ.σ. τη διαχρονική καμπύλη αύξησης των κρουσμάτων) της επιδημίας και τη γεωγραφική κατανομή των περιστατικών στην επικράτεια. Αυτό έχει αξία. Σημαίνει ότι τα κρούσματα σε μία οποιαδήποτε ημέρα είναι λιγότερα και συνεπώς δεν επιβαρύνουμε υπέρμετρα το σύστημα παροχής υπηρεσιών υγείας", υπογράμμισε ο κ. Χρηστάκης.

Για τα "ορφανά" κρούσματα χωρίς επιδημιολογική συσχέτιση, είπε ότι "είναι σαν το καναρίνι στο ορυχείο. Όταν ανιχνεύεις μία τέτοια περίπτωση, πιθανότατα υπάρχουν δεκάδες ή και εκατοντάδες άλλες". Τότε πρέπει να κλείνουν τα σχολεία, "επειδή πλέον έως τότε ο ιός θα έχει μεταδοθεί και σε άλλους ανθρώπους. Είναι η κορυφή του παγόβουνου".

Ο αντίλογος

Δεν λείπουν, πάντως, και οι επιστήμονες που δηλώνουν επιφυλακτικοί κατά πόσο το κλείσιμο των σχολείων ενδείκνυται, αν μη τι άλλο, όπως λένε, επειδή τα παιδιά μπορεί να μαζεύονται σε άλλα μέρη έξω από το σχολείο, ενώ και οι γονείς δυσκολεύονται να φυλάνε τα παιδιά στο σπίτι τους λόγω των εργασιακών υποχρεώσεών τους.

"Δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι το κλείσιμο των σχολείων θα σταματήσει την εξάπλωση του κοροναϊού ή ότι έστω θα φρενάρει τη μετάδοση του", δήλωσε στην "Ουάσιγκτον Ποστ" ο διευθυντής του Κέντρου Έρευνας και Πολιτικής Λοιμωδών Νόσων του Πανεπιστημίου της Μινεσότα, Μάικλ Όστερχολμ. "Είναι μία υπερβολικά σπασμωδική αντίδραση να πούμε ότι κλείνουμε τα σχολεία από περισσή διάθεση πρόληψης, όταν υπάρχουν δυνητικά σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις σε κάτι τέτοιο", πρόσθεσε.

"Δεν γνωρίζουμε εάν το κλείσιμο των σχολείων αποτελεί σημαντικό μέτρο ελέγχου του ιού ή εάν απλώς είναι ένα πολύ ακριβό και ενοχλητικό μέτρο", ανέφερε ο επιδημιολόγος Μαρκ Λίπσιτς του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ 23 Σεπ 2020 | 19:10

Κορονοϊός: Απίστευτοι Άγγλοι - Βάζουν σε νέα ώρα τα ποδοσφαιρικά παιχνίδια για να προλαβαίνουν τις παμπ

Σε νέα ώρα θα μεταδίδονται τα ποδοσφαιρικά παιχνίδια στην Αγγλία λόγω της αλλαγής του ωραρίου στις παμπ σύμφωνα με τα νέα μέτρα κατά του κορονοϊού

ΑΝΗΣΥΧΗΤΙΚΟΙ ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ 23 Σεπ 2020 | 18:31

Κορονοϊός: Μεγάλη ανησυχία για την Αττική - 194 νέα κρούσματα σε μια μέρα, πάνω από τα μισά της χώρας

Συναγερμός έχει σημάνει για άλλη μία μέρα στην Αττική όπου τα κρούσματα κορονοϊού έφτασαν τα 194 την ώρα που σε όλη την Ελλάδα ανέρχονται στα 358

ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ 23 Σεπ 2020 | 18:27

Κορονοϊός: Αισιοδοξία Φάουτσι - Τέλος του χρόνου, αρχές του 2021 το εμβόλιο

Τέλος του χρόνου ή αρχές του επόμενου το εμβόλιο για τον κορονοϊό ανέφερε ο Αμερικανός λοιμωξιολόγος Άντονι Φάουτσι

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΟΔΥ 23 Σεπ 2020 | 18:14

Σαρώνει ο κορονοϊός: 358 νέα κρούσματα σήμερα - 5 θάνατοι - 73 διασωληνωμένοι

Στα 358 τα νέα κρούσματα που ανακοινώθηκαν την Τετάρτη σε σχέση με τα 346 που ανακοινώθηκαν την Τρίτη

23 Σεπ 2020 | 18:06

Κορονοϊός: Νέες εξελίξεις για το εμβόλιο - Αρχίζει η τρίτη φάση δοκιμών από την Johnson & Johnson

Ξεκινάει η τρίτη φάση δοκιμών του πειραματικού εμβολίου κατά του κορονοϊού από την Johnson & Johnson

ΓΙΑ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ 23 Σεπ 2020 | 18:02

Κορονοϊός: Σε καραντίνα ο Γερμανός ΥΠΕΞ – Θετικός στον ιό άνδρας της ασφάλειάς του

Το πρώτο τεστ κορονοϊού στο οποίο υπεβλήθη ο Γερμανός ΥΠΕΞ βγήκε αρνητικό

ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ 23 Σεπ 2020 | 17:43

Κορονοϊός: Αγωνία στο Άγιο Όρος μετά τα 13 κρούσματα - Ελέγχονται ακόμη 40 μοναχοί

Συνεχίζονται οι έλεγχοι στο Άγιον Όρος μετά τον εντοπισμό κρουσμάτων κορονοϊού

ΜΕΓΑΛΩΝΕΙ Η ΜΑΚΑΒΡΙΑ ΛΙΣΤΑ 23 Σεπ 2020 | 17:32

Κορονοϊός: Πέμπτος νεκρός σήμερα - Πέθανε 52χρονος στο "Γεννηματάς" - 357 θάνατοι συνολικά

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 52χρονος που κατέληξε σήμερα από κορονοϊό αντιμετώπιζε υποκείμενα νοσήματα

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ 23 Σεπ 2020 | 17:19

Κορονοϊός - Επίσημα στοιχεία: Πόσες κλίνες στις ΜΕΘ είναι τελικά διαθέσιμες στην Αττική

Tον αριθμό των διαθέσιμων κλινών ΜΕΘ στην Αττική ανακοίνωσε η Ελληνική Εταιρεία Εντατικής Θεραπείας.

ΕΝΤΟΝΗ ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΤΟΝ ΤΖΟΝΣΟΝ 23 Σεπ 2020 | 16:48

Κορονοϊός: Σύγχυση με τα νέα μέτρα στη Βρετανία - "Μην τρέχετε πανικόβλητοι στα σούπερ μάρκετ"

Επιφυλακτικότητα και σύγχυση επικράτησε μετά τα νέα μέτρα για να αντιμετωπιστεί το νέο κύμα κορονοϊού

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ AFP 23 Σεπ 2020 | 15:34

Κορονοϊός: Σοκάρουν τα νέα στοιχεία - Περισσότερα από 5 εκατ. τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Ευρώπη

Περισσότερα από 380.000 νέα κρούσματα έχουν καταμετρηθεί τις επτά τελευταίες μέρες

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΑΣΥΛΟΥ ΜΑΝΟΣ ΛΟΓΟΘΕΤΗΣ 23 Σεπ 2020 | 15:32

Καρά Τεπέ: Πώς θα βγαίνουν από τη δομή οι μετανάστες και οι πρόσφυγες - Ολο το σχέδιο [Βίντεο]

Ξεκινά "σύστημα περιορισμού των εξερχομένων" από τον Καρά Τεπέ - Τι λέει για τη μαζική έξοδο των αιτούντων άσυλο από τη νέα δομή ο Γενικός Γραμματέας Ασύλου

'ΕΠΑΣΧΕ ΑΠΟ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ 23 Σεπ 2020 | 14:32

Κορονοϊός: Κατέληξε 85χρονη στη Νίκαια - Τέσσερις οι θάνατοι σήμερα - Στους 356 συνολικά οι νεκροί

Ακόμα ένας άνθρωπος, ο οποίος νοσηλευόταν, έχασε τη μάχη για τη ζωή από επιπλοκές του κορονοϊού.