Follow us

Ελληνική Pisa: Κάτω από τη βάση στα Μαθηματικά 1 στους 4 μαθητές Γυμνασίου - Αγκάθι το συντακτικό στο Δημοτικό

Τι έδειξαν οι πρώτες εξετάσεις τύπου PISA.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΘΗΤΕΣ

Τα συμπεράσματα και τις προτάσεις της κατέθεσε στην υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, η αρμόδια Επιστημονική Επιτροπή, μετά από μελέτη και αποτίμηση των Εθνικών Εξετάσεων Διαγνωστικού Χαρακτήρα 2022, προκειμένου να αξιοποιηθούν στο πλαίσιο της χάραξης εκπαιδευτικής πολιτικής με στόχο τη βελτίωση της παρεχόμενης εκπαίδευσης.

Τα κύρια σημεία της σχετικής έκθεσης της επιτροπής, σχετικά με τις εξετάσεις, οι οποίες αφορούσαν στα γνωστικά αντικείμενα της Νεοελληνικής Γλώσσας και των Μαθηματικών, συνοψίζονται στα παρακάτω:

Σχετικά με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας, κρίνεται αναγκαίο να ενδυναμωθεί η κειμενοκεντρική προσέγγιση του γλωσσικού μαθήματος με εστίαση στην παιδαγωγική των πολυγραμματισμών και στη νοηματοδότηση της γλωσσικής πολυμορφίας και ετερότητας. Επιπλέον, θα πρέπει να δοθεί έμφαση στη διαχείριση και οργάνωση της πληροφορίας, στις τεχνικές πύκνωσης του λόγου, στην αξιοποίηση δραστηριοτήτων εμβάθυνσης, καθώς και στην καλλιέργεια μεταγνωστικών ικανοτήτων μέσω σύγχρονων διδακτικών προσεγγίσεων.

Ως προς τα Μαθηματικά, αναδεικνύεται η ανάγκη εμπέδωσης βασικών μαθηματικών εννοιών μέσω της συστηματικής εξάσκησης στην επίλυση προβλημάτων, καθώς και η ενίσχυση του μαθηματικού συλλογισμού και της επιχειρηματολογίας μέσα από μετατοπίσεις στη διδακτική πρακτική που εστιάζουν στη συμπερίληψη και στη σύνδεση των Μαθηματικών με τον πραγματικό κόσμο.

Τα στοιχεία

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο "Ελεύθερος Τύπος", το 72,9% είναι το ποσοστό των σωστών απαντήσεων στη Γλώσσα για τους μαθητές του Δημοτικού ενώ μόλις το 66,5% απάντησε σωστά στις ερωτήσεις των Μαθηματικών.

Οι περισσότερες λανθασμένες απαντήσεις στο μάθημα της Γλώσσας, εντοπίστηκαν σε ερωτήσεις γραμματικής και συντακτικού ενώ περιορισμένος αριθμός σωστών απαντήσεων εντοπίστηκε και στο λεξιλόγιο. Οσον αφορά τα Μαθηματικά, τα μεγαλύτερα προβλήματα των μαθητών εντοπίζονται στη Γεωμετρία.

Από την άλλη πλευρά, το 57,1% των μαθητών του Γυμανσίου απάντησε σωστά στις ερωτήσεις τις Γλώσσας με τα περισσότερα προβλήματα να εντοπίζονται στην κατανόηση των προηγούμενων τάξεων ενώ μόλις το 45,4% απάντησε σωστά στα Μαθηματικά, αποδεικνύοντας πως 1 στους 4 μαθητές βρίσκεται κάτω από το οριακό επαρκές επίπεδο γνώσεων και δεξιοτήτων του μαθήματος.

Σημειώνεται ότι οι εν λόγω εξετάσεις διενεργήθηκαν για πρώτη φορά στις 18 Μαΐου 2022 σε 554 σχολεία, δημοτικά (ΣΤ' τάξη) και γυμνάσια (Γ' τάξη), όλων των τύπων όλης της ελληνικής επικράτειας, με τη συμμετοχή 11.411 μαθητών και μαθητριών.

Οι επόμενες εξετάσεις

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά θα διεξαχθεί σε εθνικό επίπεδο η "ελληνική PISA", για μαθητές της ΣΤ΄τάξης των Δημοτικών σχολείων και της Γ΄ τάξης των Γυμνασίων σε θέματα που περιέχονται στα προγράμματα σπουδών των γνωστικών αντικείμενων της Νεοελληνικής Γλώσσας και των Μαθηματικών.

Διαβάστε Επίσης

Σκοπός των εξετάσεων αυτών θα είναι η εξαγωγή πορισμάτων σχετικά με την πορεία της υλοποίησης των Προγραμμάτων Σπουδών και τον βαθμό επίτευξης των προσδοκώμενων μαθησιακών αποτελεσμάτων.

Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση του υπουργείου Παιδείας, οι εξετάσεις θα υλοποιηθούν σε αντιπροσωπευτικό δείγμα τουλάχιστον 6.000 μαθητών σε ανώνυμη βάση, από τουλάχιστον 600 σχολεία στρωματοποιημένης δειγματοληψίας. Η εξέταση θα διαρκεί 75 λεπτά ανά γνωστικό αντικείμενο, με ενδιάμεσο εσωτερικό διάλειμμα 30 λεπτών.

Στις φετινές εξετάσεις θα προστεθούν και ανοικτού τύπου σύντομης απάντησης ερωτήσεις, πέραν εκείνων του κλειστού τύπου, που υπήρχαν αποκλειστικά πέρυσι. Την εποπτεία της διαδικασίας θα έχει η επιστημονική επιτροπή, που αποτελείται από μέλη της Αρχής Διασφάλισης της Ποιότητας στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (ΑΔΙΠΠΔΕ) και του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ).

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

23 Μαρ 2023 | 11:49

Έλλειψη βιταμίνης D: Τα βασικά της συμπτώματα

Περίπου το ένα τρίτο του πληθυσμού έχει ανεπάρκεια στη βιταμίνη D ή αλλιώς στη "βιταμίνη της ηλιοφάνειας".

ΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 23 Μαρ 2023 | 07:55

Ξεκινούν τον Ιούνιο οι δωρεάν επισκέψεις σε διαιτολόγους - Ποιοι τις δικαιούνται

Τον Ιούνιο αναμένεται να ξεκινήσει, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας, το πρόγραμμα πρόληψης και καταπολέμησης παχυσαρκίας ενηλίκων.

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 19 Μαρ 2023 | 10:17
14 Μαρ 2023 | 10:25

Θεσσαλονίκη: Μαθητές δημοτικού ακούνε Μπετόβεν και ζωγραφίζουν - Εντυπωσιακές εικόνες

Μαθητές δημοτικού στη Θεσσαλονίκη ζωγραφίζουν ό, τι τους έρχεται στο μυαλό, ακούγοντας τις πρώτες νότες από τη "Σονάτα του Σεληνόφωτος" του Μπετόβεν.

ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΓΙΑ ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΑ ΚΑΙ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΠΑΧΕΟΣ ΕΝΤΕΡΟΥ 13 Μαρ 2023 | 07:42

Ξεκινούν οι δωρεάν εξετάσεις για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας - Ποιες ηλικίες αφορά

Οι δωρεάν εξετάσεις θα περιλαμβάνουν τεστ Παπ, HPV τεστ για τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων, και σε περίπτωση ευρημάτων κολποσκόπηση και βιοψία εφόσον χρειαστεί.

ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ 10 Μαρ 2023 | 19:08

Λουτράκι: Καθηγητής γυμνασίου έστειλε μαθητή στο νοσοκομείο- Τον χτύπησε με το θρανίο στην πλάτη γιατί μιλούσε

Το παιδί σφάδαζε από τους πόνους, αναγκάζοντας τον διευθυντή του σχολείου να ενημερώσει άμεσα τους γονείς του και να μεταφερθεί στο νοσοκομείο.

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΤΜΗΜΑ 10 Μαρ 2023 | 12:51

Πάτρα: Η αστυνομία συνέλαβε πρόεδρο 15μελούς από γυμνάσιο που τελεί υπό κατάληψη για τα Τέμπη [βίντεο]

Η Αστυνομία της Πάτρας συνέλαβε μαθητή, πρόεδρο 15μελούς συμβουλίου γυμνασίου που τελεί υπό κατάληψη για την τραγωδία στα Τέμπη

ΜΟΥΣΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ 10 Μαρ 2023 | 12:49

Μαθητική συναυλία στο Σύνταγμα για το δυστύχημα στα Τέμπη [εικόνες]

Αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους δηλώνουν οι μαθητές.

ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΤΡΕΝΩΝ 08 Μαρ 2023 | 10:33

"Πάρε με όταν φτάσεις": Κύμα καταλήψεων σε σχολεία και πανεπιστήμια - Διαμαρτυρίες για την τραγωδία στα Τέμπη

Με καταλήψεις και κινητοποιήσεις εκφράζουν τη θλίψη και την οργή τους φοιτητές και μαθητές για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.

ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΤΡΕΝΩΝ 08 Μαρ 2023 | 08:52

Τέμπη: Μαθητές της β' δημοτικού ζωγραφίζουν για τα θύματα - Η σιδηροδρομική τραγωδία μέσα από τα μάτια των παιδιών

Μαθητές της Β’ Δημοτικού, αποτύπωσαν την τραγωδία των Τεμπών μέσα από τις ζωγραφιές τους, αναγνωρίζοντας το συλλογικό πένθος, όπως είπε η εκπαιδευτικός Σίσσυ Σιλίρη.

ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΤΡΕΝΩΝ ΣΤΑ ΤΕΜΠΗ 06 Μαρ 2023 | 13:16

Πειραιάς: Μεγάλη πορεία μαθητών για τη φονική σύγκρουση - "Η άνοιξη σταμάτησε στα Τέμπη" [εικόνες]

Μεγάλη συγκέντρωση για τα θύματα της φονικής σύγκρουσης στα Τέμπη, πραγματοποιούν αυτή την ώρα μαθητές και φοιτητές στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.

ΜΑΘΗΤΙΚΕΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΤΡΑΓΩΔΙΑΣ 03 Μαρ 2023 | 13:07

"Για τα παιδιά στα Τέμπη": Με μαύρα μπαλόνια διαδηλώσαν οι μαθητές σε όλη τη χώρα [εικόνες, βίντεο]

Μαθητές κινητοποιήθηκαν σε όλη τη χώρα διαμαρτυρόμενοι για την τραγωδία και τα νεκρά παιδιά στα Τέμπη.

ΜΕ ΤΙΣ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΤΟΥΣ ΤΣΑΝΤΕΣ 02 Μαρ 2023 | 15:25

"Πάρε όταν φτάσεις": Το μήνυμα που ραγίζει καρδιές από μαθητές σε όλη τη χώρα, για τα θύματα της τραγωδίας των Τεμπών

Μαθητές σε όλη τη χώρα στέλνουν το δικό τους μήνυμα για τα θύματα της τραγωδίας στα Τέμπη