Follow us

Ελληνική Pisa: Κάτω από τη βάση στα Μαθηματικά 1 στους 4 μαθητές Γυμνασίου - Αγκάθι το συντακτικό στο Δημοτικό

Τι έδειξαν οι πρώτες εξετάσεις τύπου PISA.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΘΗΤΕΣ

Τα συμπεράσματα και τις προτάσεις της κατέθεσε στην υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, η αρμόδια Επιστημονική Επιτροπή, μετά από μελέτη και αποτίμηση των Εθνικών Εξετάσεων Διαγνωστικού Χαρακτήρα 2022, προκειμένου να αξιοποιηθούν στο πλαίσιο της χάραξης εκπαιδευτικής πολιτικής με στόχο τη βελτίωση της παρεχόμενης εκπαίδευσης.

Τα κύρια σημεία της σχετικής έκθεσης της επιτροπής, σχετικά με τις εξετάσεις, οι οποίες αφορούσαν στα γνωστικά αντικείμενα της Νεοελληνικής Γλώσσας και των Μαθηματικών, συνοψίζονται στα παρακάτω:

Σχετικά με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας, κρίνεται αναγκαίο να ενδυναμωθεί η κειμενοκεντρική προσέγγιση του γλωσσικού μαθήματος με εστίαση στην παιδαγωγική των πολυγραμματισμών και στη νοηματοδότηση της γλωσσικής πολυμορφίας και ετερότητας. Επιπλέον, θα πρέπει να δοθεί έμφαση στη διαχείριση και οργάνωση της πληροφορίας, στις τεχνικές πύκνωσης του λόγου, στην αξιοποίηση δραστηριοτήτων εμβάθυνσης, καθώς και στην καλλιέργεια μεταγνωστικών ικανοτήτων μέσω σύγχρονων διδακτικών προσεγγίσεων.

Ως προς τα Μαθηματικά, αναδεικνύεται η ανάγκη εμπέδωσης βασικών μαθηματικών εννοιών μέσω της συστηματικής εξάσκησης στην επίλυση προβλημάτων, καθώς και η ενίσχυση του μαθηματικού συλλογισμού και της επιχειρηματολογίας μέσα από μετατοπίσεις στη διδακτική πρακτική που εστιάζουν στη συμπερίληψη και στη σύνδεση των Μαθηματικών με τον πραγματικό κόσμο.

Τα στοιχεία

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο "Ελεύθερος Τύπος", το 72,9% είναι το ποσοστό των σωστών απαντήσεων στη Γλώσσα για τους μαθητές του Δημοτικού ενώ μόλις το 66,5% απάντησε σωστά στις ερωτήσεις των Μαθηματικών.

Οι περισσότερες λανθασμένες απαντήσεις στο μάθημα της Γλώσσας, εντοπίστηκαν σε ερωτήσεις γραμματικής και συντακτικού ενώ περιορισμένος αριθμός σωστών απαντήσεων εντοπίστηκε και στο λεξιλόγιο. Οσον αφορά τα Μαθηματικά, τα μεγαλύτερα προβλήματα των μαθητών εντοπίζονται στη Γεωμετρία.

Από την άλλη πλευρά, το 57,1% των μαθητών του Γυμανσίου απάντησε σωστά στις ερωτήσεις τις Γλώσσας με τα περισσότερα προβλήματα να εντοπίζονται στην κατανόηση των προηγούμενων τάξεων ενώ μόλις το 45,4% απάντησε σωστά στα Μαθηματικά, αποδεικνύοντας πως 1 στους 4 μαθητές βρίσκεται κάτω από το οριακό επαρκές επίπεδο γνώσεων και δεξιοτήτων του μαθήματος.

Σημειώνεται ότι οι εν λόγω εξετάσεις διενεργήθηκαν για πρώτη φορά στις 18 Μαΐου 2022 σε 554 σχολεία, δημοτικά (ΣΤ' τάξη) και γυμνάσια (Γ' τάξη), όλων των τύπων όλης της ελληνικής επικράτειας, με τη συμμετοχή 11.411 μαθητών και μαθητριών.

Οι επόμενες εξετάσεις

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά θα διεξαχθεί σε εθνικό επίπεδο η "ελληνική PISA", για μαθητές της ΣΤ΄τάξης των Δημοτικών σχολείων και της Γ΄ τάξης των Γυμνασίων σε θέματα που περιέχονται στα προγράμματα σπουδών των γνωστικών αντικείμενων της Νεοελληνικής Γλώσσας και των Μαθηματικών.

Διαβάστε Επίσης

Σκοπός των εξετάσεων αυτών θα είναι η εξαγωγή πορισμάτων σχετικά με την πορεία της υλοποίησης των Προγραμμάτων Σπουδών και τον βαθμό επίτευξης των προσδοκώμενων μαθησιακών αποτελεσμάτων.

Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση του υπουργείου Παιδείας, οι εξετάσεις θα υλοποιηθούν σε αντιπροσωπευτικό δείγμα τουλάχιστον 6.000 μαθητών σε ανώνυμη βάση, από τουλάχιστον 600 σχολεία στρωματοποιημένης δειγματοληψίας. Η εξέταση θα διαρκεί 75 λεπτά ανά γνωστικό αντικείμενο, με ενδιάμεσο εσωτερικό διάλειμμα 30 λεπτών.

Στις φετινές εξετάσεις θα προστεθούν και ανοικτού τύπου σύντομης απάντησης ερωτήσεις, πέραν εκείνων του κλειστού τύπου, που υπήρχαν αποκλειστικά πέρυσι. Την εποπτεία της διαδικασίας θα έχει η επιστημονική επιτροπή, που αποτελείται από μέλη της Αρχής Διασφάλισης της Ποιότητας στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (ΑΔΙΠΠΔΕ) και του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ).

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ 23 Μαϊ 2024 | 17:24

Οι ερωτήσεις της ελληνικής Pisa που δεν απαντούν οι Ελληνες μαθητές: Πώς μοιράζεις σε 9 παιδιά, μια πίτσα κομμένη στα 8;

Οι επιδόσεις των Ελλήνων μαθητών στις εξετάσεις της Pisa είναι απογοητευτικές γιατί έχουν μάθει μόνο να παπαγαλίζουν

ΜΗΝΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΤΟΥ 12ΧΡΟΝΟΥ 23 Μαϊ 2024 | 12:29

Θεσπρωτία: 14χρονος επιτέθηκε με γροθιές σε 12χρονο συμμαθητή του - Υπέστη διπλό κάταγμα στην γνάθο

Ο 12χρονος μεταφέρθηκε σε Νοσοκομείο Ιωαννίνων και αναμένεται να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση.

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΦΑΓΗΤΑ 22 Μαϊ 2024 | 18:20

Χωρίς τέλος ο "εφιάλτης" με τα σχολικά γεύματα: Καταγγελίες από όλη τη χώρα -Καμία απάντηση από τον ΟΠΕΚΑ

Μπιφτέκια με πάγο, σουτζουκάκια με κόκκαλο, καυτά φαγητά μέσα σε πλαστικά που λιώνουν... Γονείς σε απόγνωση, καθώς "παίζουν" καθημερινά με την υγεία των παιδιών τους.

ΠΑΡΑΛΙΓΟ ΤΡΑΓΩΔΙΑ 22 Μαϊ 2024 | 07:41

Οργή για τον τραυματισμό μαθητών από την πτώση καγκελόπορτας σε σχολείο της Κηφισιάς - Τα ερωτήματα "φωτιά"

Τρία παιδιά τραυματίστηκαν από πόρτα που έπεσε στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Κηφισιάς. Συνελήφθησαν ο εργολάβος και οι δύο εργάτες που αντικατέστησαν την πόρτα.

ΤΑ ΝΕΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ 21 Μαϊ 2024 | 18:53

Βίντεο ντοκουμέντο: Η στιγμή που μεταφέρεται ο 9χρονος μαθητής που καταπλακώθηκε από την πόρτα του σχολείου στην Κηφισιά

Βίντεο ντοκουμέντο από τη στιγμή που ο 9χρονος τραυματίας μεταφέρεται στο νοσοκομείο

ΣΟΒΑΡΟ ΑΤΥΧΗΜΑ 21 Μαϊ 2024 | 16:02

Κηφισιά: Πόρτα καταπλάκωσε μαθητές σε Δημοτικό - Τρία παιδιά τραυματισμένα, το ένα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Τρία παιδιά τραυματίστηκαν από πόρτα που έπεσε σε δημοτικό στην Κηφισιά

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ 21 Μαϊ 2024 | 12:22

Προειδοποίηση Τζανάκη για τον σταφυλόκοκκο και τα παιδιά: Πώς μεταδίδεται - Ποιοι είναι οι κίνδυνοι

Για τους κινδύνους που ενέχει για την υγεία ο σταφυλόκοκκος, μίλησε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης.

ΕΟΔΥ 20 Μαϊ 2024 | 20:11

Λαμία: Σταφυλόκοκκος βρέθηκε στα γεύματα των μαθητών που έπαθαν τροφική δηλητηρίαση - Πώς μεταδίδεται

Το βακτήριο βρέθηκε σε δέκα δείγματα φαγητού, συνεπώς η έξαρση κρουσμάτων οφείλεται σε τοξίνη του παράγει ο σταφυλόκοκκος

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 20 Μαϊ 2024 | 15:16

Πανελλαδικές 2024: Οι Συντελεστές Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής και το πρόγραμμα των Εξετάσεων

Οι Συντελεστές Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής στις Πανελλαδικές 2024.

ΤΙ ΛΕΕΙ ΜΙΑ ΕΡΕΥΝΗΤΡΙΑ 18 Μαϊ 2024 | 11:11

Θεσσαλονίκη: Τα παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ικανότητες και πώς μπορούν εκπαιδευτικοί και γονείς να τα βοηθήσουν

"Αν κρίνεις ένα ψάρι από την ικανότητά του να σκαρφαλώσει σε ένα δέντρο, θα ζήσει όλη του τη ζωή πιστεύοντας ότι είναι ανόητο"…

ΔΙΟΙΚΟΥΣΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΟΤΥΠΩΝ ΚΑΙ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ 18 Μαϊ 2024 | 09:53

Πρότυπα σχολεία: Σήμερα οι εξετάσεις για την εισαγωγή

Οι εξετάσεις αφορούν την εισαγωγή των μαθητών/τριών στις εισαγωγικές τάξεις (Α' Γυμνασίου/ Α' Λυκείου) των Πρότυπων και στις τάξεις Α' Γυμνασίου/Α' Λυκείου των Εκκλησιαστικών σχολείων.

ΜΑΛΛΟΝ ΑΠΟ ΤΑ ΣΧΟΛΙΚΑ ΓΕΥΜΑΤΑ 17 Μαϊ 2024 | 11:24
"ΑΝΟΧΗ ΤΟΥ ΣΟΧΛΕΙΟΥ" 08 Μαϊ 2024 | 10:56

Νταήδες μαθητές στην Πέλλα: Αμετανόητοι συνεχίζουν να κάνουν bullying - Νέα καταγγελία για 15χρονη

Αμετανόητοι συνεχίζουν να τρομοκρατούν τους συμμαθητές τους οι πρωταγωνιστές του σχολικού bullying στην Πέλλα.