Ελπίζουν στο ΕΣΠΑ για να... εντοπίζουν τζιχαντιστές

Τζιχαντιστές και παράνομους μετανάστες θα εντοπίζει η Ελληνική Αστυνομία μέσω ΕΣΠΑ

Ελπίζουν στο ΕΣΠΑ για να... εντοπίζουν τζιχαντιστές

Τζιχαντιστές και παράνομους μετανάστες θα εντοπίζει η Ελληνική Αστυνομία μέσω ΕΣΠΑ! Λογισμικά εξαγωγής δεδομένων από κινητά τηλέφωνα ύποπτων… προσφύγων, συσκευές εντοπισμού καρδιακών παλμών κρυμμένων μεταναστών σε οχήματα, κάμερες στα βόρεια σύνορα μας, θα αγοραστούν με κονδύλια των ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Η οικονομική κρίση και η ανυπαρξία πόρων σε συνάρτηση με την αύξηση των απειλών εισόδου μελών του Ισλαμικού Κράτους αλλά και παράνομων μεταναστών και προσφύγων στη χώρα μας, έχει αναγκάσει τα στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., να αναζητούν χρήματα με «προσθαφαιρέσεις» στα προγράμματα του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς, προκειμένου να προμηθευτούν εξειδικευμένο εξοπλισμό για την αντιμετώπιση αυτών των κινδύνων. Το 2015 και 2016 η Ελληνική Αστυνομία απορρόφησε τα προγράμματα περίπου στο… 100%, ενώ τώρα η Υπηρεσία Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, έχει βγάλει προσκλήσεις δράσεων και προγραμμάτων που ανέρχονται σε 150.000.000 ευρώ, μέχρι τα τέλη του 2019, κυρίως για αγορά υλικοτεχνικού εξοπλισμού για την ενίσχυση των συνόρων.

«Άδειασμα» κινητών και καρδιακοί παλμοί

Ένα σημαντικό κονδύλι από αυτά τα προγράμματα, όπως αποκαλύπτουν στον «Ελεύθερο Τύπο» στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., είναι η προμήθεια και συντήρηση εξοπλισμού και λογισμικού για την εξαγωγή δεδομένων-πληροφοριών από κινητά τηλέφωνα παράνομων μεταναστών και προσφύγων. Η προμήθεια αυτή αφορά κυρίως τα κλιμάκια αστυνομίας και ΕΥΠ, που ανάμεσα σε πρόσφυγες και παράνομους μετανάστες που φθάνουν στα ελληνικά νησιά και στον Έβρο, εντοπίζουν υπόπτους που στα κινητά τους τηλέφωνα έχουν απεικονίσεις και βιντεοληπτικό υλικό από τις φρικαλεότητες του ISIS. Η έρευνα επεκτείνεται και στον εντοπισμό στοιχείων μέσω των κινητών τηλεφώνων, που αφορούν τη διαδρομή του μετανάστη αλλά και επικοινωνίες με μέλη δουλεμπορικών κυκλωμάτων.

Ένα άλλο πρόγραμμα προϋπολογισμού 2.100.000 ευρώ είναι η προμήθεια 21 κινητών συσκευών ανίχνευσης καρδιακών παλμών και οχημάτων μεταφοράς τους, όπως και επτά συστημάτων CCTV (κάμερες ασφαλείας) για την τοποθέτησή τους στα σύνορά μας. Οι ανιχνευτές καρδιακών παλμών εντοπίζουν την ανθρώπινη παρουσία, κυρίως μέσα σε οχήματα και φορτηγά, που σε μη ορατά σημεία έχουν κρυμμένους παράνομους μετανάστες.

Ένας άλλος προϋπολογισμός ύψους 4.500.000 ευρώ διατίθεται για την προμήθεια και συντήρηση τριών κινητών μονάδων σάρωσης οχημάτων, επίσης για τον εντοπισμό τυχόν κρυμμένων παράνομων μεταναστών.

«ΑΣΠΙΔΑ», οχήματα, «μετακόμιση», σκυλιά

Ένα μεγάλο κονδύλι που ανέρχεται σε 14.990.000 ευρώ, αφορά την επέκταση του αυτοματοποιημένου συστήματος επιτήρησης στο παραποτάμιο τμήμα των Ελληνοτουρκικών συνόρων στην περιοχή του Έβρου. Το ίδιο πρόγραμμα αφορά και τη διασύνδεση των Περιφερειακών Κέντρων Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Συνόρων και Μετανάστευσης (ΠΕ.Κ.Ο.ΔΙ.Σ.ΜΕ.).

Για τη λειτουργική ενίσχυση υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας, που αφορούν από τα… μολύβια, μελάνια έως και τα χαρτιά Α5 για τα έγγραφα χορήγησης σε μετανάστες, υπάρχει πρόγραμμα με προϋπολογισμό 3.000.000 ευρώ. Για την ενίσχυση αστυνομικών υπηρεσιών με αστυνομικό προσωπικό (επιχείρηση ΑΣΠΙΔΑ) υπάρχει προϋπολογισμός 4.671.480,48 ευρώ.

Για τις εκπαιδεύσεις προσωπικού Ελληνικής Αστυνομίας σε θέματα ολοκληρωμένης διαχείρισης εξωτερικών συνόρων, ο προϋπολογισμός ανέρχεται σε 599.774 ευρώ.

Μεγάλο κονδύλι της τάξης των 12.299.000 ευρώ, αφορά την προμήθεια οχημάτων στην ΕΛ.ΑΣ., περίπου 400 οχήματα, προκειμένου να στηριχθεί η αναδιοργάνωση των αστυνομικών υπηρεσιών, ενώ ένα άλλο πρόγραμμα της τάξης των 8.000.000 ευρώ, προερχόμενα από το ταμείο εσωτερικής ασφάλειας, θα διατεθούν για τον ίδιο σκοπό. Βέβαια στελέχη του αρμόδιου υπουργείου και του αρχηγείου της αστυνομίας, παραδέχονται ότι αυτή η προμήθεια οχημάτων, σε έναν γερασμένο στόλο 13.000 αυτοκινήτων, είναι μία «ένεση» και όχι αντιμετώπιση του σημαντικού προβλήματος, ωστόσο είναι ένα δείγμα πολιτικής βούλησης για την επίλυση του. Αναφορικά με το ΕΣΠΑ, προβλέπεται συγκεκριμένη δράση για την ενίσχυση με οχήματα της τροχαίας αστυνόμευσης. Οι περιφερειάρχες την έχουν εντάξει στο πρόγραμμά τους, με χρηματοδότηση ύψους 3,4 εκατομμυρίων ευρώ.

Το χρηματικό ποσό ύψους 2.400.000 ευρώ αφορά πρόγραμμα για την μετεγκατάσταση-«μετακόμιση» του Κλάδου Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων στο κτίριο της ΕΡΤ στη Λ. Κατεχάκη. Άλλα προγράμματα αφορούν την προμήθεια και συντήρηση 26 συσκευών ανάγνωσης πινακίδων οχημάτων που διέρχονται από νομοθετημένα σημεία εισόδου-εξόδου της χώρας, όπως και η δημιουργία υποδομής για την προμήθεια, εκπαίδευση, μετεκπαίδευση και συντήρηση αστυνομικών σκύλων για την επιτήρηση των εξωτερικών συνόρων.

Η «κρίση» στην καθαριότητα

Σε μείζον ζήτημα εξελίσσεται η καθαριότητα των κτιρίων αστυνομικών υπηρεσιών, καθώς ο «μεγάλος» διαγωνισμός δεν έχει τελεσφορήσει και λύνεται παροδικά με πρόχειρους, που δεν απαντούν ριζικά στο σοβαρό πρόβλημα. Ακόμη και στους πρόχειρους όμως υπάρχει ένα χρονικό διάστημα περίπου 10 ημερών «βρωμιάς» έως την προετοιμασία του, η οποία επιλύεται εκ των έσω με τους αστυνομικούς να βάζουν το χέρι στην τσέπη για να καλυφθεί το κενό.

Ο διαγωνισμός για το σύνολο του έργου της καθαριότητας με περίπου 52 υποέργα, ματαιώθηκε και επαναλήφθηκε. Το χρηματικό ποσό των περίπου 15 εκατομμυρίων ευρώ για τρία χρόνια, φαίνεται πως δεν είναι ικανοποιητικό για κάποια εταιρεία ή κοινοπραξία να το αναλάβει. Η μόνη λύση, σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, είναι μια νομοθετική πρωτοβουλία που θα δίνει τη δυνατότητα σε κάθε αστυνομική διεύθυνση να κάνει τον δικό της διαγωνισμό καθαριότητας. Ακόμη και ο νόμος 4412 που ήρθε πρόσφατα, χρήζει κάποιων διευκρινιστικών εγκυκλίων για την πιστή εφαρμογή του.

Το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. και το αρμόδιο υπουργείο έχουν υποβάλει μια σειρά ερωτημάτων στην ανεξάρτητη αρχή δημοσίων συμβάσεων και περιμένουν απάντηση προκειμένου να μπορέσουν να «τρέξουν» άλλους διαγωνισμούς, που ουσιαστικά είναι έτοιμοι. Ο συγκεκριμένος νόμος έχει μια τροπολογία, που δίνει την δυνατότητα πραγματοποίησης πρόχειρου διαγωνισμού για… μηνιαίο έργο καθαριότητας, ωστόσο υπάρχουν νεκρά διαστήματα, που εσωτερικά και εξωτερικά αστυνομικών υπηρεσιών τα σκουπίδια γίνονται… βουνά!

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ ΚΑΙ ΤΗ ΣΑΜΟ 11 Οκτ 2021 | 19:39

Εγκώμια από τον Γάλλο ΥΠΕΣ: Το "ελληνικό μοντέλο" συνοριακών ελέγχων πρέπει να εφαρμοστεί και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Ζεράλ Νταρμανέν εγκωμίασε το "ελληνικό μοντέλο" συνοριακών ελέγχων

ΚΕΜΕΑ 11 Οκτ 2021 | 16:14

Συνέδριο για την πρόληψη της ενδοοικογενειακής βίας κατά μεταναστριών

Συνέδριο γνωριμίας με το έργο ARIADNE2, που αφορά την πρόληψη και την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας κατά γυναικών

Ο ΓΑΛΛΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΖΕΡΑΛ ΝΤΑΡΜΑΝΕΝ 09 Οκτ 2021 | 23:03

Μεταναστευτικό: Ένταση ανάμεσα σε Λονδίνο και Παρίσι - "Η βρετανική κυβέρνηση δεν έχει ακόμη πληρώσει για τη φύλαξη των συνόρων"

Το Ηνωμένο Βασίλειο δεσμεύτηκε στα τέλη Ιουλίου να πληρώσει στη Γαλλία 62,7 εκατομμύρια ευρώ την περίοδο 2021-2022 για τη χρηματοδότηση της ενίσχυσης των γαλλικών δυνάμεων επιβολής του νόμου στις ακτές.

ΣΤΟ ΣΑΧΕΛ 08 Οκτ 2021 | 23:56

Μαλί: Οι γαλλικές δυνάμεις σκότωσαν ηγετικό στέλεχος της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ανσαρούλ Ισλάμ

Ο Ουμάρου Μόμπο Μόντι "εξουδετερώθηκε" στην περιοχή Χομπόρι, σε μια επιχείρηση της αποστολής Μπαρκάν σε συντονισμό με τις ένοπλες δυνάμεις του Μαλί και των ΗΠΑ.

ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΕΣ ΡΟΕΣ 08 Οκτ 2021 | 20:33

ΕΕ: Δώδεκα χώρες ζητούν χρηματοδότηση από τις Βρυξέλλες για κατασκευή φραχτών στα σύνορα - Ανάμεσά τους και η Ελλάδα

Δώδεκα χώρες ζητούν από τις Βρυξέλλες να χρηματοδοτήσει την κατασκευή φραχτών στα σύνορα για να αντιμετωπιστούν οι μεταναστευτικές ροές

ΝΕΑ ΚΛΕΙΣΤΗ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΗ ΔΟΜΗ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ 01 Οκτ 2021 | 11:05

Μητσοτάκης από Σάμο: Να καταλήξει η ΕΕ σε ένα κοινό σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου

Ο Κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε το μεταναστευτικό ως βαθύτατα ευρωπαϊκό ζήτημα και τάχθηκε υπέρ ενός κοινού συμφώνου μετανάστευσης και ασύλου.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΗΣ DAILY MAIL 29 Σεπ 2021 | 15:02

Τάνκερ του Μαρινάκη διέσωσε στη θάλασσα πάνω από 150 μετανάστες- Τους μετέφερε στην Κρήτη [εικόνες]

Τάνκερ του Βαγγέλη Μαρινάκη διέσωσε στη θάλασσα πάνω από 150 μετανάστες γράφει η Daily Mail

ΤΙ ΕΙΧΕ ΣΥΜΒΕΙ 29 Σεπ 2021 | 12:02

Ο Ρίτσαρντ Γκιρ θα καταθέσει κατά του Σαλβίνι στην υπόθεση "Open Arms" - Η απάντηση του ακροδεξιού πολιτικού

Ο Ρίτσαρντ Γκιρ συμφώνησε να καταθέσει εναντίον του ακροδεξιού πρώην υπουργού Εσωτερικών της Ιταλίας Ματέο Σαλβίνι, στην δίκη για την υπόθεση "Open Arms"

28 Σεπ 2021 | 08:04

Ιταλία: Πάνω από 500 μετανάστες έφτασαν στη Λαμπεντούζα με παλιό αλιευτικό [βίντεο]

Περισσότεροι από πεντακόσιοι μετανάστες έφθασαν στο ιταλικό νησάκι Λαμπεντούζα με παλιό σιδερενιο αλιευτικό μήκους 15 μέτρων.

ΠΡΩΤΟΦΑΝΕΣ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ 24 Σεπ 2021 | 12:16

Θεσσαλονίκη: Είχαν κλειδώσει μικρό παιδί σε πορτ παγκάζ για να μην το βρουν οι αστυνομικοί

Μπροστά σ΄ ένα πρωτοφανές περιστατικό βρέθηκαν οι αστυνομικοί κατά τη διάρκεια επιχείρησης για τη σύλληψη διακινητών, οι οποίοι μετέφεραν μετανάστες στην Ασπροβάλτα Θεσσαλονίκης.

ΑΚΑΡΠΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ 24 Σεπ 2021 | 12:04

Μεσσηνία: Αγνοείται γυναίκα που επέβαινε σε σκάφος με 150 μετανάστες

Σε εξέλιξη βρίσκονται έρευνες του Λιμενικού στη Μεσσηνία για τον εντοπισμό μιας γυναίκας, που έπεσε στη θάλασσα κατά τη διάσωση 150 μεταναστών από δουλεμπορικό

ΠΑΛΙΑ ΕΘΝΙΚΗ ΟΔΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΚΑΒΑΛΑΣ 23 Σεπ 2021 | 11:48

Θεσσαλονίκη: Διακινητές μεταναστών έσπασαν τη μπάρα των διοδίων και εμβόλισαν περιπολικά

Οι οδηγοί δεν συμμορφώθηκαν σε φωτεινά και ηχητικά σήματα προκειμένου να σταματήσουν για έλεγχο.

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛIA ΤΟΥ ΔΟΜ 21 Σεπ 2021 | 11:50

Καβάλα: Aυτοσχέδιο θερινό σινεμά στη δομή φιλοξενίας μεταναστών [εικόνες]

Στην περίπτωση των προσφύγων που διαμένουν στη δομή φιλοξενίας στην Καβάλα, η τέχνη του κινηματογράφου βοήθησε μικρούς και μεγάλους να περάσουν όμορφες στιγμές διασκεδάζοντας.