Εμβόλια mRNA: Ποιες ηλικίες μπορούν να τα κάνουν - Ποιοι κινδυνεύουν από αλλεργική αντίδραση

Το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech μπορούν να το κάνουν άτομα ηλικίας από 16 ετών και άνω, ενώ της Moderna από 18 ετών και άνω.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Τις αναθεωρημένες οδηγίες του Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), για τα εμβόλια mRNA έναντι του SARS-CoV-2, συνοψίζουν οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Ιωάννης Ντάνασης, Μαρία Γαβριατοπούλου και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ).

Πιο συγκεκριμένα, το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech μπορούν να το κάνουν άτομα ηλικίας από 16 ετών και άνω, ενώ της Moderna από 18 ετών και άνω.

Η χορήγησή τους διαφοροποιείται ανά εταιρεία, καθώς για το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech (30μg, 0.3ml) το μεσοδιάστημα που απαιτείται είναι 3 εβδομάδων, ενώ για της Moderna (100μg, 0.5ml) χρειάζεται να μεσολαβήσει ένας μήνας για να γίνει η δεύτερη δόση.

Δεν πρέπει οι εμβολιασθέντες να λαμβάνουν τη 2η δόση πάνω από 4 ημέρες νωρίτερα από το προβλεπόμενο

Η δεύτερη δόση πρέπει να χορηγείται όσο το δυνατό εγγύτερα στο προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα. Εάν υπάρξει καθυστέρηση στη χορήγηση της δεύτερης δόσης, τότε αυτή μπορεί να χορηγηθεί έως και 6 εβδομάδες μετά την πρώτη δόση. Υπάρχουν προς το παρόν περιορισμένα δεδομένα σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού πέρα από αυτό το χρονικό πλαίσιο.

Ιδανικά, ο κάθε εμβολιασμένος θα πρέπει να λαμβάνει δύο δόσεις από το ίδιο εμβόλιο.

Δεν υπάρχουν διαθέσιμα δεδομένα σχετικά με την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια της συγχορήγησης των εμβολίων mRNA έναντι του SARS-CoV-2 με άλλα εμβόλια. Συστήνεται ένα ελάχιστο διάστημα 14 ημερών πριν και μετά τη χορήγηση ενός άλλου εμβολίου για τη χορήγηση εμβολίων mRNA έναντι του SARS-CoV-2. Ωστόσο, σε έκτακτες καταστάσεις όπου το προσδοκώμενο όφελος αναμένεται να είναι μεγαλύτερο από τους κινδύνους, όπως στην περίπτωση αντιτετανικού εμβολίου μετά από τραυματισμό, τότε θα πρέπει να συγχορηγούνται ακόμα και σε μικρότερα μεσοδιαστήματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Επί του παρόντος, δεν συστήνονται επιπλέον αναμνηστικές εμβολιαστικές δόσεις.

Δεν συστήνεται η προφυλακτική χορήγηση αντισταμινικών πριν τον εμβολιασμό για πρόληψη αλλεργικών αντιδράσεων. Δε συστήνεται η προφυλακτική χορήγηση αντιπυρετικών ή παυσίπονων για την πρόληψη των αντιδράσεων μετά τον εμβολιασμό.

Εμβολιασμός ατόμων με λοίμωξη COVID-19 ή έκθεση στον SARS-CoV-2

'Ατομα με ενεργό ή ιαθείσα λοίμωξη COVID-19: Οι ιαθέντες από συμπτωματική ή ασυμπτωματική λοίμωξη COVID-19 πρέπει να εμβολιαστούν έναντι του SARS-CoV-2. Δεν συστήνεται έλεγχος με PCR πριν τον εμβολιασμό. Ασθενείς με ενεργό λοίμωξη COVID-19 δεν θα πρέπει να εμβολιαστούν έως ότου αναρρώσουν από την οξεία φάση της λοίμωξης. Το ίδιο ισχύει και για όσους έχουν λάβει την πρώτη δόση αλλά όχι τη δεύτερη δόση του εμβολίου. Παρόλο που δεν υπάρχει σύσταση σχετικά με το ελάχιστο διάστημα μεταξύ λοίμωξης και εμβολιασμού, ο κίνδυνος επαναλοίμωξης θεωρείται χαμηλός στους επόμενους μήνες μετά τη λοίμωξη COVID-19 αλλά μπορεί να αυξηθεί με το χρόνο καθώς φθίνει η ανοσία. Για όσους έχουν εμβολιασθεί και νοσήσουν από COVID-19, οι θεραπευτικές αποφάσεις δεν θα πρέπει να επηρεάζονται από τον προηγούμενο εμβολιασμό.

'Ατομα που έχουν λάβει θεραπεία με πλάσμα αναρρώσαντων από COVID-19: Προς το παρόν δεν υπάρχουν στοιχεία σχετικά με την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια των εμβολίων mRNA σε όσους έχουν λάβει μονοκλωνικά αντισώματα ή πλάσμα αναρρώσαντων από COVID-19. Λαμβάνοντας υπόψη το χρόνο ημίσειας ζωής αυτών των θεραπειών και ότι η επαναλοίμωξη είναι ασυνήθης εντός των πρώτων 90 ημερών από την αρχική λοίμωξη, ο εμβολιασμός συστήνεται μετά το πέρας των 90 ημερών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εμβολιασμός ατόμων με συνυπάρχουσες παθήσεις

Οι αντενδείξεις του εμβολιασμού αφορούν ατομικό ιστορικό σοβαρών αλλεργικών αντιδράσεων αναφυλαξίας, ενώ άτομα με συνυπάρχουσες παθήσεις μπορούν να εμβολιαστούν κανονικά. Οι ανοσοκατεσταλμένοι ασθενείς λόγω υποκείμενων νοσημάτων (HIV, κακοήθειες, ανοσοανεπάρκειες) ή λόγω ανοσοκατασταλτικής αγωγής μπορεί να έχουν αυξημένο κίνδυνο σοβαρής λοίμωξης COVID-19. Συστήνεται ο εμβολιασμός με τα εμβόλια mRNA έναντι του SARS-CoV-2 σε ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς, σε ασθενείς με αυτοάνοσα νοσήματα, ιστορικό συνδρόμου Guillain-Barre, παράλυσης τύπου Bell.

Εμβολιασμός ειδικών κατηγοριών

'Ατομα με δερματικά προθέματα: Η παρουσία δερματικών προθεμάτων δεν αποτελεί αντένδειξη για τον εμβολιασμό. Σπάνια εμφανίζονται παρενέργειες αλλά αυτές είναι παροδικές και αντιμετωπίζονται με χρήση κορτικοστεροειδών και στενή ιατρική παρακολούθηση.

Έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες: Υπάρχουν περιορισμένα δεδομένα σχετικά με την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια του εμβολιασμού στις έγκυες γυναίκες. Ωστόσο, και με δεδομένο ότι τα εμβόλια mRNA δεν περιέχουν ζώντα ιό, δεν αναμένονται ιδιαίτεροι κίνδυνοι από τον εμβολιασμό τόσο για τη μητέρα όσο και για το έμβρυο. Τα οφέλη από τον εμβολιασμό αναμένεται να είναι περισσότερα από τους κινδύνους. Οι έγκυες μπορούν να συζητούν με το θεράποντα ιατρό ώστε να αποφασίζουν σχετικά με τον εμβολιασμό με βάση τον κίνδυνο λοίμωξης COVID-19 (πχ υγειονομικό προσωπικό), τον κίνδυνο σοβαρής λοίμωξης COVID-19 (συνυπάρχουσες παθήσεις), την αναμενόμενη αποτελεσματικότητα και τους πιθανούς κινδύνους από το εμβόλιο και τα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα. Το ίδιο ισχύει και για τις θηλάζουσες γυναίκες, καθώς τα εμβόλια mRNA δεν θεωρείται ότι θέτουν κινδύνους για το νεογνό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αντενδείξεις

Σοβαρή αλλεργική αντίδραση (αναφυλαξία) μετά από προηγούμενη δόση εμβολίου mRNA

'Αμεση αλλεργική αντίδραση μετά από προηγούμενη δόση εμβολίου mRNA ή μετά από επαφή σε κάποιο συστατικό του εμβολίου όπως η πολυ-αιθυλενο-γλυκόλη.

'Αμεση αλλεργική αντίδραση στην πολυ-σορβάτη.

Αυτά τα άτομα δεν θα πρέπει να λάβουν εμβόλιο mRNA εκτός αν εκτιμηθούν από αλλεργιολόγο-ανοσολόγο και κρίνει ότι μπορεί να προχωρήσουν στον εμβολιασμό υπό ιατρική παρακολούθηση.

Συστάσεις δημόσιας υγείας για τους εμβολιασθέντες

Οι εμβολιασθέντες πρέπει να συνεχίσουν να ακολουθούν τα μέτρα πρόληψης της διασποράς του SARS-CoV-2 (μάσκα προσώπου, τήρηση αποστάσεων 2 μέτρων, αποφυγή συνωστισμού, τήρηση μέτρων ατομικής υγιεινής) για να προστατεύουν τους εαυτούς τους και τους γύρω τους.

Οι εμβολιασθέντες που έχουν εκτεθεί σε πιθανό ή επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19 δεν χρειάζεται να τεθούν σε καραντίνα εάν πληρούν τα ακόλουθα κριτήρια

1. Είναι πλήρως εμβολιασμένοι και έχουν παρέλθει τουλάχιστον 2 εβδομάδες από τη δεύτερη εμβολιαστική δόση ή από την πρώτη δόση για μονο-δοσιακά εμβόλια

2. Δεν έχουν παρέλθει πάνω από 3 μήνες από τη χορήγηση της τελευταίας δόσης του εμβολίου

3. Παραμένουν ασυμπτωματικοί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα άτομα που δεν πληρούν και τα 3 κριτήρια θα πρέπει να συνεχίζουν να ακολουθούν τις συστάσεις απομόνωσης μετά την έκθεση σε πιθανό ή επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19.

Παρόλο που δεν είναι γνωστός ο κίνδυνος μετάδοσης του SARS-CoV-2 από εμβολιασθέντες, ο εμβολιασμός προστατεύει από συμπτωματική λοίμωξη COVID-19 και τον κυριότερο ρόλο στη μετάδοση του SARS-CoV-2 φαίνεται να τον έχει η συμπτωματική και η προ-συμπτωματική μετάδοση συγκριτικά με την ασυμπτωματική μετάδοση. Το CDC θεωρεί ότι τα ατομικά και κοινωνικά οφέλη αποφυγής της μη απαραίτητης καραντίνας υπερνικούν το θεωρητικό κίνδυνο ασυμπτωματικής μετάδοσης.

Εξαίρεση στον ανωτέρω κανόνα αποτελούν οι νοσηλευόμενοι και οι ένοικοι μονάδων μακροχρόνιας περίθαλψης, οι οποίοι θα πρέπει να ακολουθούν τις οδηγίες καραντίνας μετά την έκθεση σε πιθανό ή επιβεβαιωμένο κρούσμα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΗΜΕΡΑ Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ 26 Φεβ 2021 | 07:46

Οι γεμάτες ΜΕΘ και η "έκρηξη" των μεταλλάξεων φέρνουν παράταση του lockdown στην Αττική

Τα δεδομένα που θα εξετάσει η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων στη σημερινή συνεδρίαση. Για δύο εβδομάδες ακόμη παράταση το ισχυρότερο σενάριο, αργή η αποκλιμάκωση της πίεσης στα νοσοκομεία.

ΕΦΕΡΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ Η ΕΠΙΜΟΝΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ 26 Φεβ 2021 | 07:27

Ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού: Κερδίζει και την Μέρκελ η πρόταση Μητσοτάκη - Το παρασκήνιο της Συνόδου

Τα δύο στρατόπεδα που έχουν δημιουργηθεί μεταξύ των "27" και οι επιφυλάξεις Μακρόν.

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ 26 Φεβ 2021 | 07:06

Μπάιντεν: Οι ΗΠΑ βρίσκονται αρκετές εβδομάδες μπροστά στο πρόγραμμα εμβολιασμού

Οι ΗΠΑ βρίσκονται "αρκετές εβδομάδες μπροστά" όσον αφορά το πρόγραμμα ανοσοποίησης του πληθυσμού έναντι του κορονοϊού.

ΑΡΘΡΟ ΣΕ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΙΣΤΟΤΟΠΟ 26 Φεβ 2021 | 06:32

Υμνοι γερμανικού Τύπου για Ελλάδα: Πώς γίνεται ο εμβολιασμός χωρίς χάος

"Η Ελλάδα έχει μέχρι τώρα καταφέρει να αντιμετωπίσει την πανδημία καλύτερα από πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες", αναφέρεται στο δημοσίευμα.

ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ 25 Φεβ 2021 | 21:49

Αυστηρό μήνυμα Ντράγκι στις φαρμακοβιομηχανίες: Σεβαστείτε τις υποχρεώσεις σας με τα εμβόλια - Δεν υπάρχουν δικαιολογίες

Ο Ντράγκι διερωτήθηκε για ποιο λόγο η Ευρώπη δεν μπορεί να κρατά για τους κατοίκους της τα εμβόλια που παράγονται στην επικράτειά της.

ΚΑΤΑΜΕΤΡΗΣΗ ΓΑΛΛΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ 25 Φεβ 2021 | 20:32

Κορονοϊός: Πάνω από 2,5 εκατομμύρια θάνατοι σε όλο τον κόσμο

Μέχρι σήμερα 19:30 ώρα Ελλάδας, συνολικά έχουν καταγραφεί 2.500.172 θάνατοι για 112.618.488 αναφερόμενες μολύνσεις.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΙΑΣΩΛΗΝΩΜΕΝΟΥΣ 25 Φεβ 2021 | 19:21

Εξαδάκτυλος: Να χτυπήσουν οι καμπάνες, το Πάσχα δεν θα είναι θλιβερό όπως πέρυσι

"Από τη λήψη των μέτρων πίστευα ότι θα κάνουμε διαφορετικό Πάσχα από πέρυσι", δήλωσε o Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

ΔΙΕΥΘΥΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ 25 Φεβ 2021 | 19:20

Διαβεβαιώσεις AstraZeneca πως "κάνει ό,τι μπορεί" για να παραδώσει 40 εκατ. δόσεις στην ΕΕ εντός του πρώτου τριμήνου

Η AstraZeneca "κάνει ό,τι μπορεί" για να παραδώσει 40 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου εντός του πρώτου τριμήνου, δηλώνει ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας

ΘΑ ΚΙΝΗΘΟΥΝ ΝΟΜΙΚΑ 25 Φεβ 2021 | 19:14

Θεσσαλονίκη: Σοκάρουν οι καταγγελίες τριών εγκύων – "Πήγαμε να γεννήσουμε και κολλήσαμε κορονοϊό" [βίντεο]

Οι τρεις έγκυες πήγαν να γεννήσουν σε ιδιωτική κλινική της Θεσσαλονίκης.

ΠΡΩΤΟ ΚΡΟΥΣΜΑ ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΤΑΛΛΑΞΗ ΟΥΓΚΑΝΤΑ 25 Φεβ 2021 | 19:00

Ανησυχία από την αύξηση μεταλλάξεων με 1.053 συνολικά στη χώρα - 242 τα νέα στελέχη - "Βράζει" κέντρο και βόρεια πρόαστια

Οι περισσότερες μεταλλάξεις σημειώνονται στον Βόρειο Τομέα Αθηνών με 130, στον κεντρικό Τομέα Αθηνών με 217 και στη Θεσσαλονίκη με 171 περιστατικά

ΑΠΟ ΥΠΟΤΙΘΕΜΕΝΟΥΣ «ΜΕΣΑΖΟΝΤΕΣ» 25 Φεβ 2021 | 18:23

ΕΕ: Έρευνα για απάτη με 900 εκατομμύρια εμβόλια "φαντάσματα" - "Κανείς δεν έχει ιδέα τι υπάρχει μέσα στα φιαλίδια"

Πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν αναφέρει προσφορές από υποτιθέμενους "μεσάζοντες" για την προμήθεια, συνολικά, 900 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίων.

Η ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΚΑΤΑΝΟΜΗ 25 Φεβ 2021 | 18:17

Κορονοϊός: Συναγερμός για την αύξηση νέων κρουσμάτων στην Αττική που "έγραψε" 880 - Οι περιοχές που "καίνε"

Σήμερα Πέμπτη στην Αττική ανακοινώθηκαν 880 νέα κρούσματα από τα 1.784 σε όλη τη χώρα - Αύξηση των μεταλλάξεων - Πού προσδιορίζονται

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΟΔΥ 25 Φεβ 2021 | 18:06

Κορονοϊός: Αυξάνονται οι νεκροί - 39 θάνατοι, 1.784 νέα κρούσματα σήμερα και 367 διασωληνωμένοι

Συνολικά 6.410 συμπολίτες μας έχουν χάσει τη ζωή τους από την πανδημία - Πάνω από 50.000 τεστ κορονοϊού το τελευταίο 24ωρο.