Λήγει η περίοδος χάριτος για τους πολίτες άνω των 60 ετών που δεν έχουν εμβολιαστεί έστω με την πρώτη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού.
Στην ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, αναφέρθηκε στην υποχρεωτικότητα εμβολιασμού για τους πολίτες άνω των 60 ετών, υπενθυμίζοντας ότι η καταληκτική ημερομηνία να εμβολιαστούν είναι η 16η Ιανουαρίου και μετά θα ξεκινήσει η βεβαίωση των προστίμων.
Σύμφωνα με την τροπολογία, όλοι οι γεννημένοι έως και τις 31/12/1961 πρέπει να έχουν λάβει την πρώτη ή τη μοναδική δόση έως και την 16η Ιανουαρίου 2022, με ολοκλήρωση του εμβολιαστικού κύκλου κατά τα ειδικότερα προβλεπόμενα.
Σε περίπτωση μη τήρησης της υποχρέωσης εμβολιασμού επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο ύψους 100 ευρώ μηνιαίως.
Από την ανακοίνωση της υποχρεωτικότητας έχουν κλειστεί περισσότερα από 180.000 ραντεβού πρώτης δόσης, περισσότεροι από 150.000 έχουν ήδη εμβολιαστεί, και αν συνυπολογισθούν οι αιτήσεις για κατ' οίκον εμβολιασμό, το ποσοστό των άνω των 60 ετών ξεπερνάει το 90%.
Ο κ. Θεμιστοκλέους αναφέρθηκε και στην απαλλαγή από την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού για λόγους υγείας, και εξήγησε ότι ο θεράπων ιατρός εάν κρίνει, θα μπορεί να κάνει αίτηση για τους ασθενείς του σε συγκεκριμένη ηλεκτρονική διεύθυνση σε κάθε ΥΠΕ, ανάλογα με τον τόπο μόνιμης διαμονής του πολίτη και επισυνάπτοντας ταυτόχρονα όλα τα συνοδευτικά έγγραφα και γνωματεύσεις. Οδηγίες υπάρχουν στην ιστοσελίδα emvolio.gov.gr.
"Είναι εξαιρετικά σπάνιο να συντρέχει λόγος υγείας για μη εμβολιασμό", είπε, σημειώνοντας ότι, "ακόμα και αν υπάρχει αντένδειξη σε ένα είδος εμβολίου μπορεί να εμβολιαστεί με άλλο είδος".
Στο 92,3% το ποσοστό των άνω των 60 που έχουν εμβολιαστεί ή έχουν κλείσει ραντεβού για τρίτη δόση

Ξεπεράστηκαν σήμερα οι 18.100.000 εμβολιασμοί. Με μία δόση έχουν εμβολιαστεί περισσότεροι από 7.540.000 πολίτες, δηλαδή το 71,8% του γενικού πληθυσμού και 81,7% επί του ενήλικου πληθυσμού. Ο αντίστοιχος μέσος όρος στην ΕΕ είναι 73,1% του γενικού πληθυσμού και 84,1% του ενήλικου πληθυσμού.
Περισσότεροι από 7.150.000 πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 68,1% του γενικού πληθυσμού και 77,7% του ενήλικου πληθυσμού, με τον μέσο όρο στην ΕΕ να είναι 69,7% και 80% αντίστοιχα.
Δικαιούχοι αναμνηστικής δόσης είναι 5,8 εκ. πολίτες, ποσοστό 81% επί των ολοκληρωμένων εμβολιασμών. Έχουν ήδη πραγματοποιηθεί περίπου 4 εκ. εμβολιασμοί ποσοστό 68,2% επί των δικαιούχων και 725.000 πολίτες έχουν προγραμματίσει το ραντεβού τους , ποσοστό 14,3% των δικαιούχων.
Όπως είπε ο κ. Θεμιστοκλέους, από τους δικαιούχους της αναμνηστικής δόσης στους άνω των 60 ετών, έχει εμβολιαστεί ή έχει κλείσει ραντεβού το 92,3%, ενώ στους κάτω των 60 ετών το 75,2%.
Επανέλαβε ότι όλοι οι πολίτες 18 και άνω θα πρέπει να έχουν την αναμνηστική δόση στους 7 μήνες από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους (δύο δόσεις) και στους 3 μήνες από την διενέργεια του εμβολιασμού τους με εμβόλιο J&J.
Οι πολίτες που έχουν περάσει το 7μηνο, ή το περνάνε τις επόμενες 15 μέρες και δεν έχουν εμβολιαστεί ή δεν έχουν προγραμματισμένο ραντεβού, είναι 440.000 και δίνεται το χρονικό διάστημα μέχρι 31 Ιανουαρίου να πραγματοποιήσουν την αναμνηστική δόση. Τόνισε μάλιστα, ότι αυτοί οι πολίτες έχουν προτεραιότητα για να βρουν ραντεβού εμβολιασμού.
Στο πρόγραμμα κατ' οίκον εμβολιασμού έχουν υποβληθεί μέχρι σήμερα 76.900 αιτήσεις και έχουν εμβολιαστεί 55.000 πολίτες.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr