Εμβόλιο AstraZeneca: Αγωνία ενόψει των αποφάσεων του ΕΜΑ μετά την παραδοχή για θρομβώσεις - Σε στάση αναμονής η Ελλάδα

Το πόρισμα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων θα καθορίσει το εάν θα υπάρξουν αναθεωρημένες συστάσεις αναφορικά με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Μετά τις "φωτιές" που άναψαν οι δηλώσεις του υπεύθυνου στρατηγικής εμβολιασμών του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, Μάρκο Καβαλιέρι, στην ιταλική εφημερίδα Il Messaggero, ότι δηλαδή κατά τη γνώμη του "υπάρχει μια κάποια σχέση με το εμβόλιο, αλλά δεν ξέρουμε τι είναι, ακριβώς, που προκαλεί αυτή την αντίδραση", αναφερόμενος σε ενδεχόμενες παρενέργειές του εμβολίου της AstraZeneca, τα βλέμματα είναι στραμμένα στις τελικές αποφάσεις του ΕΜΑ, που αναμένεται να ανακοινωθούν το αργότερο μέχρι αύριο.

Στάση αναμονής ως εκ τούτου τηρούν υπουργείο Υγείας, Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών και ΕΟΦ, καθώς το πόρισμα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων θα καθορίσει το εάν θα υπάρξουν αναθεωρημένες συστάσεις αναφορικά με το εν λόγω εμβόλιο.

Το δεδομένο όμως είναι πως ο προβληματισμός είναι μεγάλος, ενώ τα περιστατικά θρομβώσεων που έχουν αναφερθεί (ένα επί του παρόντος στην Ελλάδα και συνολικά 44 στην Ευρώπη, ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο σε 18,1 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου της AstraZeneca, έχουν διαπιστωθεί 22 περιπτώσεις θρόμβωσης των φλεβωδών κόλπων του εγκεφάλου και 8 περιπτώσεις θρομβώσεων με θρομβοπενία) επιτείνουν την αγωνία, όχι μόνο σε όσους έχουν κλείσει ραντεβού προετοιμάζονται για την πρώτη δόση του εμβολίου τις επόμενες ημέρες, αλλά και αναφορικά με την επαναληπτική δόση.

Ο ΕΜΑ από την πλευρά του, βλέποντας το θέμα των παρενεργειών του εμβολίου της AstraZeneca να παραμένει στο επίκεντρο και των περιστατικών θρομβώσεων που έχουν αναφερθεί για αυτό, κράτησε αποστάσεις από τις δηλώσεις του Μάρκο Καβαλιέρι, τονίζοντας πως η επιτροπή ασφάλειας της ευρωπαϊκής ρυθμιστικής αρχής δεν έχει ακόμη καταλήξει σε συμπέρασμα και η εξέταση βρίσκεται σε εξέλιξη. Οι ανακοινώσεις όμως είναι θέμα χρόνου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι προηγούμενες τοποθετήσεις του ΕΜΑ

Είναι η τρίτη φορά μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα που ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων καλείται να προβεί σε ανακοινώσεις σχετικά με την ασφάλεια του εμβολίου, ειδικά σε ότι αφορά τα περιστατικά θρομβώσεων που έχουν καταγραφεί.

Στις 18 Μαρτίου, είχε αποφανθεί πως το εμβόλιο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό, ότι δεν σχετίζεται με κίνδυνο θρομβώσεων και ότι τα οφέλη του υπερτερούν των κινδύνων. "Δεν μπορέσαμε να βρούμε συσχέτιση ανάμεσα στο εμβόλιο και τα περιστατικά", είχε πει η εκτελεστική διεθύντρια του ΕΜΑ Emer Cooke, προσθέτοντας ωστόσο ότι τα σπάνια περιστατικά που έχουν αναφερθεί θα διερευνηθούν περαιτέρω.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στις 31 Μαρτίου είχε επίσης ανακοινώσει πως οι ειδικοί που ερευνούν για ενδεχόμενη σχέση του εμβολίου της AstraZeneca κατά της COVID-19 με θρόμβους στο αίμα δεν έχουν βρει παράγοντες ειδικού κινδύνου, περιλαμβανομένης της ηλικίας, αλλά συνεχίζουν τις αναλύσεις τους.

Τι γίνεται στην Ελλάδα

Στη χώρα μας πάντως, Επιτροπή Εμβολιασμών και Αριστοτέλους δίνουν στοιχεία πως δεν υπάρχουν ακυρώσεις εμβολιασμών με το εμβόλιο της AstraZeneca. Συγκεκριμένα, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους στην ενημέρωση της Δευτέρας είχε πει πως για τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna το ποσοστό ακυρώσεων κυμαίνεται έως 1%, ενώ για την AstraZeneca το ποσοστό κυμαίνεται έως 3%. Από την εταιρεία AstraZeneca αναμένουμε από περίπου 450.000 δόσεις για Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ INSTAGRAM 14 Απρ 2021 | 20:45

Γιώργος Χρανιώτης: Με κορονοϊό ο γιος και η σύζυγός του

Ευτυχώς τα συμπτώματα είναι ήπια και για το παιδί και για τη γυναίκα του Γιώργου Χρανιώτη.

ΓΙΑΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΑΥΤΟ 14 Απρ 2021 | 20:14

Κορονοϊός: Κανένα περιστατικό θρόμβωσης μετά τον εμβολιασμό με το ρωσικό εμβόλιο Sputnik-V

Η Roszdravnadzor πραγματοποιεί συστηματικά ελέγχους σχετικούς με την ασφάλεια των εμβολίων κατά του κορονοϊού, δήλωσε η επικεφαλής της ρωσικής εποπτικής υγειονομικής αρχής Άλα Σαμοϊλόβα

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ 14 Απρ 2021 | 20:14

Κικίλιας: Έως τον Ιούνιο θα έρθουν στην Ελλάδα 1,2 εκατ. δόσεις του εμβολίου της Pfizer

O Βασίλης Κικίλιας αποκάλυψε ότι 1,2 εκατομμύρια δόσεις της Pfizer αναμένονται στην Ελλάδα μέχρι το τέλος Ιουνίου.

Η ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ 14 Απρ 2021 | 19:45

Εμβολιασμός εργαζομένων: Έως και 3 ώρες δικαιολογημένη απουσία από την εργασία

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, οι εργοδότες οφείλουν να διευκολύνουν τους εργαζομένους τους με κάθε τρόπο στη διαδικασία του εμβολιασμού

ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ 14 Απρ 2021 | 19:36

ΕΜΑ: Την επόμενη εβδομάδα οι ανακοινώσεις για το εμβόλιο της Johnson & Johnson

Ο EMA προς το παρόν θεωρεί ότι τα πλεονεκτήματα του εμβολίου είναι περισσότερα από τους κινδύνους, αναφερόμενος στα περιστατικά θρομβώσεων.

ΤΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Ο ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ 14 Απρ 2021 | 19:36

Self test: 500 ευρώ πρόστιμο ανά εργαζόμενο στους εργοδότες αν δεν έχει δηλωθεί το αποτέλεσμα του τεστ

Τα πρόστιμα στους εργοδότες αν δεν τηρούν τις υποχρεώσεις τους για τα self test στους εργαζόμενους

ΤΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Ο ΚΟΝΤΟΖΑΜΑΝΗΣ 14 Απρ 2021 | 19:09

Self tests: Για ποιους εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα είναι υποχρεωτικά

Οι κατηγορίες του δημόσιου τομέα που ο έλεγχος με self test είναι υποχρεωτικός - Μέχρι στιγμής έχουν διατεθεί 832.831 τεστ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ 14 Απρ 2021 | 18:35

Κικίλιας: Τάση υποχώρησης του δείκτη θετικότητας και σταθεροποίηση στην Αττική

Συγκρατημένη αισιοδοξία από τον Β. Κικίλια για την πορεία της πανδημίας - Τάση υποχώρησης του δείκτη θετικότητας και σταθεροποίηση στην Αττική

«ΑΝΑΜΕΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΟΥ ΕΜΑ» 14 Απρ 2021 | 18:30

Κορονοϊός: Η Σουηδία "παγώνει" την έναρξη του εμβολιασμού με Johnson & Johnson

Η Υγειονομική Υπηρεσία της Σουηδίας ανακοίνωσε ότι θα αναστείλει τα σχέδιά της για την έναρξη του εμβολιασμού με το σκεύασμα της Johnson & Johnson.

H ΕΚΘΕΣΗ 14 Απρ 2021 | 18:25

ΔΝΤ: H Ευρωζώνη πρέπει να προσφέρει πρόσθετη δημοσιονομική στήριξη, αντίστοιχη με το 3% του ΑΕΠ

Το ΔΝΤ ανέφερε ότι η Ευρωζώνη πρέπει να προσφέρει πρόσθετη δημοσιονομική στήριξη, αντίστοιχη με το 3% του ΑΕΠ

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΟΔΥ 14 Απρ 2021 | 17:57

Κορονοϊός: 1.383 κρούσματα στην Αττική και 475 στη Θεσσαλονίκη - "Βράζει" το κέντρο της Αθήνας

Αναλυτικά ο σημερινός χάρτης της διασποράς του κορονοϊού στη χώρα.

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΕΟΔΥ 14 Απρ 2021 | 17:53

Κορονοϊός: 3.089 νέα κρούσματα - Αγωνία για 809 διασωληνωμένους - 81 θάνατοι

Σήμερα Τετάρτη ανακοινώθηκαν 3.089 νέα κρούσματα σε 63.710 τεστ. Η θετικότητα ανέρχεται στο 4,85%, ενώ αύξηση σημειώθηκε στους διασωληνωμένους σε 809 και 81 οι θάνατοι

Η ΕΙΚΟΝΑ ΣΗΜΕΡΑ 14 Απρ 2021 | 17:21

Κορονοϊός: 51 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ στην Αττική - Η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη

Στα νοσοκομεία της Αττικής 51 ασθενείς με κορονοϊό παραμένουν διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ, οι 25 εξ αυτών από δύο έως και δέκα ημέρες.