X

Εμβόλιο: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού για τον γενικό πληθυσμό - Όλες οι ημερομηνίες - κλειδιά

Στις 26 Δεκεμβρίου θα έρθουν τα πρώτα εμβόλια στην Ελλάδα.

Γράφει: TheToc team

Τις ημερομηνίες κλειδιά και τις βασικές αρχές πάνω στις οποίες θα λειτουργήσει το σχέδιο "Ελευθερία" αναφορικά με τα εμβόλια του κορονοϊού έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του υπουργείου Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά την ενημέρωση για τον εμβολιασμό.

Συγκεκριμένα, διευκρίνισε ότι όσον αφορά τους εμβολιασμούς του γενικού πληθυσμού, η πλατφόρμα των ραντεβού αναμένεται να ανοίξει το δεύτερο δεκαήμερο του Ιανουαρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αναφερόμενος στην ποσότητα των εμβολίων που θα έρθουν σε πρώτη φάση στην Ελλάδα υπογράμμισε ότι:

- Στις 26 Δεκεμβρίου παραλαμβάνεται η πρώτη δόση των 9.750 εμβολίων της Pfizer.

- Στις 27 Δεκεμβρίου αρχίζουν οι εμβολιασμοί στα πέντε νοσοκομεία αναφοράς της Αττικής: Ευαγγελισμός, Σωτηρία, Αττικό, Θριάσιο και Ασκληπιείο Βούλας.

- Στις 28 Δεκεμβρίου θα γίνει η διανομή στο Πανεπιστημιακό της Λάρισας, στο ΑΧΕΠΑ, στο Πανεπιστημιακό Ιωαννίνων και στην Πάτρα ώστε να αρχίσουν οι εμβολιασμοί στο υγειονομικό προσωπικό στις 29 Δεκεμβρίου.

- Έως τις 30 Δεκεμβρίου, η Ελλάδα θα παραλάβει εκτός απροόπτου την πρώτη μεγάλη παρτίδα εμβολίων της Pfizer, 83.850 δόσεων.

- Έως το τέλος Ιανουαρίου θα έρθουν 429.000 δόσεις από την Pfizer κι άλλες 333.450 δόσεις έως τέλος Φεβρουαρίου.

- Έως το τέλος Μαρτίου η χώρα θα διαθέτει μόνο από την Pfizer 1.265.550 δόσεις.

Σε αυτές θα προστεθούν τον Ιανουάριο -από την στιγμή που θα εγκριθούν- και οι δόσεις των εμβολίων της Moderna και της Astrazeneca.


Θεοδωρίδου για τη μετάλλαξη του κορονοϊού

Στη σημερινή ενημέρωση συμμετείχε και η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής του ΕΚΠΑ και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου η οποία μίλησε μεταξύ άλλων και για το νέο στέλεχος του κορονοϊού που πρωτοεμφανίστηκε στη Βρετανία.

"Δεν φαίνεται να είναι καθοριστικό το μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου. Η παρούσα μετάλλαξη δεν πρόκειται να επηρεάσει το πρόγραμμα του εμβολιασμού. Τα εμβόλια mRNA μπορούν πολύ εύκολα να προσαρμοστούν στις μεταλλάξεις" σημείωσε χαρακτηριστικά.