Εμφύλιος μελών του Επαναστατικού Αγώνα στο δικαστήριο

Απίστευτη λεκτική αντιπαράθεση με υβρεολόγιο εξελίχθηκε το πρωί της Παρασκευής στη δίκη του Επαναστατικού Αγώνα. Πρωταγωνιστές οι Νίκος Μαζιώτης και Κώστας Γουρνάς.

Εμφύλιος μελών του Επαναστατικού Αγώνα στο δικαστήριο

Απίστευτη λεκτική αντιπαράθεση με υβρεολόγιο και τάση συμπλοκής εξελίχθηκε το πρωί της Παρασκευής στη δίκη του Επαναστατικού Αγώνα. Πρωταγωνιστές οι Νίκος Μαζιώτης και Κώστας Γουρνάς, «διαιτητής» η Πόλα Ρούπα και «θεατές» άλλα κατηγορούμενα μέλη της οργάνωσης και ακροατήριο συμπαράστασης.

Αφορμή αποτέλεσαν οι κατηγορίες «ευθύνης» για την συμπλοκή στη Δάφνη όπου έπεσε νεκρός ο Λάμπρος Φούντας από τα αστυνομικά πυρά, γεγονός από το οποίο ξεκίνησε η εξάρθρωση της οργάνωσης. Ο Κώστας Γουρνάς πήρε τον λόγο και επιτέθηκε φραστικά στον Νίκο Μαζιώτη, ο οποίος φέρεται να είχε «κατηγορήσει» όσους είχαν λάβει μέρος σε εκείνη την συμπλοκή. Ο Νίκος Μαζιώτης θέλησε να απαντήσει στους ισχυρισμούς του πρώην -πλέον- συντρόφου του για να ακολουθήσει ο παρακάτω διάλογος:

Νίκος Μαζιώτης: Αυτό είναι το δικαστήριο ενός εχθρού δικού μας κακώς γίνονται αυτές οι κουβέντες εδώ αλλά υποχρεωνόμαστε να το κάνουμε. Γενικά οι προδότες και οι λιποτάκτες ήταν πάντα σκουπίδια…

Κώστας Γουρνάς: (Επίθεση εναντίον του Νίκου Μαζιώτη. Παρέμβαση αστυνομικών που την απέτρεψαν)

Πόλα Ρούπα: Άντε στο δ........ ρε

Κώστας Γουρνάς: Προδότη, γ...... το σπίτι σου

Πόλα Ρούπα: Άσε τον Νίκο κάτω ρε

Κώστας Γουρνάς: Θα με πεις και προδότη π........... . Θα σε γ......... π........... γιε. Έχεις τελειώσει γ........... .

Πόλα Ρούπα: Ποιος νομίζεις ότι είσαι; Ο Ιησούς Χριστός είσαι; Εγώ είμαι ο Επαναστατικός Αγώνας και άμα σου αρέσει. Αυτός (Μαζιώτης) και εγώ είναι ο Επαναστατικός Αγώνας.

Κώστας Γουρνάς: Χάρη σας

Πόλα Ρούπα: Που θα απλώσεις και χέρι. Ο Ε.Α. δεν τελείωσε με τη σύλληψη του Γουρνά που έκατσε στη φυλακή. Ο Ε.Α. συνέχισε, έπιασαν τον Μαζιώτη και συνέχισα εγώ. Αν δεν σου αρέσει να πεις Χ σε όλον τον Επαναστατικό Αγώνα. Καλός ο Ε.Α. μέχρι το 2010 και μετά έχει προβλήματα; Μας αρέσει ο Ε.Α. νεκρός;

Ακολούθησαν μομφές της Πόλας Ρούπα σε όσους βρίσκονταν στην αίθουσα του δικαστηρίου και βρίσκονταν στο πλευρό του «αντίπαλου» συντρόφου. Το ηχητικό ντοκουμέντο διάρκειας περίπου 20 λεπτών, αυτής της πρωτόγνωρης αντιπαράθεσης ανάμεσα σε κατηγορούμενα μέλη τρομοκρατικής οργάνωσης αναρτήθηκε σε ιστοσελίδα διαδικτυακού αυτοοργανωμένου ραδιοφωνικού σταθμού από εναλλακτική κινηματική εκπομπή, και αναμεταδόθηκε από άλλες του αντιεξουσιαστικού χώρου για να ξεκινήσει νέος «πόλεμος» ανάμεσα στους διαχειριστές και τον Κώστα Γουρνά.

Το βράδυ του Σαββάτου, η ιστοσελίδα αντιπληροφόρησης θέλησε να «απολογηθεί» αναφέροντας πως «οι απόψεις που εκφράζονται, καθώς και η αφήγηση των γεγονότων, αφορούν προσωπικές τοποθετήσεις της συγκεκριμένης εκπομπής», ενώ προτάσσουν «την αντιπληροφόρηση και την ελεύθερη έκφραση και όχι την όξυνση των ενδοκινηματικών αντιπαραθέσεων. Η κάθε εκπομπή διατηρεί την αυτονομία της και έχει την πλήρη ευθύνη του λόγου που εκφέρει δημόσια». Παράλληλα ζητούσαν από τις άλλες ιστοσελίδες να κατεβάσουν τις σχετικές δημοσιεύσεις, ενώ το επίμαχο ηχητικό απόσπασμα κατέβηκε από το αρχείο του σταθμού «καθώς δεν προσφέρει τίποτα στην εξέλιξη της δίκης, όσο και στην αντιπληροφόρηση γενικότερα». Αιτιολογώντας το «κατέβασμα» αναφέρουν:

«Η απόφαση αυτή δεν αποτελεί προϊόν μεροληπτικής ή μη στάσης προς κάποιον/α πολιτικό/ή κρατούμενο/η. Απόδειξη εξ’ άλλου αποτελεί το γεγονός ότι τα μικρόφωνα του σταθμού είναι και θα είναι ανοιχτά τόσο για τα μέλη του Ε.Α.(Αθανασοπούλου, Γουρνάς, Μαζιώτης, Ρούπα), όσο και για όλους τους πολιτικούς κρατούμενους ανεξαιρέτως που θέλουν να εκφραστούν, είτε για την υπόθεση τους είτε για άλλα κοινωνικά ζητήματα».

Τα ξημερώματα της Κυριακής ακολούθησε καυστικό κείμενο του Κώστα Γουρνά με τίτλο «Βρωμιές απ’ τα κελιά».

«Το ρεπορτάζ της εκπομπής αυτής είναι ξεκάθαρα ΚΑΤΑΔΟΤΙΚΟ. Εκτός κι αν ο αναρχικός χώρος διαχωρίζει, πια, τη ρουφιανιά σε πλημμεληματική και σε κακουργηματική… Το παπαγαλάκι των «κραυγών απ’ τα κελιά» έκρινε (πολύ αμφιβάλλω) χρήσιμο να ανεβάσει το ηχητικό και να υποδείξει τον «ένοχο» της επίθεσης. Προφανώς, για να μάθει το κίνημα όλη την «αλήθεια». Συγχαρητήρια, κερδίσατε… Έπαινος ρουφιανιάς!» έγραψε μεταξύ άλλων το κατηγορούμενο μέλος του Επαναστατικού Αγώνα, ζητώντας εξηγήσεις από τον ρεπόρτερ της εκπομπής.

Αυτές ήρθαν μερικές ώρες αργότερα με κείμενο στο οποίο γυναίκα-συγγραφέας αναφέρει ότι μετά το τέλος της δίκης την πήρε τηλέφωνο η Πόλα Ρούπα και της υπαγόρευσε τα περιστατικά της δίκης, ζητώντας της να τα δημοσιεύσει μαζί με το ηχητικό απόσπασμα «όπως γινόταν πάντα στις Ραδιοζώνες Ανατρεπτικής Έκφρασης -τουλάχιστον των τελευταίων συνεδριάσεων της δίκης του Ε.Α».

Η… απολογία συνεχίζεται ως εξής:

«Η εκπομπή ‘Κραυγές απ’ τα Κελιά’ δεν είχε κανέναν λόγο να μην δημοσιεύσει τον λόγο της Πόλας Ρούπα, του Νίκου Μαζιώτη και τον δικό σου. Ούτε να μην δημοσιεύσει το ηχητικό. Αλλά προσωπικά δεν καταλαβαίνω γιατί εγώ απ’ την εκπομπή ‘Κραυγές απ’ τα κελιά’ βρίσκομαι να παρομοιάζομαι σαν… (δημοσιογράφος) και να αποκαλούμαι ΚΑΤΑΔΟΤΗΣ όταν τα γεγονότα που συνέβησαν, συνέβησαν μέσα σε έναν χώρο της κρατικής εξουσίας. Και επίσης ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΤΕΧΝΗ ΔΙΑΣΤΡΕΒΛΩΣΗ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ; που αναφέρεις;».

Το περιστατικό ανέδειξε, σύμφωνα με στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., το βαθύ ρήγμα ανάμεσα σε μέλη του Επαναστατικού Αγώνα, το οποίο θα έχει ακαθόριστες συνέπειες. Η σύγκρουση και η παραλίγο συμπλοκή Γουρνά και Μαζιώτη προκάλεσε την ανησυχία και τον προβληματισμό στο υπουργείο Δικαιοσύνης και στην διοίκηση των φυλακών Κορυδαλλού καθώς και οι δύο ήταν κρατούμενοι στην ίδια πτέρυγα. Η δίκη φυσικά διεκόπη, ενώ μετά το επεισόδιο ο Κώστας Γουρνάς επέστρεψε στο κελί του και ο Νίκος Μαζιώτης προσωρινά στα κρατητήρια των δικαστηρίων έως ότου μεταφερθεί σε άλλη πτέρυγα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού.

Οι υπεύθυνοι των φυλακών έχουν λάβει επιπλέον μέτρα προκειμένου να εκτονωθεί η κατάσταση χωρίς άλλες συνέπειες. Σημειώνεται ότι δεν είναι πρώτη φορά που καταγράφεται τέτοιου είδους διαμάχη ανάμεσα σε μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων, με αφορμή τη στάση που τηρούν στις δικαστικές αίθουσες. Κάτι αντίστοιχο έχει συμβεί μεταξύ κρατουμένων, κατηγορουμένων για συμμετοχή στη Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς αλλά και της 17 Νοέμβρη.

Φωτό: Ευρωκίνηση

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΟΙ ΔΥΟ ΠΡΩΗΝ ΣΥΖΥΓΟΙ 08 Ιουλ 2020 | 19:47

Τζόνι Ντεπ: Αρνείται ότι χτύπησε την Χερντ - "Βροχή" οι ερωτήσεις για τον εθισμό του σε ναρκωτικά και αλκοόλ [Εικόνες]

Ο αστέρας του Χόλιγουντ έχει καταθέσει μήνυση κατά της βρετανικής Sun για συκοφαντική δυσφήμιση.

ΦΟΡΤΙΣΜΕΝΟ ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΣΤΗ ΔΙΚΗ 08 Ιουλ 2020 | 16:32
ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΑΝΑΚΡΙΤΗ 07 Ιουλ 2020 | 12:28

Τραγωδία στο Μάτι: "Οχι" του εισαγγελέα σε κακουργηματικές διώξεις - Παραμένουν πλημμέλημα

Ο εισαγγελέας επισημαίνει πως για κάποιους από εκείνους που περιλαμβάνονταν στο αίτημα του ανακριτή η πυρκαγιά στο Μάτι, σήμανε το τέλος της καριέρας τους.

ΠΑΡΙΣΤΑΤΑΙ ΣΤΗ ΔΙΚΗ 01 Ιουλ 2020 | 12:33

Η Βικτώρια Καρύδα στα δικαστήρια: Αρχισε η δίκη για τη δολοφονία του συζύγου της [εικόνες]

Εμφανώς συγκινημένη κατά την άφιξή της στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας.

Η ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΕΓΙΝΕ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ ΤΟΥ 2018 01 Ιουλ 2020 | 08:30

Σήμερα η δίκη για τη δολοφονία Μακρή - "Θα πάρουν αυτό που τους αξίζει" λέει η Βικτώρια Καρύδα

"Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στην Ελληνική Δικαιοσύνη" δηλώνει η σύζυγος του δολοφονηθέντος, Βικτώρια Καρύδα.

ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΟΝ ΑΠΑΛΛΑΞΕ ΑΠΟ 72 ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ 30 Ιουν 2020 | 18:45

Ληστές του Διστόμου: Αθώος ο Γρηγόρης Τσιρώνης και άλλοι 10 για συμμετοχή στον "Επαναστατικό Αγώνα"

Ο άλλοτε επικηρυγμένος με ποσό 600.000 ευρώ πέρασε 18 μήνες στην φυλακή πριν αθωωθεί - Για σκευωρία μιλά ο δικηγόρος του.

ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΔΙΚΗ 24 Ιουν 2020 | 20:50

Του φταίνε όλοι του Ερντογάν: Στο "σκαμνί" δημοσιογράφοι για τους θανάτους αξιωματικών της MIT στη Λιβύη

Mε την κατηγορία ότι αποκάλυψαν κρατικά μυστικά κατά τη δημοσιογραφική κάλυψη των θανάτων μελών των τουρκικών μυστικών πληροφοριών.

25 ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΕΧΑΣΑΝ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥΣ 23 Ιουν 2020 | 13:52

Δίκη για Μάνδρα - Λέκκας: Η πρωτόγνωρη βροχόπτωση και η άναρχη δόμηση ευθύνονται για την τραγωδία

Είπε πως "το φαινόμενο βροχόπτωσης είχε προσδιοριστεί δύο μέρες πριν ασαφώς και σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε να εξειδικευτεί τοπικά".

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ 23 Ιουν 2020 | 11:29

Απαγωγή Μαρκέλλας: Άρον άρον και από την πίσω πόρτα στα δικαστήρια η 33χρονη

Η 33χρονη συνοδευόταν από αστυνομικούς οι οποίοι όπως και χθες Δευτέρα την έβαλαν στο κτίριο από την πίσω πόρτα.

ΣΥΜΠΛΗΡΩΘΗΚΑΝ ΤΕΣΣΕΡΑ ΧΡΟΝΙΑ 15 Ιουν 2020 | 13:29
Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 11 Ιουλ 2020 | 08:07

Επεισόδια στο Σύνταγμα: 117 βόμβες μολότοφ εκτοξεύτηκαν εναντίον των αστυνομικών σε 50 λεπτά - Στόχευαν τα κεφάλια

"Ήταν δολοφονική επίθεση" - Οι κουκουλοφόροι κινήθηκαν με οργανωμένο σχέδιο

ΑΠΑΤΗ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ 08 Ιουλ 2020 | 15:00

Προσοχή: Εντοπίστηκε νέο ψεύτικο μήνυμα μέσω e-mail ως δήθεν επιστολή της ΕΛΑΣ

Σε ανακοίνωσή της η ΕΛΑΣ παρακαλεί τους πολίτες να διαγράφουν το συγκεκριμένο μήνυμα και "να μην ανοίγουν" τα συνημμένα αρχεία.

ΣΕ ΚΡΥΠΤΗ ΣΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ 08 Ιουλ 2020 | 07:30

Πώς έπιασαν το φορτίο με τα 28 κιλά κοκαϊνης κατευθείαν από την Ολλανδία - Κέρδη πάνω από 1.000.000 ευρώ [εικόνες και βίντεο]

Τα ναρκωτικά ήταν τοποθετημένα σε ειδική κρύπτη εξωτερικά του οχήματος, στο σασί, κάτω από την πόρτα του οδηγού.