Follow us

Εμφύλιος μεταξύ δικαστών ΣτΕ και Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων για τους δικαστικούς υπαλλήλους

Φωτιές άναψε η δημιουργία δύο κλάδων δικαστικών υπαλλήλων. Οι δικαστές του ΣτΕ διαφωνούν με τη θέση που εκφράζει η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
ΣτΕ

Η Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας, σε σημερινή ανακοίνωσή της, εκφράζει την πλήρη αντίθεσή στις θέσεις της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων για τη δημιουργία δύο κλάδων δικαστικών υπαλλήλων, οι οποίοι θα συνεπικουρούν το έργο των δικαστών.

Υπενθυμίζεται, ότι, όπως έγινε γνωστό, δημιουργήθηκαν δύο νέες κατηγορίες δικαστικών υπαλλήλων, οι οποίοι αφενός θα συμπράττουν στο έργο των δικαστών και εισαγγελέων αφετέρου θα συνδράμουν στην ενημέρωση του κοινού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αναλυτικά, οι δικαστές του ΣτΕ, στην ανακοίνωσή τους, αναφέρουν:

"Πρόσφατη ανακοίνωση έθεσε δημοσίως το ζήτημα αν είναι σκόπιμη και αναγκαία η θέσπιση δύο νέων ειδικών κλάδων δικαστικών υπαλλήλων, των οποίων αποκλειστικό έργο θα είναι η επικουρία των δικαστικών λειτουργών κατά την άσκηση των δικαιοδοτικών και εισαγγελικών καθηκόντων τους, καθώς και η ενημέρωση του κοινού και η επικοινωνία με τον Τύπο.

Η θέσπιση των κλάδων αυτών προβλέπεται σε σχέδιο νέου κώδικα δικαστικών υπαλλήλων τον οποίο κατήρτισε ειδική προς τούτο νομοπαρασκευαστική επιτροπή. Η επιτροπή αυτή αποτελείτο από δικαστικούς λειτουργούς, δικηγόρους και δικαστικούς υπαλλήλους και εργάστηκε εντατικά επί δύο και πλέον έτη. Ειδικότερα, η επιτροπή, αφού μελέτησε δικαστικά συστήματα άλλων εννόμων τάξεων, συνέταξε το εν λόγω προσχέδιο στο οποίο προβλέπεται ότι οι δικαστικοί υπάλληλοι του προς θέσπιση κλάδου (ΠΕ Τεκμηρίωσης και Επικουρίας Δικαστικού Έργου) θα έχουν ως αντικείμενο εργασίας, μεταξύ άλλων, την αναζήτηση κρίσιμων στοιχείων προς συμπλήρωση της δικογραφίας και την έρευνα και συλλογή της κρίσιμης νομολογίας και βιβλιογραφίας. Η προτεινόμενη ρύθμιση, όπως προκύπτει από την εξόχως εμπεριστατωμένη εισηγητική έκθεση της ανωτέρω επιτροπής, σκοπεί στην πλήρωση σημαντικής έλλειψης από την οποία πάσχει η ελληνική δικαιοσύνη, η οποία συνίσταται στο ότι οι δικαστικοί λειτουργοί ασκούν τα δικαιοδοτικά τους καθήκοντα αναλώνοντας πολύτιμο χρόνο σε εργασίες, απολύτως μεν αναγκαίες για την ορθή επεξεργασία των υποθέσεων, οι οποίες, όμως, θα μπορούσαν να αναληφθούν από ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό. Τα οφέλη από την εφαρμογή της ρύθμισης θα είναι ασφαλώς πολλά και μεγάλα και θα συμβάλλουν στην ποιοτική και ποσοτική βελτίωση του έργου των Ελλήνων δικαστών, καθώς θα δύνανται να αφιερώνουν τις δυνάμεις τους στο αμιγώς δικαιοδοτικό τους έργο.

Εξάλλου, όσον αφορά τον δεύτερο προς σύσταση κλάδο υπαλλήλων (ΠΕ Δικαστικής Επικοινωνίας και Διεθνών Σχέσεων) η προτεινόμενη ρύθμιση είναι, επίσης, άξια αποδοχής. Τούτο όχι μόνο διότι στοιχεί σε όμοιους θεσμούς που γνωρίζουν οι έννομες τάξεις άλλων κρατών στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, αλλά και διότι ικανοποιείται η προ πολλού παγιωθείσα ανάγκη επίκαιρης και έγκυρης ενημέρωσης των πολιτών επί υποθέσεων που απασχολούν τον δημόσιο βίο της χώρας. Η ανάληψη δε του έργου της ενημέρωσης του Κοινού και της επικοινωνίας με τον Τύπο από τις Δικαστικές Ενώσεις αποδεικνύει ακριβώς την ύπαρξη της ανάγκης αυτής, ευρίσκεται δε στα όρια των καταστατικών σκοπών των Ενώσεων αυτών.

Κατόπιν των ανωτέρω, θεωρούμε ότι οι προτεινόμενες ρυθμίσεις, οι οποίες, σημειωτέον, έτυχαν θερμής υποδοχής από τις Ολομέλειες του Συμβουλίου της Επικρατείας, του Ελεγκτικού Συνεδρίου και της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, καθώς και από τον Γενικό Επίτροπο της Επικρατείας τόσο του Ελεγκτικού Συνεδρίου όσο και των Τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων, θα συμβάλλουν στον εκσυγχρονισμό της Ελληνικής Δικαιοσύνης και θα εναρμονίσουν τη λειτουργία της με δικαστικά συστήματα της Ευρώπης και των ΗΠΑ στα οποία έχουν ήδη δοκιμαστεί επιτυχώς και καθιερωθεί. Ευελπιστούμε, ως εκ τούτου, ότι θα τύχουν της ευμενούς αποδοχής και του Ελληνικού Κοινοβουλίου και θα γίνουν νόμος του Κράτους".

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΟΣΑ ΕΙΠΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ 30 Νοε 2022 | 08:56

Πλεύρης: Επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία η απόφαση του ΣτΕ για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς

"Ποιος εμπιστεύεται γιατρούς που πιστεύουν ότι το εμβόλιο αλλοιώνει DNA;", είπε ο Θάνος Πλεύρης.

«ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΔΥΝΑΜΙΤΙΔΑ» 28 Νοε 2022 | 11:23

Πλεύρης για ανεμβολίαστους υγειονομικούς: Θα εφαρμόσουμε την απόφαση του ΣτΕ αλλά...

Ο υπουργός υγείας Θάνος Πλεύρης ανέφερε πως η απόφαση του ΣτΕ για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς θα γίνει σεβαστή.

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠ. ΥΓΕΙΑΣ 24 Νοε 2022 | 19:12

Η πρώτη αντίδραση Πλεύρη μετά την απόφαση του ΣτΕ που ανοίγει "παράθυρο" για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς

Οι προθέσεις του Θάνου Πλεύρη για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς μετά το "παράθυρο" του ΣτΕ για επιστροφή τους στις δομές υγείας.

ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ 24 Νοε 2022 | 17:11

ΣτΕ: Αντισυνταγματική η παράταση υποχρεωτικού εμβολιασμού - "Παράθυρο" για την επιστροφή ανεμβολίαστων υγειονομικών

Το σκεπτικό του ΣτΕ - Τι έλεγε πριν λίγες μέρες για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

ΓΙΑ ΝΑ ΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ 17 Νοε 2022 | 08:30

Οι δικαστές ζητούν παράταση της προθεσμίας υποβολής πόθεν έσχες

Να παραταθεί η προθεσμία υποβολής πόθεν έσχες που λήγει στο τέλος του μήνα, υπέβαλαν προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα, δικαστικές ενώσεις της χώρας.

ΠΡΟΣΒΑΛΛΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΡΡΙΨΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΔΑΕ 14 Νοε 2022 | 17:47

Ανδρουλάκης: Αίτηση στο ΣτΕ για αντισυνταγματικότητα στην απαγόρευση ενημέρωσης όσων παρακολουθούνται

Αίτηση Ανδρουλάκη στο ΣτΕ να κηρυχτεί αντισυνταγματική η διάταξη, που απαγορεύει στην ΑΔΑΕ να ενημερώσει όσους έχουν παρακολουθηθεί από την ΕΥΠ

ΤΙ ΖΗΤΟΥΝ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ 14 Νοε 2022 | 17:01

ΣτΕ: Απορρίφθηκε η αίτηση κατοίκων στα Εξάρχεια για να "παγώσουν" τα έργα στον σταθμό του Μετρό

Το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) απέρριψε την αίτηση κατοίκων των Εξαρχείων να παγώσουν τα έργα για την κατασκευή του σταθμού Μετρό.

ΣΤΟ ACTION 24 09 Δεκ 2022 | 18:59

Δίκη για το Μάτι: Ραγίζει καρδιές η Κάλλι Αναγνώστου - "Έβλεπα να λιώνουν τα πόδια του παιδιού και δεν είπα τίποτα"

Με δάκρυα στα μάτια και με εγκαύματα στα χέρια και το σώμα, η Κάλλι Αναγνώστου περιέγραψε τη στιγμή που το δέρμα του γιου της έλιωνε στα χέρια της - "Έπρεπε να τον σηκώσω και να του πω: τρέξε"

ΑΠΟΡΡΗΤΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΟΚ 09 Δεκ 2022 | 18:58

Κιβωτός του Κόσμου: "Για ποιο λόγο ο διευθυντής της δομής της Χίου βλέπει κάθε Σάββατο σπίτι του ταινίες με δύο μικρά κορίτσια;"

Προβληματισμός με την ερώτηση που έκανε το νέο ΔΣ της Κιβωτού του Κόσμου στον διευθυντή της δομής στη Χίο.

ΚΛΑΡΙΝΑ ΚΑΙ ΧΟΡΟΙ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΤΟΥ 09 Δεκ 2022 | 18:40

"Παπα - Αντώνη μας... λεβέντη": Τα παιδιά της Πωγωνιανής "άλλαξαν" ηπειρώτικο τραγούδι για τον ιδρυτή της Κιβωτού [βίντεο]

Τα παιδιά της δομής στην Πωγωνιανή διασκεύασαν παραδοσιακό ηπειρώτικο τραγούδι, για να υμνήσουν τον πατέρα Αντώνιο

ΣΤΟ STAR 09 Δεκ 2022 | 18:40

Συγκλονίζει η σύζυγος και μητέρα του παιδιού του 16χρονου Ρομά: "Περιμένω μόνο να γίνει ένα θαύμα και να γυρίσει κοντά μου" [Βίντεο]

Η 17χρονη Στέλλα δεν σταματά να προσεύχεται για να γλιτώσει ο 16χρονος - Στην αγκαλιά του παππού του το 1,5 έτους μωρό τους

ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ 09 Δεκ 2022 | 18:18

Κρήτη: Απαράδεκτες εικόνες στη Γόρτυνα - Πιάστηκαν στα χέρια στο δημοτικό συμβούλιο [Βίντεο]

Όλα ξεκίνησαν όταν δημοτικός σύμβουλος όρμησε κατά προσώπου που του άφησε αιχμές για χρηματισμό στην υπόθεση των Σφαγείων

ΧΗΜΙΚΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΤ 09 Δεκ 2022 | 18:01

Θεσσαλονίκη: Επεισόδια από Ρομά- Πυροβολισμοί, οδοφράγματα, φωτιές και πέτρες σε αστυνομικούς Εικόνες-Βίντεο]

Ρομά έχουν βάλει φωτιές σε λάστιχα και ξύλα, φωνάζοντας συνθήματα - Η κυκλοφορία των οχημάτων έχει διακοπεί.