«Εμπόλεμη ζώνη» το Πολυτεχνείο: Το «δόγμα» της ΕΛΑΣ

Η περιοχή των Εξαρχείων έχει μετατραπεί σε «απορροφητήρα» καταστροφών της Αθήνας. Αποτελεί πλέον τον τόπο εκτόνωσης των συγκρουσιακών τάσεων

«Εμπόλεμη ζώνη» το Πολυτεχνείο: Το «δόγμα» της ΕΛΑΣ

Η περιοχή των Εξαρχείων έχει μετατραπεί σε «απορροφητήρα» καταστροφών της Αθήνας. Αποτελεί πλέον τον τόπο εκτόνωσης των συγκρουσιακών τάσεων. Έχει καταστεί μία «φυσιολογική» και συνηθισμένη εξέλιξη κάθε αστυνομικού σχεδιασμού, που αποσκοπεί στην απομόνωση των επεισοδίων στην συγκεκριμένη περιοχή. Κάθε φορά οι αστυνομικές δυνάμεις μοιάζει να «καθοδηγούν» τις ομάδες των αντιεξουσιαστών στα Εξάρχεια και στο Πολυτεχνείο, σαν ένα… προσυμφωνημένο ραντεβού σε ένα ιδιότυπο κλουβί μεικτών πολεμικών τεχνών! Το δόγμα, «είναι προτιμότερο να καταστρέφουν τα κατεστραμμένα από το να διαλύουν επιχειρήσεις και υποδομές άλλων κεντρικών περιοχών της Αθήνας» έχει κυριαρχήσει στη σκέψη των επικεφαλής αξιωματικών της αστυνομίας.

«Εμπόλεμη ζώνη» το Πολυτεχνείο: Το «δόγμα» της ΕΛΑΣ

Χθες δεν χρειάστηκε καν αυτή η «καθοδήγηση», περίπου 70-80 νεαροί βρίσκονταν ήδη στην περιοχή, είχαν κάνει κατάληψη του κτιρίου Γκίνη από το βράδυ της Τετάρτης, το οποίο αποτέλεσε ορμητήριο και την αποθήκη των πολεμοφοδίων. Περίμεναν απλά το σφύριγμα έναρξης των εχθροπραξιών. Αυτή η κατάληψη έμοιαζε «βολική» για την υλοποίηση του συνηθισμένου αστυνομικού σχεδιασμού, καθώς δεν υπήρχε καμία αντίδραση για την λήξη της. Το μοναδικό μέλημα και ο προβληματισμός των αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ., ήταν αυτή η ομάδα να μην ενισχυθεί αριθμητικά όπως φαινόταν στα αλλεπάλληλα καλέσματα των αντιεξουσιαστών στο διαδίκτυο. Πράγματι περίπου 150 άτομα κινήθηκαν από την Πλ. Εξαρχείων προς το Πολυτεχνείο, όπως και ένα μέρος των περίπου 700 αντιεξουσιαστών που συμμετείχαν στην πορεία προς την Αμερικανική Πρεσβεία. Ωστόσο ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις είχαν περιβάλλει το πανεπιστημιακό ίδρυμα αποκρούοντας αυτές τις προσπάθειες προσέγγισης των ατόμων, που θα μεγέθυναν την ισχύ και την διάρκεια των επιθέσεων.

«Εμπόλεμη ζώνη» το Πολυτεχνείο: Το «δόγμα» της ΕΛΑΣ - εικόνα 2

Οι νεαροί λίγο μετά τις 19:30 ξεκίνησαν τις ρίψεις αντικειμένων και βομβών μολότοφ, ακόμη και από ταράτσες κτιρίων στην οδό Στουρνάρη. Έκαψαν ανενόχλητοι την Ελληνική σημαία, χωρίς να καταγραφεί ούτε μία κίνηση αποτροπής από τις αστυνομικές δυνάμεις «έτσι για τα μάτια του κόσμου». Τα επεισόδια συνεχίζονταν σποραδικά έως τα μεσάνυχτα. Μετά την κατακραυγή των ΜΜΕ για την ανυπαρξία συλλήψεων και προσαγωγών (είχαν γίνει μόλις δύο έως τις 21:00), τα μεσάνυχτα, οι συλλήψεις έγιναν 13 και 5 οι προσαγωγές, ενώ η οδός Πατησίων δόθηκε στην κυκλοφορία στη 01:45.

«Εμπόλεμη ζώνη» το Πολυτεχνείο: Το «δόγμα» της ΕΛΑΣ - εικόνα 3

Η περιοχή θυμίζει «νταμάρι» και το προαύλιο του Πολυτεχνείου μια καιόμενη χωματερή.

Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων ξεκίνησε και το «γαϊτανάκι» μετάθεσης της… αναποφασιστικότητας επέμβασης στο πανεπιστημιακό ίδρυμα, ανάμεσα σε εισαγγελικές, αστυνομικές και πρυτανικές αρχές.

Η αστυνομική ηγεσία βρισκόταν σε μία διαρκή αλλά και ανούσια επικοινωνία με τον αρμόδιο Εισαγγελέα και τον πρύτανη του Ιδρύματος, για το ενδεχόμενο επέμβασης των ΜΑΤ, με την απόφαση να μεταφέρεται ως «σκυτάλη» από τον έναν στον άλλο.

Στις 19:50 το βράδυ της Πέμπτης, έφθασε στο Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., έγγραφο του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, Ηλία Ζαγοραίου, με το οποίο ζητούσε ενημέρωση από την αστυνομία για την κατάσταση που επικρατούσε στο πανεπιστημιακό ίδρυμα. Στον δικαστικό λειτουργό είχε απευθυνθεί ο πρύτανης, και τον ενημέρωσε για τις αναφορές που είχε στα χέρια του από τους φύλακες σχετικά με την ύπαρξη άγνωστων ατόμων στο Ίδρυμα, χωρίς να γίνεται λόγος για διάπραξη κακουργηματικών πράξεων στο εσωτερικό του, που θα δικαιολογούσε απόφαση επέμβασης. Και οι αστυνομικές δυνάμεις, δεν ήταν σε θέση να διαπιστώσουν τι συνέβαινε εντός του Ιδρύματος. Συνεπώς εφόσον ούτε ο πρύτανης ούτε οι αστυνομικές Αρχές διαπίστωσαν κακουργηματικές πράξεις η επέμβαση δεν αποφασίστηκε.

«Εμπόλεμη ζώνη» το Πολυτεχνείο: Το «δόγμα» της ΕΛΑΣ - εικόνα 4

Στα παραλειπόμενα την χθεσινής ημέρας, στις 13:00 νεαροί επιτέθηκαν σε βανάκι της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αθηνών στην οδό Ζαΐμη, το οποίο μετέφερε κράνη, ασπίδες, δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης. Οι τρεις αστυνομικοί που επέβαιναν στο όχημα απεγκλωβίστηκαν χάρη στην επέμβαση των ΜΑΤ, ενώ λίγη ώρα αργότερα οι ασπίδες και τα κράνη κρεμάστηκαν σε άγαλμα της πλατείας Εξαρχείων ως «λάφυρα».

Κατά τη διάρκεια της πορείας προς την αμερικάνικη πρεσβεία κουκουλοφόροι φώναζαν προς τους αστυνομικούς το σύνθημα «αυτό, αυτό, αυτό είναι σωστό, ριπές από καλάσνικοφ να βάλετε μυαλό». Ανησυχία προκάλεσε και η μεγάλη συμμετοχή Ελλήνων, Αλβανών και Ρώσων, ηλικίας κάτω των 20 ετών, οι οποίοι πρωτοστατούσαν στις ύβρεις και στις χειρονομίες (σχημάτιζαν με τα χέρια πιστόλι) σε βάρος τους.

«Εμπόλεμη ζώνη» το Πολυτεχνείο: Το «δόγμα» της ΕΛΑΣ - εικόνα 5

«Εμπόλεμη ζώνη» το Πολυτεχνείο: Το «δόγμα» της ΕΛΑΣ - εικόνα 6

«Εμπόλεμη ζώνη» το Πολυτεχνείο: Το «δόγμα» της ΕΛΑΣ - εικόνα 7

Κουμουτσάκος: Ας επιβάλλει η κυβέρνηση την τάξη

«Αθλιοι καίνε την ελληνική σημαία. Κανένα άσυλο, κανένα άβατο για εκείνους που βανδαλίζουν την περιουσία και τα σύμβολα ενός ολόκληρου λαού. Η Κυβέρνηση ας επιβάλλει, επιτέλους, την τάξη», τόνισε σε δήλωσή του.

Ποτάμι: Το «δόγμα θεατής»

Το πλέον προβλέψιμο πράγμα στην Ελλάδα, είναι ότι στην επέτειο του Πολυτεχνείου κάποιοι θα προσπαθήσουν να σπάσουν και να κάψουν. Όλοι το γνωρίζουν εκτός από τον κ. Τόσκα. Το υπουργείο του ακολούθησε το δόγμα «άσε τους να σπάνε και να καίνε κάποια στιγμή θα κουραστούν και θα φύγουν». 'Η ο υπουργός είναι παντελώς ακατάλληλος γι' αυτή τη θέση ή είναι δέσμιος κάποιας υπόσχεσης ανοχής στους μπαχαλάκηδες. Σε κάθε περίπτωση την απάντηση πρέπει να δώσει το Μέγαρο Μαξίμου.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΕΙΧΑΝ ΚΡΥΨΕΙ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΣΕ ΟΚΤΩ ΣΑΚΟΥΣ 17 Οκτ 2021 | 15:46

Κάνναβη βάρους 256 κιλών κατασχέθηκε στα παράλια της Θεσπρωτίας - Δύο συλλήψεις [εικονες]

Μεγάλη ποσότητα ινδικής κάναβης, 256 κιλά, κατασχέθηκε μετά στα παράλια της Θεσπρωτίας το μεσημέρι του Σαββάτου. Έγιναν δύο συλλήψεις Ελληνων διακινητών.

ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΑΥΤΟΚΛΗΤΟΙ "ΕΡΓΟΛΑΒΟΙ" 16 Οκτ 2021 | 18:33

Πολυτεχνείο: Το χρονικό της ανέγερσης του ...αυθαίρετου - Με βαρύ παρελθόν οι "οικοδόμοι" φοιτητές

Σακιά με άμμο και τσιμέντο, παλέτες με τούβλα και οικοδόμοι να "υψώνουν" έναν τοίχο μέσα σε πανεπιστημιακό κτίριο, χωρίς την απαραίτητη άδεια

ΤΟΥΣ ΕΠΙΒΛΗΘΗΚΕ ΠΟΙΝΗ 12 ΜΗΝΩΝ ΜΕ ΑΝΑΣΤΟΛΗ 11 Οκτ 2021 | 16:37

ΕΠΑΛ Ευόσμου: Ένοχοι τρεις μαθητές για τα επεισόδια ακροδεξιών με ποινή φυλάκισης 12 μηνών

Ποινή φυλάκισης 12 μηνών, με τριετή αναστολή, επέβαλε το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης σε τρεις ενήλικες που συνελήφθησαν για τα επεισόδια ακροδεξιών στο ΕΠΑΛ Ευόσμου

10 Οκτ 2021 | 12:10

Μπαράζ επιθέσεων με βαριοπούλες και μολότοφ στη ΔΟΥ Χολαργού και το ΚΕΠΥΟ [εικόνες, βίντεο]

Τα ξημερώματα ομάδα αγνώστων επιτέθηκε με βαριοπούλες στο κτίριο όπου στεγάζεται η ΔΟΥ Χολαργού. Μια ώρα αγότερα, κουκουλοφόροι πέταξαν μολότοφ στο ΚΕΠΥΟ, στο Μοσχάτο

ΣΥΝΕΛΗΦΘΗΣΑΝ 10 Οκτ 2021 | 11:36

Κρήτη: Οικοδόμοι αντί να ανακαινίζουν... έκλεβαν τον ανυποψίαστο ιδιοκτήτη - 20.000 ευρώ η λεία τους

Υποτίθεται ότι δούλευαν ως οικοδόμοι σε συνεργείο που είχε αναλάβει την ανακαίνιση μιας μονοκατοικίας, όμως εκείνοι έκαναν... "απαλλοτρίωση" με λεία 20.000 ευρώ

09 Οκτ 2021 | 15:52

Ένταση με τα ΜΑΤ στο αντιφασιστικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας [εικόνες]

Συγκεντρωμένοι καταγγέλλουν στο thetoc.gr πως δέχθηκαν απρόκλητη επίθεση από τα ΜΑΤ

ΣΤΟ "ΦΩΤΗΣ ΑΡΑΒΑΝΤΙΝΟΣ" 06 Οκτ 2021 | 21:05

Eπεισόδια στην Πάτρα: Τραυματίστηκε από κροτίδα ο προπονητής του Αιγάλεω στον αγώνα με την Παναχαϊκή

Επεισόδια στον αγώνα κυπέλλου μεταξύ της Παναχαϊκής και του Αιγάλεω στην Πάτρα - Οι διαιτητές διέκοψαν το παιχνίδι

ΓΙΑ ΤΟ ΑΔΙΚΗΜΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΝΟΜΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ ΟΠΛΟΥ 04 Οκτ 2021 | 15:28

Θεσσαλονίκη: Η πρώτη "καμπάνα" σε 18χρονο για τα επεισόδια στη Σταυρούπολη- Είχε σπρέι πιπεριού

Ο 18χρονος στην απολογία του στο δικαστήριο ισχυρίστηκε ότι δεν έχει σχέση με καμία ομάδα και ότι βρέθηκε στο σημείο από περιέργεια και νεανική επιπολαιότητα.

«ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ» 04 Οκτ 2021 | 14:58

Ακροδεξιοί στη Θεσσαλονίκη: Διάλογοι - σοκ στα social media - "Σήμερα θα έχετε θάνατο" [Εικόνες]

Εκπρόσωποι εργατικών σωματείων της Θεσσαλονίκης κατήγγειλαν την επανεμφάνιση ομάδων που δρουν σαν τάγματα εφόδου

ΤΑΓΜΑ ΕΦΟΔΟΥ 04 Οκτ 2021 | 11:45

Tαυτοποιήθηκαν οι δράστες της επίθεσης στα μέλη της ΚΝΕ στην Ηλιούπολη Θεσσαλονίκης - Πληροφορίες για χρυσαυγίτες

Πληροφορίες από τη Θεσσαλονίκη αναφέρουν πως έχουν ταυτοποιηθεί οι δράστης της επίθεσης στα μέλη της ΚΝΕ.

ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΗΚΕ ΑΠΟ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ 04 Οκτ 2021 | 11:06

Αυτός είναι ο χρυσαυγίτης αντιεμβολιαστής που συνελήφθη στα επεισόδια στο Νέο Ηράκλειο [εικόνες]

Στα γραφεία της Κρατικής Ασφάλειας οδηγήθηκε ο 30χρονος Μάριος Παπαδιονυσίου, χρυσαυγίτης και αντιεμβολιαστής - Συνελήφθη για την επίθεση στην πλατεία Ν. Ηρακλείου.

ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΔΥΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΣΠΕΙΡΑΣ 03 Οκτ 2021 | 11:34

Εξαρθρώθηκε κύκλωμα που κατασκεύαζε πλαστά ταξιδιωτικά και διοικητικά έγγραφα στον Κολωνό

Τέσσερις Παστικανοί αποτελούσαν το κύκλωμα κατασκευής και διακίνησης πλαστών διαβατηρίων και εγγράφων - Βρέθηκαν τα δύο εργαστήρια παρασκευής στον Κολωνό.

ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗ - ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ 03 Οκτ 2021 | 10:55

Θεσσαλονίκη: Δύο συλλήψεις για τα επεισόδια στη χθεσινή αντιφασιστική συγκέντρωση

Δύο συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο από την ΕΛ.ΑΣ στη Θεσσαλονίκη στα επεισόδια μικρής έκτασης, μεταξύ αντιεξουσιαστών και αστυνομικών.