Οι "ενοικιαζόμενοι" εμπρηστές έκαναν λάθος διεύθυνση του στόχου. Το "χαρτάκι" που τους έδωσε ο "εντολέας", το έβαλαν στο GPS και οδηγήθηκαν κάτω από το σπίτι του… αντιδημάρχου Ζωγράφου.
Του έκαψαν αυτοκίνητο και δύο μοτοσυκλέτες στις 22:40 το βράδυ της 14ης Σεπτεμβρίου 2026 στου Ζωγράφου. Η αμοιβή του 33χρονου εμπρηστή ήταν 350 ευρώ σε μετρητά, ενώ η πληρωμή του 35χρονου συνεργού ήταν κοκαΐνη αξίας 350 ευρώ! Ωστόσο πραγματικός στόχος ήταν ένα ηγετικό μέλος υποομάδας χούλιγκαν του Παναθηναϊκού, γνωστός με το ψευδώνυμο "ΒΙΛΙ", που έμενε ακριβώς δίπλα…
Σημειώνεται ότι οι δράστες του εμπρησμού στου Ζωγράφου αλλά και ο εντολέας δεν έχουν απασχολήσει για οπαδική βία, παρά μόνο για ληστείες και ναρκωτικά.
Οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι ήταν οι τελευταίοι αποδέκτες των εντολών, οι οποίες θεωρούν ότι προέρχονταν από άτομο με έντονη δράση και αρχηγική παρουσία στα χουλιγκανικά δρώμενα.
Τέσσερις ώρες αργότερα ένας άλλος "πυρήνας εμπρηστών" εκδήλωσε αντίστοιχη εμπρηστική επίθεση στο Γαλάτσι με στόχο το αυτοκίνητο του "Ερρίκου", υπαρχηγού του "ΒΙΛΙ" στην υποομάδα των χούλιγκαν του ΠΑΟ.
Εμπρησμός στου Ζωγράφου: Ο "ΒΙΛΙ" και "Ερρίκος" Vs "Παπαγάλο"
Οι δύο στόχοι εμπρησμών, "ΒΙΛΙ" και "Ερρίκος" αποτελούσαν τους αντιπάλους της υποομάδας των χούλιγκαν του ΠΑΟ, της οποίας ηγείτο ο 52χρονος με το προσωνύμιο "Παπαγάλος", ο οποίος δολοφονήθηκε στην Γλυφάδα, τα ξημερώματα της 12ης Οκτωβρίου 2026, από δύο δράστες που τον πυροβόλησαν εν κινήσει ενώ και οι δύο πλευρές επέβαιναν σε μοτοσυκλέτες.
Η εσωτερική διαμάχη των δύο υποομάδων αφορούσε το "κουμάντο" στο υπό ανέγερση ποδοσφαιρικό γήπεδο του Παναθηναϊκού στο Βοτανικό και ήταν εμφανής μέσω στοχευμένων διαδικτυακών επιθέσεων εκατέρωθεν. Ποιος θα επικρατούσε στη διακίνηση ναρκωτικών, στον επηρεασμό του στρατού των χούλιγκαν και στις προσταγές παράνομων ενεργειών από αυτούς, με στόχο, πάντα το οικονομικό όφελος. Σημειώνεται ότι ο "Παπαγάλος" ήταν στην δικογραφία του 2015, καθώς συμμετείχε στην ομάδα του "Μαύρου" ή "Γύφτου", ο οποίος δολοφονήθηκε το 2020 στην Ηλιούπολη, και κατ’ επέκταση του "Θαμνάκια", που και αυτός δολοφονήθηκε τον Απρίλιο του 2025 στο Χαλάνδρι.
Από τότε ο "Παπαγάλος" δεν φαίνεται να συνέχισε μια εκβιαστική δράση, και ήταν "αφοσιωμένος" την πλήρη εδραίωση και επικυριαρχία του στους οπαδούς του Παναθηναϊκού. Δύο τουλάχιστον φορές ήταν ο πρωταγωνιστής αιματηρών επιθέσεων με στόχους δύο επίδοξους αντιπάλους με αρχηγικές βλέψεις.
Οι αξιωματικοί του Τμήματος Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής, δεν αποκλείουν πίσω από την δολοφονία του "Παπαγάλου" να κρύβεται διαμάχη για την διακίνηση ναρκωτικών ουσιών ή ακόμη και αντεκδίκηση σε δικές του επιθετικές ενέργειες.
Εμπρησμός στου Ζωγράφου: Έκαψαν λάθος στόχο και έφυγαν με ταξί
Δύο μέρες μετά την δολοφονίας του "Παπαγάλου", τα στελέχη της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένης Αθλητικής Βίας συνέλαβαν τους δύο δράστες του εμπρησμού των οχημάτων του αντιδημάρχου Ζωγράφου, που ήταν… παράπλευρη απώλεια.
Από το βιντεοληπτικό υλικό οι αρμόδιοι αξιωματικοί είχαν διαπιστώσει ότι οι εμπρηστές είχαν φθάσει πεζή στην οδό Λουλουδιών στου Ζωγράφου. Ο 35χρονος είχε προκαλέσει την πυρκαγιά στο όχημα του αντιδημάρχου με εύφλεκτο υγρό και γυμνή φλόγα, και παραλίγο να καεί και ο ίδιος. Η φωτιά επεκτάθηκε και σε δύο μοτοσυκλέτες του αντιδημάρχου. Οι αστυνομικοί βρήκαν εκεί ένα πλαστικό μπουκάλι, με υπολείμματα εύφλεκτου υγρού.
Οι κατηγορούμενοι μετά την πράξη τους έφυγαν και πάλι πεζή κινούμενοι προς την Πλατεία του Αγίου Θωμά. Εκεί, μπροστά από το Λαϊκό Νοσοκομείο επιβιβάστηκαν σε ταξί, το οποίο τους μετέφερε στη συμβολή των οδών Ευτυχίας Μουρίκη και Ηρώων Πολυτεχνείου στην ίδια περιοχή, όπου φαίνεται να είχαν αφήσει κάποιο όχημα διαφυγής.
Από την αστυνομική έρευνα ήταν σαφές ότι η εμπρηστική επίθεση είχε οπαδικό υπόβαθρο, που σχετίζεται με την εσωτερική αντιπαράθεση υποομάδων οργανωμένων οπαδών του Παναθηναϊκού.
Ο εντολέας "Βαγγέλης"
Το πρωί της περασμένης Τρίτης (13/10) οι αστυνομικοί συνέλαβαν τους δύο εμπρηστές, και στα σπίτια τους εντόπισαν τον ρουχισμό που έφεραν την ημέρα της εμπρηστικής επίθεσης, ενώ κατάσχεσαν τα κινητά τους τηλέφωνα.
Κατά την απολογία τους, αποδέχθηκαν τις κατηγορίες σε βάρος τους, και κατονόμασαν ως ηθικό αυτουργό τον 34χρονο "Βαγγέλη", ο οποίος τους έδωσε την εντολή για τον εμπρησμό και την χρηματική αμοιβή, συνολικά 700 ευρώ, σε μετρητά και κοκαΐνη.
Σε βάρος του 35χρονου διαπιστώθηκε ότι ήταν φυγόποινος καθώς εκκρεμούσε απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών, με την οποία του είχε επιβληθεί ποινή φυλάκισης 5 ετών για ληστεία και παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων. Με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος τους για εγκληματική οργάνωση (συμμορία), εμπρησμός από τον οποίο μπορεί να προκύψει κοινός κίνδυνος σε ξένα πράγματα και κίνδυνος για άνθρωπο, έκρηξη, κατασκευή και κατοχή εκρηκτικών υλών, φθορά ξένης ιδιοκτησίας, περί ερασιτεχνικού και επαγγελματικού αθλητισμού και άλλες διατάξεις, οδηγήθηκαν στον αρμόδιο Εισαγγελέα.