ΕΜΥ: Θερμότερο αλλά και ξηρότερο θα είναι το φετινό φθινόπωρο - Αναλυτικοί χάρτες

Στην Ελλάδα τα μετεωρολογικά μοντέλα εκτιμούν ότι θα υπάρχουν λιγότερες από το κανονικό βροχές θερμότερες συνθήκες. Δείτε αναλυτικούς χάρτες.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Σαν να είναι καλοκαίρι: Ζέστη, υγρασία και λίγες νεφώσεις

Λιγότερες βροχές από το κανονικό και θετικές αποκλίσεις της θερμοκρασίας, οι οποίες στη βορειοδυτική Ελλάδα προβλέπεται ότι θα φθάσουν και τον 1 βαθμό Κελσίου, εκτιμούν γενικά για τον Ελληνικό χώρο τα μοντέλα ECMWF και C3S multi-modelsystem, σύμφωνα με την ΕΜΥ. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι το φετινό φθινόπωρο θα είναι θερμότερο αλλά και ξηρότερο.

Διαβάστε Επίσης

Όπως σημειώνει η ΕΜΥ στην ανάλυσή της με χάρτες για την πρόγνωση του καιρού: "Για το φθινόπωρο 2021 (Σεπτέμβριος – Οκτώβριος - Νοέμβριος), έχουμε επιλέξει για παρουσίαση και σχολιασμό τις αποκλίσεις από τις κανονικές τιμές, της θερμοκρασίας στα 2m, του υετού (βροχοπτώσεων), των γεωδυναμικών υψών στα 500 hPa, καθώς και αποκλίσεις της ατμοσφαιρικής πίεσης στην επιφάνεια, έτσι όπως αυτές προκύπτουν, τόσο από το μακροπρόθεσμο μοντέλο του ECMWF, όσο και από το σύστημα πολλαπλών μοντέλων (C3S multi-modelsystem). Οι χάρτες είναι διαθέσιμοι από την υπηρεσία C3S (Copernicus) και μπορούν να αναζητηθούν μαζί και με τα αποτελέσματα όλων των μοντέλων και των παραμέτρων που υλοποιούν το C3Smulti-modelsystem στην ιστοσελίδα https://climate.copernicus.eu/charts/c3s_seasonal/".

Προγνωστικοί χάρτες με τις αποκλίσεις της θερμοκρασίας για το Φθινόπωρο του 2021

χάρτες εμυ
χάρτες εμυ

Όσον αφορά τη θερμοκρασία, το ECMWF, για το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης προβλέπει υψηλότερες από τις κανονικές τιμές. Οι μεγαλύτερες θετικές αποκλίσεις, μέχρι και 1 βαθμό Κελσίου, εντοπίζονται στην περιοχή της κεντρικής Μεσογείου, την Ιταλία, την Αδριατική και τα δυτικά και βόρεια Βαλκάνια.

Αξιοσημείωτες είναι επίσης οι θετικές αποκλίσεις μέχρι 1 βαθμό που εμφανίζονται στην Βαλτική και τη Σιβηρία. Κανονικές τιμές εκτιμώνται για τις περιοχές που γειτνιάζουν με τον Ατλαντικό, όπως η Μεγ.Βρετανία, η Ιρλανδία και το δυτικό τμήμα της Γαλλίας, καθώς και για το μεγαλύτερο μέρος και της Σκανδιναβικής χερσονήσου και της Γερμανίας.

Και το multi-model συμφωνεί με την εικόνα του ECMWF, με εξαίρεση την περιοχή της Σκανδιναβικής χερσονήσου, που την εντάσσει στις περιοχές με θετική απόκλιση μέχρι 0,5 βαθμούς. Κατά την άποψή μας αυτή η εικόνα εξομάλυνσης είναι αναμενόμενη, καθόσον το multi-model αποτελεί σύνθεση κλιματικών μοντέλων.

Καθώς οι προγνώσεις αυτές αποτελούν μια μέση εικόνα του τριμήνου Σεπτέμβριος - Οκτώβριος - Νοέμβριος 2021, το γεγονός ότι προβλέπονται γενικά θερμότερες συνθήκες, κυρίως στη νότια Ευρώπη, δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρξουν ψυχρά μέτωπα και ψυχρότερες ημέρες κυρίως προς τα τέλη του φθινοπώρου. Σημαίνει απλώς, ότι τα ψυχρά μέτωπα ή οι εισβολές ψυχρότερων αερίων μαζών θα είναι λιγότερο συχνές.

Προγνωστικοί χάρτες βροχόπτωσης για το Φθινόπωρο του 2021

χάρτες εμυ
χάρτες εμυ

Από πλευράς βροχοπτώσεων, και τα δύο μοντέλα γενικά δεν εμφανίζουν μεγάλες αποκλίσεις από τις κανονικές για την εποχή τιμές. Πάντως συμφωνούν για σχετικά ξηρότερες συνθήκες στις περισσότερες περιοχές της νότιας Ευρώπης, με έμφαση στην περιοχή της κεντρικής και ανατολικής Μεσογείου και τη βαλκανική χερσόνησο.

Αξίζει επίσης να παρατηρήσουμε τις σχετικά ξηρότερες συνθήκες, που εκτιμώνται, κυρίως από το multi-model, σε εκτεταμένη περιοχή του Ατλαντικού ωκεανού, περιοχή από την οποία προέρχονται τα συστήματα που επηρεάζουν την Ευρωπαϊκή ήπειρο. Σχετικά πιο βροχερή εμφανίζεται η περιοχή της Σκανδιναβικής χερσονήσου.

Συνοψίζοντας και εστιάζοντας στον Ελληνικό χώρο, και τα δύο μοντέλα εκτιμούν γενικά λιγότερες βροχές από το κανονικό και θετικές αποκλίσεις της θερμοκρασίας, οι οποίες στη βορειοδυτική Ελλάδα προβλέπεται ότι θα φθάνουν και τον 1 βαθμό.

Επειδή, σε μεγάλο βαθμό, οι διεργασίες στην ατμόσφαιρα καθοδηγούνται από την κυκλοφορία στα 500hPa, παρατίθενται και οι προγνωστικοί χάρτες (ECMWF και C3Smulti–modelsystem) με τις αποκλίσεις των γεωδυναμικών υψών στο επίπεδο αυτό.

χάρτες εμυ
χάρτες εμυ

Οι θετικές αποκλίσεις των γεωδυναμικών υψών στα 500 hPa, που προβλέπονται, τόσο από το ECMWF όσο και από το multi-model στην περιοχή της νοτίου Ευρώπης – Μεσογείου – Β. Αφρικής υποδηλώνουν την παρουσία υψηλών πιέσεων, που συνδέονται με θερμότερες αέριες μάζες στην χαμηλή τροπόσφαιρα και φυσικά αιτιολογούν τις σχετικά θερμότερες συνθήκες, που προβλέπονται στις περιοχές αυτές. Ανάλογα και οι θετικές αποκλίσεις των γεωδυναμικών υψών στα 500 hPa, στην περιοχή της Σιβηρίας. Τέλος, η πρόβλεψη, κυρίως από το ECMWF, για σχεδόν κανονικές θερμοκρασίες της αέριας μάζας, στις βόρειες και κεντρικές ευρωπαϊκές περιοχές συνδέεται με την τυπική για την εποχή ατμοσφαιρική κυκλοφορία στα 500hPa που εκτιμά το κέντρο.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΤΟΥ METEO 15 Οκτ 2021 | 16:56

Στο έλεος του "Μπάλλου" η χώρα: Δείτε Live ποιες περιοχές θα σαρώσει τις επόμενες ώρες η κακοκαιρία [χάρτες]

Συνεχίζεται η κακοκαιρία στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας - Βροχές και καταιγίδες φέρνει ο "Μπάλλος" και το Σάββατο.

ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 15 Οκτ 2021 | 11:14

Κακοκαιρία Μπάλλος: Θα ξαναχτυπήσει την Αττική σε λίγο, λέει ο Κολυδάς - Ποιες άλλες περιοχές θα πληγούν

Προειδοποίηση από τον διευθυντή της ΕΜΥ, Θοδωρή Κολυδά, για την κακοκαιρία Μπάλλος. Ισχυρές καταιγίδες στην ανατολική νησιωτική χώρα. Η Αττική θα επηρεαστεί και πάλι σε λίγο.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΜΥ 14 Οκτ 2021 | 06:29

Στο έλεος της κακοκαιρίας Μπάλλος η χώρα: Εφθασε και στην Αττική - Live πού θα "χτυπήσουν" καταιγίδες

Η κακοκαιρία Μπάλλος δείχνει για τα καλά τα "δόντια" της από αργά το βράδυ της Τετάρτης, σε πολλές περιοχές της χώρας.

ΝΕΑ ΠΡΟΓΝΩΣΗ 13 Οκτ 2021 | 16:42

Κακοκαιρία Μπάλλος: Σφοδρές καταιγίδες αλλά και παγωνιά - Σε ποιες περιοχές το θερμόμετρο θα γράψει 1 βαθμό Κελσίου

Ισχυρές βροχές, καταιγίδες, χιόνια, άνεμους έως 7 Μποφόρ και κρύο φέρνει αύριο Πέμπτη η κακοκαιρία "Μπάλλος". Δείτε αναλυτικά την τελευταία πρόγνωση.

Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΠΡΟΓΝΩΣΗ 13 Οκτ 2021 | 10:46

Στον ρυθμό του "Μπάλλου" από απόψε η χώρα: Έρχονται χιόνια, χαλάζι, ραγδαία πτώση θερμοκρασίας και θυελλώδεις άνεμοι

Η κακοκαιρία "Μπάλλος" φέρνει χιονοπτώσεις σε περιοχές της Δ. Μακεδονίας πτώση της θερμοκρασίας, χαλαζοπτώσεις, οι ισχυρές καταιγίδες και οι θυελλώδεις ανέμους.

13 Οκτ 2021 | 07:49

Σε επιφυλακή οι Αρχές για την κακοκαιρία Μπάλλος - Ερχονται ανακοινώσεις για τις περιοχές που κινδυνεύουν περισσότερο

Από την "Αθηνά" στον... "Μπάλλο". Η κακοκαιρία χτυπήσει τις επόμενες ημέρες τα δυτικά-νοτιοδυτικά της χώρας.

Η ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΜΥ 13 Οκτ 2021 | 06:11

Προ των πυλών η κακοκαιρία Μπάλλος με καταιγίδες και κατακόρυφη πτώση θερμοκρασίας - Μικρή βελτίωση σήμερα

Η νέα κακοκαιρία "Μπάλλος" αναμένεται να χτυπήσει τη χώρα μας με καταιγίδες, χαλάζι και πτώση θερμοκρασίας.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΥΠΑΜ 12 Οκτ 2021 | 18:58

Τουρκία: "Συνεχίζουμε κανονικά στη Γαλάζια Πατρίδα" - Προκλητικός χάρτης με τις έρευνες του Oruc Reis [Εικόνες]

"Συνεχίζουμε κανονικά στη Γαλάζια Πατρίδα" αναφέρει το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας, δίνοντας στη δημοσιότητα προκλητικό χάρτη με την υφαλοκρηπίδα.

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΜΥ 12 Οκτ 2021 | 13:11

Κακοκαιρία Μπάλλος - Έκτακτο δελτίο επικίνδυνων φαινομένων: Καταιγίδες, χαλάζι και κάθετη πτώση θερμοκρασίας

Ισχυρές καταιγίδες, θυελλώδεις άνεμοι και πτώση της θερμακρασίας κατά 6 με 7 βαθμούς Κελσίου φέρνει η επέλαση της νέας κακοκαιρίας Μπάλλος.

Η ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΜΥ 12 Οκτ 2021 | 10:23

Κακοκαιρία Μπάλλος: Έρχεται από το βράδυ της Τετάρτης με καταιγίδες, ανέμους και πτώση της θερμοκρασίας

Η νέα κακοκαιρία με το όνομα "Μπάλλος" θα έχει ως κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες, τους θυελλώδεις ανέμους και την πτώση της θερμοκρασίας.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΜΥ 12 Οκτ 2021 | 06:10

Καιρός: Συνεχίζεται η κακοκαιρία με βροχες, καταιγίδες και ισχυρούς ανέμους - Χαλάζι ακόμα και στην Αθήνα

Η πρόγνωση του καιρού έχει βροχές, καταιγίδες και ισχυρούς ανέμους για την Τρίτη.

ΕΚΚΛΗΣΗ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ 11 Οκτ 2021 | 19:50

Σάκης Αρναούτογλου: Πιο σοβαρή η κακοκαιρία που έρχεται - Δυνητικά επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα

Εβδομάδα με τεράστιο καιρικό ενδιαφέρον - Από την Τετάρτη νέα, πιο σοβαρή επιδείνωση του καιρού, με έντονα καιρικά φαινόμενα, δυνητικά επικίνδυνα

Η ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ 11 Οκτ 2021 | 17:29

Συνεχίζεται η κακοκαιρία και την Τρίτη: Πτώση της θερμοκρασίας, καταιγίδες, χαλαζοπτώσεις και στην Αττική

Βροχές, καταιγίδες, ενδεχομένως χαλαζοπτώσεις ακόμη και στην Αττική, καθώς επίσης πτώση της θερμοκρασίας