Eννιά χρόνια "φαγούρα" για την καύση των νεκρών.Γιατί?

Το Thetoc ανοίγει τον φάκελο «καύση νεκρών». Τι λένε οι Μπουτάρης, Καμίνης; Πού βρισκόμαστε σήμερα;

Eννιά χρόνια "φαγούρα" για την καύση των νεκρών.Γιατί?

Με αφορμή τον αιφνίδιο θάνατο του εξαίρετου ηθοποιού Μηνά Χατζησάββα και την επιθυμία του η σορός του να αποτεφρωθεί, το Thetoc ανοίγει τον «φάκελο αποτέφρωση» στην Ελλάδα του 2015. Τη χώρα που «δεν υπάρχει μέρος να πεθάνεις» όπως χαρακτηριστικά έγραψε πρόσφατα το BBC σε ένα ρεπορτάζ του και που ακόμη και ο δήμαρχος της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης, της Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, αναγκάζεται να μεταβεί στη γειτονική Βουλγαρία για να προχωρήσει στην καύση της σορού της μητέρας και της συντρόφου του.

Είναι χαρακτηριστικό ότι κάθε χρόνο στα Κέντρα Αποτέφρωσης Νεκρών στη γειτονική Βουλγαρία σπεύδουν χιλιάδες ελληνικές οικογένειες (περισσότεροι από 1.000 νεκροί) ενώ τα έξοδα κηδείας και αποτέφρωσης για κάθε νεκρό αγγίζουν τα 2.000 ευρώ.

Την ίδια ώρα η Εκκλησία δηλώνει ότι η καύση νεκρών δεν συνάδει με την ορθόδοξη πίστη και πίσω από τη θέση της αυτή οι κοινή γνώμη βλέπει τη μεγάλη καθυστέρηση υλοποίησης ενός μέτρου που θεωρητικά επιτρέπεται από το 2006!

Όπως παραδέχεται ο κ. Μπουτάρης «η Εκκλησία έχει πολύ μεγάλη δύναμη στην Ελλάδα» ενώ ο νόμος του 2006 έγινε «με τέτοιο τρόπο ώστε... να μην γίνει ποτέ τίποτα».

Από την πλευρά του Γ. Καμίνη, κύκλοι του Δημάρχου Αθηναίων λένε στο Thetoc ότι «το 2014, και ενώ η αποτέφρωση ήταν επί πολλά χρόνια θεσμοθετημένη, ελάχιστες ημέρες πριν την εκλογική αναμέτρηση για την Αθήνα, αδιαφορώντας για το ενδεχόμενο ρίσκο που θα μπορούσε να έχει μια τέτοια ενέργεια, ο Γιώργος Καμίνης παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου τη νομοθετική πρόταση του καθηγητή Νίκου Αλιβιζάτου, που σήμερα είναι νόμος του κράτους. Ζητώντας από όλα τα πολιτικά κόμματα, να κάνουν το αυτονόητο : να την ψηφίσουν».

Το χρονικό της ντροπής

Στην Ελλάδα το θέμα τέθηκε για πρώτη φορά το 1987, όταν ο τότε δήμαρχος Αθηναίων Μιλτιάδης Έβερτ απέστειλε σχετική επιστολή στην Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος. Χρειάστηκε να περάσουν 20 χρόνια ώστε το 2006 για να επιτραπεί και στην Ελλάδα με την ψήφιση σχετικού νόμου (3448/2006, άρθρο 35) η αποτέφρωση σε όσους το επιτρέπουν οι θρησκευτικές τους πεποιθήσεις.

Το 2010, με μια απόφαση που ρύθμισε τεχνικού χαρακτήρα ζητήματα ετέθη ως όρος η γειτνίασή τους με νεκροταφείο, κάτι που υπονόμευσε εκ νέου την υπόθεση. Η αλλαγή της νομοθεσίας περί περιβαλλοντικής αδειοδότησης το 2011 έκανε εκ νέου απαραίτητη την εξειδίκευση των περιβαλλοντικών περιορισμών. Το 2014, ένας νόμος (Ν. 4277) ήρε τον περιορισμό περί νεκροταφείων, ορίζοντας ότι τα αποτεφρωτήρια μπορούν να χωροθετηθούν σχεδόν παντού, εκτός από περιοχές κατοικίας.

Τον περασμένο Οκτώβριο έρχεται το υπουργείο Περιβάλλοντος να ολοκληρώσει το θεσμικό πλαίσιο που είναι απαραίτητο για την ίδρυση αποτεφρωτηρίων νεκρών στην Ελλάδα. Ποιο όμως είναι το πρόβλημα που απομένει; Ότι παρέμεινε ένας άλλος περιορισμός: η ίδρυση και λειτουργία των αποτεφρωτηρίων επιτρέπεται μόνο από τους δήμους (ή τα νομικά τους πρόσωπα). Κι ενώ στο πρόσφατο παρελθόν, αρκετοί δήμοι, όπως οι Αθηναίων, Θεσσαλονίκης, Βόλου, Μαρκόπουλου και άλλοι, έχουν προσπαθήσει να ιδρύσουν αποτεφρωτήριο, αλλά οι προσπάθειές τους δεν έχουν ευοδωθεί, όπως λέει ο κ. Μπουτάρης τα οικονομικά των δήμων είναι περιορισμένα. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης το θέμα θα λυθεί όταν δοθεί η άδεια σε ιδιώτες, έστω σε συνεργασία με τους οικείους δήμους, να δημιουργήσουν τέτοιους χώρους.

Πού βρισκόμαστε σήμερα

Σύμφωνα με τα λεγόμενα των δύο δημάρχων των μεγαλύτερων πόλεων της χώρας εντός του 2016 θα δημιουργηθούν στην Ελλάδα τα πρώτα αποτεφρωτήρια νεκρών.

Ήδη ο δήμος Θεσσαλονίκης αναζητεί χώρο (οικόπεδο) περίπου πέντε στρεμμάτων στη Βιομηχανική Ζώνη της πόλης, στη Σίνδο, αν και όπως λέει ο κ. Μπουτάρης στο Thetoc, ο Δήμος συναντά την αντίδραση των άλλων δημάρχων της περιοχής.

Είναι επίσης βέβαιο ότι η δημιουργία τέτοιων χώρων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, πέρα από την αποφόρτιση των κοιμητηρίων που στην κυριολεξία ασφυκτιούν από την έλλειψη χώρου, θα αναγκάσει την Εκκλησία να προβεί σε δεύτερες σκέψεις για όσους συμπολίτες μας επιθυμούν την καύση με εξόδιο ακολουθία.

Το σίγουρο είναι ότι πίσω από τα νομικά κενά (ενδεχομένως και εσκεμμένα) κρύβονται πολλοί δήμαρχοι της χώρας ώστε να μην προχωρήσουν στη δημιουργία αποτεφρωτηρίων λόγω της σφοδρής αντίδρασης της Εκκλησίας η οποία συνοψίζεται στο «Χωρίς κηδεία και μνημόσυνο όσοι επιλέγουν αποτέφρωση». Διότι ουδείς μπορεί να πιστέψει ότι δεν βρέθηκε, από το 2006, ένας δήμος σε όλη τη χώρα να δημιουργήσει και να λειτουργήσει αποτεφρωτήριο νεκρών εντός των υπαρχόντων νεκροταφείων.

Κι όλα αυτά για ένα θέμα που στη Βρετανία έχει λυθεί από το 1884, στη Γαλλία από το 1887, στη Γερμανία από το 1934 και στην Ισπανία από το 1945.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

"ΣΑΡΩΝΕΙ" Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΗ ΣΥΜΠΡΩΤΕΟΥΣΑ 25 Οκτ 2021 | 14:25

Θεσσαλονίκη: 340 νεκροί από κορονοϊό μέσα σε 42 ημέρες- Εννέα στους δέκα ήταν ανεμβολίαστοι

Στους 340, εκ των οποίων οι 299 ήταν ανεμβολίαστοι, ανήλθε ο αριθμός των ανθρώπων ο οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους από κορονοϊό τις τελευταίες 52 ημέρες, στη Θεσσαλονίκη

ΜΑΣΤΙΓΑ Η ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 25 Οκτ 2021 | 14:13

Μοσχάτο: Συνελήφθη καθηγητής γυμνασίου για σεξουλιακή παρενόχληση 12χρονης μαθήτριας

Αποτροπιασμό προκαλεί ένα νέο περιστατικό σεξουαλικής παρενόχλησης από καθηγητή Γυμνασίου σε 12χρονη μαθήτρια, που έρχεται στο φως μετά από καταγγελία.

ΤΙ ΒΡΗΚΕ Ο ΙΑΤΡΟΔΙΚΑΣΤΗΣ 25 Οκτ 2021 | 13:58

Πέραμα: Δύο διαμπερή τραύματα στη σορό του 20χρονου Ρομά - Τα αναπάντητα ερωτήματα στην υπόθεση

Δύο διαμπερή τραύματα στο θώρακα και την κοιλιακή χώρα φέρει η σορός του 20χρονου Ρομά που σκοτώθηκε στην ένοπλη συμπλοκή με τους αστυνομικούς, στο Πέραμα, την Παρασκευή το βράδυ.

ΣΤΙΣ 12:04 ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ 25 Οκτ 2021 | 12:51

Φώφη Γεννηματά: Η ανακοίνωση του Ευαγγελισμού για τον θάνατό της

Σοκ έχει προκαλέσει σε όλο τον πολιτικό κόσμο και όχι μόνο ο θάνατος της Φώφης Γεννηματά.

25 Οκτ 2021 | 12:43

Σαντορίνη: Συγκινητική διάσωση σκύλου στην "Κόκκινη Παραλία" [εικόνα]

Ένα μικρό σκυλάκι κλήθηκαν να απεγκλωβίσουν πυροσβέστες στη Σαντορίνη.

ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΟΥΧΟ 25 Οκτ 2021 | 12:40

Θεσσαλονίκη: Συνωστισμός εκατοντάδων πιστών χωρίς μάσκες στη λιτανεία του Αγίου Δημητρίου- Επαναλαμβάνεται το 2020 [εικόνες-βίντεο]

Συνωστισμός, χωρίς μέτρα, αποστάσεις και μάσκες από τους πιστούς στη λιτανεία της εικόνας στη Θεσσαλονίκη, που γιορτάζει τον Άγιο Δημήτριο. Προσκυνούσαν χωρίς μάσκες τις εικόνες.

ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ 25 Οκτ 2021 | 12:19

Έγκλημα στην Κηφισιά: Εισαγγελική παρέμβαση για πιθανές ευθύνες της αστυνομίας

Έρευνα για ενδεχόμενες ευθύνες αστυνομικών στη Νέα Ερυθραία, με εντολή εισαγγελέα - Καταγγέλλονται ότι αδράνησαν σε ειδοποιήσεις γειτόνων για τον 40χρονο δράστη.

"ΘΑ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΟΥΝ ΜΑΖΙ ΤΟΥ" 25 Οκτ 2021 | 12:12

Ο Όμηρος Ευστρατιάδης "καλύπτει" τον Πέτρο Φιλιπίδη για τους βιασμούς και προκαλεί την οργή της Φαίης Σκορδά- Ντροπή

Ο Όμηρος Ευστρατιάδης μίλησε για τον Πέτρο Φιλιππίδη σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως δεν γίνεται να καταδικάζεις κάποιον χωρίς να υπάρχουν αποδείξεις.

ΤΙ ΕΛΕΓΕ Η 20ΧΡΟΝΗ ΣΤΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ 25 Οκτ 2021 | 12:10

Γλυκά Νερά: Οι υποψίες της Καρολάιν για τρίτο πρόσωπο και η σχέση Αναγνωστόπουλου με 16χρονη πριν παντρευτεί [βίντεο]

"Έλειπε από το σπίτι της Κυριακές" έλεγε η άτυχη Καρολάιν για τον Μπάμπη Αναγνωστόπουλο. Τι έλεγε για τον "μεγάλο έρωτά του" από τη δουλειά.

ΑΓΝΩΣΤΑ ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΘΑΝΑΤΟΥ 25 Οκτ 2021 | 12:08

Πάτρα: 50χρονος βρέθηκε νεκρός μέσα στο σπίτι του στην Αρόη

Συναγερμός σήμανε στις αστυνομικές αρχές της Πάτρας, 50χρονος εντοπίστηκε νεκρός πριν από λίγο εντός της οικίας του. Στο σημείο σπεύδουν αστυνομικοί και ιατροδικαστής.

ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΗΣ «ΣΑΡΑΚΙΝΑΣ» 25 Οκτ 2021 | 12:07

Καβάλα: Τραγικό τέλος με αγνοούμενο ψαρά - Εντοπίστηκε νεκρός

Νεκρός εντοπίστηκε 63χρονος ψαράς ο οποίος αναζητούνταν από χτες Κυριακή.

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ 25 Οκτ 2021 | 11:08

Αμετανόητοι στη Θεσσαλονίκη για τον Αγ. Δημήτριο: Κατεβάζουν τις μάσκες για να φιλήσουν την εικόνα

Δεκάδες είναι οι πιστοί που έχουν σπεύσει προκειμένου να παρακολουθήσουν την αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Αγιό Δημήτριο της Θεσσαλονίκης.

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ΣΥΜΒΑΝ ΤΑ ΞΗΜΕΡΩΜΑΤΑ 25 Οκτ 2021 | 10:41

Ηράκλειο Κρήτης: Βούτηξαν γυμνοί στο ιστορικό συντριβάνι

Δύο άνδρες βούτηξαν γυμνοί στο συντριβάνι στο κέντρο του Ηρακλείου.