Follow us

Ένωση Εισαγγελέων: Μεμονωμένο γεγονός η εισαγγελέας που είχε σε εκκρεμότητα 3.010 υποθέσεις

Με αφορμή την απόλυση εισαγγελέως που είχε πάνω από 3.000 υποθέσεις εκκρεμείς, η Ένωση Εισαγγελέων λέει ότι γενικεύσεις "πλήττουν την αξιοπιστία της Δικαιοσύνης".

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
δικαστήριο

Η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος (ΕΕΕ) χαρακτηρίζει μεμονωμένο γεγονός την οριστική απόλυση που έγινε κατά την τελευταία Πειθαρχική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου (14.4.22), Εισαγγελέως Πρωτοδικών η οποία όταν υπηρετούσε στην Κέρκυρα είχε 3.010 εκκρεμείς δικογραφίες εκ των οποίων τις 950 τις είχε σε δύο φιλικά της σπίτια, ενώ 153 αγνοούνται ακόμα. Παράλληλα, η ΕΕΕ επισημαίνει ότι οι οποιεσδήποτε άλλες γενικεύσεις επί του θέματος αυτού, "πλήττουν την αξιοπιστία της Δικαιοσύνης".

Διαβάστε Επίσης

Όπως είναι γνωστό, κατά την τελευταία, 3η κατά σειρά, Πειθαρχική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου εκτός από την εν λόγω εισαγγελέα Πρωτοδικών με τις 3.020 καθυστερήσεις, η οποία απολύθηκε και δεν της παρασχέθηκε το δικαίωμα να απασχοληθεί στον δημόσιο τομέα, επιβλήθηκε ακόμη προσωρινή παύση 6 μηνών σε εισαγγελέα Πρωτοδικών η οποία όταν υπηρετούσε σε νησί του Αιγαίου απουσίασε αυθαίρετα και κατά επανάληψη, όπως αναβλήθηκε -παρά την εισήγηση για οριστική παύση- ο πειθαρχικές έλεγχος αντεισαγγελέα Πρωτοδικών για ανεπάρκεια, λόγω των μεγάλων καθυστερήσεων.

Ακόμη, η ΕΕΕ σε ανακοίνωσή της χαρακτηρίζει αξιόπιστο το σύστημα επιθεώρησης των δικαστών και εισαγγελέων και ότι για "την αντικειμενική και αμερόληπτη αξιολόγηση των δικαστικών λειτουργών" είναι η ίδια η Δικαιοσύνη και "όχι όσοι, εξωθεσμικά και για λόγους εντυπωσιασμού, "αγκομαχούν" να υποδείξουν και επιβάλουν άλλους τρόπους αξιολόγησης και απόδοσης ευθυνών".

H ανακοίνωση της Ενωσης Εισαγγελέων

"Με αφορμή την επιβολή ποινής οριστικής παύσης σε εισαγγελικό λειτουργό με απόφαση της ολομέλειας του Αρείου Πάγου και τα σχετικά δημοσιεύματα, η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος υπογραμμίζει ότι οι εισαγγελικοί λειτουργοί ασκούν το λειτούργημά τους με υψηλό αίσθημα ευθύνης, αναλώνουν καθημερινά τις δυνάμεις τους, πολλές φορές στα όρια της αντοχής τους, για να ανταποκριθούν στο δύσκολο και ευθυνοφόρο έργο τους και υπόκεινται σε αυστηρό έλεγχο από τα αρμόδια πειθαρχικά όργανα και το θεσμό της επιθεώρησης.

Η διαδικασία της αυτοκάθαρσης, αποτελεί σημαντικό παράγοντα της εσωτερικής λειτουργίας της δικαιοσύνης, γι' αυτό και το εφαρμοζόμενο μέχρι σήμερα αξιόπιστο σύστημα επιθεώρησης και επιβολής πειθαρχικών ποινών ήταν και είναι σε θέση να αποβάλει τους ανεπαρκείς και όσους παραβαίνουν τα καθήκοντά τους.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, εισαγγελικοί λειτουργοί επωμίστηκαν το βάρος και τις συνέπειες των πράξεων και παραλείψεων τέως πλέον συναδέλφου, διεξήγαγαν σημαντικές και σε βάθος έρευνες για την αποκάλυψη αξιόποινων πράξεων και πειθαρχικών παραβάσεων, επιδεικνύοντας ιδιαίτερη αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα, με σκοπό τη διαφύλαξη του κύρους της δικαιοσύνης των διαδίκων.

Επομένως η συναγωγή αβάσιμων συμπερασμάτων και οι οποιεσδήποτε γενικεύσεις, με αφορμή το μεμονωμένο αυτό γεγονός που αποτελεί εξαίρεση, πλήττουν την αξιοπιστία της δικαιοσύνης και αμαυρώνουν την προσπάθεια του συνόλου των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών που ασκούν ευσυνείδητα το καθήκον τους.

Τονίζουμε δε ότι η ίδια η δικαιοσύνη είναι η μόνη αρμόδια για την αντικειμενική και αμερόληπτη αξιολόγηση των δικαστικών λειτουργών και διαθέτει, όπως διαχρονικά αποδεικνύει, τον εσωτερικό μηχανισμό ελέγχου και απόδοσης ευθυνών για τυχόν υπαίτιες πράξεις ή παραλείψεις των λειτουργών της και όχι όσοι, εξωθεσμικά και για λόγους εντυπωσιασμού, "αγκομαχούν" να υποδείξουν και επιβάλουν άλλους τρόπους αξιολόγησης και απόδοσης ευθυνών".

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ Ο ΗΘΟΠΟΙΟΣ 01 Ιουλ 2022 | 17:46

Πέτρος Φιλιππίδης: Την αποφυλάκισή του υπό όρους εισηγείται η Εισαγγελέας της έδρας

Εγγύηση 50.000 ευρώ, απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και εμφάνιση σε αστυνομικό τμήμα προτείνει για τον Πέτρο Φιλιππίδη η Εισαγγελέας.

ΠΕΙΣΤΗΚΕ Ο ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ 01 Ιουλ 2022 | 14:21

Ανατροπή στην απόπειρα πνιγμού παιδιού στην Ομόνοια: "Πνιγόταν κι έβαλα τα δάχτυλά μου να το σώσω" - Ελεύθερος ο πατέρας

"Δεν προσπάθησα να πνίξω το παιδί μου. Πνιγόταν κι έβαλα τα δάχτυλά μου να το σώσω", είπε ο πατέρας που κατηγορούνταν για την απόπειρα στην Ομόνοια.

ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΩΝ ΦΑΙΑΚΩΝ 01 Ιουλ 2022 | 10:50

Κέρκυρα: "Απογειώνεται" τουριστικά το νησί - Ο Ιούνιος έκλεισε με πληρότητα 70% έως 90% στα ξενοδοχεία

Στο αεροδρόμιο Ιωάννης Καποδίστριας της Κέρκυρας επιβιβάστηκαν κατά τη διάρκεια του Ιουνίου περισσότεροι από 300.000 τουρίστες μόνο από το εξωτερικό.

ΤΗΝ ΕΣΦΑΞΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΤΡΑΓΓΑΛΙΣΕ 29 Ιουν 2022 | 13:31

Θεσσαλονίκη: Έσπασαν τα ισόβια και για 36χρονο που είχε δολοφονήσει ιερόδουλη - Ελαφρυντικό καλής συμπεριφοράς

Το Εφετείο Θεσσαλονίκης επέβαλε ποινή κάθειρξης 15 ετών για ανθρωποκτονία, αναγνωρίζοντάς του ελαφρυντικό, χάρη στο οποίο απομακρύνθηκε από τα ισόβια.

ΔΙΚΑΣΤΙΚΑ ΔΡΑΜΑΤΑ 28 Ιουν 2022 | 06:22

Ο κινηματογράφος στις δικαστικές αίθουσες: 6+1 αριστοτεχνικές, κλασικές ταινίες στο... εδώλιο [βίντεο]

6+1 κλασικά δικαστικά φιλμ, που παραμένουν αγέραστα και κυρίως με τη δική τους κινηματογραφική αξία.

ΑΦΟΡΑ 4 ΒΙΑΣΜΟΥΣ 27 Ιουν 2022 | 06:58

Σήμερα η απολογία του Δημήτρη Λιγνάδη: Πρώτη δημόσια τοποθέτηση για τις κατηγορίες σε βάρος του

Τι θα ισχυριστεί ο άλλοτε καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου για τις κατηγορίες και τους καταγγέλλοντες

ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ 23 Ιουν 2022 | 13:24

Πλημμύρες Μάνδρας: Πάνω από 6 χρόνια φυλάκισης με αναστολή στους οκτώ ενόχους - Η απόφαση για τις ποινές

Περισσότερα από έξι χρόνια κάθειρξη επέβαλλε το δικαστήριο στους οκτώ ενόχους της τραγωδίας με τις πλημμύρες στη Μάνδρα. Ποιο ελαφρυντικό αναγνωρίστηκε.

ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ 22 Ιουν 2022 | 14:50

Μπιλ Κόσμπι: Ένοχος για σεξουαλική επίθεση - 500.000 δολ. αποζημίωση στη γυναίκα που έπεσε θύμα στη βίλα του Χιου Χέφνερ

Δικαστική δικαίωση για τη γυναίκα που δέχθηκε σεξουαλική επίθεση από τον Μπιλ Κόσμπι

ΚΑΤΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ 17 Ιουν 2022 | 14:13

Μπακαρί Χέντερσον: Ενοχοι και στο εφετείο οι πέντε για τη δολοφονία του 23χρονου Αμερικανού στη Ζάκυνθο

Ενοχοι για θανατηφόρα σκοπούμενη σωματική βλάβη κρίθηκαν και οι πέντε κατηγορούμενοι στην υπόθεση θανάτου του Μπακαρί Χέντερσον.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 16 Ιουν 2022 | 09:59

Πλημμύρες στη Μάνδρα: Αθώα η Δούρου, ένοχη η δήμαρχος και άλλοι επτά για τους 24 νεκρούς

Ένοχοι κρίθηκαν οκτώ κατηγορούμενοι για τις φονικές πλημμύρες στη Μάνδρα Αττικής το 2017 - Αθώα η Ρένα Δούρου και άλλοι δώδεκα - Στις 23 Ιουνίου συνεχίζεται η δίκη.

ΘΡΙΛΕΡ ΜΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΤΟΥ 15 Ιουν 2022 | 16:47

Γιώργος Τράγκας: Για πρώτη φορά εικόνες από το εσωτερικό της χλιδάτης βίλας του στην Κέρκυρα

Φωτογραφίες από το εσωτερικό του σπιτιού του Γιώργου Τράγκα - Τις τράβηξε συνεργάτης του εκδότη πριν από πέντε χρόνια

ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΩΝ 15 Ιουν 2022 | 14:34

Παρέμβαση εισαγγελέα για την πλημμύρα μετά το σφοδρό μπουρίνι στη Θεσσαλονίκη

Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης έδωσε εντολή για έρευνα για την πλημμύρα στη Θεσσαλονίκη.

ΓΕΜΑΤΗ ΜΕΛΑΝΙΕΣ Η ΚΟΠΕΛΑ 15 Ιουν 2022 | 10:48

Κάρυστος: Στον εισαγγελέα πατέρας που χτύπησε με μπουνιές την κόρη του

Πατέρας στο Κάβο Ντόρο ξυλοκόπησε άγρια την κόρη του με μπουνιές. Συνελήφθη και οδηγήθηκε στον εισαγγελέα.