
Σε πέντε περιοχές της χώρας πραγματοποιεί σήμερα ο ΕΟΔΥ δωρεάν τεστ κορονοϊού μέσα από το αυτοκίνητο.
Σε ποιες περιοχές
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, σήμερα, Τρίτη 1 Δεκεμβρίου, κλιμάκια του ΕΟΔΥ αποτελούμενα και από Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) πραγματοποιούν δωρεάν ελέγχους ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test), μέσα από το αυτοκίνητο (drive through) στις ακόλουθες περιοχές της χώρας:
- Αχαΐα: Παλαιά διόδια Αιγίου, 10:00-14:00
- Νάουσα Πάρου, 10:00-14:00
- Ρόδος: Λ. Κρεμαστής, 12:00-15:00
- Αργολίδα: Επαρχιακή οδός Κρανιδίου, 10:00-14:00
- Λάρισα: Σκεπαστή Αγορά Νεάπολης, 10:00-16:00
Το πρώτο ελληνικό, ταχείας ανίχνευσης τεστ αντιγόνου
Σημειώνεται ότι μέσω της "Εμβληματικής Δράσης" του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων για την μελέτη του Covid-19, προέκυψε το πρώτο ελληνικό, ταχείας ανίχνευσης τεστ αντιγόνου ("rapid antigen test”).
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης, μετά την ολοκλήρωση της σύνθεσης, της απομόνωσης και του χαρακτηρισμού μίας σειράς μονοκλωνικών αντισωμάτων έναντι του Κορωναϊού SARS-CoV-2, οι αλληλουχίες των αντισωμάτων, η μέθοδος σύνθεσής τους, καθώς και τα πεδία αξιοποίησής τους, κατατέθηκαν στο πλαίσιο αίτησης κατοχύρωσης ευρεσιτεχνίας ("patent pending”) στον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ).
Το ερευνητικό πρόγραμμα βρίσκεται ήδη στη φάση αναζήτησης εταιρείας, η οποία θα αναλάβει τη μαζική παραγωγή των μονοκλωνικών αντισωμάτων και την τοποθέτηση αυτών επί ειδικής μεμβράνης ανάπτυξης ("strip”) για την δημιουργία ταχέος τεστ αντιγόνου ("rapid antigen test”), που θα επιτρέψει το συστηματικό και στοχευμένο έλεγχο του πληθυσμού.
Επισημαίνεται πως η "Εμβληματική Δράση" του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων, ύψους περίπου 2,9 εκατομμυρίων ευρώ, αφορά ερευνητικό πρόγραμμα με στόχο την Επιδημιολογική μελέτη του SARS-CoV-2 στην Ελλάδα μέσω εκτεταμένων εξετάσεων ανίχνευσης ιού και αντισωμάτων, αλληλούχισης ιικών γονιδιωμάτων και γενετικής ανάλυσης ασθενών. Η δράση αυτή εντάσσεται στην ευρύτερη στρατηγική που αναπτύσσει η χώρα για την αντιμετώπιση του Covid19.
Η Ελληνική Ερευνητική και Επιστημονική κοινότητα, μέσα από την συνεργασία έξι Ερευνητικών Κέντρων και τεσσάρων Α.Ε.Ι, υπό την εποπτεία και χρηματοδότηση της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας, διαδραματίζει το δικό της σημαντικό ρόλο και συστρατεύεται στην προσπάθεια αντιμετώπισης της υγειονομικής αλλά και οικονομικής και κοινωνικής κρίσης. Η υλοποίηση ενός τέτοιου προγράμματος φέρνει την Ελλάδα στο παγκόσμιο μέτωπο των εξελίξεων στη μελέτη του ιού και την παραγωγή γνώσης για την αντιμετώπιση αυτής της υγειονομικής κρίσης.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr