Επανάσταση 1821: Ακόμη 4 επετειακές δράσεις Δήμων στο Πρόγραμμα "Αντώνης Τρίτσης"

Έγκριση χρηματοδότησης από το πρόγραμμα "Αντώνης Τρίτσης" τεσσάρων ακόμη δράσεων για το 1821 που υπέβαλαν Δήμοι στην Επιτροπή "Ελλάδα 2021".

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
1

Την έγκριση της χρηματοδότησης από το πρόγραμμα "Αντώνης Τρίτσης" τεσσάρων ακόμη δράσεων που υπέβαλαν Δήμοι της Ελλάδας στην Επιτροπή "Ελλάδα 2021", με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων μετά την Επανάσταση του 1821, προϋπολογισμού 2.261.363 εκατομμυρίων ευρώ, αποφάσισε το Υπουργείο Εσωτερικών.

Πρόκειται για τη δημιουργία μιας πολιτιστικής και ιστορικής διαδρομής στον Δήμο της Ηρωικής Πόλης Νάουσας, με επίκεντρο τη θυσία των Ηρωΐδων γυναικών της στον καταρράκτη της Αράπιτσας. Την ίδρυση Ιστορικού Μουσείου Επανάστασης Ολύμπου και τη δημιουργία σύγχρονης διαδραστικής ψηφιακής έκθεσης στον Δήμο Διός Ολύμπου. Την ψηφιοποίηση, τεκμηρίωση και διαχείριση του πολιτιστικού αρχειακού και ιστορικού αποθέματος του Δήμου Θεσσαλονίκης, και τη δημιουργία, μέσω της σύγχρονης τεχνολογίας, ενός εικαστικού έργου αφύπνισης για την κλιματική αλλαγή και την καταστροφή του περιβάλλοντος από τον Δήμο Μαραθώνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Υπενθυμίζεται ότι, από την αρχή της λειτουργίας της, βασική στόχευση της Επιτροπής ήταν οι επετειακές δράσεις και εκδηλώσεις που θα υλοποιηθούν να τιμούν το παρελθόν αλλά και να ανοίγουν ένα παράθυρο στο μέλλον, να αφήνουν μια παρακαταθήκη, να αναδεικνύουν τις τοπικές κοινωνίες της Ελλάδας και να βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών.

Έτσι, το Υπουργείο Εσωτερικών, μετά από σχετική εισήγηση-πρόταση της Επιτροπής, συμπεριέλαβε ειδικό κονδύλι στο πρόγραμμα "Αντώνης Τρίτσης", προκειμένου να ενταχθούν σε αυτό προτάσεις για δράσεις των Δήμων και των Περιφερειών που υποβλήθηκαν στην Επιτροπή και έχουν την έγκριση της. Οι δράσεις αυτές σχετίζονται, μεταξύ άλλων, με έργα βελτίωσης του αστικού περιβάλλοντος, βιώσιμη ανάπτυξη, εναλλακτικό τουρισμό, ψηφιακά μουσεία αλλά και δράσεις με πολιτιστικό αποτύπωμα.

Αξίζει ακόμη να σημειωθεί ότι, όπως αναφέρεται στην πρόσκληση, απαραίτητη προϋπόθεση για την υποβολή του φακέλου είναι " να περιλαμβάνει σχετική βεβαίωση από την Επιτροπή " Ελλάδα 2021”, ως προς τη σκοπιμότητα υλοποίησης της πρότασης”. Μέχρι στιγμής 170 επετειακές προτάσεις που θα υποβάλουν οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο Υπουργείο Εσωτερικών έχουν λάβει βεβαιώσεις σκοπιμότητας από την Επιτροπή, (είναι το στάδιο που προηγείται της υποβολής φακέλου στο ΥΠΕΣ από τους ΟΤΑ).

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι σήμερα ήδη έχουν λάβει έγκριση χρηματοδότησης άλλες τέσσερις προτάσεις. Πρόκειται για τη δημιουργία ψηφιακής έκθεσης Μουσείου για την ανάδειξη της Ιστορίας της Επανάστασης του 1821 στον Δήμο Αγίου Βασιλείου, την παραγωγή ενός ιστορικού ντοκιμαντέρ από τον Δήμο Βόρειων Τζουμέρκων που αφορά το Συρράκο πριν και μετά την Επανάσταση, την ανάπτυξη ενός πληροφοριακού συστήματος με σκοπό την προώθηση της συμμετοχικής δημοκρατίας και διακυβέρνησης των πολιτών στον Δήμο Κορυδαλλού και τη βελτίωση του δομημένου περιβάλλοντος της καστροπολιτείας της Μονεμβασιάς.

1

Οι τέσσερις νέες προτάσεις

Α) Πρόταση του Δήμου της Ηρωικής Πόλης Νάουσας

Τίτλος: Δημιουργία Ιστορικής Διαδρομής Νάουσας

Πρόκειται για μια διαδρομή στην πόλη της Νάουσας που σκοπό έχει να συνδέει το γεγονός της Επανάστασης του 1822 στη Νάουσα (τη θυσία των Ηρωΐδων γυναικών της στον καταρράκτη της Αράπιτσας) με το σήμερα, ακολουθώντας την κοίτη του ποταμού που διασχίζει την πόλη και περνώντας από χώρους τοπόσημα που σημαδεύτηκαν από τα δραματικά γεγονότα του ολοκαυτώματος και άλλα σημεία που συνδέονται με την αναγέννηση της πόλης. Η διαδρομή είναι πεζοπορική και προσβάσιμη σε άτομα με κινητικά προβλήματα και σε αυτήν εντάσσονται οι δραστηριότητες που συμβάλλουν στην υλοποίηση της κεντρικής ιδέας του έργου όπως: α) Δημιουργία εφαρμογής για φορητές συσκευές η οποία μέσω τεχνολογίας επαυξημένης πραγματικότητας (augmented reality - AR) θα επαυξάνει με τρισδιάστατα μοντέλα μνημείων της Νάουσας, έναν δυσδιάστατο εκτυπωμένο τουριστικό χάρτη, σε πραγματικό χρόνο. β) Εκπαιδευτικό πρόγραμμα: Ιχνηλατώντας τις ρίζες μας: από τις γραπτές και προφορικές ιστορικές πηγές στο... Διαδίκτυο", στόχο έχει τη γνωριμία και την εμπλοκή των μαθητών ώστε να προσεγγίσουν το κορυφαίο και κομβικό για τη Νάουσα ιστορικό γεγονός του Ολοκαυτώματος της πόλης το 1822, με τρόπο βιωματικό. γ) Ντοκιμαντέρ για την Επανάσταση της Νάουσας όπου θα προβληθεί όλη η ιστορική αλήθεια δ) Κινηματογραφική ταινία αναβίωσης του ολοκαυτώματος του 1822 ε) Σύνθεση μουσικού έργου με αναφορά στη Νάουσα και τα κύρια στοιχεία της πλούσιας ιστορικής - πολιτισμικής φυσιογνωμίας της "Naoussa”- Concerto for Guitar and Symphony Orchestra" καθώς και εκτέλεση και παραγωγή του στ) Δημιουργία μόνιμης ιστορικής συλλογής (με Φωτογραφικά αρχεία και Ντοκουμέντα της πόλης), διοργάνωση περιοδικών εκθέσεων, εκδηλώσεις, εκδόσεις, σεμινάρια-συνέδρια, σε χώρο με γραφεία ψηφιοποίησης, αναγνωστήριο, μονάδα προληπτικής συντήρησης και αποκατάστασης φωτογραφιών)

Β) Πρόταση του Δήμου Διός Ολύμπου

Τίτλος: Ίδρυση Ιστορικού Μουσείου Επανάστασης Ολύμπου και δημιουργία σύγχρονης διαδραστικής ψηφιακής έκθεσης

Το μουσείο θα στεγαστεί σε ένα διατηρητέο διώροφο κτίριο παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, μέσα στο Λιτόχωρο, έδρα της Επαναστατικής Κυβέρνησης 1878 και σημερινή έδρα του Δήμου Δίου Ολύμπου. Το έργο στοχεύει στην ανάδειξη της ιστορίας της περιοχής (με το ιστορικό αρχείο του Υπουργείου Εξωτερικών για την Επανάσταση του Ολύμπου 1878 που έχει στη διάθεσή του) καθώς και τον ρόλο της κατά τα επαναστατικά χρόνια, καθώς στο Λιτόχωρο υψώθηκε το 1878 η σημαία της Επανάστασης του Ολύμπου και σχηματίστηκε προσωρινή Κυβέρνηση. Επιπλέον αποσκοπεί στην αξιοποίηση και προβολή του σχετικού ιστορικού αρχείου. Θα χρησιμοποιηθούν σύγχρονες ψηφιακές οπτικοακουστικές και διαδραστικές τεχνολογίες και θα δοθεί έμφαση στον εκπαιδευτικό χαρακτήρα

Γ) Πρόταση του Δήμου Θεσσαλονίκης

Τίτλος: Ψηφιακή ανάδειξη, αξιοποίηση και προβολή της νεότερης άυλης και υλικής πολιτιστικής κληρονομιάς του Δήμου Θεσσαλονίκης

Το έργο αφορά την ψηφιοποίηση, τεκμηρίωση και διαχείριση του πολιτιστικού αρχειακού και ιστορικού αποθέματος του Δήμου Θεσσαλονίκης, ένα σημαντικό πολιτιστικό απόθεμα του νεότερου Ελληνισμού το οποίο είναι αποθησαυρισμένο στην Δημοτική Βιβλιοθήκη και Πινακοθήκη. Το υλικό αυτό θα προβληθεί και θα διατεθεί ελεύθερα στο κοινό μέσα από ένα ενιαίο ψηφιακό αποθετήριο. Με τη χρήση καινοτόμων τεχνολογιών VR & AR θα οπτικοποιηθεί μεγάλο μέρος του ψηφιακού περιεχομένου για το ευρύ κοινό καθώς και για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Η ιστορική μνήμη προσωπικοτήτων που τα ονόματα τους είναι γνωστά κυρίως επειδή τιμήθηκαν με την ονοματοδοσία οδών της πόλης, θα ξαναζωντανέψουν την ιστορική μνήμη μέσα από μια εφαρμογή "ψηφιακό μονοπάτι της Επανάστασης του 1821". Η εφαρμογή θα είναι προσβάσιμη όχι μόνο μέσω web αλλά κυρίως μέσω εφαρμογών σε κινητές συσκευές (iOS, android) κάνοντας χρήση τεχνολογιών επαυξημένης πραγματικότητας. Επίσης, με την χρήση των καινοτόμων τεχνολογιών θα αναδειχθούν τα έργα επιφανών καλλιτεχνών της πινακοθήκης καθώς και η δημιουργία εικονικού μουσείου με πλήρη 3d αποτύπωση του κτηρίου Casa Bianca. Το σύνολο του ψηφιακού περιεχομένου θα δομηθεί σε εκπαιδευτικές ενότητες και διατεθεί μέσω μια εκπαιδευτικής πλατφόρμας opensource (moodle) που θα παραμετροποιηθεί για τις ανάγκες της εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων.

ΛΕΥΚΟΣ ΠΥΡΓΟΣ

Δ) Πρόταση του Δήμου Μαραθώνα

Τίτλος: " Τhe Cargo Project: Εικαστικό έργο αφύπνισης για την κλιματική αλλαγή και την καταστροφή του περιβάλλοντος”

" The Cargo Project” είναι μια πλατφόρμα (φυσική και ψηφιακή) που σχεδιάστηκε με σκοπό να αφυπνίσει μέσω της Τέχνης και με τις δυνατότητες της Τεχνολογίας για τον κίνδυνο καταστροφής του περιβάλλοντος. Το " The Cargo Project” ως φυσική παρουσία είναι μια εντυπωσιακή εγκατάσταση σε δημόσιο χώρο που θα λειτουργεί ως ένα συνεχές " alarm” για την κλιματική αλλαγή. Μέσω της σύγχρονης τεχνολογίας ο θεατής " βιώνει” την καταστροφή βρισκόμενος ο ίδιος στο κέντρο της κλιματικής αλλαγής, μέσα σε δυστοπικά περιβάλλοντα, με αληθινούς ήχους και συνταρακτικές εικόνες. Το έργο μπορεί να αναβαθμιστεί, είναι βιωματικό και είναι μετακινούμενο, αφού λόγω της εγκατάστασης σε containers μπορεί με ευκολία να μεταφερθεί σε οποιαδήποτε πόλη/σημείο εντός του Δήμου Μαραθώνος, αλλά και αλλού, εντός ή ακόμα και εκτός Ελλάδος. Είναι επικαιροποιημένο με τις τελευταίες εξελίξεις (π.χ. το σενάριο έχει ήδη τροποποιηθεί μία φορά μετά την εμπειρία του COVID-19) όπως και με νέα δεδομένα π.χ. νέα περιβαλλοντικά προβλήματα και παρουσίασή τους με νέες τεχνολογικές δυνατότητες. Επίσης, είναι προσαρμόσιμο, για παράδειγμα μπορεί να κατασκευαστεί ένα mini - Cargo ως school-kit για απομακρυσμένα σχολεία που δεν έχουν τη δυνατότητα να το επισκεφτούν. Θα υπάρχει επίσης διαδικτυακή εφαρμογή " The Cargo Project” -Application. Είναι, τέλος, συμμετοχικό (crowd sourcing) αφού οι επισκέπτες συμμετέχουν σε δραστηριότητες και μπορούν να συνεισφέρουν με τις ιδέες τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

«ΕΠΙΘΥΜΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ» 12 Ιουν 2021 | 13:37

Επανάσταση 1821: Σήμερα η προβολή του επετειακού βίντεο στην πρόσοψη της Βουλής και σε 18 ακόμη πόλεις [Βίντεο]

Σήμερα και αύριο το βράδυ, η Ελληνική Επανάσταση "ζωντανεύει" - Tο μεγαλύτερο εγχείρημα projection mapping που έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα

ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΧΟΥΡΙΕΤ 07 Ιουν 2021 | 08:43

Το τερμάτισε ο Ακάρ: H Eλλάδα είναι μια επεκτατική χώρα - "Δείτε τον χάρτη από το 1821 μέχρι σήμερα"

"Η ίδια η Ελλάδα είναι μια επεκτατική χώρα. Ξεκίνησαν από το 1821 και έφτασαν στο σημερινό σημείο", λέει ο Ακάρ.

ΛΑΜΠΕΡΟΙ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ 05 Ιουν 2021 | 12:39

"Παρέλαση" ηθοποιών στο Βεάκειο Θέατρο - Στην πρεμιέρα της παράστασης "1821 - Η επιθεώρηση"

Έκανε πρεμιέρα η παράσταση "1821 – Η επιθεώρηση" με την υπογραφή των Φοίβου Δεληβοριά και Δημήτρη Καραντζά στο Βεάκειο

04 Ιουν 2021 | 15:52

Καρέ - καρέ η επίσκεψη της Βασίλισσας Σοφίας στο Μαξίμου: Η ξενάγηση από Κυριάκο και Μαρέβα και ο διάλογος για το Τατόι [Εικόνες]

Έργα ζωγραφικής, γλυπτικής και φωτογραφίας είδε από κοντά στο Μαξίμου η Βασίλισσα Σοφία κατά την ξενάγηση που της έκαναν ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τη σύζυγό του

ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. 01 Ιουν 2021 | 15:16

Στην Εθνική Πινακοθήκη η Σοφία της Ισπανίας - Ενθουσιασμένη με την έκθεση για το 1821

Επίσκεψη στην ανακαινισμένη Εθνική Πινακοθήκη πραγματοποίησε η βασιλομήτωρ της Ισπανίας Σοφία.

ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ 24 Μαϊ 2021 | 12:13

Ανοιχτή για το κοινό η επετειακή έκθεση της Βουλής των Ελλήνων για το 1821

Ανοιχτή στο κοινό είναι από σήμερα Δευτέρα, 24 Μαΐου 2021, η έκθεση "Αντικρίζοντας την Ελευθερία! Στη Βουλή των Ελλήνων, δύο αιώνες μετά".

ΣΕΣΗΜΑΣΜΕΝΟΣ 24 Ιουν 2021 | 00:05

Κορωπί: Συνελήφθη Αλβανός δραπέτης - Είχε διαρρήξει το σπίτι του Γιώργου Δώνη και κρατούσε όμηρο τον πεθερό του

Ο Αλβανός δραπέτης που συνελήφθη από ΟΠΚΕ στο Κορωπί είχε καταδικασθεί με περισσότερο από έναν αιώνα φυλακή

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ 23 Ιουν 2021 | 23:20

Μονή Πετράκη: Τηλεφωνική επικοινωνία Βαρθολομαίου με Ιερώνυμο

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος θέλησε να εκφράσει τη συμπαράσταση της Μητρός Εκκλησίας και του ιδίου προσωπικώς και να ευχηθεί ταχεία αποκατάσταση της υγείας όλων όσοι τραυματίστηκαν στη Μονή Πετράκη

ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ORTHODOXIA.INFO 23 Ιουν 2021 | 22:31

Μονή Πετράκη: Τα ματωμένα ράσα των Μητροπολιτών στο Συνοδικό Δικαστήριο [Εικόνες]

Τα ράσα των Μητροπολιτών που έπεσαν στο πάτωμα, στην προσπάθειά τους να τα βγάλουν για να φύγει το καυστικό υγρό από το σώμα τους, στη Μονή Πετράκη

ΤΙ ΕΙΠΑΝ 23 Ιουν 2021 | 21:49

Μονή Πετράκη: Επικοινωνία Μητσοτάκη με Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο για την επίθεση με βιτριόλι

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης διαβεβαίωσε τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο ότι η Πολιτεία θα παράσχει κάθε δυνατή ιατρική βοήθεια στα θύματα της επίθεσης στη Μονή Πετράκη

ΕΠΙΘΕΣΗ ΜΕ ΒΙΤΡΙΟΛΙ 23 Ιουν 2021 | 21:44

Μονή Πετράκη: Στο ΚΑΤ με σοβαρά εγκαύματα δύο Μητροπολίτες - Άλλοι τέσσερις στο "Γ. Γεννηματάς"

Τον τρόμο σκόρπισε στη Μονή Πετράκη ο ιερέας με το καυστικό υγρό - Ποια είναι η κατάσταση της υγείας των Μητροπολιτών.

ΕΙΧΕ ΥΠΗΡΕΤΗΣΕΙ ΣΕ ΔΥΟ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΒΕΡΟΙΑΣ 23 Ιουν 2021 | 21:05

Μονή Πετράκη: Αυτός είναι ο 37χρονος ιερέας που έριξε βιτριόλι στους Μητροπολίτες - Είχε συλληφθεί για ναρκωτικά

Σοκ προκαλεί η επίθεση ενός υπό καθαίρεση ιερέα σε βάρος συνοδικών ιεραρχών και ιερέων στη Μονή Πετράκη - Είχε απειλήσει να αυτοκτονήσει

ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΤΙΣ ΚΑΜΕΡΕΣ 23 Ιουν 2021 | 21:01

Μονή Πετράκη: Σοκαρισμένος ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος - "Ευτυχώς αποφύγαμε το χειρότερο"

Στο Λαϊκό Νοσοκομείο βρέθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμος, όπου ενημερώθηκε για την κατάσταση της υγείας των τραυματισμένων Μητροπολιτών