
Φοιτητές και εκπαιδευτικοί συγκεντρώθηκαν μαζικά στο κέντρο της Αθήνας ζητώντας την απόσυρση του σχεδίου νόμου του υπουργείου Παιδείας που βρίσκεται ήδη στη Βουλή προς ψήφιση. Οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες και οι σύλλογοι φοιτητών διαμαρτύρονται για τις αλλαγές στον τρόπο εισαγωγής στα ΑΕΙ, όπως και την παρουσία αστυνομίας στα πανεπιστήμια.
Το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο ξεκίνησε στις 13:00 από τα Προπύλαια. να σημειωθεί πως οι περισσότεροι φοιτητές φορούσαν μάσκες, αν και δεν τηρούνταν συνεχώς οι αποστάσεις.
Η αστυνομία προχώρησε σε διακοπή κυκλοφορίας και μάλιστα για αρκετή ώρα γύρω από το κέντρο της Αθήνας ενώ κλειστός παραμένει με εντολή της Αστυνομίας από τις 11:00 ο σταθμός του Μετρό "Πανεπιστήμιο".
![Επεισόδια στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο της Αθήνας - Προσαγωγές στη Θεσσαλονίκη [βίντεο, εικόνες]](https://files.thetoc.gr/Content/ImagesDatabase/55/55e95d4a794b40c2a7b1ee80f588013c.jpg?v=1&maxwidth=650&)
Ενταση στο Σύνταγμα
Η πορεία ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 3 το απόγευμα με μικρής διάρκειας ένταση. Πιο συγκεκριμένα, ομάδα νεαρών πέταξαν τρεις μολότοφ στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, πέτρες και μπογιές σε τράπεζα ενώ προκάλεσαν και φθορές σε δύο στάσεις λεωφορείου.


Ζημιές υπέστη και κατάστημα επί της οδού Πανεπιστημίου.

Να σημειωθεί πως βρέθηκε και μια σακούλα με 3-4 μολότοφ σε παρτέρι στην οδό Πανεπιστημίου και θα σχηματισθεί και πάλι δικογραφία αυτή τη φορά από την υποδιεύθυνση κρατικής ασφάλειας.

Η πορεία συνέχισε κανονικά μέχρι την Ομόνοια όπου και διαλύθηκε.

Τι αναφέρουν, ΟΛΜΕ, ΔΟΕ και φοιτητές
"Η κυβέρνηση, εν μέσω πανδημίας και καραντίνας, επιχειρεί να ψηφίσει ένα ακόμα απαράδεκτο νομοσχέδιο, χωρίς κανένα διάλογο με τους εμπλεκόμενους στην εκπαιδευτική διαδικασία", αναφέρει η ΟΛΜΕ στο κάλεσμά της, ενώ η ΔΟΕ σημειώνει:
"Η πολιτική ηγεσία του Υ.ΠΑΙ.Θ. συνεχίζει να νομοθετεί με αυταρχισμό, με το μάτι στραμμένο στα ιδιωτικά συμφέροντα σε βάρος της δημόσιας εκπαίδευσης και των δημόσιων πανεπιστημίων και με αδιαφορία για την εκπαιδευτική πραγματικότητα που βιώνουν μαθητές και εκπαιδευτικοί",.
Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο ζητούν οι φοιτητές, ζητώντας από την κυβέρνηση αντί να δώσει τα 30 εκατομμύρια που προορίζει για πανεπιστημιακή αστυνομία αυτά να δοθούν σε μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας, ώστε να επαναλειτουργήσουν τα πανεπιστήμια.
"Αν νοιάζονται για την προστασία της υγείας των φοιτητών, για την ουσιαστική αναβάθμιση των σπουδών να αποσύρουν τώρα το νομοσχέδιο Κεραμέως – Χρυσοχοϊδη και να κάνουν πράξη τα δίκαια αιτήματά δεκάδων φοιτητικών συλλόγων και χιλιάδων φοιτητών", αναφέρουν.
Επεισόδια και προσαγωγές στη Θεσσαλονίκη
Επεισόδια σημειώθηκαν στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Στο ύψος της Ροτόντας δημιουργήθηκε ένταση καθώς αντιεξουσιαστές που κινούνταν προς τον χώρο του ΑΠΘ εμποδίστηκαν από τις δυνάμεις των ΜΑΤ και ακολούθησε πετροπόλεμος και ρίψη μολότοφ, ενώ οι αστυνομικοί απάντησαν με χρήση χημικών.
Αστυνομικοί της ομάδα Δέλτα απέκλεισαν κάποια από τα συγκεκριμένα άτομα στην οδό Φιλίππου και προχώρησαν σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες σε τέσσερις προσαγωγές.
Οι διαδηλωτές στη Θεσσαλονίκη ήταν περίπου 4.000, ενώ υπενθυμίζεται πως στο νομοσχέδιο το οποίο ψηφίστηκε αργά χθες το βράδυ επί της αρχής από τη Βουλή, υπέρ τάχθηκε η ΝΔ και καταψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ 25. Η Ελληνική Λύση επιφυλάχθηκε για την Ολομέλεια.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr