Τριπλοί αστυνομικοί φραγμοί, τριπλές περιπολίες, προέλεγχοι και προληπτικές προσαγωγές υπόπτων, είναι οι "καινοτομίες" του σχεδιασμού των μέτρων ασφαλείας για τον εορτασμό της 50ης επετείου του Πολυτεχνείου.
Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή, και τα όσα αποτρόπαια συμβαίνουν σε Ισραήλ και Παλαιστίνη, ο θάνατος του 17χρονου από πυρά αστυνομικού, ο σοβαρός τραυματισμός της 16χρονης στο Νέο Ηράκλειο, η ένταση για τα δέντρα στη πλατεία Εξαρχείων είναι μερικές από τις σοβαρές αιτίες δημιουργίας εντάσεων και ανησυχίας των υψηλόβαθμων αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. για τις εκδηλώσεις μνήμης.
Χθες το μεσημέρι εξελίχθηκε ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αναφορικά με τον σχεδιασμό των μέτρων ασφαλείας.
Περίπου 6.000 αστυνομικοί θα επωμιστούν την υλοποίηση του σχεδιασμού. Από τον συνολικό αριθμό των αστυνομικών οι 1.300 θα απαρτίζουν τις 64 αστυνομικές διμοιρίες που θα διατεθούν, εκ των οποίων οι 52 θα απασχοληθούν στα μέτρα ασφαλείας της πορείας προς την πρεσβεία των ΗΠΑ, ενώ οι υπόλοιπες θα δημιουργήσουν τριπλούς κλοιούς γύρω από το Πολυτεχνείο, την ΑΣΟΕΕ, τα έργα του μετρό στα Εξάρχεια και τις πρεσβείες ΗΠΑ και Ισραήλ.
Ο σχεδιασμός της ΕΛ.ΑΣ. περιλαμβάνει αστυνομικούς των ΜΑΤ, της ΔΙ.ΑΣ., της ΔΡΑΣΗ, των ΟΠΚΕ, της Ασφάλεια, αλλά και της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας και ΕΥΠ.
Τριπλές περιπολίες γύρω από το Πολυτεχνείο και άλλα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα της χώρας, για να αποτραπούν καταλήψεις, αλλά και για να μην δημιουργηθούν επικίνδυνα "ορμητήρια".
Κυβερνητικά κτίρια, πρεσβείες κυρίως Ισραήλ και Αμερικανική Πρεσβεία λόγω των πολεμικών συρράξεων στην Παλαιστίνη και αστυνομικά τμήματα, θα τεθούν και αυτά σε καθεστώς φύλαξης, υπό τον φόβο να γίνουν στόχος καταδρομικών επιθέσεων.
Για την αποτροπή τέτοιων ενεργειών, θα ενεργοποιηθούν τα δίκτυα πληροφόρησης της ΕΥΠ και Αντιτρομοκρατικής, που θα ενημερώνει για τυχόν επικίνδυνες προθέσεις. Από αέρος, ελικόπτερα της ΕΛ.ΑΣ. και drone θα επιτηρούν και θα μεταφέρουν εικόνα στο Κέντρο Επιχειρήσεων, ενώ αντίστοιχη εικόνα θα καταγράφουν και επίγειες κάμερες.
Παράλληλα, ακροβολισμένοι στο κέντρο της Αθήνας και κοντά στο Πολυτεχνείο, θα βρίσκονται οι "Αίαντες", τα οχήματα ρίψης νερού της αστυνομίας, για να επέμβουν σε περίπτωση που κριθεί σκόπιμο. Ακροβολισμένοι αστυνομικοί θα βρίσκονται σε ταράτσες κτηρίων σε επίφοβα σημεία για τον έγκαιρο εντοπισμό ύποπτων κινήσεων και ενημέρωση επέμβασης.
Ειδικός σχεδιασμός, με αυξημένη αστυνομική παρουσία, αναμένεται να υπάρχει για την περιοχή των Εξαρχείων, όπου το τελευταίο χρονικό διάστημα σημειώνονται συχνά εντάσεις, με φόντο το εργοτάξιο του μετρό. Παράλληλα θα γίνονται εντατικοί προέλεγχοι και προληπτικές προσαγωγές.