
Την άμεση κατάργηση του ΦΠΑ στα δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων και φροντιστηρίων ζητούν 170.000 γονείς, 85.000 μαθητών, δηλώνοντας την απόλυτη αντίθεση τους στην άδικη -όπως αναφέρουν- επιβολή ΦΠΑ στις εκπαιδευτικές υπηρεσίες. Οι γονείς καλούν την κυβέρνηση να τηρήσει τη δέσμευση της και να προχωρήσει στην κατάργηση του μέτρου και δίνουν συνέντευξη Τύπου με θέμα «Ακύρωση Επιβολής ΦΠΑ στην Εκπαίδευση» το μεσημέρι. Η συνέντευξη της Συντονιστικής Επιτροπής Συλλόγων Γονέων Ιδιωτικών Σχολείων γίνεται στην μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων της ΕΣΗΕΑ στις 12 το μεσημέρι. Η Συντονιστική Επιτροπή αποτελείται από Συλλόγους αρχικά 50 σχολείων, στα οποία φοιτούν πάνω από 30.000 μαθήτριες και μαθητές.
«H επιβολή ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση στην Ελλάδα αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία, που θίγει το δικαίωμα ελεύθερης πρόσβασης στην εκπαίδευση και έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη Συνταγματική επιταγή (άρθρο 16) που προβλέπει ως βασική αποστολή του Κράτους την Παιδεία», αναφέρουν και επισημαίνουν ότι η μη κατάργηση του μέτρου, σημαίνει ότι:
- Χιλιάδες παιδιά θα αναγκαστούν να αλλάξουν το οικείο εκπαιδευτικό τους περιβάλλον, εξαιτίας της σίγουρης και, κυρίως, υπερβολικής αύξησης των διδάκτρων.
- Η Δημόσια εκπαίδευση θα κληθεί να καλύψει τις ανάγκες αυξημένου αριθμού μαθητών, που θα μετακινηθούν από τα ιδιωτικά σχολεία, κάτι που θα επιτείνει τα ήδη οξυμένα προβλήματα της.
- Εκατοντάδες θέσεις εργασίας θα χαθούν, αφού πολλοί από τους 30.000 εργαζόμενους (εκ των οποίων οι 13.000 εκπαιδευτικοί) στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης θα βρεθούν στην ανεργία.
- Εκατοντάδες χιλιάδες γονείς θα κληθούμε να καταβάλουμε την επιβάρυνση του ΦΠΑ για όλες τις εκπαιδευτικές υπηρεσίες που παρέχουν στα παιδιά μας τα ιδιωτικά σχολεία της επιλογής μας, ανατρέποντας πλήρως τους οικογενειακούς μας προγραμματισμούς.
- Ενας μεγάλος αριθμός μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων κλάδων και ειδικοτήτων που προμηθεύουν τα ιδιωτικά σχολεία με προϊόντα και υπηρεσίες, θα πληγεί σημαντικά.
- Ο κρατικός προϋπολογισμός θα επιβαρυνθεί, αφού θα κληθεί να καλύψει το πρόσθετο κόστος λόγω της αύξησης του αριθμού μαθητών στη Δημόσια εκπαίδευση. (Σύμφωνα με μελέτη του ΕΒΕΑ, η ετήσια επιβάρυνση του προϋπολογισμού ανά μαθητή στη Δημόσια εκπαίδευση είναι 6.000 ευρώ).
Οι γονείς σε επιστολή τους αναφέρουν: «επιλέγουμε να στέλνουμε τα παιδιά μας σε ιδιωτικά σχολεία, καταβάλλουμε μέσω της ετήσιας φορολόγησής μας, το μερίδιο που μας αναλογεί για τη Δημόσια εκπαίδευση. Στη μεγάλη πλειοψηφία μας, είμαστε σκληρά εργαζόμενοι, που προσπαθούμε να διασφαλίσουμε για τα παιδιά μας το καλύτερο. Η επιλογή μας αυτή, την οποία οι περισσότεροι υπηρετούμε με δυσκολία, επιτρέπει στο Κράτος να εξοικονομεί 500.000.000 ευρώ το χρόνο. Ζητάμε το Κράτος να σεβαστεί το συνταγματικά κατοχυρωμένο κοινωνικό μας δικαίωμα για απρόσκοπτη πρόσβαση στο αγαθό της Παιδείας για τα παιδιά μας και να μην μας ''τιμωρεί'' με επιπλέον, άδικες φορολογικές επιβαρύνσεις.
Ζητάμε την κατάργηση με Νόμο του ΦΠΑ στις υπηρεσίες ιδιωτικής εκπαίδευσης».
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr