Επί ποδός η ΕΛΑΣ για το Πολυτεχνείο:«Φρούριο» η Αθήνα με 5.000 αστυνομικούς

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. εκτιμούν ότι τα πανεπιστημιακά ιδρύματα δεν θα χρησιμοποιηθούν ως ορμητήρια επιθέσεων

epi-podos-i-elas-gia-to-polutexneio-drakonteia-metra-asfaleias
|
SHARE THIS
0
SHARES

«Αίαντες»-Αύρες ρίψεις νερού, 24ωρη αστυνομική περιφρούρηση ΑΣΟΕΕ, Νομικής, Παντείου, αστυνομικοί φραγμοί σε κυβερνητικά κτίρια, 17 αστυνομικές κλούβες γύρω από την Αμερικανική Πρεσβεία, παρακολούθηση… πρατηρίων υγρών καυσίμων για την προμήθεια εύφλεκτων υγρών, απόσυρση κάδων απορριμμάτων και μπάζα δημοτικών έργων. Τα παραπάνω περιλαμβάνονται στον σχεδιασμό των μέτρων ασφάλειας ενόψει της επετείου του Πολυτεχνείου, μετά τις αλλεπάλληλες συσκέψεις των επικεφαλής αξιωματικών στο Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας.

Τα οχήματα ρίψης νερού θα ενεργοποιηθούν και πάλι. Θα βρίσκονται σταθμευμένα σε συγκεκριμένα σημεία, ενώ η κίνηση και χρησιμοποίησή τους θα κριθεί ανάλογα με τα επεισόδια που θα προκληθούν. Πέρσι είχαν χρησιμοποιηθεί κάνοντας ρίψεις εναντίον νεαρών που βρίσκονταν στον περίβολο του Πολυτεχνείου και προέβαιναν σε επιθέσεις εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων. Με όσα έχουν εξελιχθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα στην ΑΣΟΕΕ, αποφασίστηκε η 24ωρη περιφρούρησή της, όπως επίσης στη Νομική Σχολή και Πάντειο Πανεπιστήμιο. Επίσης, αναμένεται να αυξηθούν τα κυβερνητικά κτίρια τα οποία θα βρεθούν σε αστυνομικό κλοιό για την αποτροπή τυχόν ακτιβιστικών ενεργειών σε αυτά. Η Αμερικανική Πρεσβεία στην οποία θα καταλήξει η πορεία θα περιστοιχισθεί από 17 αστυνομικές κλούβες όπως προβλέπει ο σχεδιασμός. Στο μεταξύ στελέχη της Κρατικής Ασφάλειας πέρα από τις έρευνες για τον εντοπισμό τυχόν αποθηκών κατασκευής μολότοφ στην περιοχή των Εξαρχείων, θα… επιτηρήσουν πρατήρια υγρών καυσίμων σε κρίσιμες περιοχές, καθώς πέρσι είχε παρατηρηθεί η προμήθεια βενζίνης για την κατασκευή βομβών μολότοφ και είχαν γίνει συλλήψεις.

Παράλληλα η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής έστειλε εγγράφως στο Δήμο Αθηναίων, αίτημα για την απομάκρυνση κάδων απορριμμάτων από σημεία που θα περάσει η πορεία και στην περιοχή των Εξαρχείων, όπως και την απομάκρυνση οικοδομικών υλικών από σημεία έργων, προκειμένου να μην αποτελέσουν πολεμοφόδια για επιθέσεις εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων. Κάτι που φαίνεται πως υλοποιήθηκε σε μεγάλο βαθμό.

Παρότι οι πόρτες των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων έχουν κλείσει από το βράδυ της Πέμπτης, εκτός του Πολυτεχνείου, εκεί εκφράζεται μια αστυνομική ανησυχία αν θα παραμείνουν άτομα στο εσωτερικό του όταν κλείσουν οι πόρτες, με πρόθεση εκδήλωσης επιθέσεων μέσα από αυτό. Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. εκτιμούν ότι τα πανεπιστημιακά ιδρύματα δεν θα χρησιμοποιηθούν ως ορμητήρια επιθέσεων αλλά το πεδίο συγκρούσεων θα μεταφερθεί στα Εξάρχεια πιθανότατα με παρκούρ επιθέσεων από τις ταράτσες κτιρίων. Εκφράζονται φόβοι για περιφερειακές επιθέσεις σε αστυνομικά τμήματα, την φύλαξη των οποίων θα αναλάβουν ομάδες της ΟΠΚΕ, ενώ έχουν δοθεί εντολές απομάκρυνση αστυνομικών οχημάτων. Στην υλοποίηση του σχεδίου ασφαλείας θα συμμετάσχουν 5.000 αστυνομικοί, ωστόσο ο σχεδιασμός αναπροσαρμόζεται καθημερινά με αναδιάταξη και αναδίπλωση των αστυνομικών δυνάμεων. Κεντρικό ρόλο στα μέτρα θα έχουν οι διμοιρίες των ΜΑΤ, ΟΠΚΕ, ΔΙ.ΑΣ. αλλά και η νέα ομάδα «ΔΕΛΤΑ» που μετονομάστηκε σε «Δράση».

Στο μεταξύ αρμόδιοι αξιωματικοί έχουν προχωρήσει εδώ και αρκετό καιρό στην χαρτογράφηση των πανεπιστημίων αλλά και των ενεργών καταλήψεων κουκουλοφόρων μέσα σε αυτά, καθώς ενδέχεται να υπάρξουν μελλοντικές «ειρηνικές» εκκενώσεις. Ωστόσο τέτοιου είδους αστυνομικές επιχειρήσεις όπως αυτή που εξελίχθηκε στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο, θα γίνουν μόνο υπό την προϋπόθεση καταγγελίας από οποιαδήποτε πανεπιστημιακή Σύγκλητο ή φοιτητές. Από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. έχουν εκδοθεί «συγκεκριμένες διαταγές και οδηγίες», ειδικά για τρεις κατηγορίες ομάδων που βρίσκουν παραδοσιακά άσυλο στους πανεπιστημιακού χώρους: ομάδες χαμηλής τρομοκρατίας, διακινητές ναρκωτικών, και εμπλεκόμενους σε λαθρεμπόριο. «Για τις τελούμενες αξιόποινες πράξεις και παραβατικές συμπεριφορές στο εξής θα τηρούνται όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες από τις αρμόδιες υπηρεσίες, εξομοιώνοντας κατά τον τρόπο αυτόν τον χώρο των ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων με τον κοινό δημόσιο χώρo», είπε ο υφυπουργός Λευτέρης Οικονόμου και πρόσθεσε: «Σε αυτές τις πράξεις και τις συμπεριφορές περιλαμβάνονται ενδεικτικά η διακίνηση ναρκωτικών ουσιών, η κατασκευή, κυκλοφορία και χρήση εύφλεκτων υλών και εκρηκτικών υλών, το παραεμπόριο, οι βίαιες διακοπές μαθημάτων, οι καταστροφές σε κτήρια και σπουδαστήρια, η άσκηση ψυχολογικής και σωματικής βίας, η ομηρία και προπηλακισμοί φοιτητών, καθηγητών και διοικητικού προσωπικού».

ΦΩΤΟ EUROKINISSI

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook