Επιασαν το φονιά των αστυνομικών της ΔΙΑΣ

Καταδικάστηκε ερήμην σε δις ισόβια και 62 έτη - Είχε προφυλακιστεί αλλά "αστοχίες" της Δικαιοσύνης οδήγησαν στην αποφυλάκισή του - Οδηγείται στις φυλακές της Κέρκυρας

Επιασαν το φονιά των αστυνομικών της ΔΙΑΣ

Συνελήφθη ο «ελεύθερος» δολοφόνος των δύο αστυνομικών της ομάδας ΔΙ.ΑΣ στου Ρέντη. Εντοπίστηκε στη 01:00 τα ξημερώματα, μετά από έλεγχο αστυνομικών, να κινείται με αυτοκίνητο του πατέρα του, στο Μενίδι. Ο 24χρονος Γιώργος Εμερτζίδης, έδειξε να μην «ενοχλείται» από τον αστυνομικό έλεγχο και «άνετος» έδειξε τα πραγματικά του στοιχεία στους αστυνομικούς. Ενας από τους αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας της περιοχής όμως φαίνεται να αναγνώρισε στο πρόσωπό του έναν από τους κατηγορούμενους της δολοφονίας των νεαρών αστυνομικών Γιώργο Σκυλογιάννη και Γιάννη Ευαγγελινέλη, 23 και 22 χρόνων, την 1η Μαρτίου 2011 στου Ρέντη.

Ο Εμερτζίδης συνελήφθη στις 5 Μαΐου 2011 και δύο ημέρες αργότερα κρίθηκε προφυλακιστέος και οδηγήθηκε στη φυλακή. Την ίδια τύχη είχαν οι τέσσερις συγκατηγορούμενοί του, ενώ εκκρεμεί μέχρι σήμερα ένταλμα σύλληψης εις βάρος του Βιτάλιο Τερσενίδη ή Βιτάλικ, που φέρεται να διαφεύγει στη Ρωσία. Η δίκη για το πρώτο σκέλος της υπόθεσης, τη ληστεία στο περίπτερο στο Μενίδι απ' όπου ξεκίνησε η μοιραία για τους δύο ειδικούς φρουρούς καταδίωξη, άρχισε στις 3 Σεπτεμβρίου 2011 και ολοκληρώθηκε στις αρχές Οκτωβρίου. Ο Εμερτζίδης, παρά την αντίθετη πρόταση του εισαγγελέα, κρίθηκε αθώος κατά πλειοψηφία από το δικαστήριο. Σύμφωνα με αστυνομική πηγή, ο ένας από τους συγκατηγορούμενούς του, που είχε αρχικά καταθέσει ότι ο Εμερτζίδης συμμετείχε στα γεγονότα, πήρε πίσω την κατάθεσή του, με συνέπεια να απαλλαγεί λόγω αμφιβολιών.

«Αστοχίες» της Δικαιοσύνης

Στις 7 Οκτωβρίου και ενώ δεν είχε ακόμα συμπληρωθεί το 18μηνο κράτησής του, ο Εμερτζίδης αφέθηκε ελεύθερος. Εις βάρος του, όπως και εις βάρος των υπολοίπων τεσσάρων κατηγορουμένων εκκρεμούσε η δεύτερη και σημαντικότερη δικογραφία που αφορούσε πλέον τη διπλή δολοφονία των αστυνομικών στου Ρέντη. Η «ελευθέρωση» του κατηγορουμένου επήλθε μετά από μία σειρά αστοχιών της Δικαιοσύνης.

Η «ελευθέρωση» του κατηγορουμένου επήλθε μετά από μία σειρά αστοχιών της Δικαιοσύνης

Η δίκη για το συγκεκριμένο σκέλος της υπόθεσης ήταν προγραμματισμένο να ξεκινήσει στις 10 Δεκεμβρίου 2011. Ακόμα κι εάν ο Εμερτζίδης δεν αφηνόταν ελεύθερος στις 7 Οκτωβρίου, όπως περιέργως συνέβη, θα απελευθερωνόταν στις 7 Νοεμβρίου, με τη συμπλήρωση του 18μήνου της προφυλάκισής του ως κατηγορουμένου για συμμετοχή στη δολοφονία των δύο ειδικών, καθώς για την ένοπλη ληστεία έχει αθωωθεί. Πληροφορίες από την Ασφάλεια σημείωναν ότι μετά την «απελευθέρωση» του, επιβλήθηκαν περιοριστικοί όροι και παρότι είχε περίπου ένα μήνα να εμφανιστεί στο δικαστήριο, έδωσε κανονικά παρών στις 16 Νοεμβρίου 2011 στο Τ.Α. Μενιδίου, έκτοτε όμως εξαφανίστηκε.

Τελικά το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας επέβαλε δυο φορές ισόβια και πολυετείς καθείρξεις έως 66 έτη σε καθένα έναν από τους τρεις (εκ των τεσσάρων συνολικά) κατηγορουμένων για τη δολοφονία δυο αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ.

Καταδικάστηκε σε δύο φορές ισόβια συν 62 έτη

Ειδικότερα, η απόφαση του δικαστηρίου που δεν αναγνώρισε στους τρεις κατηγορουμένους κανένα ελαφρυντικό έχει ως εξής:

Ανδρέας Ποφίδης δυο φορές ισόβια και 66 έτη, Ιωάννης Σαββίδης δυο φορές ισόβια, 66 έτη και 5 μήνες και Γιώργος Εμερτζίδης δυο φορές ισόβια και 62 έτη (Οι πολυετείς καθείρξεις μεταφράζονται πάντως σε 25 έτη κάθειρξης). Ο Γ. Εμερτζίδης δεν εμφανίστηκε την τελευταία ημέρα της δίκης στο δικαστήριο με αποτέλεσμα να διαταχθεί η βίαια προσαγωγή του. Είχε αποφυλακιστεί «κατά λάθος» από τον Κορυδαλλό και ενώ εκκρεμούσε η δίκη για την δολοφονία των δυο αστυνομικών. Ωστόσο, μέχρι χθες τα ξημερώματα παρέμενε άφαντος. Τώρα πλέον πήρε τον δρόμο για τις φυλακές βαρυποινιτών στην Κέρκυρα…

Το χρονικό του μακελειού

Το μακελειό στου Ρέντη με τους δύο νεκρούς αστυνομικούς της ομάδας ΔΙ.ΑΣ και δύο σοβαρά τραυματίες συναδέλφους των θυμάτων είχε γίνει την 1η Μαρτίου.

Είχε προηγηθεί ληστεία σε περίπτερο στο Μενίδι, ο ιδιοκτήτης του οποίου είχε τηλεφωνήσει στην Άμεση Δράση και είχε αναφέρει τη μάρκα και τον αριθμό κυκλοφορίας του αυτοκινήτου των δραστών.

Τέσσερις αστυνομικοί της ομάδας ΔΙ.ΑΣ, που επέβαιναν σε δύο μοτοσικλέτες, εντόπισαν λίγη ώρα αργότερα το αυτοκίνητο στη Λεωφόρο Κηφισού στο Περιστέρι και το ακολούθησαν, ενημερώνοντας παράλληλα το κέντρο της Άμεσης Δράσης, με αποτέλεσμα να σταλούν ενισχύσεις. Στον παράδρομο της Κηφισού, όμως, στο ύψος της λαχαναγοράς του Ρέντη, ο οδηγός του κλεμμένου αυτοκινήτου στο οποίο επέβαιναν οι ληστές σταμάτησε απότομα και οι τρεις άγνωστοι που ήταν μέσα άρχισαν να πυροβολούν με καλάσνικοφ και πιστόλι κατά των αστυνομικών.

Οι τέσσερις αστυνομικοί δέχτηκαν καταιγισμό πυρών πάνω στις μοτοσικλέτες, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν οι δύο στο κεφάλι, ένας στο στομάχι και ο τέταρτος στο γόνατο. Οι δύο υπέκυψαν σχεδόν αμέσως στα τραύματά τους. Δύο άλλοι αστυνομικοί από αυτούς που ακολουθούσαν τους μοτοσικλετιστές της ΔΙΑΣ δέχτηκαν από μία σφαίρα στα κράνη χωρίς να τραυματιστούν, ενώ σε άλλους δύο οι σφαίρες σφηνώθηκαν στα αλεξίσφαιρα γιλέκα τους. Λίγη ώρα μετά το μακελειό εντοπίστηκε στο Μοσχάτο το αυτοκίνητο των δραστών.

Τα θύματα

Γ. Ευαγγελινέλης

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Περιστέρι. Ο πρόωρος θάνατος του πατέρα του τον υποχρέωσε να αναζητήσει εργασία αμέσως μόλις τελείωσε το σχολείο. Αντί να δουλέψει στο εργοστάσιο ξυλείας στο οποίο ήταν συνιδιοκτήτης ο πατέρας του, προτίμησε να καταταγεί, τον Οκτώβριο του 2008, στην Ελληνική Αστυνομία. Οι φίλοι του έλεγαν ότι δεν κρατούσε τα χρήματα από τον μισθό του, αλλά τα έδινε για να συντηρήσει τη μητέρα και τη μικρότερη αδερφή του.

Γ. Σκυλογιάννης

Γεννήθηκε στο Κεφαλόβρυσο Τρικάλων και ήταν το μεγαλύτερο από τα πέντε παιδιά ενός υπαλλήλου καθαριότητας του Δήμου Τρικάλων. Δούλευε από μικρός ως σερβιτόρος για να βοηθήσει την οικογένειά του. Στην EΛ. ΑΣ. κατετάγη το καλοκαίρι του 2009 και υπηρετούσε στην ομάδα ΔΙΑΣ Δυτικής Αττικής. Έμενε σε ένα δυάρι με τη 19χρονη αδερφή του και την 20χρονη φίλη του

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΜΕΓΑΛΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ 19 Οκτ 2021 | 20:27

Λαθρεμπόριο όπλων στα Χανιά: Ολόκληρο οπλοστάσιο βρήκαν οι Αρχές - 7 συλλήψεις [εικόνες]

Οι Αρχές βρήκαν τρία πλήρως εξοπλισμένα παράνομα εργαστήρια όπλων σε περιοχές των Χανίων.

ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ 19 Οκτ 2021 | 13:40

Μεσσηνία: Συνελήφθησαν τα μέλη δυο εγκληματικών οργανώσεων εμπόρων ναρκωτικών [εικόνες - βίντεο]

Στα χέρια της αστυνομίας έπεσαν τα μέλη δύο εγκληματικών οργανώσεων εμπορίας ναρκωτικών, που διακινούσε μεγάλες ποσότητες ινδικής κάνναβης και κοκαϊνης, στη Μεσσηνία

ΕΙΧΑΝ ΚΡΥΨΕΙ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΣΕ ΟΚΤΩ ΣΑΚΟΥΣ 17 Οκτ 2021 | 15:46

Κάνναβη βάρους 256 κιλών κατασχέθηκε στα παράλια της Θεσπρωτίας - Δύο συλλήψεις [εικονες]

Μεγάλη ποσότητα ινδικής κάναβης, 256 κιλά, κατασχέθηκε μετά στα παράλια της Θεσπρωτίας το μεσημέρι του Σαββάτου. Έγιναν δύο συλλήψεις Ελληνων διακινητών.

ΟΡΓΙΣΜΕΝΟΙ ΟΙ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ 13 Οκτ 2021 | 18:17

Έγκλημα μέσω Facebook: Έσπασαν τα ισόβια για τη γυναίκα "αράχνη" - Παραμένουν για τους άλλους τρεις

Η δολοφονία του 30χρονου ενεχυροδανειστή που χαρακτηρίστηκε ως έγκλημα μέσω Facebook.

ΣΥΝΕΛΗΦΘΗΣΑΝ 10 Οκτ 2021 | 11:36

Κρήτη: Οικοδόμοι αντί να ανακαινίζουν... έκλεβαν τον ανυποψίαστο ιδιοκτήτη - 20.000 ευρώ η λεία τους

Υποτίθεται ότι δούλευαν ως οικοδόμοι σε συνεργείο που είχε αναλάβει την ανακαίνιση μιας μονοκατοικίας, όμως εκείνοι έκαναν... "απαλλοτρίωση" με λεία 20.000 ευρώ

ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΔΥΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΣΠΕΙΡΑΣ 03 Οκτ 2021 | 11:34

Εξαρθρώθηκε κύκλωμα που κατασκεύαζε πλαστά ταξιδιωτικά και διοικητικά έγγραφα στον Κολωνό

Τέσσερις Παστικανοί αποτελούσαν το κύκλωμα κατασκευής και διακίνησης πλαστών διαβατηρίων και εγγράφων - Βρέθηκαν τα δύο εργαστήρια παρασκευής στον Κολωνό.

ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗ - ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ 03 Οκτ 2021 | 10:55

Θεσσαλονίκη: Δύο συλλήψεις για τα επεισόδια στη χθεσινή αντιφασιστική συγκέντρωση

Δύο συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο από την ΕΛ.ΑΣ στη Θεσσαλονίκη στα επεισόδια μικρής έκτασης, μεταξύ αντιεξουσιαστών και αστυνομικών.

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΙΔΙΟΣ 02 Οκτ 2021 | 08:41

Κύκλωμα κοκαΐνης: Αρνείται κάθε εμπλοκή του ο Γκλέτσος - Ο λιμενικός, το ντελίβερι και οι κωδικές ονομασίες

Αξιωματικός του Λιμενικού κατηγορείται ότι έκανε ντελίβερι ναρκωτικών εν ώρα υπηρεσίας - Ο "Τσοπάνης", τα "παραγάδια" και ο φόβος να μην καταλάβει τίποτα η μητέρα του γνωστού ηθοποιού.

ΑΠΟ 15 ΕΩΣ 21 ΕΤΩΝ 01 Οκτ 2021 | 17:13

ΕΠΑΛ Ευόσμου: Οκτώ συλλήψεις για τα σοβαρά επεισόδια - Μαθητές όλοι οι συλληφθέντες

Συνολικά είχαν προσαχθεί 38 άτομα μετά τα επεισόδια στο ΕΠΑΛ Ευόσμου. Οι 30 αφέθηκαν ελεύθεροι, αφού δεν προέκυψε κάτι επιλήψιμο εις βάρος τους.

Ο «ΑΡΧΗΓΟΣ» 01 Οκτ 2021 | 15:29

"VOR V ZAKONE": Στα χέρια της ΕΛΑΣ ο 42χρονος αρχιμαφιόζος με αδυναμία στα Louis Vuitton [Βίντεο]

Μέλη της "VOR V ZAKONE" είχαν προχωρήσει σε 42 διαρρήξεις από οικίες και αποθήκες σε Αττική, Χαλκίδα και Λουτράκι - Συνελήφθη ο 42χρονος "VOR"

ΠΡΙΝ ΑΠΟ 5 ΧΡΟΝΙΑ 30 Σεπ 2021 | 09:20

Ρόδος: 56 φορές ισόβια σε Τούρκο διακινητή για πολύνεκρο ναυάγιο στο Φαρμακονήσι

Δικαστήριο της Ρόδου έκρινε ένοχο, χωρίς να αναγνωρίσει κανένα ελαφρυντικό, έναν 55χρονο Τούρκο διακινητή για φονικό ναυάγιο στο Φαρμακονήσι.

ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ 30 Σεπ 2021 | 00:16

ΕΠΑΛ Σταυρούπολης: Ανήλικοι και εξωσχολικοί ανάμεσα στους συλληφθέντες - Οπλοστάσιο στα σπίτια τους

Μέχρι στιγμής από την Ασφάλεια Θεσσαλονίκης έχουν γίνει έντεκα συλλήψεις για τα επεισόδια στα ΕΠΑΛ Σταυρούπολης - Οι περισσότερες αφορούν σε ανήλικους.

Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΟΥ 27 Οκτ 2021 | 08:00

Πέραμα: Μυστήριο με εμπλοκή και δεύτερου οχήματος - Το "άγνωστο" Skoda Octavia που μπλόκαρε τον 20χρονο Ρομά

Ο εμβολισμός των αστυνομικών, ο καταιγισμός πυροβολισμών και οι υπόλοιπες ενέργειες των ανδρών της ΔΙΑΣ στο Πέραμα, έχουν γίνει αντικείμενο δικαστικής και αστυνομικής έρευνας.