Follow us

Επιδημία γαστρεντερίτιδας σαρώνει στα παιδιά, μετά τη γρίπη - Τι να προσέξουν οι γονείς

Και ενώ τα κρούσματα εποχικής γρίπης, συνεχίζουν να ταλαιπωρούν παιδιά και γονείς, στην επιβαρυμένη επιδημιολογική εικόνα έρχεται να προστεθεί και μια επιδημία γαστρεντερίτιδας.

ΙΩΣΗ ΠΑΙΔΙΑ

Και ενώ τα κρούσματα εποχικής γρίπης, όπως και άλλες ιώσεις, συνεχίζουν να ταλαιπωρούν παιδιά και γονείς, στην επιβαρυμένη επιδημιολογική εικόνα έρχεται να προστεθεί και μια επιδημία γαστρεντερίτιδας.

Τα περιστατικά, όπως σημειώνουν στο TheTOC παιδίατροι, αυξάνονται σημαντικά τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Από τη μία πλευρά οι καιρικές συνθήκες, με αυξημένα επίπεδα υγρασίας που ευνοούν τη μετάδοση, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, και από την άλλη πλευρά το εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών, που αύξησε τις λοιμώξεις και του αναπνευστικού και του πεπτικού συστήματος, είναι οι δύο βασικές αιτίες για την εμφάνιση του κύματος γαστρεντερίτιδας, που πάντως αναμενόταν από τους παιδιάτρους και αντιμετωπίζεται.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, η ιογενής γαστρεντερίτιδα είναι μια εντερική λοίμωξη που οφείλεται σε διάφορους ιούς. Ιογενή γαστρεντερίτιδα μπορεί να εκδηλώσει κανείς καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Κάθε ιός έχει τη δική του εποχική δραστηριότητα. Οι λοιμώξεις από νοροϊό, αν και απαντώνται όλο το χρόνο, τείνουν να εμφανίζονται συχνότερα τους
ψυχρότερους μήνες (στο τέλος του φθινοπώρου και κατά τη διάρκεια του χειμώνα).
Οι συχνότεροι από αυτούς είναι οι νοροϊοί, οι ροταϊοί και οι αδενοϊοί. Οι νοροϊοί
αποτελούν το πλέον συχνό αίτιο οξείας γαστρεντερίτιδας στις ανεπτυγμένες χώρες στο
σύνολο του πληθυσμού και οι ροταϊοί σε παιδιά ηλικίας μικρότερης των 5 ετών. Στην πλειονότητα των ατόμων τα συμπτώματα είναι ήπια και υποχωρούν χωρίς να απαιτείται η επίσκεψη στο γιατρό.

Διαβάστε Επίσης

Σε περίπτωση που τα συμπτώματα της γαστρεντερίτιδας διαρκέσουν για διάστημα μεγαλύτερο από 24 ώρες ή όταν ο ασθενής έχει βαριά εικόνα, καλό είναι να συμβουλεύεται κανείς τον γιατρό του. Η ιογενής γαστρεντερίτιδα διαγιγνώσκεται με βάση τα συμπτώματα και την εξέταση του ασθενή.

Ποια είναι τα συμπτώματα

Τα κύρια συμπτώματα είναι οι διάρροιες (συνήθως υδαρείς) και οι έμετοι. Οι ασθενείς μπορεί επίσης να παρουσιάσουν ναυτία, πόνο και κράμπες στην κοιλιά, πονοκέφαλο, μυϊκούς πόνους, κόπωση, ρίγη και σπανιότερα πυρετό. Ο πυρετός είναι κατά κανόνα χαμηλός.

Τα συμπτώματα της ιογενούς γαστρεντερίτιδας μπορεί να διαρκέσουν από 1 έως 10 ημέρες, ανάλογα με τον ιό που προκάλεσε το νόσημα. Συνήθως όμως διαρκούν 24-48 ώρες.

Τα ηλικιωμένα άτομα ή τα άτομα που είναι ανοσοκατεσταλμένα (ογκολογικοί ασθενείς, άτομα που λαμβάνουν κορτικοστεροειδή κ.ά.) συνήθως χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να αναρρώσουν πλήρως.

Η ιογενής γαστρεντερίτιδα μπορεί να μεταδοθεί από άτομο σε άτομο, αφού οι ιοί αποβάλλονται στα κόπρανα και στα εμέσματα των ασθενών. Οι ιοί επιβιώνουν στις επιφάνειες έως και 72 ώρες και ακόμα και μικρή ποσότητα του ιού αρκεί για να μολυνθεί κάποιος. Οι ασθενείς με γαστρεντερίτιδα από νοροϊό είναι μεταδοτικοί από την στιγμή που ξεκινούν να νιώθουν αδιαθεσία έως και τουλάχιστον τρεις ημέρες μετά την ανάρρωσή τους.

Τι να προσέξουν οι γονείς

Για τα περισσότερα άτομα η ιογενής γαστρεντερίτιδα δεν αποτελεί σοβαρό νόσημα. Οι ασθενείς σχεδόν πάντοτε αναρρώνουν πλήρως χωρίς περαιτέρω προβλήματα υγείας.

Παρόλα αυτά, τα βρέφη, τα μικρά παιδιά, τα άτομα με αναπηρία, τα άτομα που δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν, οι ηλικιωμένοι, καθώς και οι ανοσοκατεσταλμένοι μπορεί να χρειαστούν νοσηλεία για την αντιμετώπιση πιθανής αφυδάτωσης. Σε περίπτωση αφυδάτωσης, ένα άτομο μπορεί να έχει μειωμένη ούρηση, ξηροστομία και ζαλάδα. Ένα αφυδατωμένο παιδί μπορεί να κλαίει με λίγα ή καθόλου δάκρυα και να παρουσιάζει ασυνήθιστη υπνηλία. Ο θάνατος από το νόσημα είναι εξαιρετικά σπάνιος αλλά το νόσημα μπορεί να επιδεινώσει τυχόν προϋπάρχοντα προβλήματα υγείας.

Δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο φάρμακο για την ιογενή γαστρεντερίτιδα. Το πιο σημαντικό στην αντιμετώπισή της είναι η αποφυγή σοβαρής απώλειας υγρών (αφυδάτωση). Καλό είναι ο ασθενής με ιογενή γαστρεντερίτιδα να καταναλώνει όσο το δυνατόν μεγαλύτερες ποσότητες υγρών, για όσο διάστημα διαρκούν τα συμπτώματά του.

Οι ειδικοί τονίζουν τέλος πως η κατανάλωση αντιβιοτικών δεν βοηθά στην αντιμετώπιση της ιογενούς γαστρεντερίτιδας (όπως άλλωστε και σε καμιά ιογενή νόσο).

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Η ΕΚΘΕΣΗ 09 Μαρ 2023 | 15:48

Κορονοϊός: 89 θάνατοι και 95 διασωληνωμένοι την τελευταία εβδομάδα - Μείωση θετικότητας στη γρίπη

Σύμφωνα με την έκθεση του ΕΟΔΥ, καταγράφεται γενική μείωση στην κοινότητα στη θετικότητα για γρίπη, ενώ σταθερή παραμένει η θετικότητα για τον κορονοϊό

ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΚΘΕΣΗ 02 Μαρ 2023 | 16:27

Αυξήθηκαν τα κρούσματα κορονοϊού και γρίπης, 82 θάνατοι από covid - Η ενημέρωση του ΕΟΔΥ

Τα στοιχεία του ΕΟΔΥ για την εβδομάδα 20-26 Φεβρουαρίου - Δεν υπήρξαν θύματα από γρίπη το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΙ 28 Φεβ 2023 | 07:39

Γιατί επιμένει η γρίπη στα παιδιά: Γεμάτες οι παιδιατρικές ΜΕΘ - Τι συμβαίνει με το ανοσοποιητικό τους

Από τα στοιχεία προκύπτει ότι η γρίπη και άλλες ιώσεις προκαλούν πιο σοβαρά προβλήματα στα παιδιά απ' ότι ο κορονοϊός.

ΛΟΙΜΩΞΗ ΤΟΥ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟΥ 25 Φεβ 2023 | 15:21

Ανδρέας Μικρούτσικος: Διασωληνωμένος ο γνωστός παρουσιαστής στη ΜΕΘ- Του βρήκαν μικρόβιο στον πνεύμονα

Η σύντροφός του είπε πως πλέον αναμένουν να ανταποκριθεί στην αντιβίωση ενώ υπογράμμισε ότι οι γιατροί είναι καθησυχαστικοί.

ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΕΟΔΥ 23 Φεβ 2023 | 15:50

Κορονοϊός: 95 νεκροί και 101 διασωληνωμένοι αυτή την εβδομάδα – 2 θάνατοι από γρίπη

Για 95 θανάτους από κορονοϊό και 2 από γρίπη κάνει λόγο η επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ για την εβδομαδα 13-19 Φεβρουαρίου

ΜΕΓΑΛΗ ΑΥΞΗΣΗ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ 22 Μαρ 2023 | 07:37

Ανησυχία για τον επικίνδυνο μύκητα Candida auris: Τα συμπτώματα και ποιους απειλεί - Καμπανάκι από CDC

Ο Candida auris είναι μύκητας με μεγάλη ανθεκτικότητα στη θεραπεία που μπορεί να αποβεί μοιραίος εάν προσβάλει ασθενή με ήδη επιβαρυμένη κατάσταση υγείας. Εχει εντοπιστεί και στη χώρα μας.

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ 21 Μαρ 2023 | 08:10

Οι 6 χρυσοί κανόνες της διατροφής του Χάρβαρντ: Πώς μπορεί να γίνει το όπλο για μακροχρόνια και υγιεινή ζωή

Ειδικοί σε θέματα διατροφής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Harvard εργάστηκαν για να συντάξουν ένα πρόγραμμα διατροφής για βέλτιστη υγεία.

ΣΕ ΤΙ ΔΙΑΦΕΡΟΥΝ 20 Μαρ 2023 | 07:30

Γρίπη Α και Β: Ποιες είναι οι διαφορές - Ποια είναι τα συμπτώματα

Οι ιοί τύπου Α ή Β αποτελούν τα κύρια αίτια γρίπης στον άνθρωπο, ενώ οι περιπτώσεις γρίπης από ιούς τύπου C είναι πολύ σπάνιες.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ 18 Μαρ 2023 | 08:18

Πειραματικό χάπι επιτυγχάνει πλήρη ύφεση του καρκίνου σε 18 ασθενείς με επιθετική λευχαιμία

Το νέο φάρμακο (revumenib) φαίνεται πως εξάλειψε πλήρως τον καρκίνο στο ένα τρίτο των συμμετεχόντων σε μια κλινική μελέτη που πραγματοποιείται στις Ηνωμένες Πολιτείες

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ 17 Μαρ 2023 | 07:41

Γιατί το κοινό κρυολόγημα δημιουργεί ανοσία στα μικρά παιδιά έναντι του κορονοϊού

Ισχυρό ανοσοποιητικό από την ηλικία των δύο ετών προκαλεί το κοινό κρυολόγημα ακόμη και έναντι του κορονοϊού.

ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ 16 Μαρ 2023 | 07:22

Αιχμή του δόρατος για την αντιμετώπιση του παιδικού καρκίνου το νέο Ογκολογικό Κέντρο Παίδων "Ελπίδα"

Αφιερωμένο αποκλειστικά στην αντιμετώπιση του παιδικού καρκίνου θα είναι το νέο Ογκολογικό Κέντρο Παίδων "Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ".

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ 14 Μαρ 2023 | 07:38

Τι αλλάζει με το Ογκολογικό Παίδων "Ελπίδα" : Δωρεάν υπηρεσίες σε παιδιά που πάσχουν από καλοήθη & κακοήθη νοσήματα

Το Ογκολογικό Κέντρο, το οποίο όπως ορίζεται θα διασυνδέεται λειτουργικά με τα παιδιατρικά νοσοκομεία "Η Αγία Σοφία" και "Π. & Α. Κυριακού".