Follow us

"Επιδημία" με ιό υπολογιστών μέσω email που κλέβει προσωπικά στοιχεία, κωδικούς και τραπεζικούς λογαριασμούς

Απάτη με μειλ απατεώνων που που κλέβει τραπεζικούς λογαριασμούς, φωτογραφίες, κωδικούς πρόσβασης.

κομπιουτερ

Κορονο-Mail… κοριός απατεώνων, που κλέβει τραπεζικούς λογαριασμούς, φωτογραφίες, κωδικούς πρόσβασης. Προσωπικά δεδομένα, μέσω ενός απατηλού mail μπορούν να βρεθούν στα χέρια επιτήδειων. Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προειδοποιεί τους πολίτες σχετικά με προσπάθειες υποκλοπής δεδομένων μέσω της μεθόδου του "ηλεκτρονικού ψαρέματος". Δεκάδες πολίτες καταγγέλλουν καθημερινά στα στελέχη της Δίωξης απόπειρες εξαπάτησης μέσω email, μια γνωστή μέθοδο επιτήδειων που έχει γιγαντωθεί εν μέσω κορωνοϊού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Links… υποκλοπής

Άγνωστοι δράστες, μέσω email που αποστέλλουν μαζικά προς τους πολίτες, και στα οποία ως αποστολέας παρουσιάζεται εταιρεία παροχής υπηρεσιών ταχυδρομείου, επιχειρούν να υποκλέψουν δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα με πρόφαση την απαίτηση για πληρωμή εξόδων μεταφοράς και φύλαξης προϊόντων. Αυτά τα email εμπεριέχουν συνδέσμους (links), που οδηγούν σε ιστοσελίδες στις οποίες πρέπει να συμπληρωθούν τα στοιχεία εισόδου σε διαδικτυακούς λογαριασμούς αλλά και στοιχεία καρτών πληρωμών. Οι κωδικοί που θα ζητηθούν μπορεί να είναι είτε του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, είτε κάποιου μέσου κοινωνικής δικτύωσης, ενώ μπορεί να ζητηθεί ακόμα και ο κωδικός για το e-banking.

Σε περίπτωση που ο παραλήπτης του email κάνει το λάθος να συμπληρώσει τα στοιχεία που θα του ζητηθούν, οι δράστες τα αξιοποιούν είτε για να αποκτήσουν μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση σε λογαριασμούς του θύματος, είτε για να προβούν σε ηλεκτρονικές συναλλαγές χωρίς εξουσιοδότηση, χρησιμοποιώντας τα στοιχεία των καρτών που έχουν καταφέρει να υποκλέψουν.

Συμβουλές προστασίας

Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, προειδοποιεί ότι τα συγκεκριμένα email χρήζουν μεγάλης προσοχής, καθότι αν και σε καμία περίπτωση δεν είναι αληθινά, παρουσιάζονται εξαιρετικά αληθοφανή. Οι χρήστες του Διαδικτύου που τα λαμβάνουν καλούνται:

- να μην επιλέγουν τους προτεινόμενους συνδέσμους

- να μην απαντούν στα μηνύματα

- να μην καταχωρούν και να μην στέλνουν προσωπικά δεδομένα και στοιχεία πιστωτικών καρτών

Κομπιούτερ

Mails εκμεταλλεύονται το lockdown

Οι απάτες "ηλεκτρονικού ψαρέματος" είναι η πιο "δημοφιλής" μέθοδος ηλεκτρονικής απάτης εν μέσω κορονοϊού. Επιτήδειοι εκμεταλλευόμενοι τόσο την άνοδο της τηλεργασίας, όσο και το γεγονός ότι όλο και περισσότερα άτομα περνούν χρόνο στους υπολογιστές τους, έχουν βρει κάθε λογής τρόπο για να εξαπατήσουν κόσμο και να αποκτήσουν πρόσβαση σε ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα.

Ένα άλλο είδος παρόμοιας απάτης μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για την οποία η Δίωξη εφιστά την προσοχή, είναι η εμφάνιση ενός συνημμένου κακόβουλου αρχείου, το οποίο ανήκει στην κατηγορία "Δούρειος Ίππος". Αυτό αποστέλλεται σε πολίτες μέσω μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Στη συγκεκριμένη περίπτωση το θύμα λαμβάνει μήνυμα από άγνωστη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, στο οποίο το εμφανιζόμενο όνομα αποστολέα είναι υπαρκτό και ανήκει στη λίστα επαφών του, το περιεχόμενο του μηνύματος αποτελεί απόσπασμα προηγούμενης συνομιλίας μεταξύ του εμφανιζόμενου αποστολέα και άλλης επαφής, ενώ έχει επισυναφθεί αρχείο (συνήθως τύπου word), το οποίο εμπεριέχει κακόβουλο εκτελέσιμο κώδικα.

Fake βλάβες και… επενδυτές

Μια συνηθισμένη μέθοδος απάτης που επίσης καταγράφεται συχνά τους τελευταίους μήνες, είναι η επισκευή υποτιθέμενης βλάβης στον υπολογιστή. Οι δράστες τηλεφωνούν σε ανυποψίαστους πολίτες υποδυόμενοι τεχνικούς από μεγάλη πολυεθνική εταιρία πληροφορικής. Στη συνέχεια ζητάνε να εγκαταστήσουν λογισμικό απομακρυσμένης πρόσβασης, για να αποκαταστήσουν κάποιοι πρόβλημα που όπως ισχυρίζονται υπάρχει στον υπολογιστή.

Συχνό φαινόμενο είναι και οι επενδυτικές απάτες. Οι δράστες προσεγγίζουν τα θύματα, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, υποδυόμενοι τους εργαζόμενους σε δήθεν μεγάλες επενδυτικές εταιρείες του εξωτερικού και υπόσχονται υψηλές αποδόσεις μέσω τοποθέτησής σε εικονικές διαδικτυακές επενδυτικές πλατφόρμες. Έτσι καταφέρνουν να τους αποσπάσουν μεγάλα χρηματικά ποσά.

"Παρέμβαση" σε τραπεζικούς λογαριασμούς

Την προσοχή των πολιτών εφιστά η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και για επιθέσεις υποκλοπής από επιτήδειους που "κρυφακούν", παρατηρώντας από απόσταση το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο των θυμάτων. Μόλις οι δράστες εντοπίσουν e-mail που αφορούν επικείμενη πληρωμή σε τραπεζικό λογαριασμό, παρεμβαίνουν και προτρέπουν τους συναλλασσόμενους να μεταφέρουν χρήματα σε απατηλούς τραπεζικούς λογαριασμούς, διαφορετικούς από αυτούς που είχαν συμφωνηθεί αρχικά.

Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος συμβουλεύει τους πολίτες:

- Να αλλάζουν κωδικούς ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

- Να παρατηρούν τη διεύθυνση του αποστολέα ενός μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

- Στις περιπτώσεις όπου λαμβάνουν μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από άγνωστους αποστολείς ή άγνωστη προέλευση, να μην ανοίγουν τους συνδέσμους (link) και να μην κατεβάζουν συνημμένα αρχεία.

- Να αναζητούν πληροφορίες για την αξιοπιστία των εταιρειών που τους προσεγγίζουν.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΟΜΑΔΑ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΑΣ ΛΥΜΑΤΩΝ ΑΠΘ 22 Μαϊ 2022 | 12:41

Θεσσαλονίκη: Ήπια αποκλιμάκωση του ιικού φορτίου των λυμάτων - Τι δείχνουν οι τελευταίες μετρήσεις

Τάση ήπιας αποκλιμάκωσης στη συγκέντρωση του ιικού φορτίου του SARS-CoV-2 στα αστικά απόβλητα της Θεσσαλονίκης

Ο ΧΑΡΤΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ 21 Μαϊ 2022 | 15:46
Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΕΟΔΥ 21 Μαϊ 2022 | 15:39

Κορονοϊός: 3.424 νέα κρούσματα - 21 θάνατοι - 156 οι διασωληνωμένοι

Ο αριθμός κρουσμάτων που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ.

ΧΑΛΑΡΩΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ 21 Μαϊ 2022 | 09:03

Εξαδάκτυλος: "Ο κορονοϊός δεν παίρνει άδειες" - Πότε θα γίνει η επανεξέταση των μέτρων

Μετά από δύο χρόνια πανδημίας το φετινό καλοκαίρι θα είναι διαφορετικό

ΠΩΣ ΜΕΤΑΔΙΔΕΤΑΙ 20 Μαϊ 2022 | 21:06

Μαγιορκίνης: Η ευλογιά των πιθήκων δεν θα έχει τη δυναμική του κορονοϊού

Ο καθηγητής επιδημιολογίας, ξεκαθάρισε πως ακόμα κι αν ο ιός εξαπλωθεί, δεν θα έχουμε μια πανδημία όπως αυτή του κορονοϊού.

«ΚΥΜΑ ΠΥΡΕΤΟΥ ΑΓΝΩΣΤΟΥ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ» 20 Μαϊ 2022 | 19:26

Κορονοϊός: Στη Β.Κορέα του Κιμ κάνουν γαργάρες με αλατόνερο και πίνουν τσάι από φύλλα ιτιάς για πρόληψη και θεραπεία

Tα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Βόρειας Κορέας ενθαρρύνουν τους ασθενείς να χρησιμοποιούν και μη επαληθευμένες...οικιακές θεραπείες

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΕΟΔΥ 20 Μαϊ 2022 | 16:34

Κορονοϊός: 2124 τα νέα κρούσματα στην Αττική, 255 στη Θεσσαλονίκη - Δείτε τον χάρτη της διασποράς

Περιορίζεται η διασπορά στη χώρα - Η κατανομή των κρουσμάτων κορονοϊού ανά περιοχή.

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΕΟΔΥ 20 Μαϊ 2022 | 15:42

Κορονοϊός: 3.708 νέα κρούσματα - 16 θάνατοι και 159 διασωληνωμένοι

Τα στοιχεία για τα νέα κρούσματα που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ σήμερα παρασκευή 20 Μαΐου

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ 20 Μαϊ 2022 | 10:35

Γιατί κάποιοι δεν κόλλησαν κορονοϊό; - Αποκαλυπτική ανάλυση της Deutsche Welle

Οσοι την είχαν γλιτώσει μέχρι τώρα, θεώρησαν τους τελευταίους μήνες ότι ήταν ζήτημα χρόνου να δεχθούν κι αυτοί "επισκέψεις" από τον κορονοϊό.

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΕΝΑΝΤΙ ΤΗΣ ΣΟΒΑΡΗΣ ΝΟΣΗΣΗΣ 20 Μαϊ 2022 | 10:17

Κορονοϊός: Σύσταση CDC για τρίτη δόση εμβολίου στα παιδιά 5-11 ετών

Τα μέλη της επιτροπής έδωσαν το πράσινο φως στη χορήγηση τρίτης, ενισχυτικής δόσης εμβολίου κατά της covid-19 στα παιδιά ηλικίας 5 με 11 ετών τουλάχισον πέντε μήνες μετά τη δεύτερη.

ΠΛΗΘΟΣ ΚΟΣΜΟΥ ΤΟΝ ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΟΥΝ 20 Μαϊ 2022 | 09:26

Συγκίνηση σε όλο τον πλανήτη για τον θάνατο του συνθέτη Βαγγέλη Παπαθανασίου - Είχε γράψει και το θρυλικό σήμα της ΕΡΤ [βίντεο]

Θλίψη σκόρπισε ανά την υφήλιο η είδηση του θανάτου του μεγάλου συνθέτη Βαγγέλη Παπαθανασίου - Απεβίωσε σε νοσοκομείο του Παρισιού από επιπλοκές του κορονοϊού.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΟΔΥ 19 Μαϊ 2022 | 17:11

Κορονοϊός: Για πρώτη φορά στη χώρα το στέλεχος ΒΑ.5 της μετάλλαξης Όμικρον - Πιο μεταδοτικό και διαφεύγει της ανοσίας

Δεν υπάρχει γνωστό ιστορικό ταξιδιού στο κρούσμα κορονοϊού, ενώ είναι σε εξέλιξη η διερεύνηση.

ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΔΙΑΣΠΟΡΑ 19 Μαϊ 2022 | 16:06

Κορονοϊός: 2.251 νέα κρούσματα στην Αττική, 323 στη Θεσσαλονίκη - Η διασπορά στη χώρα

Η γεωγραφική κατανομή των νέων κρουσμάτων σύμφωνα με την σημερινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα