"Επιδημία" με ιό υπολογιστών μέσω email που κλέβει προσωπικά στοιχεία, κωδικούς και τραπεζικούς λογαριασμούς

Απάτη με μειλ απατεώνων που που κλέβει τραπεζικούς λογαριασμούς, φωτογραφίες, κωδικούς πρόσβασης.

κομπιουτερ

Κορονο-Mail… κοριός απατεώνων, που κλέβει τραπεζικούς λογαριασμούς, φωτογραφίες, κωδικούς πρόσβασης. Προσωπικά δεδομένα, μέσω ενός απατηλού mail μπορούν να βρεθούν στα χέρια επιτήδειων. Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προειδοποιεί τους πολίτες σχετικά με προσπάθειες υποκλοπής δεδομένων μέσω της μεθόδου του "ηλεκτρονικού ψαρέματος". Δεκάδες πολίτες καταγγέλλουν καθημερινά στα στελέχη της Δίωξης απόπειρες εξαπάτησης μέσω email, μια γνωστή μέθοδο επιτήδειων που έχει γιγαντωθεί εν μέσω κορωνοϊού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Links… υποκλοπής

Άγνωστοι δράστες, μέσω email που αποστέλλουν μαζικά προς τους πολίτες, και στα οποία ως αποστολέας παρουσιάζεται εταιρεία παροχής υπηρεσιών ταχυδρομείου, επιχειρούν να υποκλέψουν δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα με πρόφαση την απαίτηση για πληρωμή εξόδων μεταφοράς και φύλαξης προϊόντων. Αυτά τα email εμπεριέχουν συνδέσμους (links), που οδηγούν σε ιστοσελίδες στις οποίες πρέπει να συμπληρωθούν τα στοιχεία εισόδου σε διαδικτυακούς λογαριασμούς αλλά και στοιχεία καρτών πληρωμών. Οι κωδικοί που θα ζητηθούν μπορεί να είναι είτε του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, είτε κάποιου μέσου κοινωνικής δικτύωσης, ενώ μπορεί να ζητηθεί ακόμα και ο κωδικός για το e-banking.

Σε περίπτωση που ο παραλήπτης του email κάνει το λάθος να συμπληρώσει τα στοιχεία που θα του ζητηθούν, οι δράστες τα αξιοποιούν είτε για να αποκτήσουν μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση σε λογαριασμούς του θύματος, είτε για να προβούν σε ηλεκτρονικές συναλλαγές χωρίς εξουσιοδότηση, χρησιμοποιώντας τα στοιχεία των καρτών που έχουν καταφέρει να υποκλέψουν.

Συμβουλές προστασίας

Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, προειδοποιεί ότι τα συγκεκριμένα email χρήζουν μεγάλης προσοχής, καθότι αν και σε καμία περίπτωση δεν είναι αληθινά, παρουσιάζονται εξαιρετικά αληθοφανή. Οι χρήστες του Διαδικτύου που τα λαμβάνουν καλούνται:

- να μην επιλέγουν τους προτεινόμενους συνδέσμους

- να μην απαντούν στα μηνύματα

- να μην καταχωρούν και να μην στέλνουν προσωπικά δεδομένα και στοιχεία πιστωτικών καρτών

Κομπιούτερ

Mails εκμεταλλεύονται το lockdown

Οι απάτες "ηλεκτρονικού ψαρέματος" είναι η πιο "δημοφιλής" μέθοδος ηλεκτρονικής απάτης εν μέσω κορονοϊού. Επιτήδειοι εκμεταλλευόμενοι τόσο την άνοδο της τηλεργασίας, όσο και το γεγονός ότι όλο και περισσότερα άτομα περνούν χρόνο στους υπολογιστές τους, έχουν βρει κάθε λογής τρόπο για να εξαπατήσουν κόσμο και να αποκτήσουν πρόσβαση σε ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα.

Ένα άλλο είδος παρόμοιας απάτης μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για την οποία η Δίωξη εφιστά την προσοχή, είναι η εμφάνιση ενός συνημμένου κακόβουλου αρχείου, το οποίο ανήκει στην κατηγορία "Δούρειος Ίππος". Αυτό αποστέλλεται σε πολίτες μέσω μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Στη συγκεκριμένη περίπτωση το θύμα λαμβάνει μήνυμα από άγνωστη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, στο οποίο το εμφανιζόμενο όνομα αποστολέα είναι υπαρκτό και ανήκει στη λίστα επαφών του, το περιεχόμενο του μηνύματος αποτελεί απόσπασμα προηγούμενης συνομιλίας μεταξύ του εμφανιζόμενου αποστολέα και άλλης επαφής, ενώ έχει επισυναφθεί αρχείο (συνήθως τύπου word), το οποίο εμπεριέχει κακόβουλο εκτελέσιμο κώδικα.

Fake βλάβες και… επενδυτές

Μια συνηθισμένη μέθοδος απάτης που επίσης καταγράφεται συχνά τους τελευταίους μήνες, είναι η επισκευή υποτιθέμενης βλάβης στον υπολογιστή. Οι δράστες τηλεφωνούν σε ανυποψίαστους πολίτες υποδυόμενοι τεχνικούς από μεγάλη πολυεθνική εταιρία πληροφορικής. Στη συνέχεια ζητάνε να εγκαταστήσουν λογισμικό απομακρυσμένης πρόσβασης, για να αποκαταστήσουν κάποιοι πρόβλημα που όπως ισχυρίζονται υπάρχει στον υπολογιστή.

Συχνό φαινόμενο είναι και οι επενδυτικές απάτες. Οι δράστες προσεγγίζουν τα θύματα, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, υποδυόμενοι τους εργαζόμενους σε δήθεν μεγάλες επενδυτικές εταιρείες του εξωτερικού και υπόσχονται υψηλές αποδόσεις μέσω τοποθέτησής σε εικονικές διαδικτυακές επενδυτικές πλατφόρμες. Έτσι καταφέρνουν να τους αποσπάσουν μεγάλα χρηματικά ποσά.

"Παρέμβαση" σε τραπεζικούς λογαριασμούς

Την προσοχή των πολιτών εφιστά η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και για επιθέσεις υποκλοπής από επιτήδειους που "κρυφακούν", παρατηρώντας από απόσταση το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο των θυμάτων. Μόλις οι δράστες εντοπίσουν e-mail που αφορούν επικείμενη πληρωμή σε τραπεζικό λογαριασμό, παρεμβαίνουν και προτρέπουν τους συναλλασσόμενους να μεταφέρουν χρήματα σε απατηλούς τραπεζικούς λογαριασμούς, διαφορετικούς από αυτούς που είχαν συμφωνηθεί αρχικά.

Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος συμβουλεύει τους πολίτες:

- Να αλλάζουν κωδικούς ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

- Να παρατηρούν τη διεύθυνση του αποστολέα ενός μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

- Στις περιπτώσεις όπου λαμβάνουν μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από άγνωστους αποστολείς ή άγνωστη προέλευση, να μην ανοίγουν τους συνδέσμους (link) και να μην κατεβάζουν συνημμένα αρχεία.

- Να αναζητούν πληροφορίες για την αξιοπιστία των εταιρειών που τους προσεγγίζουν.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ 30 Νοε 2020 | 15:59

Κορονοϊός: Θλίψη στη Δράμα - Πέθανε νοσηλεύτρια μητέρα δύο παιδιών

Έχασε τη μάχη με τον κορονοϊό μία 58χρονη νοσηλεύτρια στο νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΣΕ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ 30 Νοε 2020 | 15:41

Κορονοϊός-Ασθενής καθηγητής Καρδιολογίας στο Ιπποκράτειο με 250 νοσηλευόμενους: Δεν τους νοιάζει αν φταίει ο Μητσοτάκης ή ο Τσίπρας

Τι αναφέρει ο καθηγητής Καρδιολογίας που νοσηλεύεται με κορονοϊό στο Ιπποκράτειο μέσα από την κλινική Covid του νοσοκομείου

ΕΔΩΣΕ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ 30 Νοε 2020 | 15:05

Νέο "χτύπημα" Αμβρόσιου: Έγινα καλά από τον κορονοϊό, το μόνο φάρμακο που έπινα ήταν ο αγιασμός

Με τη μεσιτεία της Παναγίας και με φάρμακο τον αγιασμό δηλώνει ο Μητροπολίτης Αμβρόσιος ότι έγινε καλά από τον κορονοϊό.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΣΚΑΙ 30 Νοε 2020 | 14:56

Κορονοϊός: Στο τέλος του έτους θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός στην Ευρώπη λέει ο Μαργαρίτης Σχοινάς

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν εκτίμησε ότι ο εμβολιασμός των Ευρωπαίων θα ξεκινήσει στο τέλος του χρόνου

Η ΑΡΧΗ ΜΙΑΣ ΝΕΑΣ ΕΠΟΧΗΣ 30 Νοε 2020 | 14:43

DW: Το "θετικό σοκ" της πανδημίας στον ελληνικό τουρισμό

Η DW με άρθρο της επισημαίνει πώς ο ελληνικός τουρισμός θα ξεπεράσει τις δυσκολίες μόνο εάν ανταποκριθεί στις προκλήσεις του μέλλοντος.

ΚΑΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥ 30 Νοε 2020 | 14:37

Εμβόλιο κατά κορονοϊού - Γεωργαντάς: Σε 5 μήνες θα έχει εμβολιαστεί όλος ο πληθυσμός

Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γ. Γεωργαντάς ανέφερε ότι θα γίνουν πάνω από 2 εκατ. εμβολιασμοί το μήνα στην Ελλάδα.

"ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΜΕ ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΤΣΕΧΙΑ" 30 Νοε 2020 | 14:35

"Καμπανάκι" Εξαδάκτυλου: Πενταψήφια ημερήσια κρούσματα αν δεν προσέξουμε

Ο Αθ. Εξαδάκτυλος μιλώντας στην ΕΡΤ τόνισε πως ο αριθμός των κρουσμάτων έχει αυξηθεί πολύ.

ΚΑΤΕΘΕΣΕ ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ 30 Νοε 2020 | 14:15

Κορονοϊός: H Moderna ζητά επειγόντως άδεια για να κυκλοφορήσει το εμβόλιό της- 94% αποτελεσματικό

Η Moderna ζήτησε άδεια να κυκλοφορήσει το εμβόλιό της από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ- Είναι 100% αποτελεσματικό σε βαριές μορφές της ασθένειας

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑΣ 30 Νοε 2020 | 13:54

Παρουσία του πρόεδρου ΕΟΔΥ η σημερινή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας - Ποιοι άλλοι θα μετέχουν

Στη σημερινή ενημέρωση για τον κορονοϊό θα συμμετέχει και ο Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, Παναγιώτης Αρκουμανέας.

ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ 30 Νοε 2020 | 13:46

Γεννηματά: Ολοφάνερες οι ευθύνες της κυβέρνησης στη διαχείριση της πανδημίας - Επίκαιρη ερώτηση σε Μητσοτάκη

Η Φώφη Γεννηματά επιρρίπτει βαριές ευθύνες στον Κυριάκο Μητσοτάκη σημειώνοντας πως τα νοσοκομεία αφέθηκαν στην τύχη τους.

ΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗΝ ΕΣΤΙΑ 30 Νοε 2020 | 13:28

Ιερώνυμος : Απαίτησα να έχω την ίδια μεταχείριση με όλους τους Ελληνες- Δεν θα δεχόμουν κάτι άλλο

Η δήλωση του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου για την νοσηλεία του για τον κορονοϊό

ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΦΕΤΟΣ ΟΙ ΓΙΟΡΤΕΣ 30 Νοε 2020 | 13:16

Στην Κατερίνη το πρώτο ψηφιακό Χριστουγεννιάτικο Χωριό

Με πρωτοβουλία πολιτών της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Ν. Πιερίας και του δήμου Κατερίνης θα στηθεί το χριστουγεννιάτικο σκηνικό.

ΝΟΣΗΛΕΥΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 30 Νοε 2020 | 12:52

Κορονοϊός - Το μήνυμα του Γιάννη Πλακιωτάκη από τον Ευαγγελισμό: "Είμαι σε καλά χέρια..."

"Αξίζει ένα τεράστιο ευχαριστώ σε γιατρούς και νοσηλευτές" αναφέρει σε ανάρτησή του ο Γιάννης Πλακιωτάκης. Συνεχίζεται η νοσηλεία του στον Ευαγγελισμό.