Αδιέξοδο: Απέρριψε ο Σκουρλέτης τη νέα πρόταση της ΠΟΕ-ΟΤΑ

Απέρριψε ο Πάνος Σκουρλέτης τη νέα πρόταση της ΠΟΕ-ΟΤΑ. Κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων, «βουνά» τα σκουπίδια.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Αδιέξοδο: Απέρριψε ο Σκουρλέτης τη νέα πρόταση της ΠΟΕ-ΟΤΑ

Απέρριψε ο Πάνος Σκουρλέτης τη νέα πρόταση της ΠΟΕ-ΟΤΑ μετά τη συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία των εργαζομένων στο υπουργείο Εσωτερικών.

«Μας αποκάλεσε μαϊντανούς, έχει αποφασίσει να δώσει την καθαριότητα σε ιδιώτες», δήλωσε ο πρόεδρος της ομοσπονδίας Ν. Τράκας.

«Οι μάσκες έπεσαν. Αφού μας αποκάλεσε μαϊντανούς των καναλιών μέσα σε 5 λεπτά είχε άποψη για την πρόταση μας», κατήγγειλε.

Ενταση και επεισόδια με ΠΟΕ-ΟΤΑ έξω από το υπ. Εσωτερικών

Αδιέξοδο: Απέρριψε ο Σκουρλέτης τη νέα πρόταση της ΠΟΕ-ΟΤΑ

Είχε προηγηθεί η συνέντευξη Τύπου της ΠΟΕ-ΟΤΑ η οποία είχε παρουσιάσει τη νέα της πρόταση. Η πανελλήνια ομοσπονδία αναμένεται πλέον να κλιμακώσει τις κινητοποιήσεις της.

Η ΠΟΕ-ΟΤΑ στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε σήμερα ανέφερε μεταξύ άλλων: «Καλούμε την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της. Διαβάζοντας με τους νομικούς μας τη νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης, τη γυρίσαμε πίσω στον κύριο Σκουρλέτη γιατί αυτή η ρύθμιση αφήνει στο δρόμο 10.000 συμβασιούχους».

Η ΠΟΕ-ΟΤΑ παρουσίασε τη νέα πρόταση νομοθετικής ρύθμισης, η οποία κατά τους εργαζομένους «είναι συμβατή με το Σύνταγμα». Η νέα πρόταση προβλέπει προσλήψεις προσωπικού για την κάλυψη αναγκών καθαριότητας μέσω ειδικών αντικειμενικών διαδικασιών υπό τον έλεγχο του ΑΣΕΠ. Οι προσλήψεις θα γίνουν με αντικειμενικά κριτήρια- προσόντα και εμπειρία σε συναφείς υπηρεσίες των ΟΤΑ. Η πρόταση εξαιρεί τα όρια ηλικίας.

Αδιέξοδο: Απέρριψε ο Σκουρλέτης τη νέα πρόταση της ΠΟΕ-ΟΤΑ - εικόνα 2

Σκουρλέτης: Εκτός τόπου και χρόνου η νέα πρόταση της ΠΟΕ-ΟΤΑ

Το απόγευμα θα κατατεθεί η νομοθετική ρύθμιση για τους συμβασιούχους και θα ψηφιστεί άμεσα, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, σημειώνοντας ότι η πρόταση που καταθέτουν οι συμβασιούχοι για μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου "δεν οδηγεί πουθενά", με βάση και τις αποφάσεις του ΣτΕ. Μιλώντας στον ραδιοσταθμό Alpha 9,89 είπε πως η πρόταση της ΠΟΕ-ΟΤΑ είναι εκτός τόπου και χρόνου. Εκτίμησε ότι τελικώς οι συμβασιούχοι θα προσέλθουν και θα υπογράψουν νέες συμβάσεις και θα σταματήσουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις. Όπως εξήγησε, με τη νέα ρύθμιση οι συμβασιούχοι θα συνεχίσουν να εργάζονται και θα έχουν δουλειά τρεις μήνες παραπάνω, έως τον Μάρτιο. «Αν δεν δεχθούν την πρόταση ανοίγουν τον δρόμο στις δυνάμεις εκείνες που θέλουν να παραδώσουν την αποκομιδή των σκουπιδιών στις ιδιωτικές εταιρείες» είπε χαρακτηριστικά.

Ανέφερε ότι στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ μπορεί να υπάρξει μοριοδότηση -έπειτα από συνεννόηση με την ανεξάρτητη αρχή, όπως έχει γίνει και στο παρελθόν- ενώ είπε πως ο αριθμός των προσλήψεων μπορεί να υπερβεί τις 2.500 εφόσον προβλέπεται από τους κανονισμούς των δήμων και μπορούν να καλυφθούν από τα έσοδά τους.

Σημείωσε πως ένα τμήμα εργαζομένων έχει αναστείλει τις κινητοποιήσεις και εργάζεται ήδη στην Αθήνα, ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο επιστράτευσης λέγοντας πως αφενός έχει καταργηθεί ο σχετικός νόμος και αφετέρου δεν «θεωρεί ότι μπορεί να λύνονται έτσι ζητήματα».

Καμπανάκι κινδύνου στους συνδικαλιστές των δήμων ότι η στάση τους απέναντι στην κυβέρνηση για το θέμα των συμβασιούχων, μπορεί να οδηγήσει πολλούς αιρετούς στη λύση της ιδιωτικοποίησης της αποκομιδής των απορριμμάτων, έκρουσε η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγα Γεροβασίλη σε συνέντευξή της στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 98,9. Με αφορμή τη σχετική προσπάθεια του δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, αλλά και την ανάλογη θέση του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη, η κ. Γεροβασίλη σημείωσε ότι «ένα ψύχραιμο και ώριμο συνδικαλιστικό κίνημα θα πρέπει να δει όλες τις παραμέτρους και τους κινδύνους που ελλοχεύουν, όταν βλέπει αυτή τη λύση». Τόνισε ότι στον αντίποδα βρίσκεται η τροπολογία που θα καταθέσει σήμερα στη Βουλή το υπουργείο Εσωτερικών για 2.500 μόνιμες προσλήψεις και συνέστησε στους συνδικαλιστές «να περιφρουρήσουν αυτή τη δυνατότητα και να μην αφήνουν ρωγμές από τις οποίες περνά ως λύση η ιδιωτικοποίηση», ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο πίσω από τις κινητοποιήσεις να υπάρχουν και πολιτικές σκοπιμότητες. «Η πάγια και σταθερή προσπάθειά μας» πρόσθεσε «είναι να μην δώσουμε τη δυνατότητα στους δήμους να ιδιωτικοποιήσουν τον τομέα της καθαριότητας» επισήμανε, καθώς, όπως είπε, σε μια τέτοια περίπτωση η αποκομιδή των απορριμμάτων κοστίζει ακριβότερα στους δημότες, ενώ οι εργαζόμενοι δουλεύουν «σε καθεστώς γαλέρας». Εξηγώντας γιατί ανανεώθηκαν οι συμβάσεις των 8μηνιτών στην καθαριότητα, ανέφερε ότι στόχος της κυβέρνησης ήταν να έχει εξευρεθεί στο μεταξύ οριστική λύση, ώστε να εξαλειφθεί το φαινόμενο του κατακερματισμού των εργασιακών σχέσεων, ωστόσο αυτή η λύση δεν είναι εύκολη, καθώς προσκρούει σε μια σειρά από νομικά ζητήματα. Υπογράμμισε ταυτόχρονα πως «δεν μπορούμε να κάνουμε λόγο για απολύσεις των συγκεκριμένων εργαζομένων αφού δεν απολύονται, αλλά λήγει η σύμβασή τους», ενώ τόνισε πως με την παράταση των συμβάσεων

Eισαγγελική έρευνα για τα σκουπίδια

Τη διενέργεια εισαγγελικής έρευνας διέταξε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας Ηλίας Ζαγοραίος για τα σκουπίδια που έχουν συσσωρευτεί στους δρόμους της Αθήνας. Αντικείμενο της έρευνας που διέταξε ο κ. Ζαγοραίος είναι να διαπιστωθεί αν διαπράττονται αυτεπαγγέλτως διωκόμενα αδικήματα τα οποία συνδέονται με τη ρύπανση του περιβάλλοντος από τη συσσώρευση των απορριμμάτων. Την έρευνα θα διενεργήσει ο εισαγγελέας κ. Δ. Γκύζης, ο οποίος αναμένεται να καλέσει και τους πρώτους μάρτυρες σε κατάθεση.

Αδιέξοδο: Απέρριψε ο Σκουρλέτης τη νέα πρόταση της ΠΟΕ-ΟΤΑ - εικόνα 3


Συγκέντρωση των εργαζομένων στους Δήμους στις 11:30 το πρωί έξω από τα γραφεία της ΠΟΕ-ΟΤΑ στην πλατεία Καραϊσκάκη, στο Μεταξουργείο και πορεία προς τη Βουλή και το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Παράλληλα, έχει αποφασιστεί η συνέχιση των κινητοποιήσεων τουλάχιστον έως την προσεχή Πέμπτη, όπου έχει προκηρυχθεί 24ωρη πανελλαδική απεργία και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Αθήνα έξω από τα γραφεία της στις 10:30 το πρωί και πορεία προς τη Βουλή και το Μέγαρο Μαξίμου.

Συνεδριάζει σήμερα το ΔΣ της ΚΕΔΕ

Εν τω μεταξύ εκτάκτως θα συνεδριάσει σήμερα, Δευτέρα, το ΔΣ της ΚΕΔΕ, με μοναδικό θέμα τις εξελίξεις στο ζήτημα των συμβασιούχων, μετά την κατάθεση της σχετικής νομοθετικής ρύθμισης από το υπουργείο Εσωτερικών.

Αδιέξοδο: Απέρριψε ο Σκουρλέτης τη νέα πρόταση της ΠΟΕ-ΟΤΑ - εικόνα 4

Νομικοί κύκλοι των εργαζομένων, σχολιάζοντας τη ρύθμιση Σκουρλέτη, έκαναν λόγο για «πανελλήνια πρωτοτυπία».

"Φοβάμαι ότι το υπουργείο εμφανώς αιφνιδιασμένο από την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, όσο και από την απόλυτα δικαιολογημένη οργή των ενδιαφερομένων και των συλλογικών συνδικαλιστικών φορέων τους, επιλέγει πάλι μια υβριδική ρύθμιση με την πανελλήνια πρωτοτυπία της κατάρτισης συμβάσεων ορισμένου χρόνου για ορισμένους από τους υπό απόλυση συμβασιούχους πριν από τη διενέργεια προκηρύξεων και πριν από την έκδοση των προσωρινών πινάκων διοριστέων, επικαλούμενο λόγους δημοσίου συμφέροντος που το ίδιο προκάλεσε με τις επιλογές του" σχολιάζει στην εφημερίδα Νέα ο δικηγόρος του Αρείου Πάγου και εργατολόγος, Δημήτρης Περπατάρης.

"Οποιοσδήποτε εργαζόμενος μπορεί να υποβάλλει τα έγγραφά του σε αυτό τον διαγωνισμό. Το ΑΣΕΠ θα είναι εκείνο το οποίο θα προβλέψει και μία μοριοδότηση για τους ήδη εργαζόμενους" ανέφερε ο Πάνος Σκουρλέτης. Ωστόσο, όπως επισημαίνεται το ΑΣΕΠ είναι το μόνο που δεν δύναται να ορίσει αυξημένη μοριοδότηση σε κάποια προκήρυξη.

Δ. Τζανακόπουλος: Η βέλτιστη λύση είναι μια νέα 8μηνη σύμβαση και ταυτόχρονη προκήρυξη του διαγωνισμού για μόνιμες θέσεις

Με δεδομένη τη νομική επιπλοκή, η βέλτιστη λύση είναι μια νέα 8μηνη σύμβαση και ταυτόχρονη προκήρυξη του διαγωνισμού για μόνιμες θέσεις, ανέφερε για το θέμα των συμβασιούχων στην καθαριότητα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, σε συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ. Σημείωσε ότι θα υπάρξουν πρόνοιες, αλλά και ειδική μοριοδότηση για τους ανθρώπους που έχουν δουλέψει.

Ειδικότερα, ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι έχει βρεθεί ο τρόπος που θα επιλύσει την κρίση που έχουμε μπροστά μας, με μια σύμβαση (για τους νυν συμβασιούχους στην καθαριότητα) και από εκεί και πέρα θα υπάρξει προκήρυξη διαγωνισμού για μόνιμες θέσεις στο δημόσιο. «Αυτό θα το αποφασίσουμε στη βάση της μελέτης που θα κάνουν οι ΟΤΑ, στη βάση των αναγκών για την αποκομιδή των απορριμμάτων. Πρόκειται για συνολική πρόταση που σε ό,τι αφορά τους συμβασιούχους στην καθαριότητα επιλύει το θέμα».

Η βασική πολιτική κατεύθυνση, υπογράμμισε, είναι ότι οι υπηρεσίες καθαριότητας παραμένουν στους δήμους και τόνισε ότι αυτή η κυβέρνηση δεν θα ανεχτεί τις εργασιακές συνθήκες «μεσαίωνα» που επιβάλλουν οι εργολάβοι.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εκτίμησε ότι το ζήτημα θα έχει λυθεί εντός των επόμενων ημερών και θα καταλαγιάσει η απεργία.

Ψάχνουν για καθαρές πόλεις οι δήμαρχοι

Στη Θεσσαλονίκη, ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης έχει προκαλέσει αντιδράσεις με την απόφαση του για την απευθείας ανάθεση της αποκομιδής των σκουπιδιών σε ιδιώτες. Η αντίδραση του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ και Δημοτικών Επιχειρήσεων ήταν οξύτατη, καθώς καταγγέλθηκε ότι “μέσα σε περίοδο απεργιακών κινητοποιήσεων στήνεται ένας απεργοσπαστικός μηχανισμός από πλευράς της Διοίκησης του Δήμου." Παράλληλα, επισημαίνει ότι το κόστος θα είναι πολύ υψηλότερο από τα μεροκάματα των συμβασιούχων και των μόνιμων υπαλλήλων που εργάζονται στην καθαριότητα, ενώ πολιτικές παρατάξεις αναφέρουν πως ο στόχος είναι η ιδιωτικοποίηση της αποκομιδής απορριμμάτων.

Μιλώτας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ, εκπρόσωπος των εργαζομένων ξεκαθάρισε πως μία τέτοια προσπάθεια θα τους βρει απέναντι.

Αδιέξοδο: Απέρριψε ο Σκουρλέτης τη νέα πρόταση της ΠΟΕ-ΟΤΑ - εικόνα 5

Στο πλευρό των συμβασιούχων τάσσεται και η ΚΕΔΚΕ η οποία όμως συνεδριάζει τη Δευτέρα για να αποφασίσει την τελική της στάση. Σύμφωνα με τον πρόεδρό της Γιώργο Πατούλη οι δήμαρχοι αξιώνουν λύση "που θα διασφαλίζει τις θέσεις εργασίας των συμβασιούχων με συμβάσεις αορίστου χρόνου και ταυτόχρονα θα συμβάλει προκειμένου να ξεκινήσει άμεσα η αποκομιδή των απορριμμάτων από τις πόλεις μας".

Ο κ. Πατούλης, αφού υποστηρίζει ότι για τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί «δεν ευθύνονται ούτε οι δήμαρχοι ούτε οι εργαζόμενοι στους δήμους», αναφέρει ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ στην αυριανή, έκτακτη συνεδρίασή του, θα αποφασίσει «υπεύθυνα για τη στάση που θα κρατήσουν οι δήμοι».

Φωτό: Ευρωκίνηση

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ 27 Σεπ 2020 | 14:25

Κορονοϊός: Κρούσματα σε πάνω από 100 σχολεία σε όλη τη χώρα - Η αναλυτική λίστα

Σχολεία σε Ηλιούπολη, Ίλιον, Μαρούσι, Γαλάτσι, Πειραιά, Ν.Σμύρνη αλλά και στον Δήμο Αθηναίων έχουν εμφανίσει κρούσματα κορονοϊού σε μαθητές ή εκπαιδευτικούς.

ΣΥΜΒΟΛΙΚΗ ΦΩΤΑΓΩΓΗΣΗ 27 Σεπ 2020 | 14:02

Το συντριβάνι της Ομόνοιας έγινε ροζ - Εντυπωσιακές εικόνες και βίντεο

Η συμβολική φωταγώγηση του σιντριβανιού αποτελε μια υπενθύμιση σε κάθε γυναίκα για τη σημασία της πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου του μαστού.

ΣΕ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ 27 Σεπ 2020 | 13:03

Συναγερμός στη Λακωνία: Εργάτες γης από Ασία και Αφρκή, θετικοί στον ιό - Επιτόπου και ο Τσιόδρας

Αυτή την περίοδο, στον αγροτικό δήμο του Ευρώτα εργάζονται 1.500 άτομα, αφρικανικής και ασιατικής καταγωγής.

ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΩΝ ΣΤΟΥΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 65 ΕΤΩΝ 27 Σεπ 2020 | 12:55

Κορονοϊός: Συνωστιμός στις πλατείες - "Όλα τα ενδεχόμενα στο τραπέζι", λέει η κυβέρνηση - Τι έδειξαν οι χθεσινοί έλεγχοι

"Όλα τα ενδεχόμενα έχουν συζητηθεί και έχουν πέσει στο τραπέζι" σε ότι αφορά πρόσθετα μέτρα ή ακόμη και lockdown λόγω κορονοϊού.

ΤΑ ΞΗΜΕΡΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ 27 Σεπ 2020 | 12:55

Σεισμός στο Άγιο Όρος: Αποκαλυπτικό βίντεο από το εσωτερικό ναού την ώρα των 5,2 Ρίχτερ

Ο σεισμός των 5,2 Ρίχτερ έγινε αισθητός στις μονές και τους ναούς του Αγίου Όρους, κατά τη διάρκεια της τέλεσης της αγρυπνίας του Τιμίου Σταυρού

ΖΗΤΗΜΑ Η ΑΠΟΔΟΧΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΙΝΗ ΓΝΩΜΗ 27 Σεπ 2020 | 12:14

Κορονοϊός- εμβόλιο: Πότε θα είναι διαθέσιμο, ποιοι θα έχουν προτεραιότητα - Οι έλληνες επιστήμονες απαντούν

Τι λένε για το εμβόλιο του κορονοϊού οι γιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ.

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ 27 Σεπ 2020 | 11:55

"Συγχώρεσέ τους δεν ξέρουν τι κάνουν": Η Βίκυ Σταμάτη αγκαλιά με τον Άκη Τσοχατζόπουλο στο σπίτι τους [εικόνα]

Οι δυο τους βρίσκονται ξαπλωμένοι στο κρεβάτι και ποζάρουν στον φακό κρατώντας ο ένας το χέρι του άλλου.

ΖΩΝΤΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΕΝΑ ΓΟΝΙΟ 27 Σεπ 2020 | 11:05

Αποκλειστική επιμέλεια: Το "αθέατο" πρόβλημα των παιδιών χωρισμένων γονιών

Ο νόμος του 1983 αναγνώρισε την ισότητα των φύλων, αλλά όχι και την ισότητα των γονέων.

ΠΗΓΑΝ »ΠΕΡΙΠΑΤΟ» ΤΑ ΜΕΤΡΑ 27 Σεπ 2020 | 10:52

Κορονοϊός: Απίστευτος συνωστισμός σε εκκλησία της Ξάνθης - Χωρίς μάσκες και αποστάσεις [Εικόνες]

Απίστευτος συνωστισμός επικράτησε το πρωί της Κυριακής σε εκκλησία στο κέντρο της Ξάνθης.

ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΕΝΤΟΝΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ 27 Σεπ 2020 | 10:49

Σύψας- κορονοϊός: Αν χρειαστεί ναι... θα εισηγηθούμε τον περιορισμό των μετακινήσεων των άνω των 65 ετών

Ανοιχτό άφησε ο λοιμωξιολόγος Νίκος Σύψας, να προταθεί ο περιορισμός των μετακινήσεων των άνω των 65 για να προστατευθούν από τον κορονοϊό

ΜΠΟΦΟΡ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ 27 Σεπ 2020 | 10:32

Μάχη με τα κύματα- Το πλοίο "Διονύσιος Σολωμός" προσπαθεί να δέσει στη Σίκινο

Οι νότιοι άνεμοι που επικρατούσαν δυσκόλεψαν την προσέγγιση στο λιμάνι.

27 Σεπ 2020 | 10:30

Κορονοϊός: "Βούλιαξαν" από κόσμο οι πλατείες της Αθήνας - Συνωστισμός χωρίς κανένα μέτρο προφύλαξης

Χωρίς μάσκες και μέτρα προφύλαξης για τον κορονοϊό, οι πλατείες της Αθήνας, η οποία βρίσκεται στο "κόκκινο", μετά τα μεσάνυχτα γεμίζουν ασφυκτικά.

Η ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΠΟΥ ΕΔΩΣΕ ΣΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΤΟΥ 27 Σεπ 2020 | 10:25

Κικίλιας- Κορονοϊός: Η συμβουλή που έδωσε στους γονείς του...και τα νέα μέτρα που δεν θα τα αποφύγουμε

Ο Βασίλης Κικίλιας προειδοποίησε για νέα μέτρα, όσο δεν μειώνονται τα κρούσματα, και μίλησε στον Σκάι για την συμβουλή που έδωσε στους γονείς του