"Πρεμιέρα" με περίπου 9.000 μοριακά τεστ κάνει το άνοιγμα των αεροπορικών μεταφορών, και μερικών οδικών-ακτοπλοϊκών. Με το πλήρες άνοιγμα όλων των μεθοριακών σταθμών και λιμανιών για πλοία και σκάφη κρουαζιέρας, ο αριθμός των μοριακών τεστ σε ταξιδιώτες θα ξεπερνά τα 12.000. Στα 27 αεροδρόμια που ανοίγουν σήμερα θα γίνονται 5.634 τεστ την ημέρα στους "κόκκινους" ταξιδιώτες. Στους επτά μεθοριακούς σταθμούς και δύο λιμάνια που θα ανοίξουν το επόμενο χρονικό διάστημα θα γίνονται συνολικά 2.856 τεστ, ενώ 3.711 θα γίνονται, όταν ανοίξουν, στα πέντε λιμάνια… κρουαζιέρας.
Τα αριθμητικά δεδομένα των τεστ ανά πύλη εισόδου της χώρας που ανοίγουν και εκείνων, που θα ανοίξουν το επόμενο χρονικό διάστημα, προέκυψαν από το ειδικό λογισμικό με… αλγόριθμο, που συνδύασε τον αριθμό των διαθέσιμων τεστ, την δυναμικότητα των εργαστηρίων για έγκαιρη εξαγωγή αποτελεσμάτων ανά αεροδρόμιο, μεθοριακό σταθμό και λιμάνι, και τον βαθμό επισκεψιμότητας σε κάθε είσοδο προς την Ελλάδα.
Ο ίδιος αλγόριθμος συσχετίζοντας την φόρμα εντοπισμού επιβατών και το QR-code κάθε επιβάτη έχει αναδείξει εκείνους στους οποίους θα γίνουν οι στοχευμένοι έλεγχοι. Ο αριθμός των τεστ που πρέπει να γίνονται σε κάθε σημείο πρόσβασης στη χώρα, θα μεταβάλλεται ανάλογα με την επισκεψιμότητα και τον εντοπισμό κρουσμάτων σε αυτά.
Οι αριθμοί των τεστ στα αεροδρόμια
Σήμερα ανοίγουν και τα 27 αεροδρόμια της χώρας, με το ειδικό λογισμικό να έχει αναδείξει τον ακριβή αριθμό των τεστ, ανά αεροδρόμιο. Δείγμα των σαρωτικών και στοχευμένων ελέγχων είναι το γεγονός, πως στο Ελευθέριος Βενιζέλος, 20 άτομα ανά βάρδια και όλο το 24ωρο θα προβαίνουν στα τεστ των επιλεγμένων επιβατών πτήσεων, αντίστοιχα 10 στο αεροδρόμιο Μακεδονία, 10 στο Ηράκλειο και από 5 έως 7 στα υπόλοιπα αεροδρόμια της χώρας.
Στον διεθνή αερολιμένα Ελευθέριος Βενιζέλος θα γίνονται 1.200 μοριακά τεστ στους "κόκκινους" επιβάτες βάσει του QR-code, 500 στο αεροδρόμιο Μακεδονία της Θεσσαλονίκης, στο Ηράκλειο 825, 605 στη Ρόδο, 400 στην Κέρκυρα, στην Κω 309, στα Χανιά 275, στη Ζάκυνθο 250, σε Μύκονο και Σαντορίνη από 150 στο κάθε νησί, 100 τεστ σε Κεφαλλονιά, ίδιος αριθμός και σε Άκτιο, σε Λέσβο και Σκιάθο από 60 τεστ σε κάθε νησί.
Στα αεροδρόμια Καβάλας, Καλαμάτας, Καρπάθου, Πάρου, Σάμου, Αράξου, Σκύρου, Χίου, Λήμνου, Κυθήρων, Αγχιάλου, Σητείας και Ιωαννίνων, θα γίνονται 50 τεστ σε ταξιδιώτες, σε κάθε νησί.
Μεθοριακοί σταθμοί-λιμάνια
Το άνοιγμα των οδικών μετακινήσεων προς το παρόν περιορίζεται στον μεθοριακό σταθμό του Προμαχώνα, όπου θα γίνονται 1.029 τεστ σε οδηγούς ημερησίως, στο Λιμάνι της Πάτρας 309 και 117 στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας. Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα ανοίξουν σταδιακά, με κάποιους ίσως και καθόλου, ακόμη έξι μεθοριακοί σταθμοί, για τους οποίους έχει υπολογιστεί ο αριθμός των τεστ σε "κόκκινους" ταξιδιώτες. Στους Ευζώνους 571 τεστ, 351 στη Νυμφαία, στους Κήπους Έβρου 175, 131 στην Κρυσταλοπηγή και 122 στην Κακαβιά.
Στα σύνορα με τη Βουλγαρία, η είσοδος στους επισκέπτες επιτρέπεται μόνο από το συνοριακό φυλάκιο του Προμαχώνα. Από τα υπόλοιπα σημεία εισόδου επιτρέπονται μόνο οι διελεύσεις για ουσιώδεις λόγους. Στα σύνορα με την Αλβανία, τη Βόρεια Μακεδονία και την Τουρκία επιτρέπονται μόνο οι διελεύσεις επίσης για ουσιώδεις λόγους
Οι άλλες "πύλες" που θα ανοίξουν αφορούν τα λιμάνια υποδοχής ιδιωτικών πλοίων και κρουαζιερόπλοιων. Στο λιμάνι του Πειραιά έχει υπολογιστεί η διενέργεια 1.490 τεστ, 1.060 σε αυτό της Κέρκυρας, 612 στη Ρόδο, 504 στο Κατάκολο και 45 στο λιμάνι του Βόλου.
Ασφάλεια με… τεχνητή νοημοσύνη
Όλοι οι ταξιδιώτες με προορισμό την Ελλάδα είναι υποχρεωμένοι 48 ώρες πριν το ταξίδι τους να συμπληρώσουν και να υποβάλουν τη φόρμα Passenger Locator Form (Φόρμα Εντοπισμού Επιβατών), η οποία είναι διαθέσιμη στο app Visit Greece και στην ιστοσελίδα travel.gov.gr. Μετά από 24 ώρες ο τουρίστας λαμβάνει με sms ή μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου το QR-code που θα τον ακολουθεί στον ταξίδι του και την παραμονή του στην χώρα μας. Το ειδικό λογισμικό και πρόγραμμα ανάλυσης και εκτίμησης επιδημιολογικών δεδομένων αναδεικνύει τους "κόκκινους" και "πράσινους" ταξιδιώτες προκειμένου να γίνουν οι στοχευμένοι έλεγχοι μοριακών τεστ ανά αεροδρόμιο.
Το QR-code περιέχει τον τόπο διαμονής, χώρα αναχώρησης, ενδιάμεσο σταθμό, αεροδρόμιο προορισμού, ξενοδοχείο ή κατάλυμα διαμονής. Αυτός ο κωδικός τον ακολουθεί από τη στιγμή που θα πατήσει το πόδι του στην χώρα μας έως και εκείνη που θα αναχωρήσει. Οι ελεγχόμενοι ταξιδιώτες τοποθετούνται σε άλλες εφαρμογές του λογισμικού πάνω σε έναν χάρτη, μαζί με τα επιδημιολογικά φορτία ανά περιοχή, τα ξενοδοχεία-δωμάτια καραντίνας σε αυτή, ο αριθμός κλινών για κορωνοϊό και ΜΕΘ ανά νοσοκομείο και περιφέρεια, όπως επίσης τα κρούσματα της περιοχής, ο αριθμός πτήσεων και η επιτήρηση τουριστών που είναι θετικοί και θα βρίσκονται σε καραντίνα. Αν κάποια από αυτούς τους δείκτες "κοκκινίσουν" σημαίνει συναγερμός κινητοποίησης του κρατικού μηχανισμού μέσω… τεχνητής νοημοσύνης.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr