Follow us

Επίσημο: Δικαίωμα μόνιμης διαμονής στην Ελλάδα θεμελιώνουν οι Βρετανοί και τα μέλη της οικογένειάς τους

Δικαίωμα διαμονής θεμελιώνουν οι πολίτες Ηνωμένου Βασιλείου και τα μέλη της οικογένειάς τους που διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
βρετανία

Δικαίωμα διαμονής θεμελιώνουν οι πολίτες Ηνωμένου Βασιλείου και τα μέλη της οικογένειάς τους, ανεξαρτήτως ιθαγένειας, που διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα, μετά τη λήξη της μεταβατικής περιόδου της Συμφωνίας Αποχώρησης. Επίσης, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Μετανάστευσης υπάρχει πρόβλεψη ειδικών αδειών διαμονής για όσους πολίτες Ηνωμένου Βασιλείου και μέλη της οικογένειάς τους, ανεξαρτήτως ιθαγένειας, δεν διαμένουν μόνιμα στη χώρα. Η μεταβατική περίοδος που προβλέπεται στη Συμφωνία Αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση εκπνέει την 31η Δεκεμβρίου 2020.

Η Συμφωνία Αποχώρησης προβλέπει την έκδοση νέου εγγράφου διαμονής από τα κράτη - μέλη της ΕΕ, το οποίο θα πιστοποιεί το νέο καθεστώς διαμονής των προσώπων πολιτών του Ηνωμένου Βασιλείου και των μελών της οικογένειάς τους, ανεξαρτήτως ιθαγένειας. Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου, η Ελλάδα επέλεξε για τους πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου την ταχεία διαδικασία "διαπίστωσης" του δικαιώματος διαμονής και όχι τη διαδικασία της "εκ νέου θεμελίωσης" του δικαιώματος, αναγνωρίζοντας την συνεισφορά των ανθρώπων αυτών, στην κοινωνική και οικονομική πρόοδο της πατρίδας μας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στο πλαίσιο αυτό, οι πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου και τα μέλη της οικογένειάς τους, οι οποίοι διαμένουν στην Ελλάδα σύμφωνα με το δίκαιο της ΕΕ ή έρχονται να διαμείνουν έως τις 31.12.2020 και συνεχίζουν να διαμένουν μετά την ημερομηνία αυτή, θεμελιώνουν δικαίωμα διαμονής στη χώρα μας βάσει της Συμφωνίας Αποχώρησης.

Κοινή υπουργική απόφαση

Το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου σε συνεργασία με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη εξέδωσαν κοινή υπουργική απόφαση, η οποία προσδιορίζει, μεταξύ άλλων, τις αρμόδιες αρχές έκδοσης των νέων αδειών διαμονής των πολιτών του Ηνωμένου Βασιλείου και των μελών των οικογενειών τους. Οι νέες άδειες διαμονής θα εκδίδονται σύμφωνα με τις τεχνικές προδιαγραφές της ΕΕ για τις άδειες διαμονής ενιαίου τύπου, θα ενσωματώνουν τα βιομετρικά χαρακτηριστικά του κατόχου και θα περιλαμβάνουν δήλωση ότι έχουν εκδοθεί σύμφωνα με τη Συμφωνία Αποχώρησης, καθιστώντας εμφανές το νέο καθεστώς διαμονής των προσώπων αυτών, το οποίο και θα διασφαλίζει τα κεκτημένα τους δικαιώματα.

Η διάρκεια ισχύος των νέων αδειών διαμονής είναι δέκα έτη, εφόσον έχει ήδη αποκτηθεί δικαίωμα μόνιμης διαμονής και πέντε έτη, στην αντίθετη περίπτωση. Μια άδεια διαμονής πενταετούς διάρκειας, μπορεί να μετατραπεί σε άδεια μόνιμης διαμονής, μόλις συμπληρωθούν πέντε χρόνια από την έναρξη της διαμονής του μέλους οικογένειας στην Ελλάδα, υπό την προϋπόθεση ότι τηρούνται τα επιτρεπόμενα διαστήματα απουσίας.

Οι πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου και τα μέλη των οικογενειών τους, οι οποίοι προστατεύονται από τη Συμφωνία, μπορούν να λάβουν το νέο έγγραφο υποβάλλοντας αίτηση από 1η Ιανουαρίου 2021 στις αρμόδιες αρχές, συνοδευόμενη από τα απαιτούμενα δικαιολογητικά. Θα πρέπει να απευθυνθούν στις κατά τόπους αρμόδιες αρχές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ενώ τα μέλη οικογένειας των πολιτών Ηνωμένου Βασιλείου οι όποιοι είναι πολίτες τρίτων χωρών, θα πρέπει να απευθυνθούν στην υπηρεσία αλλοδαπών και μετανάστευσης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης του τόπου κατοικίας τους.

Με πρωτοβουλία του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, οι αρμόδιες υπηρεσίες των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων της χώρας θα επικοινωνήσουν απευθείας με τους δικαιούχους, ώστε από τις αρχές του επομένου έτους να κληθούν να υποβάλουν το αίτημα για τη νέα άδεια διαμονής και όλη η διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο ως την 30η Ιουνίου 2021.

Οι πολίτες τρίτων χωρών, οι οποίοι εισέρχονται στην Ελλάδα μετά την 1η Ιανουαρίου 2021 ως μέλη οικογένειας πολίτη Ηνωμένου Βασιλείου, δικαιούχου της Συμφωνίας Αποχώρησης, μπορούν να υποβάλλουν αίτηση για την άδεια διαμονής εντός τριών μηνών από την ημερομηνία άφιξής τους στη χώρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι πολίτες Ηνωμένου Βασιλείου, οι οποίοι δεν εμπίπτουν στη Συμφωνία Αποχώρησης, μπορούν να διαμείνουν στη χώρα ως πολίτες τρίτων χωρών σύμφωνα με τις διατάξεις της μεταναστευτικής νομοθεσίας. Για διαμονή μεγαλύτερη των τριών μηνών και ανάλογα με το σκοπό της διαμονής τους, θα πρέπει να διαθέτουν εθνική θεώρηση εισόδου ή / και άδεια διαμονής.

Το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου επισημαίνει ότι η ελληνική μεταναστευτική νομοθεσία παρέχει μια σειρά από επιλεγμένες δυνατότητες για την τακτοποίηση των πολιτών του Ηνωμένου Βασιλείου, ο οποίοι είτε επιθυμούν να εγκατασταθούν στην Ελλάδα μετά την 1η Ιανουαρίου 2021, είτε επιθυμούν να αποκτήσουν και να διατηρήσουν ένα ευέλικτο καθεστώς διαμονής, διατηρώντας την πρωτεύουσα κατοικία τους στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ενδεικτικά, αναφέρονται οι δυνατότητες εισόδου και διαμονής ως οικονομικά ανεξάρτητα άτομα, ως επενδυτές σε ακίνητα ή άλλες επενδύσεις, ως στελέχη επιχειρήσεων ή μέτοχοι εταιρειών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΣΤΟ ΚΙΓΚΑΛΙ 24 Ιουν 2022 | 14:10

Πονοκέφαλος για τον Μπόρις Τζόνσον και στη Ρουάντα: Απέναντί του ακόμα και ο Κάρολος για το σχέδιο "εξαγωγής μεταναστών"

Του γύρισαν την πλάτη Ινδία και Αυστραλία - Οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών έστειλαν αντιπροσώπους τους.

ΤΙΒΕΡΤΟΝ ΚΑΙ ΧΟΝΙΤΟΝ 24 Ιουν 2022 | 07:51

Bρετανία: Διπλή ταπεινωτική ήττα για τους Συντηρητικούς του Τζόνσον σε τοπικές εκλογές

Οι συντηρητικοί έχασαν την μία έδρα από τους κεντρώους Φιλελεύθερους Δημοκράτες κι άλλη μία από την αξιωματική αντιπολίτευση, το Εργατικό κόμμα.

ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΣΤΟ ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ 22 Ιουν 2022 | 17:43

Συναγερμός στη Βρετανία: Εντοπίστηκε ιός πολιομυελίτιδας στα λύματα στο Λονδίνο

Οι Αρχές Δημόσιας Υγείας εντόπισαν πρώτη φορά τον Φλεβάρη ιό πολιομυελίτιδας στα λύματα στο βόρειο και ανατολικό Λονδίνο.

ΠΑΝΩ ΑΠΟ 1.300 ΑΤΟΜΑ ΖΗΤΟΥΝ ΝΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΘΟΥΝ 22 Ιουν 2022 | 11:46

Η πρώτη αποζημίωση για θάνατο από εμβόλιο AstraZeneca στη Βρετανία: Πώς 48χρονος μουσικός πέθανε 8 μέρες μετά

Μεγάλη αποζημίωση θα λάβει γυναίκα στη Βρετανία που έχασε τον αρραβωνιαστικό της από παρενέργειες του εμβολίου Astra Zeneca.

ΘΑ ΚΟΡΥΦΩΘΕΙ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ 22 Ιουν 2022 | 11:35

Ιστορικό υψηλό 40 ετών για τον πληθωρισμό στη Βρετανία - Εφτασε το 9.1%

Η Τράπεζα της Αγγλίας ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι ο πληθωρισμός είναι πιθανόν να παραμείνει πάνω από το 9% τους ερχόμενους μήνες στη Βρετανία.

ΔΕΚΑΔΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΑΠΕΡΓΟΥΝ 21 Ιουν 2022 | 12:01

Βρετανία: Παραλύει η χώρα από την μεγαλύτερη απεργία στους σιδηροδρόμους εδώ και 30 χρόνια

Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, δήλωσε ότι η κινητοποίηση θα πλήξει τις επιχειρήσεις ενώ συνεχίζουν να ανακάμπτουν από την πανδημία.

ΠΟΙΟΣ ΕΚΑΝΕ ΤΗ ΔΗΛΩΣΗ 20 Ιουν 2022 | 21:44

Γλυπτά Παρθενώνα: "Δεξιά εθνικιστική η κυβέρνηση της Βρετανίας, χαίρεται που έχει μερικά από τα Μάρμαρά σας"

Ο Αντιπρόεδρος της Βρετανικής Επιτροπής για την Επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα κατακεραυνώνει τον Τζόνσον.

"ΜΟΥΣΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ" 20 Ιουν 2022 | 13:47

Αγγλόφωνα ΜΜΕ εξυμνούν την Τήνο: Δεν υπάρχει μέρος σαν αυτό το ελληνικό νησί

"Δεν υπάρχει μέρος σαν αυτό το ελληνικό νησί", δηλώνει αγγλόφωνο μέσο για την Τήνο.

"ΘΑ ΚΡΑΤΗΣΕΙ ΧΡΟΝΙΑ" 19 Ιουν 2022 | 18:25

Βρετανία: Ανησυχία από την εκτίμηση του αρχηγού στρατού - Να ετοιμαστούμε πάλι για πόλεμο στην Ευρώπη

Τρόμος από την εκτίμηση του αρχηγού του βρετανικού στρατού ως προς τον πόλεμο στην Ουκρανία. "Να ετοιμαστούμε να πολεμήσουμε ξανά στην Ευρώπη", τονίζει.

ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΜΕ ΒΡΕΤΑΝΙΑ 17 Ιουν 2022 | 19:32

Eurovision 2023: Έξαλλοι οι Ουκρανοί με το "άκυρο" της EBU - "Απαράδεκτη δήλωση, ζητάμε περαιτέρω διαπραγματεύσεις"

"Κόντρα" ανάμεσα στην EBU και την Ουκρανία με αφορμή την ανακοίνωση ότι το 2023 η Eurovision δεν θα διεξαχθεί από τη νικήτρια χώρα

ΚΑΤΑΘΕΤΟΥΝ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ 17 Ιουν 2022 | 12:51

Όπου φύγει φύγει χιλιάδες Ρώσοι εκατομμυριούχοι: Καταθέτουν μαζικά αιτήσεις για μετανάστευση

Μαζική φυγή Ρώσων εκατομμυριούχων ή και ολιγαρχών δείχνουν τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες.

ΙΔΡΥΤΗΣ ΤΟΥ WIKILEAKS 17 Ιουν 2022 | 12:45

Τζούλιαν Ασάνζ: Πράσινο φως του Λονδίνου για έκδοση στις ΗΠΑ - Κινδυνεύει με κάθειρξη 175 ετών

Η βρετανική δικαιοσύνη έδωσε επίσημα πράσινο φως για την έκδοση του 50χρονου Αυστραλού στις αμερικανικές αρχές.

ΜΕΓΑΛΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΧΙΘΡΟΟΥ 17 Ιουν 2022 | 10:51

Βρετανία: Χάος με τις πτήσεις στο Gatwick - Σκοτώθηκε άνδρας με αναπηρία από πτώση σε κυλιόμενη σκάλα

Ανδρας με αναπηρία σκοτώθηκε όταν έπεσε σε κυλιόμενη σκάλα στο αεροδρόμιο Gatwick. Χάος με τις πτήσεις.