
Το άνοιγμα των σχολείων στις 12 Σεπτεμβρίου θα γίνει χωρίς υποχρεωτική χρήση μάσκας και χωρίς self test από μαθητές και εκπαιδευτικούς.
Η κυβέρνηση δέχτηκε την εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων και τα Υπουργεία Υγείας και Παιδείας ανακοίνωσαν από κοινού ότι η επιστροφή στα θρανία θα γίνει χωρίς κάποια μέτρα κατά του κορονοϊού.
Ωστόσο συστήνεται η διενέργεια τεστ, ενώ η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική. Παράλληλα, δίνεται η οδηγία αν ένα παιδί εμφανίσει συμπτώματα, να παραμείνει στο σπίτι.
Αναλυτικά η κοινή ανακοίνωση Υπουργείων Παιδείας και Θρησκευμάτων και Υγείας για το άνοιγμα των σχολείων αναφέρει:
"Τα Υπουργεία Παιδείας και Θρησκευμάτων και Υγείας εκδίδουν από κοινού την κάτωθι ανακοίνωση.
Η Κυβέρνηση κάνει αποδεκτή την ομόφωνη εισήγηση για τα σχολεία της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, η οποία συνεδρίασε σήμερα. Έτσι:
Παραμένει προαιρετική η χρήση προστατευτικής μάσκας.
Ως γενική οδηγία, όταν ένα παιδί εμφανίσει συμπτώματα παραμένει σπίτι (όπως ισχύει με κάθε περίπτωση ίωσης ή λοίμωξης).
Συστήνεται η διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου σε περίπτωση συμπτωμάτων.
Σε περίπτωση θετικού κρούσματος, εφαρμόζονται τα μέτρα απομόνωσης που ισχύουν για τον γενικό πληθυσμό, δηλαδή παραμονή σε απομόνωση επί πέντε ημέρες τουλάχιστον και αποφυγή επαφής με άλλα άτομα. Μετά την πάροδο πέντε ημερών απομόνωσης και εφόσον δεν υπάρχουν συμπτώματα ή τα συμπτώματα μετά το πενθήμερο βελτιώνονται με πλήρη υποχώρηση του πυρετού για ένα 24ωρο χωρίς την χρήση αντιπυρετικών, διακοπή απομόνωσης. Επιστροφή στο σχολείο με υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλής μάσκας για τουλάχιστον άλλες πέντε ημέρες από την λήξη της απομόνωσης.
Τήρηση της υγιεινής των χεριών.
Επαρκής αερισμός των χώρων, σύμφωνα με τις ισχύουσες οδηγίες.
Τα υγειονομικά μέτρα θα επανεξεταστούν σε περίπτωση αλλαγής των επιδημιολογικών δεδομένων.
Περαιτέρω λεπτομέρειες θα διευκρινιστούν στην υπό έκδοση Κοινή Υπουργική Απόφαση".
"Θεωρώ πως τα τεστ πρέπει να είναι στοχευμένα και το κομμάτι της μάσκας να παραμείνει στη σύσταση και όχι στην υποχρεωτικότητα" είπε χθες ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, μιλώντας στο Open.
Για ηπιότερα μέτρα για τον κορονοϊό στα σχολεία μίλησε και η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, ώστε το "πρώτο κουδούνι" να είναι πιο κοντά στην κανονικότητα.
"Η ευρύτερη τάση ακούγοντας και τους ειδικούς είναι για τα ηπιότερα δυνατά μετρά στην εκπαίδευση και το άνοιγμα των σχολείων να είναι πιο κοντά στην κανονικότητα", δήλωσε, χαρακτηριστικά, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ 100,3.
Ερωτηθείσα την Κυριακή στο Open για το τι θα συμβεί σε περίπτωση που παιδί βρεθεί θετικό στον κορονοϊό, η Νίκη Κεραμέως επισήμανε ότι "η πολιτεία έχει μέτρα για όποιον νοσήσει που είναι καραντίνα 5 ημερών και μετά έξοδος με μάσκα. Εκεί κινούμαστε και εμείς. Δεν θα κάνουμε κάτι διαφορετικό από ό,τι συνέβη σε όλη την κοινωνία".
Η Νίκη Κεραμέως διαβεβαίωσε ότι "είμαστε σε διαρκή συνεργασία με το υπουργείο Υγείας, τους ειδικούς, τον ΕΟΔΥ καθώς είμαστε σε μια φάση συνύπαρξης με τον κορονοϊό" ενώ, όπως είπε, "καθ' όλη τη διάρκεια της πανδημίας τα πρωτόκολλα έχουν λειτουργήσει πολύ καλά".
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr