«Επίσκεψη» του Ρουβίκωνα στην εταιρεία «Ελλάκτωρ»

Τα μέλη της συλλογικότητας πέταξαν τρικάκια που έγραφαν: «Αλληλεγγύη στους αγωνιζόμενους κατοίκους της Λευκίμμης και της Χαλκιδικής» και αποχώρησαν.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
«Επίσκεψη» του Ρουβίκωνα στην εταιρεία «Ελλάκτωρ»

«Επίσκεψη» στην κατασκευαστική εταιρεία "Ελλάκτωρ" στην Κηφισιά πραγματοποίησαν μέλη του Ρουβίκωνα λίγο πριν τις 12.00 το μεσημέρι της Παρασκευής.

Τα μέλη της συλλογικότητας πέταξαν τρικάκια που έγραφαν: «Αλληλεγγύη στους αγωνιζόμενους κατοίκους της Λευκίμμης και της Χαλκιδικής» και αποχώρησαν.

Η ανάρτηση του Ρουβίκωνα:

Την Τρίτη, 26/6/18, 13 διμοιρίες ΜΑΤ και ΟΠΚΕ κάνουν απόβαση στην Λευκίμμη Κέρκυρας και τοποθετούνται στον χώρο του ΧΥΤΑ, στην περιοχή Μεσοράχια, καθώς και σε νευραλγικά σημεία του οδικού δικτύου γύρω από την περιοχή, με σκοπό να πραγματοποιηθεί ασφαλώς η μεταφορά σύμμεικτων απορριμάτων από τον υπερκορεσμένο ΧΥΤΑ Τεμπλονίου προς την Λευκίμμη. Οι κάτοικοι απαντούν με κινητοποιήσεις, πορείες και γενικευμένες συγκρούσεις, διεκδικώντας να κλείσει ο ΧΥΤΑ. Ο απολογιπσμός είναι τραυματισμοί, συλλήψεις, δακρυγόνα.

Όλα τα παραπάνω μοιάζουν με deja vu από το όχι και τόσο μακρινό 2008, που οι κάτοικοι του γαλατικού χωριού, αντιστεκόμενοι στην εγκατάσταση του εργολάβου που έχει αναλάβει να κατασκευάσει το έργο, δίνουν μάχες για μήνες με την πιο ''βαριά'' κρατική καταστολή, αφού είχαν ενεργοποιηθεί μέχρι και δυνάμεις ελεύθερων σκοπευτών των ΕΚΑΜ ρίχνοντας αδιακρίτως πλαστικές σφαίρες. Στις 29/5 του '08 κατα την διάρκεια της μεγαλύτερης πορείας που έχει γίνει στην περιοχή, με συμμετοχή 3.500 αγωνιστών, σε μια κωμόπολη 6.000 κατοίκων, έχασε την ζωή της η 43χρονη Μαρία Κουλούρη, καθώς ένας μπάτσος χτύπησε με γκλοπ 16χρονο οδηγό μηχανής εν κινήσει με αποτέλεσμα να χάσει τον έλεγχο και να παρασύρει την γυναίκα.

Το εύλογο μεν αφελές δε ερώτημα που προκύπτει είναι το εξής: Γιατί ένα ολόκληρο χωριο αφήνει πίσω τις δουλειές του και την ηρεμία του για να ρισκάρει συλλήψεις και αγριο ξύλο;

Η περιοχή που είναι χωροθετημένος ο ΧΥΤΑ, βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από κατοικημένες περιοχές, για την ακρίβεια απέχει μόλις 500 μέτρα από την πρώτη κατοικία, την στιγμή που το όριο είναι το τριπλάσιο. Επίσης βρίσκεται σε απόσταση μικρότερη του 1,5 χλμ από την παραλία και το λιμάνι της Λευκίμμης, ενώ στα 850 μέτρα υπάρχουν εγκαταστάσεις βιολογικού καθαρισμού. Τέλος, είναι χτισμένος πάνω σε υδροφόρο μέτωπο και σε απόσταση 1 χλμ από ποτάμι, σε μια περιοχή η οποία έχει χαρακτηριστεί ''υψηλής γεωργικής παραγωγικότητας''

Ας δούμε όμως την μεγάλη εικόνα...

Η τοπική αυτοδιοίκηση έχει αποτύχει παταγωδώς χρόνια τώρα να διαχειριστεί το ζήτημα των απορριμάτων και να δώσει μόνιμη λύση. Ο ΧΥΤΑ Τεμπλονίου εχει υπερκορεστεί εδώ και καιρό δημιουργώντας ανυπολόγιστες περιβαλλοντικές καταστροφές. Τα σκουπίδια δεν μαζεύονται από τους κάδους οι οποίοι είναι κυριολεκτικά θαμμένοι κάτω από βουνά απορριμάτων δημιουργώντας αυτοσχέδιες χωματερές/υγειονομικές βόμβες σε κάθε γειτονιά του νησιού. Θα μπορούσε κανείς να χρεώσει ανικανότητα και αναποτελεσματικότητα στον δήμο και στην περιφέρεια, όμως η μεγάλη εικόνα δείχνει άλλα. Η εσκεμμένη έλλειψη ολοκληρωμένης και βιώσιμης λύσης για την διαχείρηση των απορριμάτων σε συνδυασμό με τα βουνά σκουπιδιών στους κάδους του νησιού και ειδικά εν μέσω τουριστικής περιόδου, δημιούργησε τέτοια πίεση στην κοινωνία της Κέρκυρας, κάνοντας έτσι την εναλλακτική της Λευκίμμης να φαντάζει ως μοναδική λύση στο πρόβλημα. Κάπου εδώ το παζλ κουμπώνει, αν συνυπολογίσει κανείς πως και τα 3 στάδια της πολιτικής εξουσίας (δήμος, περιφέρεια, υπουργείο) από τα οποία φιλτράρονται οι αποφάσεις για το θέμα, ελέγχονται από τον ΣΥΡΙΖΑ που ουσιαστικά παίζει μπάλα σε άδειο γήπεδο.

Λείπει όμως ο επωφελούμενος από την εξίσωση και δεν είναι άλλος από το μεγάλο κεφάλαιο και πιο συγκεκριμένα οι μεγαλοξενοδόχοι. Με την λύση της Λευκίμμης και τα σύμμεικτα, οι καρχαρίες του τουρισμού αφενός απαλλάσσονται παντελώς από την κοστοβόρα διαδικασία της διαλογής στην πηγή, αφετέρου ξεφορτώνουν τα σκουπίδια τους στον υποβαθμισμένο νότο, μακριά από τα μάτια των τουριστών. Το οξύμωρο είναι ότι τα ξενοδοχεία αυτά παράγουν τεράστιο ποσοστό επί των συνολικών σκουπιδιών με αντάλλαγμα μερικές θέσεις εξαντλητικής εργασίας με μισθούς πείνας και συνθήκες γαλέρας. Ο άλλος κλάδος μεγαλοκεφαλαιούχων που τρίβει τα χέρια του από την υπόθεση είναι οι μεγαλοεργολάβοι, οι οποίοι περίμεναν σαν κοράκια το έργο για να πλουτίσουν στις πλάτες της ντόπιας κοινωνίας. Κατασκευές, δρόμοι, δεματοποίηση, μεταφορά και η λίστα συνεχίζεται.

Από το φαγοπότι δεν θα μπορούσε να λείπει ό μετρ των δημοσίων έργων, ο εθνικός εργολάβος Μπόμπολας. Η οικογένεια Μπόμπολα δραστηριοποιείται και στον χώρο της διαχείρισης των απορριμάτων με την εταιρία Ηλέκτωρ, θυγατρική της Ελλάκτωρ και ανέλαβε την αποκατάσταση ζημιών στον ΧΥΤΑ Λευκίμμης, μετά από εμπρησμό που αυτός δέχτηκε, έναντι του διόλου ευκαταφρόνητου ποσού των 496.000 ευρώ. Επίσης η εταιρία Ηλέκτωρ συμμετέχει και στην κατασκευή του ΧΥΤΑ στο Γραμματικό, σκάνδαλο παρόμοιο με αυτό της Λευκίμμης τόσο σε περιβαλλοντικό κόστος όσο και σε αντιστάσεις της τοπικής κοινωνίας.

Όποια πέτρα και αν σηκώσεις…

Η οικογένεια Μπόμπολα δραστηριοποιείται στον κατασκευαστικό κλάδο με τον όμιλο Ελλάκτωρ, μία από τις μεγαλύτερες κατασκευαστικές στην Ευρώπη, και διαχειρίζεται περίπου το 50% του οδικού δικτύου της χώρας. Η εταιρία αυτή έχει αναλάβει την κατασκευή των μεγαλύτερων έργων των τελευταίων χρόνων στην χώρα. Ενδεικτικά: Ολυμπία οδός, Αττική οδός, γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου, κόμβοι Κηφισίας, αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος, μουσείο Ακρόπολης, γραμμή μεταφοράς καυσίμων στη βάση της Σούδας, μετρό Αττικής και Θεσ/κης. Επίσης ο όμιλος Ελλάκτωρ δεν θα μπορούσε να λείπει και από το πανηγύρι της ενέργειας. Μέσω θυγατρικών κατασκευάζει αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα και μέσω της Elpedison αρπάζει τα δέοντα από την ιδιωτικοποίηση του ρεύματος.

Είναι πράγματι να αναρωτιέται κανείς πώς ένας άνθρωπος κατόρθωσε να απλώσει τα πλοκάμια του πάνω σε οποιοδήποτε φαραωνικό έργο αποφασίζει το κράτος να κατασκευάσει.

Για να ερευνήσουμε το παραπάνω χρειάζεται να βάλουμε ένα ακόμα δεδομένο στο τραπέζι.

Η οικογένεια Μπόμπολα είχε μέχρι το 2015 στην κατοχή της, τις εφημερίδες Έθνος και Ημερισία, το πάλαι ποτέ ένδοξο MEGA, πληθώρα γνωστών περιοδικών και διαδικτυακών σελίδων και μαζί με όλα τα παραπάνω την δύναμη να ανεβοκατεβάζει κυβερνήσεις. Ενδεικτικά, η εφημερίδα το Έθνος έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην άνοδο του Α. Παπανδρέου στην εξουσία, ενώ μετά τον θάνατό του, προώθησε διακαώς τη συγκυβέρνηση του '89, με αντάλλαγμα την άδεια του καναλιού MEGA. Από την στιγμή αυτή και έπειτα, ο Μπόμπολας, έχοντας στα χέρια του ένα από τα μεγαλύτερα μέσα χειραγώγησης της κοινής γνώμης συνεργάστηκε -για όσο τον συνέφερε- με όλες τις επόμενες κυβερνήσεις παρέχοντάς τους πολιτική προστασία, με αντάλλαγμα δημόσια έργα. Το ζενίθ της αυτοκρατορίας ήρθε την δεκαετία του 90' επί κυβέρνησης Σημίτη και εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων. Η δύναμη της εταιρίας εκτινάχθηκε αναλαμβάνοντας όλα τα έργα του εκσυγχρονισμού του ΠΑΣΟΚ ροκανίζοντας δημόσιο χρήμα.

Το μεγαλύτερο σε διάρκεια, χρήμα, διαπλοκή, αλλά και επιπτώσεις για την κοινωνία σκάνδαλο που εμπλέκεται ο Μπόμπολας μαζί με όλες τις κυβερνήσεις από το 2003 και έπειτα είναι αυτό της εξόρυξης στη Χαλκιδική, στο οποίο αναφερθήκαμε στο κείμενο της παρέμβασής μας στην πρεσβεία του Καναδά. Αυτές τις μέρες είναι σε εξέλιξη η δίκη των αγωνιζόμενων κατοίκων της Χαλκιδικής οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα τεράστιο κατηγορητήριο, πάγια τακτική του κράτους για την απενεργοποίηση των πιο μαχητικών κομματιών της κοινωνίας. Κοινός παρονομαστής σε Χαλκιδική και Λευκίμμη είναι η αντίσταση των κατοίκων παρά τις διώξεις και την καταστολή.

Το κεφάλαιο λεηλατεί εργάτες, φύση και ζώα, αυτό είναι φτιαγμένο να κάνει. Το κράτος είναι πάντα εκεί να βάλει πλάτη, χρήμα και βούρδουλα. Το χρέος της τάξης μας είναι τους στείλει στα τσακίδια.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΛΕΥΚΙΜΜΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΙΩΚΟΜΕΝΟΥΣ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

ΑΝΑΡΧΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΑ ΡΟΥΒΙΚΩΝΑΣ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

17 Οκτ 2020 | 18:34

Το "ντου" του Ρουβίκωνα στο ιατρείο της Γιαμαρέλλου - Για τις δηλώσεις σχετικά με τον κορονοϊό [βίντεο]

Ο Ρουβίκωνας προχώρησε σε παρέμβαση στο ιατρείο της κ. Γιαμαρέλλου. Αιτία, υποστηρίζει η συλλογικότητα, οι αντιεπιστημονικές θέσεις για τον κορονοϊό.

ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ 02 Οκτ 2020 | 22:22

"Ντου" του Ρουβίκωνα στο πολιτικό γραφείο του υπουργού, Κώστα Καραμανλή [βίντεο]

Στο στόχαστρο του Ρουβίκωνα μπήκε το πολιτικό γραφείο του Κώστα Καραμανλή

ΣΥΝΘΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΡΑΞΗ 26 Σεπ 2020 | 09:59

Επίθεση "Ρουβίκωνα" στο κέντρο επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας στο Χαλάνδρι - Δείτε το βίντεο

Επίθεση στο κέντρο επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας στο Χαλάνδρι πραγματοποίησαν μέλη του "Ρουβίκωνα".

Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΤΟΥ LSE 20 Οκτ 2020 | 22:58

Μόσιαλος: Ποιοι πρέπει να κάνουν τεστ κορονοϊού ακόμη και κάθε βδομάδα [βίντεο]

Ο Ηλίας Μόσιαλος εξηγεί ποιες κατηγορίες πολιτών και εργαζομένων πρέπει να κάνουν συνέχεια τεστ κορονοϊού.

ΤΖΑΚ ΠΟΤ 20 Οκτ 2020 | 22:30

Τζόκερ κλήρωση 2196: Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί για σήμερα (20/10/2020)

Ποιοι αριθμοί κερδίζουν σήμερα στην κλήρωση του Τζόκερ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ 20 Οκτ 2020 | 22:20

Κορονοϊός: Έκαναν παρέλαση στα Γιαννιτσά, παρά τις απαγορεύσεις [βίντεο]

Πολίτες αψήφησαν τα μέτρα κατά του κορονοϊού και έκαναν παρέλαση στα Γιαννιτσά της Πέλλας.

ΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ 20 Οκτ 2020 | 22:06

Ξεκινά αύριο η δίκη για τον θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου

Ξεκινά αύριο Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου, στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών η δίκη για τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου

ΑΡΧΙΣΑΝ ΤΑ ΤΕΣΤ ΣΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ 20 Οκτ 2020 | 21:53

Κορονοϊός: Συναγερμός στη Χαλκίδα - Οκτώ κρούσματα σε εργοστάσιο

Ακόμη 8 κρούσματα κορονοϊού εντοπίστηκαν στη Χαλκίδα, αυτή τη φορά σε εργοστάσιο της περιοχής.

ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΟΔΗΓΟΣ ΠΟΥ ΔΕΧΘΗΚΕ ΑΔΕΣΠΟΤΗ ΣΦΑΙΡΑ 20 Οκτ 2020 | 21:12

Συμπλοκή Άγ. Παντελεήμονας-Μαρτυρία-ντοκουμέντο: "Ήμουν εγκλωβισμένος, δε μπορούσα να ξεφύγω"

Τις εφιαλτικές στιγμές που έζησε όταν βρέθηκε μπροστά στην άγρια συμπλοκή των Ρομά εξιστορεί ο οδηγός που τραυματίστηκε από αδέσποτη σφαίρα

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ MEGA 20 Οκτ 2020 | 21:06

Κορονοϊός: "Κοκκινίζει" η Βόρεια Ελλάδα - Ένα βήμα από το lockdown Ιωάννινα και Καστοριά

Ο κορονοϊός βάζει λουκέτο σε Ιωάννινα και Καστοριά - Ανεβαίνουν επίπεδο Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Βοιωτία και Κορινθία - Πάνω από 11.000 Έλληνες σε καραντίνα

ΜΠΗΚΕ ΣΤΟ ΣΩΤΗΡΙΑ ΣΤΙΣ 17 ΜΑΡΤΙΟΥ ΚΑΙ ΒΓΗΚΕ ΣΤΙΣ 20 ΙΟΥΛΙΟΥ 20 Οκτ 2020 | 20:52

Κορονοϊός: Σοκάρει 40χρονος ασθενής που έμεινε 2 μήνες στη ΜΕΘ - "Θα πεθάνω έλεγα στους ανθρώπους μου"

Ένας άνθρωπος μόλις 40 ετών, χωρίς κανέναν πρόβλημα υγείας έφτασε μιαν ανάσα από τον θάνατο όταν νόσησε από κορονοϊό

ΤΙ ΕΙΠΩΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 20 Οκτ 2020 | 20:12

Κορονοϊός - Επίσημο: Σε Κέντρο, Βύρωνα, Γαλάτσι, Δάφνη, Ζωγράφου, Ηλιούπολη, Καισαριανή, Ν.Φιλαδέλφεια "βράζει" ο ιός

Αυτές είναι οι περιοχές της Αθήνας που είναι επιβαρυμένες επιδημιολογικά, σύμφωνα με τον Νίκο Χαρδαλιά

ΤΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕ  Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ 20 Οκτ 2020 | 19:21

Κορονοϊός: Γιατί ανεστάλη η απόφαση για παρουσία κόσμου στα ελληνικά γήπεδα

"Θα έδινε σήμερα το λάθος μήνυμα στην κοινωνία, μιας και είναι ώρα απόλυτης επαγρύπνησης και συναγερμού", είπε ο Νίκος Χαρδαλιάς.