Follow us

Επιστολή 11 Περιβαλλοντικών ΜΚΟ: "Κύριε Πρωθυπουργέ, η Ελλάδα αλλάζει αλλά όχι προς το καλύτερο"

"Αν θέλουμε στο μέλλον να έχουμε λόγο να γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, η ώρα της δράσης είναι τώρα", καταλήγουν οι 11 ΜΚΟ.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Επιστολή στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη απέστειλαν έντεκα Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος αύριο Πέμπτη. Ειδικότερα, επισημαίνουν πως "η Ελλάδα αλλάζει, μα όχι προς το καλύτερο".

"Η φύση δεν είναι εμπόδιο στην ανάπτυξη. Είναι η βάση της ίδιας μας της ύπαρξης και προϋπόθεση για την καλή ποιότητα ζωής. Και έχει τη δική της αυταξία", τονίζουν μεταξύ άλλων οι ΜΚΟ.

"Αν θέλουμε στο μέλλον να έχουμε λόγο να γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, η ώρα της δράσης είναι τώρα", καταλήγουν.

Ακολουθεί ολόκληρη η επιστολή:

"Κύριε Πρωθυπουργέ,

Η Ελλάδα αλλάζει. Μα όχι προς το καλύτερο.

Από την άναρχη δόμηση και τα σκουπίδια ως τις "προστατευόμενες" περιοχές, που μόνο κατ’ όνομα προστατεύονται, η περιβαλλοντική υποβάθμιση έχει γίνει κανόνας. Τα δάση καίγονται κάθε καλοκαίρι χωρίς προστασία, πρόληψη, χωρίς μάθημα. Ο σχεδιασμός του φυσικού χώρου παραμένει στα αζήτητα ενώ το αποτύπωμα του τουρισμού στα νησιά μας ολοένα και μεγαλώνει. Και ενώ η κλιματική κρίση απαιτεί μια καθαρή ενεργειακή μετάβαση, η χώρα επιμένει σε εξορύξεις και νέες υποδομές ορυκτών καυσίμων — ακόμη και μέσα σε περιοχές Natura.

Η χώρα μας συσσωρεύει καταδίκες από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για περιβαλλοντικές παραβάσεις, αλλά εμείς συνεχίζουμε σαν να μην ακούμε, σαν να μην βλέπουμε, σαν να μην μας νοιάζει.

Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο. Η φύση δεν είναι εμπόδιο στην ανάπτυξη. Είναι η βάση της ίδιας μας της ύπαρξης και προϋπόθεση για την καλή ποιότητα ζωής. Και έχει τη δική της αυταξία.

Κύριε Πρωθυπουργέ, ο ρόλος σας είναι κρίσιμος.

Σας καλούμε:

Να εναρμονίσετε τη χώρα με τις διεθνείς και ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις.

Να προχωρήσετε σε τολμηρό, συνεπή χωροταξικό σχεδιασμό που θα βάλει τέλος στη λογική "η Ελλάδα, ένα τεράστιο οικόπεδο".

Να διασφαλίσετε ένα πραγματικά λειτουργικό και προστατευόμενο δίκτυο περιοχών Natura.

Να εγκαταλείψετε τα σχέδια για εξορύξεις υδρογονανθράκων και να ανασχεδιάσετε την πολιτική για τις ΑΠΕ με σεβασμό στη φύση και τις τοπικές κοινωνίες.

Να επενδύσετε σοβαρά στην πρόληψη και διαχείριση των δασικών πυρκαγιών.

Αν θέλουμε στο μέλλον να έχουμε λόγο να γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, η ώρα της δράσης είναι τώρα.

Η ευθύνη είναι δική σας.

WWF, Greenpeace, MEDASSET, Ελληνική Εταιρία, Ορνιθολογική, Προστασία της Φύσης, Εταιρεία Προστασίας Πρεσπών, ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ, ANIMA, iSea, Καλλιστώ, MedINA."

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Λένε πως το φαγητό σε αυτή τη νέα ταβέρνα σου ζεσταίνει την ψυχούλα

Το νέο εστιατορικό 'παιδί' της Ergon έχει νοσταλγικό ύφος, ωραία αύρα και μια θαλασσινή κουζίνα που μιλά απευθείας στο γευστικό υποσυνείδητο.

Η ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ 17 Οκτ 2025 | 12:44

Σε διαδοχικό κλοιό κακοκαιριών η χώρα έως την Τετάρτη: Πού θα πέσει μεγάλος όγκος νερού - Προειδοποιήσεις μετεωρολόγων

Διαδοχικές κακοκαιρίες αναμένεται να επηρεάσουν τη χώρα μας τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με την πρόγνωση των μετεωρολόγων

ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ 17 Οκτ 2025 | 12:00

Συγκινημένος ο Άκης Παυλόπουλος: Ο γιος του κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κουνγκ Φου [βίντεο]

Εμφανώς συγκινημένος, ο δημοσιογράφος του ΣΚΑΪ προανήγγειλε και...κεράσματα από Δευτέρα.

ΤΟ ΠΡΩΙ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ 17 Οκτ 2025 | 11:55

Φωτιά σε ισόγειο στα Άνω Πατήσια - Ακούστηκαν δυνατές εκρήξεις [βίντεο]

Μεγάλη δύναμη της Πυροσβεστικής επιχείρησε για την κατάσβεση πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε σε ισόγειο πολυκατοικίας επί της οδού Μαρκορά, στα Άνω Πατήσια.

ΤΡΑΓΩΔΙΑ 17 Οκτ 2025 | 11:51

Τροχαίο δυστύχημα στην Αθηνών – Κορίνθου: Απανθρακωμένος ανασύρθηκε ο οδηγός της μηχανής

Μετά τη σύγκρουση ακολούθησε πυρκαγιά, με αποτέλεσμα να απανθρακωθεί ο οδηγός του δίκυκλου.

ΣΠΑΝΙΟ ΘΕΑΜΑ 17 Οκτ 2025 | 11:38

Κοζάνη: Αρκούδα διασχίζει κολυμπώντας τη λίμνη Πολυφύτου [βίντεο]

Η μεγάλη αρκούδα εθεάθη να κολυμπάει στη λίμνη Πολυφύτου, στην Κοζάνη

ΤΟ ΕΙΧΑΝ ΧΤΥΠΗΣΕΙ ΑΛΛΟΙ ΚΥΝΗΓΟΙ 17 Οκτ 2025 | 10:57

Γρεβενά: Κυνηγός δέχτηκε επίθεση από αγριογούρουνο - Νοσηλεύεται με 60 ράμματα

Το περιστατικό έγινε σε περιοχή της Δεσκάτης το απόγευμα της Κυριακής.

ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ 17 Οκτ 2025 | 10:37

Μεσσηνία: Ξεψύχησε γυναίκα ενώ περίμενε το ασθενοφόρο επί 45 λεπτά

Το ΕΚΑΒ κλήθηκε αμέσως, αλλά το ασθενοφόρο χρειάστηκε για να φτάσει από την Καλαμάτα 45 λεπτά.

ΤΟ ΣΚΑΦΟΣ ΠΡΟΣΕΚΡΟΥΣΕ ΣΤΑ ΒΡΑΧΙΑ 17 Οκτ 2025 | 10:27

Τραγωδία με μετανάστες στη Χίο: Δύο γυναίκες νεκρές - Ενας άνδρας στη ΜΕΘ

Στη διάρκεια της επιχείρησης έρευνας και διάσωσης απεγκλωβίστηκαν από δύσβατη, βραχώδη περιοχή πέντε άτομα.

ΔΥΟ ΟΙ ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΕΣ 17 Οκτ 2025 | 10:24

Φρίκη στη Θεσσαλονίκη: Εκμεταλλεύονταν κορίτσια με ψυχικές ασθένειες και διακινούσαν πορνογραφικό υλικό και με ανήλικες

Οι δύο άνδρες συνελήφθησαν σε περιοχή του Πανοράματος από αστυνομικούς του τμήματος Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Πυλαίας – Χορτιάτη.

ΔΙΠΛΟ ΕΓΚΛΗΜΑ 17 Οκτ 2025 | 10:23

Αποκάλυψη για Φοινικούντα: Σε ποιον τηλεφώνησε η κοπέλα του ανιψιού μετά το φονικό - "Ισως εμπλέκονται και άλλα άτομα"

Αντιμέτωποι με βαρύτατες κατηγορίες για ανθρωποκτονία από πρόθεση βρίσκονται οι δύο 22χρονοι που συνελήφθησαν για τη διπλή δολοφονία του ιδιοκτήτη σε κάμπινγκ στη Φοινικούντα.

17 Οκτ 2025 | 10:16

Τραγωδία στις Αφίδνες: Πώς έγινε το τροχαίο με τους 2 νεκρούς - Σε απόσταση 20μ. εκτινάχθηκαν τα καθίσματα [εικόνες]

Η φονική σύγκρουση σημειώθηκε λίγο μετά τις 5:30 τα ξημερώματα, στον παράδρομο της εθνικής οδού Αθηνών–Λαμίας, στο ρεύμα προς Αθήνα.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 17 Οκτ 2025 | 09:44

Η Ιντερσεξ κοινότητα ευχαριστεί τον Καπουτζίδη: "Δίνει φωνή και πρόσωπο σε μια κοινότητα που για χρόνια έμενε αόρατη"

Τη βαθιά ευγνωμοσύνη της προς τον Γιώργο Καπουτζίδη, εξέφρασε η "Ελληνική Κοινότητα Ίντερσεξ", για τη συμπερίληψη ενός ίντερσεξ χαρακτήρα στη σειρά "Σέρρες".

ΔΥΟ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ 17 Οκτ 2025 | 09:09

Ρόδος: Η 3χρονη έμεινε 7 λεπτά μέσα στην πισίνα χωρίς κανείς να την αντιληφθεί - Γιατί δεν υπήρχε υποχρέωση για ναυαγοσώστη

Σε κρίσιμη κατάσταση εξακολουθεί να νοσηλεύεται διασωληνωμένο στο Νοσοκομείο Ρόδου το 3χρονο κοριτσάκι που εντοπίστηκε αναίσθητο στον πάτο της πισίνας ξενοδοχείου.