Επιδεινώνεται ώρα με την ώρα η κατάσταση στο οδικό δίκτυο, καθώς όλο και περισσότεροι εκδρομείς των Χριστουγέννων επιστρέφουν, δημιουργώντας ουρές χιλιομέτρων κατά μήκος της εθνικής οδού.
Συγκεκριμένα, στην ευρύτερη περιοχή της Λαμίας, λίγο πριν από το μπλόκο των αγροτών στον Μπράλο, έχει ήδη σχηματιστεί ουρά περίπου 3 χιλιομέτρων, καθώς τα οχήματα που κινούνται με κατεύθυνση προς την Αθήνα ήταν υποχρεωμένα να διέρχονται από μία μόνο λωρίδα κυκλοφορίας.
Οι αγρότες από χθες (27/12) είχαν αποσύρει τα τρακτέρ για να δώσουν άλλη μία λωρίδα κυκλοφορίας, η οποία ενεργοποιήθηκε για να απορροφήσει την κίνηση των οχημάτων στο εθνικό δίκτυο.
Προς το παρόν, δεν παρατηρείται σοβαρό πρόβλημα στο τμήμα από τον Μπράλο έως λίγο πριν το Μαρτίνο, δηλαδή από το 205ο έως το 125ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού, όπου τα αυτοκίνητα κινούνται κανονικά στον βασικό άξονα της ΠΑΘΕ.
Ωστόσο, η εικόνα αλλάζει δραματικά στην περιοχή της γέφυρας στο Μαρτίνο στο 125 χλμ της ΠΑΘΕ. Εκεί έχει ήδη σχηματιστεί ουρά που φτάνει τα 4 χιλιόμετρα, καθώς τα οχήματα που κινούνται στον άξονα ΠΑΘΕ προς Αθήνα υποχρεώνονται να περιοριστούν σε μία λωρίδα κυκλοφορίας. Στη συνέχεια, μέσω ρυθμίσεων της Τροχαίας, οδηγούνται στον παράδρομο που κατευθύνεται προς το Κάστρο, την Αλίαρτο και την παλαιά εθνική οδό Λαμίας-Αθηνών, για να καταλήξουν μετά τη Θήβα στη Ριτσώνα στο 75 χλμ της εθνικής οδού και να συνεχίσουν προς Αθήνα. Η κίνηση στις παρακάμψεις γίνεται με πολύ χαμηλές ταχύτητες, με αποτέλεσμα να υπάρχει ταλαιπωρία των οδηγών και ο χρόνος διέλευσης να αυξάνεται σημαντικά.
Ανυποχώρητοι παραμένουν οι αγρότες της Νίκαιας, οι οποίοι άνοιξαν σήμερα τα διόδια Μακρυχωρίου.
Στα διόδια του Μακρυχωρίου βρέθηκαν νωρίς το μεσημέρι της Κυριακής αγρότες και κτηνοτρόφοι από το μπλόκο της Νίκαιας, σηκώνοντας τις μπάρες, με σκοπό να περάσουν ελεύθερα οι διερχόμενοι. Οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα κλιμακώνοντας τις κινητοποιήσεις τους και δηλώνουν πως είναι έτοιμοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους που ξεκίνησε εδώ κι ένα μήνα, ενώ τα διόδια θα παραμείνουν ανοιχτά έως τις 17.00 το απόγευμα.
Οι διαμαρτυρόμενοι παράλληλα, μοίρασαν προϊόντα κι… ευχές στους διερχόμενους οδηγούς ενόψει της Πρωτοχρονιάς, καλώντας την κυβέρνηση να δώσει άμεσα λύσεις για να επιστρέψουν στα χωριά τους.
Για αύριο, οι αγρότες των Μαλγάρων έχουν προαναγγείλει πλήρη αποκλεισμό και των δύο ρευμάτων, στέλνοντας το μήνυμα "αποκλεισμού" και επιδιώκοντας, όπως λένε, να "κόψουν την Ελλάδα στα δύο".
Στο τελωνείο Ευζώνων οι αγρότες απέκλεισαν την κυκλοφορία και στα δύο ρεύματα από τις 12 έως τις 4 το απόγευμα και θα επαναλάβουν τον αποκλεισμό και των δύο ρευμάτων από τις 18.00 μέχρι τις 22.00. Στα τελωνεία Προμαχώνα και Εξοχής ο αποκλεισμός ισχύει μόνο για τα φορτηγά, ενώ τα επιβατικά οχήματα διέρχονται κανονικά και στα δύο ρεύματα. Στο Δερβένι, στην Εγνατία οδό, έκλεισαν και τα δύο ρεύματα κυκλοφορίας το μεσημέρι μέχρι τις 2.