Επίθεση με βιτριόλι: Με τι ποινή απειλείται η κατηγορούμενη - Πότε θα βγει από τη φυλακή

Σε μερικά χρόνια, όπως προβλέπει για όλους το νομικό σύστημα, η κατηγορούμενη για την επίθεση με το βιτριόλι, εάν καταδικασθεί, θα είναι ελεύθερη.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Πρόκειται για ένα αυταπόδεικτο κοντράστ: Η μια γυναίκα εκτίει ουσιαστικά ισόβια, προσπαθώντας όχι να ζήσει τη νιότη της αλλά να πετύχει μια φυσιολογική ζωή. Να περπατά και να τρώει. Η άλλη γυναίκα επιλέγει την απουσία και προσπαθεί – δικαίωμά της - να ρίξει κι άλλο την ποινή της. Με δεδομένο πως σε μερικά χρόνια, όπως προβλέπει για όλους (όχι ειδικά για αυτήν) το νομικό μας σύστημα, θα είναι ελεύθερη.

Αυτό περικλείει και την απάντηση , στο ερώτημα που διατυπώνεται από όλους για το χρόνο που θα παραμείνει στις φυλακές (εφόσον καταδικαστεί) η 36χρονη κατηγορούμενη για την επίθεση με βιτριόλι στην Ιωάννα Παλιοσπύρου.

Η καθ’ ομολογίαν δράστης με βάση τις διατάξεις του Ποινικού Κώδικα έχει μπροστά της κάτι να ελπίζει. Την αποφυλάκιση της σε μερικά χρόνια. Η πράξη αυτή κρίνεται με βάση της αλλαγές που έγιναν στον Ποινικό Κώδικα που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ λίγο πριν από τις εθνικές εκλογές του 2019. Γιατί ως γνωστόν το Υπουργείο Δικαιοσύνης αλλάζει εκ νέου τον Κώδικα, και επιφέρει σοβαρές – επί το δυσμενέστερο- τροποποιήσεις ως προς τον χρόνο παραμονής στις φυλακές για συγκεκριμένες κατηγορίες εγκλημάτων. Αλλά οι αλλαγές αυτές δεν έχουν ψηφιστεί άρα θα εφαρμοστούν στο μέλλον.

Τι προβλέπει

Πράγματι με βάση τις διατάξεις του νέου Κώδικα η κατηγορουμένη για αυτή την αποτρόπαια πράξη θα καθίσει στις φυλακές μικρότερο χρονικό διάστημα από αυτό που θα καθόταν με βάση τις προηγούμενες διατάξεις. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα άρθρα που σχετίζονται με το κατηγορητήριο (απόπειρα ανθρωποκτονίας) αναθεωρήθηκαν προς το ευνοϊκότερο σε σχέση με ό,τι ίσχυε για δεκαετίες πριν.

Διαβάστε Επίσης

Απόπειρα

Η πρώτη αλλαγή έχει να κάνει με το ανώτατο όριο ποινής σε απόπειρα τέλεσης ανθρωποκτονίας. Ειδικότερα, σύμφωνα με το άρθρο 83, με τον παλιό ΠΚ η πράξη τιμωρείτο με κάθειρξη στο πλαίσιο 10-20 ετών, ενώ με τον νέο ΠΚ το πλαίσιο διαμορφώνεται στο εύρος των 5-15 ετών. Εν προκειμένω η κατηγορούμενη αντιμετωπίζει ποινή κατά ανώτατο όριο 15 ετών. Ακόμα κι αν καταδικαστεί στη μεγαλύτερη ποινή ο χρόνος έκτισης των 3/5 (εκ των οποίων το 1/3 πλασματική με μεροκάματα) είναι περίπου 6-7 χρόνια.

Η ελαττωμένη ποινή

Η δεύτερη και πιο σημαντική αλλαγή εντοπίζεται στην κατάργηση της δεύτερης παραγράφου του άρθρου 42. Η διάταξη του παλιού ΠΚ έλεγε ότι "αν το δικαστήριο κρίνει ότι η κατά την προηγούμενη παράγραφο ελαττωμένη ποινή δεν επαρκεί για να αποτρέψει τον υπαίτιο από την τέλεση άλλων αξιόποινων πράξεων, μπορεί να του επιβάλει την ίδια ποινή με αυτήν που ο νόμος προβλέπει για την ολοκληρωμένη πράξη". Σύμφωνα με τη διάταξη αυτή, το δικαστήριο θα μπορούσε να επιβάλει (θεωρητικά) στην καθ’ ομολογία δράστη ακόμα και ποινή ισοβίων, δυνατότητα που πλέον δεν υφίσταται.

Γιατί ζητάει μετατροπή

Η κατηγορούμενη, δια του συνηγόρου της, υποβάλλει αίτημα μετατροπής της κατηγορίας σε βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη που θα ρίξει κι άλλο την ποινή της. Ουσιαστικά σε μια τέτοια περίπτωση η απειλούμενη ποινή θα είναι έως 10 χρόνια.

Πηγή: Capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΤΣΑΝΤΙΡΗΣ 15 Οκτ 2021 | 11:40

Επίθεση με βιτριόλι - Ιατροδικαστής: Είναι εκπληκτικό το πώς η Ιωάννα κατάφερε και γλίτωσε

Σύμφωνα με τον ιατροδικαστή, το βιτριόλι που δέχτηκε η Ιωάννα θα μπορούσε να επιφέρει τον θάνατό της με πολλούς τρόπους.

ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΤΗΣ ΙΩΑΝΝΑΣ 15 Οκτ 2021 | 08:44

Επίθεση με βιτριόλι - Λύτρας: Δεν υπάρχει το κατάστημα που λέει η Kακαράντζουλα ότι πήρε το υγρό

Ο δικηγόρος της Ιωάννας Παλιοσπύρου αποκάλυψε όλα όσα έγιναν κατά την διάρκεια της απολογίας της κατηγορούμενης.

ΚΥΝΙΚΗ ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΟΥΣ 14 Οκτ 2021 | 14:43

Ολη η απολογία της Εφης Κακαράντζουλα για την επίθεση με βιτριόλι: "Ηθελα να πονέσει η Ιωάννα, γιατί με περιέπαιζε"

Πώς εξήγησε με κυνικό τρόπο και απόλυτα ψύχραιμη την επίθεση με βιτριόλι σε βάρος της Ιωάννας η Εφη Κακαράντζουλα στην απολογία της

ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ 14 Οκτ 2021 | 13:03

Ποια είναι η εκπομπή που έδωσε την "ιδέα" για το βιτριόλι στην Εφη Κακαράντζουλα

"Δεν είμαι δολοφόνος. Από μία εκπομπή στην τηλεόραση μου ήρθε η ιδέα για το βιτριόλι", είπε στην απολογία της η Εφη Κακαράντζουλα.

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΚΑΚΑΡΑΝΤΖΟΥΛΑ 14 Οκτ 2021 | 12:16

Ιωάννα Παλιοσπύρου: Αμετανόητη η Εφη - Ηταν απαθής ακόμα και όταν της έδειξαν τις σοκαριστικές φωτό μου

"Όσα ισχυρίστηκε κατά την απολογία της καταρρίπτονται από τη δικογραφία και τους εμπειρογνώμονες", είπε η Ιωάννα Παλιοσπύρου μετά την απολογία της Κακαράντζουλα.

ΟΛΗ Η ΑΠΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ 14 Οκτ 2021 | 11:16

Η Εφη για την επίθεση στην Ιωάννα: Ηθελα να την εκδικηθώ - Η ιδέα για το βιτριόλι μου ήρθε από μία εκπομπή

Ολη η απολογία της Εφης Κακαράντζουλα για την επίθεση με βιτριόλι. "Είχα εμμονή με την Ιωάννα, την παρακολουθούσα ένα χρόνο".

14 Οκτ 2021 | 09:27

Δίκη για βιτριόλι - Ξέσπασε η Ιωάννα: "Θα πεις την αλήθεια τώρα ή να φύγω;" - Συγγνώμη ζήτησε η Κακαράντζουλα

Η Κακαράντζουλα έφτασε στο δικαστήριο ανέκφραστη και με το κεφάλι ψηλά. Ο συνήγορος ζήτησε μετατροπή της κατηγορίας. Παρούσα και η Ιωάννα.

ΟΣΑ ΕΙΠΕ Ο ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ 14 Οκτ 2021 | 07:57

Δίκη για βιτριόλι - Σούρας: Ο,τι και να πει τώρα η κατηγορούμενη είναι υποστηρικτική γραμμή - Είναι αδίστακτη

"Αυτή η γυναίκα επανέφερε το βιτριόλι από τη δεκαετία του ’50, ως μέσο εκδίκησης", είπε για την κατηγορούμενη Εφη Κακαράντζουλα, ο Δημήτρης Σούρας.

ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΦΑΣΗ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ 14 Οκτ 2021 | 07:32

Δίκη για βιτριόλι: Η ώρα της απολογίας για την Έφη Κακαράντζουλα - Οι απαντήσεις που περιμένει η Ιωάννα

Δεδομένη θεωρείται η παρουσία της Ιωάννας στη δίκη - Η υπερασπιστική γραμμή που θα ακολουθήσει η Κακαράντζουλα για την επίθεση με βιτριόλι.

ΑΥΡΙΟ ΠΕΜΠΤΗ 13 Οκτ 2021 | 19:30

Δίκη για βιτριόλι: Αυτό θα ισχυριστεί αύριο η Εφη Κακαράντζουλα στην απολογία της - Προετοιμάζεται από το καλοκαίρι

Η κρίσιμη ώρα της απολογίας της κατηγορούμενης, Εφης Κακαράντζουλα για την επίθεση με βιτριόλι έφτασε

ΔΕΝ ΕΜΕΙΝΕ ΤΙΠΟΤΑ 13 Οκτ 2021 | 18:16

Βιτριόλι: Εικόνες σοκ με τα λιωμένα ρούχα της Ιωάννας μετά την επίθεση [βίντεο]

Αντίστροφη μέτρηση για την απολογία της Έφης Κακαράντζουλα που έριξε βιτριόλι στην Ιωάννα Παλιοσπύρου.

ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΝΙΚΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΗΣ 13 Οκτ 2021 | 09:58

Δίκη για βιτριόλι: Απολογείται την Πέμπτη η Κακαράντζουλα - "Περιμένουμε ένα θέατρο εμπλουτισμένο με μυθοπλασία"

Αύριο, Πέμπτη 14 Οκτωβρίου, αναμένεται να απολογηθεί ενώπιον του δικαστηρίου η δράστης της επίθεσης με βιτριόλι κατά της Ιωάννας Παλιοσπύρου, Εφη Κακαράντζουλα.

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ 09 Οκτ 2021 | 14:42

Επίθεση με βιτριόλι: Η ώρα των εξηγήσεων για την Κακαράντζουλα - Τα τρία ερωτήματα που πρέπει να απαντήσει [Βίντεο]

Στις 14 Οκτωβρίου η κατηγορούμενη απολογείται για την επίθεση με βιτριόλι - Ποια είναι τα τρία ερωτήματα που την "καίνε" και θα κρίνουν πολλά