Επίθεση Ρουβίκωνα στο υπουργείο Υποδομών: Συνθήματα με σπρέι στους τοίχους

Η αναρχική συλλογικότητα Ρουβίκωνας προχώρησε σε παρέμβαση στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Συνθήματα Ρουβίκωνας

Ο "Ρουβίκωνας" προχώρησε σε νέα επίθεση, αυτή τη φορά στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Τα μέλη του έγραψαν σύνθημα στον τοίχο του υπουργείου ζητώντας ελεύθερες συγκοινωνίες για όλους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Παράλληλα, σε ανάρτησή τους σε γνωστό διαδικτυακό ιστότοπο καταγγέλλουν το συγκεκρεμένο υπουργείο αλλά και των Οικονομικών πως αποκλείουν τους ανέργους από τα ΜΜΜ, τόσο στην Αθήνα όσο και στη Θεσσαλονίκη.

Ολόκληρη η ανάρτηση του Ρουβίκωνα:

Το υπουργείο Μεταφορών και το υπουργείο Οικονομικών μας καλωσορίζουν στο 2021! Την ήδη εξαιρετικά επιβαρυμένη κατάσταση στο χώρο των δημοσίων συγκοινωνιών έρχεται να επισφραγίσει το πρωτοχρονιάτικο "δώρο" που προόριζαν τα παραπάνω υπουργεία στην κοινωνική βάση. Εδώ και περίπου δέκα ημέρες, με υπουργική απόφαση, δε θεωρούνται πλέον δικαιούχοι δωρεάν μετακίνησης με τα ΜΜΜ του ΟΑΣΑ στην Αττική και του ΟΑΣΘ στη Θεσσαλονίκη οι άνεργοι/-ες, παρά μόνο αν βεβαιώνεται πως έχουν μόνιμη κατοικία στην πόλη όπου χρησιμοποιούν το μέσο μαζικής μεταφοράς. Θα περίμενε κάποιος καλοπροαίρετος που ακόμα ενδεχομένως να πιστεύει ότι το κράτος υπάρχει για να οργανώνει και να διευκολύνει τη ζωή της κοινωνίας, πως οι άνεργοι/-ες τουλάχιστον, θα αποτελούσαν μια υποομάδα που δε θα βρισκόταν στο στόχαστρο δυσμενών αποφάσεων, αφού ακόμα και οι εργαζόμενοι/-ες, ακόμα κι εκείνοι/-ες που δε βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής εργασίας και ζουν με τα επιδόματα, τα βγάζουν πέρα πολύ δύσκολα. Αλλά μάλλον δεν πάει έτσι…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Είμαστε μάρτυρες εδώ και τόσα χρόνια, της προκλητικής προσπάθειας του κράτους να δημιουργήσει και να ριζώσει στην κοινωνική συνείδηση επιχειρήματα και οπτικές για το ποιος φταίει για την κατάσταση γενικότερα, τα οποία φυσικά προέρχονται από συγκεκριμένο και πάντα το ίδιο ιδεολογικό και ταξικό πρίσμα: "μαζί τα φάγαμε", δηλαδή "για την κατάσταση και την υποχρηματοδότηση στα ΜΜΜ ευθύνονται τα αποβράσματα – επιβάτες (δήλωση του Κ. Καραμανλή, υπουργού υποδομών και μεταφορών) που δεν κόβουν εισιτήριο". Υπάρχει κάποιος/-α που δεν έχει ακούσει το επιχείρημα περί "μειοψηφιών" που κλείνουν τους δρόμους προκειμένου να διαδηλώσουν; Και την πρωτοφανή τρομοϋστερία που το κράτος διασπείρει, κρατώντας πλέον κλειστούς πολλούς σταθμούς (ακόμα και γεωγραφικά άσχετους), αφενός για να σαμποτάρει τους ταξικούς αγώνες κι αφετέρου για να ενισχύσει το αφήγημα ότι όσοι/-ες αντιδρούν είναι κι εκείνοι/-ες που φταίνε για την ταλαιπωρία των υπολοίπων; Δεν είναι νέο, λοιπόν για κανέναν και καμία μας το σχέδιο για ενίσχυση του κοινωνικού κανιβαλισμού ως καταλύτη για να αυξηθεί το κέρδος που θα βγάλουν στις πλάτες μας. Ούτε και μας εκπλήσσει η υποκρισία μιας κυβέρνησης που επί πανδημίας αφήνει τις δημόσιες μετακινήσεις στο έλεός τους, ενώ είναι αυταπόδεικτο ότι τα ΜΜΜ αποτελούν, ως κλειστοί χώροι συνωστισμού, εστίες διασποράς του Covid-19, αλλά την ίδια ώρα μας "βομβαρδίζει" με ατομική ευθύνη.

Μιλάμε για την ίδια κυβέρνηση που, όχι πολλούς μήνες πίσω, βρήκε την τέλεια αφορμή να ξεκινήσει την ιδιωτικοποίηση των δημοσίων συγκοινωνιών, όταν η ανάγκη να ενισχυθεί με παραπάνω οχήματα λόγω πανδημίας ο "στόλος" του ΟΑΣΑ, "κούμπωσε" εξαιρετικά με την "ανάγκη" των ΚΤΕΛ να θησαυρίσουν από την εκμετάλλευση του κοινωνικού αγαθού της δωρεάν μετακίνησης. Τότε, όπως αναφέραμε στην παρέμβαση που πραγματοποιήσαμε στο πολιτικό γραφείο του υπουργού, είχαν ενοικιαστεί μέσω "leasing" οχήματα και οδηγοί από τα ΚΤΕΛ, ενώ υπήρχαν αχρησιμοποίητα τουλάχιστον 100 τρόλεϊ και 300 λεωφορεία, που ανήκαν στον ΟΑΣΑ, και με κόστος που σίγουρα δε θα ξεπερνούσε το ποσό των 140 εκατομμυρίων ευρώ (τόσα θα έχουν ξοδευτεί σε βάθος τετραετίας με τη συγκεκριμένη συμφωνία) θα μπορούσαν να συντηρηθούν και να αξιοποιηθούν για τις μετακινήσεις μας. Όλοι κι όλες έχουμε απαυδήσει με το συνωστισμό στα μέσα, αφού στην πράξη, καμία πραγματική αύξηση δρομολογίων δεν επήλθε. Ο συνωστισμός αυτός αποτελεί πραγματικό πρόβλημα και πηγή διασποράς του ιού, ωστόσο το κράτος που δολοφονεί καθημερινά με την εγκληματική του αμέλεια για το ζήτημα της πανδημίας, θεωρεί πως μόνο στη διαδήλωση κινδυνεύουμε να κολλήσουμε.

Απ’ ο,τι φαίνεται η κυβέρνηση, παρότι δηλώνει φιλελεύθερη στον ιδεολογικό προσανατολισμό, δε δίνει ιδιαίτερη βάση ούτε στο κοινωνικό συμβόλαιο μεταξύ κράτους και πολιτών που ο πολιτικός της χώρος επικαλείται αιώνες τώρα. Μετατρέπεται καθημερινά σε απολυταρχική, εκλεγμένη χούντα. Φυσικά, δεν περιμένουμε από κανένα κράτος να προστατεύει οικειοθελώς τους/τις ανέργους/-ες, να μην στήνει τραμπούκους – ελεγκτές στο κυνήγι "λαθρεπιβατών" – μεταναστών, να φροντίζει για την πραγματική ενίσχυση των δημοσίων συγκοινωνιών. Όλα αυτά αποτελούν διεκδικήσεις που επιφορτίζουν εμάς, επιβάτες/-τριες, εργαζόμενους/-ες, ταξικά σωματεία και πολιτικές συλλογικότητες, τη βάση.

Ο αποκλεισμός των ανέργων από τα ΜΜΜ, πέρα απ’ το ότι αποτελεί χαρακτηριστικό απότοκο αστικών δογμάτων που κατηγορούν τους φτωχούς ως αποδιοπομπαίους τράγους για τα εγκλήματα κράτους και κεφαλαίου, έχει στρωθεί ήδη από τις δηλώσεις του Κ. Καραμανλή περί "αποβρασμάτων" και μας δείχνει ποιοι και ποιες θα πληρώσουμε τη νέα κρίση, για άλλη μια φορά. Ωστόσο, τα κοινωνικά αγαθά, όπως αυτό της μετακίνησης, θα αποτελέσουν και πεδίο πολιτικής διαπάλης, στο οποίο η αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ "μπαίνει" δυναμικά προσπαθώντας να μας πείσει ότι θα επιφυλάξει διαφορετική μεταχείριση στα κατώτερα στρώματα. Παραμύθια τα οποία ουδέποτε πιστεύαμε και πλέον έχουμε και την εμπειρία της προηγούμενης διακυβέρνησης να μας επιβεβαιώνει πως μόνο εμείς οι ίδιοι/-ες που πληττόμαστε από τα καθημερινά τους χτυπήματα είμαστε ικανοί/-ες να τα αποκρούσουμε.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΤΗ ΒΑΣΗ

ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΟΙ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΚΕΚΤΗΜΕΝΑ

Ρουβίκωνας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΜΗΝΥΜΑ ΜΕΣΩ TWITTER 16 Δεκ 2020 | 21:56

Οργή Κικίλια για την επίθεση του Ρουβίκωνα στο σπίτι διοικήτριας νοσοκομείου - "Μόνο ντροπή"

Ο Βασίλης Κικίλιας καταγγέλλει προσπάθει εκφοβισμού και στοχοποίησης.

ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ 16 Ιαν 2021 | 15:57

Βόλος: Αγωνία για 44χρονη έγκυο - Νοσηλεύεται διασωληνωμένη στη ΜΕΘ

Αγωνία για τη 44χρονη γυναίκα σε δίδυμη κύηση, η οποία λιποθύμησε ξαφνικά στο σπίτι της στον Βόλο.

ΔΕΝ ΕΠΕΙΣΕ ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ 16 Ιαν 2021 | 15:39
16 Ιαν 2021 | 15:16

Ξυλοδαρμός σταθμάρχη στο Μετρό: Αυτά είναι τα δύο ανήλικα αδέλφια - Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος [εικόνες]

Στην άσκηση ποινικής δίωξης σε βαθμό κακουργήματος για τα αδικήματα της βαριά σκοπούμενης σωματικής βλάβης σε βάρος των δυο ανηλίκων για την επίθεση σε βάρος του σταθμάρχη. Αρνήθηκαν να δώσουν αποτυπώματα.

ΘΥΕΛΛΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΩΝ 16 Ιαν 2021 | 14:50

Τσουνάμι μετά τις αποκαλύψεις Μπεκατώρου: Κακοποίηση καταγγέλλουν Μάνια Μπίκοφ και Ραμπέα Ιατρίδου

Λίγα 24ωρα μετά την αποκάλυψη της Σοφίας Μπεκατώρου, η διεθνής πολίστρια Μάνια Μπίκοφ και η κολυμβήτρια τεχνικής κολύμβησης Ραμπέα Ιατρίδου κατήγγειλαν περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης.

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 16 Ιαν 2021 | 13:52

Κακοποίηση Μπεκατώρου: Παραίτηση "βόμβα" από το ΔΣ της Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας

Ο Γιάννης Παπαδημητρίου στην επιστολή του εγκαλεί την Ομοσπονδία για την αντίδρασή της στις καταγγελίες Μπεκατώρου, χαρακτηρίζοντάς την ως "κατώτερη των περιστάσεων".

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑΣ 16 Ιαν 2021 | 13:17

Βατόπουλος: Αν πάει καλά το λιανεμπόριο, θα μπορούμε να εξετάσουμε και την εστίαση

"Παράθυρο" για άνοιγμα και της εστίασης, εφόσον τα επιδημιολογικά δεδομένα το επιτρέψουν μετά την επανεκκίνηση του λιανεμπορίου, άφησε ο καθηγητής Βατόπουλος.

ΓΓ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ 16 Ιαν 2021 | 12:55

Σταμπουλίδης: Δεν θα ανοίξουν κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής στις "κόκκινες" περιοχές

Κλειστά θα παραμείνουν τα κομμωτήρια, τα κέντρα αισθητικής και περιποίησης μανικιούρ-πεντικιούρ στις "κόκκινες" περιοχές.

ΔΙΑΛΕΥΚΑΝΣΗ ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ 16 Ιαν 2021 | 12:55

Εξαφάνιση 17χρονης Μάγιας στο Ηράκλειο: Το συγκινητικό ευχαριστώ του πατέρα της - Στον εισαγγελέα οι δυο αλλοδαποί

Ο 38χρονος από τη Σλοβακία, με τον οποίο η ανήλικη φέρεται να διατηρεί ερωτική σχέση, κατηγορείται για διευκόλυνση σε διαφυγή ανηλίκου.

ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΚΟΥΒΕΝΤΕΣ ΤΟΥΣ 16 Ιαν 2021 | 12:45

Ξυλοδαρμός σταθμάρχη στο Μετρό: Στον εισαγγελέα οι δύο ανήλικοι - "Θολώσαμε, αλλά μετά φοβηθήκαμε" [βίντεο]

Στον Εισαγγελέα οδηγήθηκαν το πρωί του Σαββάτου οι δύο ανήλικοι που κατηγορούνται για τον ξυλοδαρμό του 52χρονου σταθμάρχη στο Μετρό της Ομόνοιας.

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΛΟΓΩ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑΣ 16 Ιαν 2021 | 12:40

Θεσσαλονίκη: Διακοπές ρεύματος σε περιοχές στα ανατολικά της πόλης

Προβλήματα καταγράφονται σε: Περαία, Τρίλοφο, Αγία τριάδα, Ν. Επιβάτες και σε όλες τις γύρω περιοχές.

Η ΕΠΕΛΑΣΗ ΤΗΣ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑΣ "ΛΕΑΝΔΡΟΣ" 16 Ιαν 2021 | 12:32

Κακοκαιρία "Λέανδρος": Σε λευκό κλοιό και τα βόρεια της Αττικής - Ποιοι δρόμοι έχουν κλείσει [εικόνες]

Στα ορεινά της Αττικής, όπου χιονίζει από το πρωί, η Αστυνομία έκλεισε δρόμους και προχώρησε σε μερικές απαγορεύσεις της κυκλοφορίας, για την ασφάλεια των πολιτών.