Επιχείρηση «Γοργοπόταμος» η ανατίναξη των φυλακών

Επιχείρηση «Γοργοπόταμος» ήταν το όνομα του σχεδίου για την απόδραση από τις φυλακές Κορυδαλλού. Ποιος ο ρόλος των «εξωτερικών» συνεργατών.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Επιχείρηση «Γοργοπόταμος» η ανατίναξη των φυλακών

Επιχείρηση... «Γοργοπόταμος». Έτσι είχαν ονομάσει το διαφαινόμενο αιματοκύλισμα και την ανατίναξη των φυλακών Κορυδαλλού, τα φυλακισμένα μέλη της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς και η εξωτερική εκτελεστική ομάδα με τη συνεργασία του Χριστόδουλου Ξηρού.

Η «καθαρότητα» του προφίλ της, αφού δε φαίνεται να είχε απασχολήσει τις διωκτικές αρχές, της έδινε την απαραίτητη κάλυψη κινήσεων.

Την ίδια ώρα το θηλυκό alter ego του «Μανώλη της 17Ν», η νεαρή γυναίκα ηλικίας περίπου 22-24 χρόνων, σύμφωνα με στελέχη του αντιτρομοκρατιού επιτελείου είχε ουσιαστικό ρόλο στην προετοιμασία της επίθεσης στις φυλακές, που θα γινόταν χθες το βράδυ.

Λίγες ώρες πριν από τη σύλληψη του Χριστόδουλου Ξηρού, οι αστυνομικοί διαπίστωσαν την ανησυχία των φυλακισμένων Πυρήνων για το ενδεχόμενο μεταφοράς τους στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού, και στα κελιά της 17Ν, που είχαν αδειάσει εξαιτίας της μεταφοράς μελών της στις φυλακές Δομοκού, κάτι που τελικά έγινε.

Στο μεταξύ από τα εγκληματολογικά εργαστήρια προέκυψε, ότι το πιστόλι που είχε στην κατοχή του ο Χριστόδουλος Ξηρός τη στιγμή της σύλληψης είναι «καθαρό», ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται οι βαλλιστικές εξετάσεις τουλάχιστον τεσσάρων από τα συνολικά οκτώ πολεμικά καλάσνικοφ, που βρέθηκαν στην γιάφκα της Αναβύσσου, σε μία αναζήτηση τυχόν ταυτοποίησης χρησιμοποίησής τους σε άλλες τρομοκρατικές επιθέσεις.

Ενδιαφέρον για τις διωκτικές αρχές έχει και ένας φορητός υπολογιστής που βρέθηκε στην Ανάβυσσο, ο οποίος έχει κωδικούς ασφαλείας για το άνοιγμά του. Οι αστυνομικοί θεωρούν ότι η ανάσυρση δεδομένων και κινήσεων από το εσωτερικό του, θα βοηθήσει σημαντικά την πορεία των ερευνών.

Στο μεταξύ διαπιστώνεται ότι η νεαρή κοπέλα είχε τακτική έως και ημερήσια διαμονή στη γιάφκα της Αναβύσσου, αλλά χάθηκαν τα ίχνη της τρεις ημέρες πριν από τη σύλληψη του Χριστόδουλου Ξηρού.

«Αγγελιοφόρος» και «χαρτογράφος»

Η νεαρή κοπέλα με καταγωγή από Αίγιο και Λουτράκι, ήταν η «αγγελιοφόρος» των μηνυμάτων της φυλακής προς τους εξωτερικούς «συνεργάτες» και αντίστροφα, για τις ένεργειες και τις κινήσεις, στις οποίες πρέπει να προβούν, προκειμένου να ανεβάσουν το ποσοστό της... επιτυχίας της απόδρασης.

Η «καθαρότητα» του προφίλ της, αφού δε φαίνεται να είχε απασχολήσει τις διωκτικές αρχές, της έδινε την απαραίτητη κάλυψη κινήσεων. Είχε περάσει σε Σχολή της Κομοτηνής αλλά ποτέ δεν φαίνεται να εγγράφηκε παρότι οι γονείς της νόμιζαν ότι βρισκόταν εκεί.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., η νεαρή γυναίκα με την πλαστή ταυτότητα της «Ελένης Μελάνη», ήταν εκείνη που ουσιαστικά κατόπτευσε, κατέγραψε και χαρτογράφησε τα σημεία της επικείμενης επίθεσης στις φυλακές Κορυδαλλού και τις εναλλακτικές διαδρομές προσέγγισης και διαφυγής από αυτές.

Ο Χριστόδουλος Ξηρός φαίνεται να είχε μετατραπεί σε πειθήνιο εκτελεστικό όργανο των φυλακισμένων μελών της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς, που του μετέφεραν τις εντολές τους με επισκέπτες «αγγελιοφόρους».

Ήταν τέτοια η «ανάλυση», που έχουν καταγραφεί εναλλακτικές διαδρομές από τον Κορυδαλλό προς την Ανάβυσσο, όπου εικάζεται, ότι θα κατευθυνόταν αρχικά η επιχειρησιακή ομάδα της επίθεσης μαζί με τους έγκλειστους που θα κατάφερναν να αποδράσουν, ακόμη και με τις... μετονομασίες των οδών που οδηγούσαν εκεί.

Σε αναλυτικές σημειώσεις έχει καταγράψει με εξαιρετική ακρίβεια και επιμέλεια τα σημεία και τις επωνυμίες καταστημάτων και δημοσίων οργανισμών που είχαν κάμερες ασφαλείας, προκειμένου να αποφευχθεί η κίνηση των μελών του εκτελεστικού πυρήνα κοντά σε αυτές. Η ίδια φαίνεται να έχει κάνει όλα τα σχέδια από το εσωτερικό του κλειστού φορτηγού που θα χρησιμοποιούσαν τα επιχειρησιακά μέλη της ομάδας ή οι φυλακισμένοι που θα κατόρθωναν να αποδράσουν μετά την επίθεση.

Σε άλλο σημείωμα αποτυπώνει το σημείο στάθμευσης του άλλου, παγιδευμένου με εκρηκτικά, οχήματος κοντά σε μπάρα απαγόρευσης διέλευσης οχημάτων δίπλα στον μαντρότοιχο της πτέρυγας Α΄ των φυλακών όπου βρίσκονταν τα έγκλειστα μέλη των Πυρήνων.

Σύμφωνα με στελέχη του αντιτρομοκρατικού επιτελείου, η παρουσιαζόμενη ως «Ελένη Μελάνη του Ιωάννη και της Σταυρούλας», βρίσκεται στην Αθήνα και με αυτά τα στοιχεία έχει νοικιάσει και άλλες οικίες και γκαράζ των πρωταγωνιστικών στελεχών της νεοτρομοκρατίας.

Οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας προβαίνουν σε έναν αγώνα δρόμου για την αξιοποίηση πληροφοριών, που εμφανίζουν τη συγκεκριμένη γυναίκα ως ενοικιάστρια κατοικιών, γκαράζ ακόμη και οχημάτων, επιχειρώντας να εντοπίσουν και άλλους χώρους αποθήκευσης οπλισμού ή οχημάτων.

Ο 30χρονος «υπαξιωματικός»

Σε αυτές τις προπαρασκευαστικές ενέργειες αλλά και στην επιχειρούμενη ανατίναξη των φυλακών, σημαντικό ρόλο φαίνεται να είχε και ο επίσης «καθαρός» 30χρονος νεαρός, που παρουσιάζει κοινά χαρακτηριστικά κινήσεων και τρόπου ζωής αντίστοιχα με αυτά του πρόσφατα συλληφθέντα Αντώνη Σταμπούλου, μέλους του Επαναστατικού Αγώνα.

Ο μελαχρινός νεαρός, ύψους 1,80 μ., με εμφανή δερματοστοιξία (τατουάζ), εντοπίζεται τον περασμένο Ιούνιο με το όνομα... «Θεοχάρης», όταν από αγγελία επικοινωνεί με τον ιδιοκτήτη της κατοικίας στην Ανάβυσσο. Στην συνάντηση που ακολούθησε φαίνεται να εμφανίστηκε με στολή... υπαξιωματικού του Πολεμικού Ναυτικού. Στον ιδιοκτήτη όμως έδειξε πολιτικό δελτίο ταυτότητας, ο αριθμός του οποίου όπως διαπιστώθηκε, αντιστοιχούσε σε γυναίκα.

Συμφώνησαν την ενοικίαση του σπιτιού προς 250 ευρώ το μήνα, χωρίς μισθωτήριο συμβόλαιο, και τα χρήματα του ενοικίου θα τα έδινε σε γείτονα φίλου του ιδιοκτήτη ή σε απευθείας συνάντηση. Ο «Θεοχάρης» φαίνεται να είπε στον ιδιοκτήτη, ότι αρχικά στο σπίτι θα μείνει ο φίλος του ο «Νίκος» (ήταν ο Χριστόδουλος Ξηρός), προκειμένου να προβεί σε κάποιες εργασίες συντήρησης της οικίας και μετά θα πήγαινε εκείνος.

«Ελπίζω τα κλεφτρόνια να μην μας προδώσουν και να μας έχουν έτοιμους» γράφει το σημείωμα, που φαίνεται να αφορά την προμήθεια του εκτελεστικού πυρήνα της επιχείρησης απόδρασης.

Όταν ο ιδιοκτήτης επισκέφθηκε του νέους «νοικάρηδες», στα τέλη Ιουνίου, βρήκε εκεί τον «Θεοχάρη», τον «Νίκο» αλλά και μία γυναίκα πιθανόν την αναζητούμενη νεαρή.

«Ρεβεγιόν» συνέχεια...

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. διαπιστώνουν και επισημαίνουν, ότι τίποτα δεν άλλαξε από τις συχνές συναντήσεις και το απαράδεκτο «ρεβεγιόν» των Πυρήνων με τον Χριστόδουλο Ξηρό, στο καθεστώς ασφαλείας των φυλακών, έως και σήμερα. Εντοπίζουν μια απίστευτη συχνότητα επικοινωνίας των φυλακισμένων με τον «έξω κόσμο» και μία ανεξέλεγκτη ελευθερία κινήσεων στο εσωτερικό των φυλακών.

Ο Χριστόδουλος Ξηρός φαίνεται να είχε μετατραπεί σε πειθήνιο εκτελεστικό όργανο των φυλακισμένων μελών της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς, που του μετέφεραν τις εντολές τους με επισκέπτες «αγγελιοφόρους», ενώ εκείνος ως ένδειξη ανταπόδοσης της βοήθειας που του παρείχαν στην φυγή του, τις εκτελούσε κατά γράμμα.

Στελέχη του αντιτρομοκρατικού επιτελείου εντοπίζουν σημειώσεις που προέρχονται από τις φυλακές και άλλες προς το εσωτερικό τους. Σε κάποιες προσδιορίζεται και ο χρόνος εκτέλεσης του αιματηρού σχεδίου απόδρασης. «Το Σάββατο δοκιμή και αν φουλάρουμε τις ‘μηχανές’, επίθεση την Κυριακή» έγραφε ένα από αυτά.

Σε ένα άλλο σχέδιο διαπιστώνεται ότι οι τρομοκράτες που θα είχαν καταφέρει να αποδράσουν, κατά την πορεία της διαφυγής τους θα άλλαζαν τρία κλειστά φορτηγάκια, προκειμένου να αποπροσανατολίσουν τις αστυνομικές αναζητήσεις που θα ακολουθούσαν. Το πρώτο θα το άλλαζαν στην Ιερά οδό, το δεύτερο σε απόσταση 1,5 χιλιομέτρου, και μετά από ένα ακόμη χιλιόμετρο το τελευταίο όχημα διαφυγής.

Δείγμα της ανταλλαγής μηνυμάτων μέσω «αγγελιοφόρων», από τις φυλακές προς τα έξω και ανάποδα, ένα ακόμη σημείωμα που φαίνεται να απευθυνόταν προς τους έγκλειστους. «Ελπίζω τα κλεφτρόνια να μην μας προδώσουν και να μας έχουν έτοιμους» γράφει το σημείωμα, που φαίνεται να αφορά την προμήθεια του εκτελεστικού πυρήνα της επιχείρησης απόδρασης, με κλειστά φορτηγάκια για την υλοποίηση του σχεδίου. Την «ανάθεση» της προμήθειας την είχαν αναλάβει οι έγκλειστοι μέσω ποινικών διαύλων...

Τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., έχουν ενδείξεις πως τα οχήματα που θα χρησιμοποιούνταν στην επιχείρηση ανατίναξης των φυλακών ήταν «έτοιμα» σε άλλες περιοχές και θα τοποθετούνταν στα προκαθορισμένα σημεία το απόγευμα του Σαββάτου κατά τη διάρκεια της «πρόβας τζενεράλε»...

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΟΚΑΡΟΥΝ ΤΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ 08 Σεπ 2020 | 17:55

Φυλακές Κορυδαλλού: Έφοδος στα κελιά κρατουμένων για τρομοκρατία - Εντόπισαν μεταλλικά ρόπαλα και ναρκωτικά [Εικόνες-βίντεο]

Έφοδος της Ομάδας Αντιμετώπισης Έκνομων Ενεργειών στα κελιά μελών τρομοκρατικών οργανώσεων

ΜΙΑ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΟΚΟΜΟΣ 07 Σεπ 2020 | 22:13

Κορονοϊός: Θετική εργαζόμενη σε βρεφικό σταθμό στον Κορυδαλλό

Μετά από τεστ κορονοϊού σε βρεφικό σταθμό του Κορυδαλλού βρέθηκε θετική στον ιό μία εργαζόμενη

ΤΙ ...ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ 07 Σεπ 2020 | 07:47

Ετοίμαζαν κινηματογραφική αιματηρή απόδραση στις φυλακές Κέρκυρας [εικόνες]

Στις συγκεκριμένες πτέρυγες των φυλακών Κέρκυρας που βρέθηκαν όπλα, κρατούνται σκληροί ποινικοί και ισοβίτες κρατούμενοι.

ΣΕ ΕΡΕΥΝΑ ΤΩΝ ΣΩΦΡΟΝΙΣΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ 02 Σεπ 2020 | 13:35

Φυλακές Κορυδαλλού: Ναρκωτικά, σουβλιά και μαχαίρια βρέθηκαν σε 16 κελιά [εικόνες]

Πλούσια τα ευρήματα μετά από την έρευνα σε 16 κελιά των φυλακών Κορυδαλλού: Από μαχαίρια και κατσαβίδια μέχρι ναρκωτικά και μυστριά.

ΣΑΡΩΤΙΚΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ 01 Σεπ 2020 | 12:05

Κορονοϊός: "Στην τσιμπίδα" οίκος ευγηρίας στον Κορυδαλλό - Πρόστιμο 10.000 ευρώ για μη τήρηση μέτρων

Πρόστιμο 10.000 ευρώ σε οίκο ευγηρίας στον Κορυδαλλό για μη τήρηση μέτρων προστασίας.

ΠΩΣ ΘΑ ΚΑΛΥΦΘΕΙ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ 28 Αυγ 2020 | 10:20

Μαλαματίνα: Πώς η θρυλική ρετσίνα έγινε μήλον της έριδος

Με 125 χρόνια ζωής το σχέδιο εξυγίανσης ξεκινά αμέσως μετά τον τρύγο.

ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ Η ΕΡΕΥΝΑ 26 Αυγ 2020 | 16:18

Απόδραση κρατούμενου από το Τμήμα Ασφαλείας Ομόνοιας: Του έβγαλαν της χειροπέδες και εξαφανίστηκε

Ο κρατούμενος μετά από μεταγωγή του μόλις του εβγαλαν τις χειροπέδες απέδρασε

ΕΝΤΟΝΑ ΚΑΙΡΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ 18 Σεπ 2020 | 22:37

Ιανός: Υπερχείλισε ποταμός στο Μουζάκι - Εκκενώθηκε το Κέντρο Υγείας - Φόβοι για έναν αγνοούμενο [βίντεο]

Σοβαρά προβλήματα από τον Ιανό στο Μουζάκι - Οδηγός αυτοκινήτου φέρεται να αγνοείται, ενώ εκκενώθηκε το Κέντρο Υγείας

ΣΑΡΩΝΕΙ Η ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ 18 Σεπ 2020 | 22:02

Ιανός: Κίνδυνος για τρεις εγκλωβισμένους στον Αλμυρό Βόλου - Κρατιούνται από κλαδιά για να σωθούν [εικόνες-βίντεο]

Αντιμέτωπος με τον Ιανό είναι ο Αλμυρός Βόλου - Τουλάχιστον τρεις εγκλωβισμένοι κινδυνεύουν - Φόβος να σπάσει η λιμνοδεξαμενή του Ξηριά

ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ 18 Σεπ 2020 | 21:57

Τροχαίο στην Αθηνών - Σουνίου: Σύγκρουση λεωφορείου - ΙΧ με δύο σοβαρά τραυματίες

Λεωφορείο συγκρούστηκε με ΙΧ στην Αθηνών - Σουνίου - Σοβαρά τραυματίες οι δύο οδηγοί

ΥΠΟ ΤΟΝ ΦΟΒΟ ΤΟΥ LOCKDOWN 18 Σεπ 2020 | 20:28

Κορονοϊός: Πατήσια, Κέντρο, Κηφισιά και Περιστέρι οι περιοχές της Αθήνας με τα περισσότερα κρούσματα [Βίντεο]

Στο "κόκκινο" περιοχές και δήμοι της Αθήνας - 2.100 ενεργά κρούσματα στην Αττική

Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΚΥΚΛΩΝΑ 18 Σεπ 2020 | 20:26

Κακοκαιρία Ιανός: Τη νύχτα έρχεται ο κυκλώνας στην Αττική - "Χτυπάει" Εύβοια, Κυκλάδες και Κρήτη το Σάββατο [Χάρτες]

Η κακοκαιρία Ιανός που έφτασε στην χώρα από τα δυτικά συνεχίζει το "ταξίδι" του προς την Αττική - Βελτίωση το βράδυ του Σαββάτου

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ 18 Σεπ 2020 | 20:08

"Ιανός": Συγκλονιστικές εικόνες - Τι είναι το φαινόμενο της παράκτιας πλημμύρας που "χτύπησε" το Ρίο

Πλημμυρικό φαινόμενο, εξ΄ αιτίας του μεσογειακού κυκλώνα "Ιανού" καταγράφεται σε τμήμα της περιοχής του Ρίου.