Επιχείρηση SECRETO: Νέες αποκαλύψεις για το ηλεκτρονικό ριφιφί 12 εκατ. δολαρίων με συμμετοχή Ελλήνων σε τράπεζες των ΗΠΑ

Από την άνοιξη του 2019, 105 άτομα, εκ των οποίων τα 13 στην Ελλάδα κατάφεραν να αποσπάσουν 12.000.000 δολάρια, ίσως και πολύ περισσότερα, από 30 αμερικανικές τράπεζες.

europol

Η επιχείρηση SECRETO ανέδειξε ένα παγκόσμιο διεθνικό οργανωμένο έγκλημα απάτης και τα τρωτά σημεία του χρηματοπιστωτικού συστήματος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

Από την άνοιξη του 2019, 105 άτομα, εκ των οποίων τα 13 στην Ελλάδα κατάφεραν να αποσπάσουν 12.000.000 δολάρια, ίσως και πολύ περισσότερα, από 30 αμερικανικές τράπεζες με ένα πολύ απλό modus operandi, από το Τέξας έως το Μαϊάμι.

Οι συνομιλίες ανάμεσα στα μέλη του κυκλώματος που συμπεριλαμβάνονται στην ογκοδέστατη δικογραφία, για το "ταμείο", την "μούφα", είναι χαρακτηριστικές, ενώ αναδεικνύουν τον ρόλο του κάθε μέλους, και κυρίως του αρχηγού "Πάνου", ενός 50χρονου από την Αλβανία, ο οποίος κυκλοφορούσε με ταυτότητα για την οποία είχε δηλωθεί κλοπή, με τον πραγματικό κάτοχο να διαμένει στην Αυστραλία. Ο 50χρονος έχει συλληφθεί στο παρελθόν για εμπορία ναρκωτικών, απάτες σε βάρος τραπεζών και ιδιωτών και πλαστογραφίες, ενώ έχει χρησιμοποιήσει 17 ονόματα…

Η απάτη με… POS

Οι πληροφορίες που έφθασαν στην αρμόδια αστυνομική υπηρεσία δια μέσω της Εθνικής Μονάδας Europol, από τις Μυστικές Υπηρεσίες των Η.Π.Α. και την Εθνική Αστυνομία της Ισπανίας, ανέφεραν πως Έλληνες πολίτες πηγαίνουν σε διάφορες πολιτείες των Η.Π.Α., ιδρύουν εταιρείες και εν συνεχεία ανοίγουν τραπεζικούς λογαριασμούς.

Με το άνοιγμα των εταιρικών λογαριασμών στις Η.Π.Α., σε πρώτη φάση μέλη της οργάνωσης μεταφέρουν χρήματα στους τραπεζικούς αυτούς λογαριασμούς από διάφορες Ευρωπαϊκές χώρες, όπως της Δανίας, της Γερμανίας, της Ισπανίας και της Ελλάδας. Μόλις πιστωνόταν το κεφάλαιο στους λογαριασμούς, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης αιτούνταν την έκδοση χρεωστικών καρτών. Στη συνεχεία ταξίδευαν στην Ισπανία και έδιναν τις κάρτες σε άλλα μέλη. Εκείνοι προχωρούσαν σε συναλλαγές με την χρήση της χρεωστικής κάρτας σε μηχανήματα POS των συνεργαζόμενων Ισπανικών επιχειρήσεων, για μικρότερο ποσό από το τραπεζικό πιστωτικό υπόλοιπο του λογαριασμού στις Η.Π.Α. και αυτές προεγκρίνονται από την εκάστοτε τράπεζα, οι έμποροι όμως δεν ολοκληρώνουν άμεσα τη συναλλαγή από την τερματική μηχανή.

Έπειτα από μερικές ημέρες τα χρήματα που αρχικά είχαν δεσμευτεί από την προέγκριση, αποδεσμεύονται από την τράπεζα του εμπόρου και ήταν ξανά διαθέσιμα για τον κάτοχο της χρεωστικής κάρτας στον λογαριασμό της τράπεζας των Η.Π.Α. Έπειτα, προέβαιναν με την ίδια μέθοδο και σε άλλες συναλλαγές σε μηχανήματα POS συνεργαζόμενων επιχειρήσεων και όταν οι έμποροι ολοκλήρωναν από το τερματικό τους μηχάνημα όλες τις προεγκεκριμένες "εικονικές" συναλλαγές, συμπεριλαμβανομένων και των αρχικών, το αποτέλεσμα ήταν να υπάρξει μεγάλη, έως και 10πλάσια του αρχικού κεφαλαίου, υπερανάληψη από τους τραπεζικούς λογαριασμούς των Η.Π.Α., αποκομίζοντας με αυτό τον τρόπο μεγάλα χρηματικά ποσά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Ξέπλεναν" με αρώματα και σχιστόλιθους

Τα στελέχη της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας διερεύνησαν 52 φυσικά πρόσωπα και δεκάδες επιχειρήσεις "ριχτάδικα" ή "πλυντήρια", που… εμπορεύονταν μάρμαρα, γρανίτες, σχιστόλιθους, τρόφιμα, αρώματα, αυτοκίνητα, ηλεκτρονικούς υπολογιστές και έδιναν… επιχειρηματικές συμβουλές. "Άκουσαν" σχεδόν 16 ψηφιακούς δίσκους συνομιλιών ανάμεσα στα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, έκαναν 88 κατ’ οίκων έρευνες και δέσμευσαν 87 τραπεζικούς λογαριασμούς που περιείχαν 1.300.000 ευρώ. Εξετάζεται ο ρόλος δικηγόρου, λογιστή αλλά και η πιθανή εμπλοκή ατόμων που σχετίζονται με ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Τα κέρδη της εγκληματικής οργάνωσης είτε επενδύονται σε ακίνητα είτε μεταφέρονται σε λογαριασμούς Ευρωπαϊκών χωρών και συγκεκριμένα έως τον Ιούνιο του έτους 2020, είχαν εντοπιστεί 83 τραπεζικοί λογαριασμοί σε 16 χώρες και συγκεκριμένα στην Ελλάδα, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Βέλγιο, Αυστρία, Ηνωμένο Βασίλειο, Τουρκία, Σουηδία, Ισπανία, Ρουμανία, Πορτογαλία, Πολωνία, Ολλανδία, Λετονία και Ιταλία.

Ανακαίνιση με χρεωστική από ΗΠΑ

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση χρησιμοποίησης καρτών από αμερικανικές τράπεζες, που είχαν εκδοθεί στο όνομα 63χρονης Ελληνοαμερικανίδας, μέλος του κυκλώματος, στις οποίες χρεώθηκαν μέσω μηχανήματος "συνεργαζόμενης" εταιρείας ύψους 120.000 ευρώ. Ως αιτιολογία για την κίνηση αυτή απεστάλη στην VIVA WALLET ιδιωτικό συμφωνητικό μεταξύ της γυναίκας και της εταιρείας που αφορούσε τις εργασίες ανακαίνισης και άλλων εργασιών χώρου εστίασης στην περιοχή του Μαρκόπουλου Αττικής.

Την ίδια ώρα ο 50χρονος "Πάνος" από την Αλβανία, είχε ανοίξει λογαριασμό ελληνικής τράπεζας με τα κλεμμένα στοιχεία ταυτότητας, στον οποίο από 01/01/2019 έως 13/09/2020 παρατηρούνται πιστώσεις συνολικού ποσού 213.353,19 ευρώ.

Ο 50χρονος με τα ίδια στοιχεία ταυτότητας φέρεται να είναι εμπλεκόμενος και σε δύο Δανέζικες εταιρείες, οι οποίες ανήκουν σε αυτές που στέλνουν εμβάσματα στις εταιρείες των Η.Π.Α. Εμβάσματα στέλνονται και από εταιρείες στην Γερμανία και την Ισπανία.

Η θυρίδα και οι λίρες

Από την άρση τηλεφωνικού απορρήτου, προκύπτει η συνομιλία ενός 47χρονου με έναν 49χρονο όπου μιλάνε για επαγγελματική συνεργασία τους, αλλά και για τον "Πάνο", και τις δουλειές μαζί του. Ο 47χρονος συνομιλεί τακτικά με εργαζόμενη εταιρείας και αναφέρονται σε "δουλειά" που κάνουν με τον "Πάνο" και για κέρδη που θα προκύψουν, τα οποία εκείνη θα κρύψει μάλλον σπίτι της ή σε θυρίδα, ενώ εκείνος χρυσές λίρες σε ενεχυροδανειστήρια.

Ένα 49χρονο μέλος του κυκλώματος μιλά με φερόμενο λογιστή μιας εκ των εταιρειών τους και αναφέρεται στο γεγονός ότι έχει γίνει καταγγελία σε βάρος του στο Υπουργείο Οικονομικών για την εταιρεία, η οποία λειτουργεί ως "ριχτάδικο" και ο λογιστής αναφέρεται στις ενέργειες που πρέπει να προβούν και πως πρέπει να μεταφέρουν χρήματα στην Ισπανία και να εκδώσουν τιμολόγια.

Ένα άλλο μέλος, 41 χρόνων, επικοινωνεί με ελληνοαμερικανίδα, η οποία βρίσκεται στην Σαλαμίνα και επιθυμεί συνάντηση μαζί του και με τον "Πάνο", για να της δώσει οδηγίες και τι θα πάει να κάνει. Ακόμη, σε άλλη κλήση τον ενημερώνει ότι θα συναντήσει τον "παππά" να πάει στην τράπεζα να βγάλει τα δολάρια και σε επόμενη κλήση διαμαρτύρεται για το γεγονός ότι θα λείψει στο εξωτερικό μεγάλο χρονικό διάστημα από το σπίτι της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Χρήματα σε ουκρανική τράπεζα

Κάποια άλλα μέλη αναφέρονται σε τραπεζικό λογαριασμό που φέρεται να τηρούν σε τράπεζα με την επωνυμία "VOSTOK" η οποία λειτουργεί στην Ουκρανία και για χρήματα που πρέπει να βάλει εκεί ο "ΠΑΝΟΣ".

Μιλούν για χρηματικό ποσό περίπου 2.870.000 αγνώστου συναλλάγματος που οι ίδιοι υπολογίζουν ότι αντιστοιχεί σε περίπου 90.000 ευρώ, τα οποία ενδεχομένως την αγορά ενός ξενοδοχείου. Σε συνομιλίες ζευγαριού του κυκλώματος, ο άνδρας αναφέρει στην σύζυγο του ότι θα συναντηθεί με τον "Χοντρό", προκειμένου να του δώσει τα χαρτιά να ταξιδέψει κάποιος στην Αμερική και αναφέρεται σε 8 τράπεζες και ότι θα έχει τέσσερις 4 αυτός και τέσσερις 4 ο "χοντρός" και με τον "Πάνος" δεν μπορούν να του την φέρουν γιατί τον "μπροστινό" τον έχει αυτός.

Τα κέρδη που αποκόμιζαν τα επένδυαν είτε στις επιχειρήσεις που διαχειρίζονται οι ίδιοι, είτε τυγχάνουν "αφανείς" ιδιοκτήτες άλλων εταιρειών. Αρκετές επιχειρήσεις βρίσκονται στο εξωτερικό και προκύπτει ότι τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης απέκτησαν, κατέχουν και διαχειρίζονται χρήματα, γνωρίζοντας ότι προέρχονται από εγκληματικές δραστηριότητες, προσδίδοντας σε αυτά νομιμοφάνεια.

Ένας 63χρονος έχει επικοινωνία με δικηγόρο, ο οποίος έχει αναλάβει προσωπική του υπόθεση για άρση του μέτρου απαγόρευσης εξόδου από την χώρα, ώστε να μπορέσει να εκδώσει διαβατήριο και να ταξιδέψει εκτός της ζώνης Schengen, προκειμένου να μπορέσει να αποσύρει από τράπεζα 62.000 ευρώ που ήταν εγκλωβισμένα εκεί. Το μέτρο απαγόρευσης εξόδου είχε ισχύ έως το… 2031. Ο δικηγόρος του αναφέρει ότι θα λάβει χρήματα από τον "Πάνο" και με κάποιο τρόπο να μεσολαβήσει ώστε να συνεργαστεί με γνωστούς προκειμένου να δώσουν χρήματα για το "χαρτί".

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 19 Φεβ 2021 | 13:44

Σταϊκούρας: Τα πέντε μέτρα για να ενισχυθούν δανειολήπτες και τράπεζες - Μειώθηκαν στα 59 δισ. ευρώ τα κόκκινα δάνεια

Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε πως σήμερα, ενάμιση χρόνο μετά την διακυβέρνηση της ΝΔ, έχει επιτευχθεί σημαντική βελτίωση στα θεμελιώδη μεγέθη του τραπεζικού συστήματος.

ΠΩΣ ΕΔΡΑΣΑΝ 18 Φεβ 2021 | 10:14

Ρόδος: Απατεώνες της έκλεψαν 12.500 ευρώ από τον τραπεζικό λογαριασμό με την μέθοδο του phishing

Θύμα απατεώνων που με την μέθοδο του ηλεκτρονικού ψαρέματος (phishing) αφαίρεσαν από λογαριασμό της το χρηματικό ποσό των 12.500 ευρώ.

ΕΡΕΥΝΕΣ ΣΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΤΟΥΣ 15 Φεβ 2021 | 15:35

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: Εξιχνιάστηκαν 4 υποθέσεις παιδικής πορνογραφίας - Κατασχέθηκαν 7 σκληροί δίσκοι

Τέσσερις υποθέσεις παιδικής πορνογραφίας, εκ των οποίων η μία κακουργηματικού χαρακτήρα, εξιχνιάστηκαν από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΕΚΔΟΤΕΣ ΚΑΙ ΚΟΜΙΣΤΕΣ 12 Φεβ 2021 | 17:31

Ξεκινούν οι δηλώσεις αναστολής επιταγών στις τράπεζες - Διευκρινίσεις της ΕΕΤ

Από Δευτέρα, 15 Φεβρουαρίου ξεκινούν οι δηλώσεις αναστολής επιταγών στις τράπεζες.

«ΕΧΟΥΝ ΠΕΣΕΙ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΘΥΜΑΤΑ» 05 Φεβ 2021 | 19:59

Βόλος: Η μεγάλη απάτη με τις μάσκες - Πώς χάθηκαν συνολικά 280.000 [Βίντεο]

Η τεράστια παραγγελία χειρουργικών μασκών στο Βόλο, έμοιαζε συνηθισμένη, όμως υπήρχε μια απίθανη απάτη.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΣΕ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥΣ 05 Φεβ 2021 | 13:45

Οι αναρχικοί "αλληλέγγυοι" στον Κουφοντίνα ανέλαβαν την ευθύνη για τις επιθέσεις σε τράπεζες

Την ευθύνη για τις διαδοχικές επιθέσεις σε τράπεζες τα ξημερώματα τις ανέλαβαν αλληλέγγυοι στον Δημήτρη Κουφοντίνα

ΤΑ ΞΗΜΕΡΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ 05 Φεβ 2021 | 06:42

Μπαράζ επιθέσεων σε τράπεζες, ΕΛΤΑ και δημαρχείο - Εσπασαν ΑΤΜ και τζαμαρίες

Μπαράζ επιθέσεων κατά τραπεζών, ΕΛΤΑ, δημαρχείου και αυτοκινήτου σε συνοικίες της Αθήνας το βράδυ της Πέμπτης και τα ξημερώματα της Παρασκευής.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 04 Φεβ 2021 | 18:37

e-ΕΦΚΑ: Πότε θα γίνουν οι πληρωμές κύριων και επικουρικών συντάξεων - Ολα τα Ταμεία

Το πρόγραμμα πληρωμής των κύριων και επικουρικών συντάξεων

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΑΠΟ ΑΥΣΤΡΙΑ, ΔΑΝΙΑ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑ 03 Φεβ 2021 | 23:46

Kύκλωμα Ελλήνων εξάρθρωσε η Europol - Έκλεψαν 12 εκατ. ευρώ από 50 αμερικανικές τράπεζες

Το εγκληματικό δίκτυο φέρεται ότι εξαπάτησε 50 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, μέσω εταιρειών, ενώ κατάφερε να αποσπάσει 12 εκατομμύρια δολάρια.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΣΕ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥΣ 01 Φεβ 2021 | 12:58

"Σπασιματική τραπεζών": Η νέα... ορολογία των μπαχαλάκηδων για τους βανδαλισμούς υπέρ του Κουφοντίνα

Κείμενο για τις "σπασιματικές τραπεζών" που έγιναν ως "αλληλεγγύη στον σύντροφο Κουφοντίνα" ανέβηκε σε σελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου

ΠΟΛΛΕΣ ΥΛΙΚΕΣ ΖΗΜΙΕΣ 01 Φεβ 2021 | 07:09

Μπαράζ επιθέσεων τα ξημερώματα σε ΑΤΜ και τράπεζες σε Γαλάτσι, Πατήσια, Αγιο Δημήτριο

Τρεις επιθέσεις σε Γαλάτσι, Βύρωνα και Πατήσια κατά τη διάρκεια της νύχτας.

ΑΝΑΖΗΤΕΙΤΑΙ ΕΝΑΣ ΑΚΟΜΑ 30 Ιαν 2021 | 10:55

Θεσσαλονίκη - Κατασχέθηκαν 300 κιλά καθαρής κοκαΐνης: Στα πράσα πιάστηκαν μέλη διεθνούς κυκλώματος

Στα 100 εκατ. ευρώ η αξία της καθαρής κοκαΐνης που κατασχέθηκε στη Θεσσαλονίκη - Συνελήφθησαν επ’ αυτοφώρω τρία ηγετικά στελέχη διεθνούς κυκλώματος διακίνησης ναρκωτικών.