Follow us

Επιχείρηση "Σκοτεινοί Δρόμοι": Οι δήμοι σβήνουν τα φώτα αλλά η αστυνομία ανησυχεί για την εγκληματικότητα

Υπό τον φόβο πρόκλησης σοβαρών ζητημάτων ασφαλείας, οι περισσότεροι δήμοι που έχουν αρχίσει σταδιακά να ορίζουν ενεργειακούς υπευθύνους, αποκλείουν από το σχεδιασμό τους τη μείωση στο φωτισμό δρόμων.

Τα φώτα "σβήνουν" την ασφάλεια; Η επιχείρηση "Σκοτεινοί Δρόμοι", ελλοχεύει τον κίνδυνο έξαρσης της εγκληματικότητας και αύξησης των ατυχημάτων. Τα σχέδια των δήμων σε όλη τη χώρα για τη διαχείριση του δύσκολου ενεργειακά χειμώνα, θέτουν σε επιφυλακή την ΕΛ.ΑΣ., με τις περιπολίες σε αστικές και περιαστικές τοποθεσίες, να "προσαρμόζονται" στις ανάγκες που δημιουργούν οι παρεμβάσεις στον οδοφωτισμό και η συσκότιση σε κτίρια και άλλες εγκαταστάσεις.

Υπό τον φόβο πρόκλησης σοβαρών ζητημάτων ασφαλείας, οι περισσότεροι δήμοι που έχουν αρχίσει σταδιακά να ορίζουν ενεργειακούς υπευθύνους, αποκλείουν από το σχεδιασμό τους τη μείωση στο φωτισμό δρόμων, που εφαρμόστηκε πιλοτικά στα τέλη του καλοκαιριού. Αυτό δεν αποκλείεται να συμβεί σε επαρχιακές τοποθεσίες, μακριά από κατοικημένες περιοχές.

Παρά τις διαβεβαιώσεις για εφαρμογή διαφορετικών μέτρων αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης, συνεχίζει να υπάρχει ανησυχία στους αρμόδιους φορείς τόσο για ενδεχόμενη έξαρση εγκληματικότητας, όσο και για αύξηση ατυχημάτων, λόγω συσκότισης. Είναι ενδεικτικό ότι αρκετά γραφεία και εγκαταστάσεις εταιρειών και επιχειρήσεων, αναμένεται να σβήνουν τα φώτα τις νυχτερινές ώρες, "ενθαρρύνοντας" τα "χτυπήματα" κακοποιών, που θα θελήσουν να εκμεταλλευτούν τις ευνοϊκές για αυτούς συνθήκες δράσης.

Διαβάστε Επίσης

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα μεγάλης ιδιωτικής τράπεζας, που ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τη νυχτερινή φωταγώγηση των κεντρικών κτιρίων και απενεργοποιεί τις φωτεινές επιγραφές στα καταστήματα τις βραδινές ώρες. Όλα τα σημεία που αναμένεται να υπάρχουν αυτές οι παρεμβάσεις πρόκειται να "χαρτογραφηθούν", έτσι ώστε να περιλαμβάνονται στις νυχτερινές περιπολίες των αστυνομικών.

Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, βρίσκεται σε "ανοιχτή γραμμή", με τους δήμους, σε μια προσπάθεια να διαπιστωθεί εάν θα υπάρξουν ανάγκες για συχνότερη αστυνομική παρουσία σε συγκεκριμένες περιοχές στις οποίες θα εφαρμόζονται μέτρα ενεργειακού περιορισμού. Μέχρι στιγμής πάντως αυτό δε φαίνεται ως πιθανό σενάριο, με τις δημοτικές αρχές τόσο στις πυκνοκατοικημένες περιοχές της Αθήνας, όσο και στα προάστια, να δείχνουν αρνητικοί στην εφαρμογή μέτρων που ενδεχομένως να προκαλέσουν προβλήματα ασφάλειας.

Σε περίπτωση αύξησης των "Σκοτεινών δρόμων", θα υπάρξει προσαρμογή στις νυχτερινές περιπολίες και τις διαδρομές που ακολουθούν οι αστυνομικοί, ειδικά σε μεγάλους δήμους της Αθήνας. Με τα τωρινά δεδομένα, φαντάζει δύσκολη η αριθμητική ενίσχυση των δυνάμεων που αναλαμβάνουν καθημερινά το δύσκολο έργο της νυχτερινής παρουσίας στους δρόμους. Υπενθυμίζεται ότι από τον περασμένο Νοέμβριο, τα Αστυνομικά Τμήματα της πρωτεύουσας είχαν ενδυναμωθεί με 100 στελεχωμένα περιπολικά μόνο για τις ανάγκες που είχαν παρουσιαστεί στις βάρδιες μεταξύ 00:00 τη νύχτα έως και 6:00 το πρωί.

"Σε έναν τόσο πυκνοδομημένο δήμο, σε μια αστική περιοχή φωτισμού, δεν χωράνε περιορισμοί", ξεκαθαρίζει μιλώντας στον "Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής", ο δήμαρχος Καλλιθέας, Δημήτρης Κάρναβος. Όπως τονίζει, ο δήμος έχει ορίσει ενεργειακό υπεύθυνο ο οποίος θα κατευθύνει τα μέτρα που θα παρθούν εν όψει του δύσκολου χειμώνα. Αυτά όμως σε καμία περίπτωση δεν θα περιλαμβάνουν παρεμβάσεις στον φωτισμό δρόμων. "Ο οδοφωτισμός δεν είναι πολυτέλεια, είναι ανάγκη", ανέφερε λίγες ημέρες πριν σε ανακοίνωση του, ο Δήμος Αγίας Παρασκευής, υπονοώντας ότι δεν θα εφάρμοζε μέτρα συσκότισης στους δρόμους.

"Η καλύτερη βαδισιμότητα στο διερχόμενο διαβάτη, η αίσθηση ασφάλειας στον κάτοικο, η βελτιωμένη ορατότητα στον οδηγό αποτυπώνονται σε πλήθος μελετών που αποδεικνύουν πως όπου το φως έρχεται, η εγκληματικότητα αποφεύγεται, τα ατυχήματα μειώνονται, η πόλη ευημερεί", σημείωνε χαρακτηριστικά η δημοτική αρχή, σχολιάζοντας ότι "η συσκότιση των δρόμων είναι συνώνυμη του πολέμου και των κακουχιών. Ο οδοφωτισμός δεν είναι πολυτέλεια, είναι ανάγκη". Σε παρόμοιο μήκος κύματος, κινείται και ο δήμος Αθηναίων, με τον Κώστα Μπακογιάννη να ξεκαθαρίζει ότι τα φώτα δεν θα σβήσουν, γιατί "έχουμε πει πως αυτό σχετίζεται και με την ασφάλεια". Ακόμα και στην περίπτωση του Δημαρχείου στην Πλατεία Κοτζιά, που αποφασίστηκε να κλείνουν τα φώτα το βράδυ, ο δημοτικός φωτισμός περιμετρικά θα παραμένει σε λειτουργία για λόγους ασφαλείας.

H Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, έχει αποστείλει επιστολή στον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, Θεόδωρο Σκυλακάκη, ζητώντας να υπάρξει τροπολογία που θα διασφαλίζει τους δήμους για τα μέτρα περιορισμού κατανάλωσης ενέργειας που θα λάβουν. "Κανείς δε σβήσει φώτα σε δρόμους κατοικημένης περιοχής", ξεκαθαρίζει στον "Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Τρικκαίων, Δημήτρης Παπαστεργίου, σημειώνοντας ότι "αν γίνει κάποιο τροχαίο, λόγω έλλειψης φωτισμού, πρέπει να είμαστε διασφαλισμένοι".

Όπως σημειώνει ο δήμαρχος, η συσκότιση μπορεί να εφαρμοστεί μόνο σε μη κατοικημένες περιοχές και εκεί όμως χρειάζεται να υπάρχει ο κατάλληλος σχεδιασμός. "Και το 10% αν σβήσουμε από τους πυλώνες φωτισμού, είναι πολύ μεγάλος αριθμός και θα υπάρχει πρόβλημα", αναφέρει χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Τρικάλων, τονίζοντας ότι θα πρέπει να υπάρξει πιο προσεγμένος σχεδιασμός με ορίζοντα τον επόμενο χειμώνα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ 29 Νοε 2022 | 20:53

Πένθος στην ΕΛΑΣ: Πέθανε ο αντιστράτηγος ε.α. Στέλιος Τζανάκης

Ο Στέλιος Τζανάκης είχε διατελέσει διοικητής της Ασφάλειας Αττικής και Γενικός Διευθυντής Αττικής και πρωτοστάτησε στην ενοποίηση της Αστυνομίας Πόλεων με τη Χωροφυλακή

ΕΛΑΣ 28 Νοε 2022 | 07:39

Θεσσαλονίκη: Εκκένωση κατάληψης κτιρίου στη Θέρμη - "Εδρα" αντιεξουσιαστών από το 2015 [βίντεο]

Πρόκειται για το τριώροφο κτίριο που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Φιλίππου και Σιατίστης στο κέντρο της πόλης.

ΑΠΟ ΕΛΑΣ, ΕΔΕΣ ΚΑΙ ΒΡΕΤΑΝΟΥΣ ΣΑΜΠΟΤΕΡ 27 Νοε 2022 | 18:49

Γοργοπόταμος: 80 χρόνια από τότε που άλλαξε η ιστορία [εικόνες]

Συμπληρώθηκαν 80 χρόνια από την ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ 26 Νοε 2022 | 11:52

Κιβωτός του Κόσμου: Η ΕΛ.ΑΣ. απαντάει στα ΝΕΑ - "Τον Σεπτέμβριο μας ενημέρωσε η εισαγγελία, δεν το ξέραμε τον Αύγουστο"

Ανακοίνωση για τους χειρισμούς στην υπόθεση της "Κιβωτού του Κόσμου" εξέδωσε το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ.

ΣΤΗΝ ΠΩΓΩΝΙΑΝΗ 25 Νοε 2022 | 13:40

Κιβωτός του Κόσμου: Αιφνιδιαστικός έλεγχος της ΕΛΑΣ στην δομή των Ιωαννίνων

Αστυνομικοί της ασφάλειας Ιωαννίνων με δικαστικό λειτουργό λίγο μετά της 13:00 πέρασαν την πόρτα της "Κιβωτού του Κόσμου" στην Πωγωνιανή Ιωαννίνων.

ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ 25 Νοε 2022 | 12:14

Μητσοτάκης στο υπουργικό: Δεν θα υποκύψουμε στα νέα "δώστα όλα" και σε ψεύτικες λύσεις λαϊκισμού

"Η χώρα παραμένει σταθερή, με επίκεντρο τον πολίτη, σε μια περίοδο διεθνούς αναταραχής", τόνισε ο πρωθυπουργός.

PREDATOR 24 Νοε 2022 | 15:51

Η ΕΛΑΣ διαψεύδει τον Βαξεβάνη για τους αστυνομικούς "που έκαναν παρακολουθήσεις" από την Αγία Παρασκευή

Τελείως ανυπόστατο το δημοσίευμα ότι γίνονταν παρακολουθήσεις από αστυνομικούς αποσπασμένους στο τμήμα της Αγίας Παρασκευής, λέει η ΕΛΑΣ

ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΩΝ ΑΡΜΟΔΙΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ 24 Νοε 2022 | 09:56

Σκρέκας: Πλαφόν στα 275 ευρώ δεν είναι στην ουσία πλαφόν - Οροφή μεταξύ 150-200 ευρώ είναι ρεαλιστική

"Το μεγάλο ζήτημα που έχει η Ευρώπη είναι ότι αγοράζουμε το πιο ακριβό φυσικό αέριο στον κόσμο" ανέφερε ο Κώστας Σκρέκας από τις Βρυξέλλες.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΛΑΣ 23 Νοε 2022 | 14:54

Αρχηγικό στέλεχος της οργάνωσης "Χιλιάδες ήλιοι της νύχτας" είναι ο εμπηστής της Real News- Συνελήφθη στα Προσφυγικά

Η επιχειρησιακά δομημένη εγκληματική οργάνωση, σχεδίασε και πραγματοποίησε σε χρονικό διάστημα δύο ετών μπαράζ επιθέσεων.

ΕΠΕΙΣΟΔΙΑΚΗ ΚΑΤΑΔΙΩΞΗ 23 Νοε 2022 | 13:10

Παλαιό Φάληρο: Συνελήφθη 16χρονος με κλεμμένο αυτοκίνητο – Αναζητείται συνεργός του

Σε επεισοδιακή καταδίωξη μετατράπηκε η απόπειρα αστυνομικών να ελέγξουν ένα ΙΧ που έκριναν "ύποπτο", τα ξημερώματα της Τρίτης στο Παλαιό Φάληρο.

ΔΥΟ ΟΙ ΔΡΑΣΤΕΣ 23 Νοε 2022 | 10:37

Θεσσαλονίκη: Εκλεψαν από το σπίτι 78χρονης 100.000 ευρώ και 400 χρυσές λίρες

Σύμφωνα με τη δήλωση της ηλικιωμένης στους αστυνομικούς, οι δράστες τής έκλεψαν περίπου 100.000 ευρώ , 400 χρυσές λίρες αξίας πάνω από 170.000 ευρώ.

ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ 22 Νοε 2022 | 18:57

Επεισόδια στην Αλεξάνδρας: Έφοδος της ΕΛΑΣ στα προσφυγικά, 60 προσαγωγές [Εικόνες - Βίντεο]

Άτομα που βρίσκονταν σε ταράτσα στα προσφυγικά της Αλεξάνδρας πετούσαν πέτρες και μάρμαρα στους αστυνομικούς - Τραυματίστηκαν ελαφρά 6 αστυνομικοί

ΕΞΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ 21 Νοε 2022 | 20:19

Διαψεύδει η ΕΛ.ΑΣ δημοσιεύματα για άσκηση σωματικής βίας κατά της δημοσιογράφου Ιωάννας Κολοβού στου Ζωγράφου

Διαψεύδει η ΕΛ.ΑΣ τα δημοσιεύματα για άσκηση σωματικής βίας κατά της δημοσιογράφου Ιωάννας Κολοβού στου Ζωγράφου